The strong voice of a great community
ÓåðôÝìâñéïò 2018

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

Η εθνικÞ μνÞμη δεν εκχωρεßται

Της ΑγγελικÞς Κþττη

ΒαριÜ φÝρει ο κüσμος της Αρχαιολογßας την υπαγωγÞ μνημεßων και μουσεßων στους καταλüγους μεταβßβασης προς την Εταιρεßα ΑκινÞτων του Δημοσßου.

Αντßθετα απü üσα θÝλουν να πιστÝψουμε οι φορεßς του δημοσßου, οι Αρχαιολüγοι, οι Μηχανικοß, οι ΣυντηρητÝς, οι φýλακες και οι εργÜτες αρχαιοτÞτων γνωρßζουν πως ο κßνδυνος εßναι υπαρκτüς. Αν üχι για την Κνωσü, ßσως για τον Λευκü Πýργο που ανεγÝρθηκε μετÜ το 1453. αν üχι για τη Ροτüντα ßσως για τα ακßνητα που Ýχουν απαλλοτριωθεß þστε να συνεχιστοýν ανασκαφÝς. ΤÝσσερις σπουδαßοι αρχαιολüγοι, ο ακαδημαúκüς ΜιχÜλης ΤιβÝριος, ο ΜιχÜλης ΑνδριανÜκης, η Εφη ΣαπουνÜ- ΣακελλαρÜκη, και ο Κωνσταντßνος ΤσÜκος, σχολιÜζουν στο Liberal το γεγονüς, αλλÜ και μιλοýν για τη σημασßα των μνημεßων και για το πüσο καταστροφικü εßναι να μετατρÝπονται σε αντικεßμενα συναλλαγÞς.

“Εßναι εθνικü θÝμα. Να κÜνουμε κÜτι” σημειþνει ο ΜιχÜλης ΑνδριανÜκης που Ýχει διατελÝσει Ýφορος βυζαντινþν αρχαιοτÞτων Χανßων και Ρεθýμνου και πρüεδρος επιτροπÞς για τα ΕνετικÜ τεßχη των Χανßων. “Σε ομολογουμÝνως σκληρÞ ανακοßνωσÞ του ο Σýλλογος ΕλλÞνων Αρχαιολüγων (ΣΕΑ), τηρþντας το θεσμικü του ρüλο και τιμþντας τους αγþνες του διαχρονικÜ και ανεξÜρτητα πολιτικþν προτιμÞσεων, αναφÝρεται στο πρωτüτυπο που συμβαßνει στην πüλη μας με την Ýνταξη των σημαντικþν μνημεßων στον κατÜλογο του Υπερταμεßου. Στις Üλλες πüλεις της ΚρÞτης, απü ü,τι Ýμαθα, δε συμβαßνει-ευτυχþς- το ßδιο. Και βρÞκαν βÝβαια την ευκαιρßα και οι εδþ λÜτρεις του ξεπουλÞματος των μνημεßων να "βγÜλουν το Üχτι" τους, παριστÜνοντας το "ξεποýλημα" των μνημεßων του Πολυτεχνεßου σαν μια "θεüσταλτη" ευκαιρßα.

Θα το ξαναπþ: Δεν υπÜρχει "καλü" και "κακü" ξεποýλημα των μνημεßων ανÜλογο με τις κομματικÝς μας προτιμÞσεις. ¼λα τα "ξεπουλÞματα" εßναι κακÜ και θα πρÝπει να σταματÞσουν αμÝσως, γιατß,εκτüς απü το üτι αναφερüμαστε σε "αντικεßμενα εκτüς συναλλαγÞς", ανοßγουν διÜπλατα δρüμους και αμβλýνουν συνειδÞσεις.

Θα θÝσω üμως ευθÝως και το νομικü ερþτημα: Το Üρθρο 196 παρÜγραφος 4 του Νüμου 4389/2016 αναφÝρει στα περιλαμβανüμενα στην εξαßρεση (ελληνικÜ βÝβαια η λÝξη σημαßνει στην περßπτωση αυτÞ τη μη υπαγωγÞ τους και üχι την εκ των υστÝρων αφαßρεσÞ τους) τους "αρχαιολογικοýς χþρους", κÜτι εντελþς συγκεκριμÝνο και περιορισμÝνο στον Αρχαιολογικü Νüμο. Δεν αναφÝρει "αρχαßα" μνημεßα (προγενÝστερα του 1830, π.χ. νεþρια, ΦιρκÜς, κλπ), δεν αναφÝρει Νεüτερα Μνημεßα (μεταγενÝστερα του 1830, π.χ. Οικßα ΒενιζÝλου, Ιστορικü Αρχεßο ΚρÞτης, κλπ), δεν αναφÝρει Μουσεßα (νÝο Αρχαιολογικü Μουσεßο Χανßων), που δεν εßναι "αρχαιολογικοß χþροι", αλλÜ υπÜγονται σε Üλλες διατÜξεις.

Δεν ξÝρω αν καλýπτονται απü την τελευταßα "χýμα" κατηγορßα, που αναφÝρεται σε "λοιπÜ αντικεßμενα εκτüς συναλλαγÞς" του ßδιου Üρθρου, ελπßζω να καλýπτονται. ¼πως καλü θα Þταν üσα εßναι εντüς του ευρýτατου αρχαιολογικοý χþρου της πüλης των Χανιþν να εμπßπτουν σε αυτü το επιχεßρημα. Καλü θα Þταν πÜντως να κινηθοýν οι πÜντες, χωρßς κομματικÝς παρωπßδες και σκοπιμüτητες. ΑυτÜ μποροýν να τα πουν μετÜ. Τα μνημεßα-θα το ξαναπþ-εßναι κατεξοχÞν Εθνικü ΘÝμα....”

Η ¸φη ΣαπουνÜ ΣακελλαρÜκη τονßζει: “Τα μνημεßα εßναι Ýνα τμÞμα της Ιστορßας μας. ΠολλÝς φορÝς, μαθαßνουμε απü αυτÜ, πρÜγματα που δεν γνωρßζουμε μÝσα απü πηγÝς και μας συγκινοýν. Για αυτüν και για πÜμπολλους ακüμα λüγους, δεν πρÝπει να εκποιηθοýν. Δεν εßναι Üψυχα, Ýχουν τη δικÞ μας ψυχÞ και αν χαθεß η Ιστορßα μας, τελειþσαμε.

Απü την Üλλη, βλÝπουμε πως τα χρÞματα απü το Ταμεßο Αρχαιολογικþν Πüρων και Απαλλοτριþσεων, αντß να κατευθýνονται σε αρχαιολογικÜ Ýργα, χρησιμοποιοýνται για φλου πανηγýρια. Πρüκειται για επιλογÝς που γßνονται με κομματικÜ κριτÞρια και εßναι τραγικÝς. ΕπειδÞ, αν üλα αυτÜ τα χρÞματα πÞγαιναν σε αρχαιολογικοýς χþρους, μουσεßα και μνημεßα, θα εßχαμε καλýτερες αναστηλþσεις, συντηρÞσεις, αξιοποιÞσεις, ακüμα και δημοσιεýσεις. Τα μνημεßα υφßστανται τη φθορÜ του χρüνου και παßζοντας με αυτÜ, παßζουμε εν ου παικτοßς.”

Ο αρχαιολüγος και ακαδημαúκüς ΜιχÜλης ΤιβÝριος θεωρεß πως τα μνημεßα εντÜχθηκαν στον κατÜλογο “λüγω ασχετοσýνης και Üγνοιας”. ΠαρομοιÜζει την ΕλλÜδα “με Ýνα πτþμα σε νεκροτομεßο, üπου διδÜσκεται ανατομßα” “Να επιχειρηματολογÞσω κατÜ της μεταβßβασÞς τους; ρωτÜ. “Το θεωρþ αυτονüητο πως δεν πρÝπει να συμβεß. ΑυτÜ τα μνημεßα ανÞκουν στην κληρονομιÜ μας, üπως και στην παγκüσμια πολιτιστικÞ κληρονομιÜ και εξυπακοýεται üτι πρÝπει να εξαιροýνται απü κÜθε συναλλαγÞ. ΑλλÜ εßπαμε.... Στην ΕλλÜδα ζοýμε”.

“Τα μνημεßα εßναι η μνÞμη μας” λÝει ο Κωνσταντßνος ΤσÜκος. “Εßναι απτοß μÜρτυρες κÜποιου κατορθþματος που απü μια εποχÞ φτÜνει μÝχρι τη δικÞ μας. ¢νθρωποι κατüρθωσαν, πριν απü εμÜς, να κατασκευÜσουν Ýναν Παρθενþνα, Ýναν Πýργο του Αúφελ, Þ κÜποιο Üλλο σπουδαßο αρχιτεκτüνημα. Θα πει πως πνευματικÜ, επιστημονικÜ, Þ τεχνικÜ εßχαν τις δυνατüτητες να κÜνουν κÜτι που αξßζει να θυμüμαστε. Τη μνÞμη δεν την πετÜμε, γιατß η μνÞμη εßναι ü,τι Ýχουμε, εßναι αυτü που μας πλουτßζει για να πÜμε πιο πÝρα”