The strong voice of a great community
ÓåðôÝìâñéïò 2018

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

«Βüμβα» απü την Ελβετßα: ΣενÜρια ενοποßησης «Βüρειας και Νüτιας Μακεδονßας»: Ο πρþτος χÜρτης

Τι λÝει Ελβετüς ιστορικüς

Το δρüμο στα σενÜρια για την ενοποßηση της «Βüρειας Μακεδονßας» και της «Νüτιας» στην ΕλλÜδα, Üνοιξε η συμφωνßα των Πρεσπþν, προτοý καλÜ – καλÜ διενεργηθεß το δημοψÞφισμα στην ΠΓΔΜ και κυρωθεß η συμφωνßα απü την ελληνικÞ ΒουλÞ.

Ελβετüς ιστορικüς, μßλησε για πρþτη φορÜ δημüσια για την υποτιθÝμενη ενοποßηση σε ελβετικÞ ιστοσελßδα, η οποßα παρουσßασε Þδη τους πρþτους χÜρτες.

Ο Stefan Troebst, ΚαθηγητÞς ΠολιτιστικÞς Ιστορßας της ΑνατολικÞς Ευρþπης στο ΠανεπιστÞμιο της Λειψßας, με ειδßκευση στην πΓΔΜ θεωρεß το προτεινüμενο üνομα αποδεκτü απü την πλευρÜ της πΓΔΜ, αλλÜ ακατανüητο απü ελληνικÞ σκοπιÜ. «Αν υπÜρχει μια βüρεια Μακεδονßα, γßνεται η υπüθεση üτι υπÜρχει και μια νüτια. Αυτü εγεßρει το ερþτημα κατÜ πüσο και οι δýο “πηγαßνουν πακÝτο” και πρÝπει κατÜ κÜποιον τρüπο να ενωθοýν ανÜλογα», λÝει χαρακτηριστικÜ στην ελβετικÞ ιστοσελßδα «blick».

Ολüκληρο το δημοσßευμα της ελβετικÞς ιστοσελßδας αναφÝρει τα ακüλουθα:

Γιατß υπÜρχει διαμÜχη για το üνομα Μακεδονßα;

Η σýγκρουση εξερρÜγη το 1991, üταν η πρþην ΓιουγκοσλαβικÞ Δημοκρατßα δηλþνει την ανεξαρτησßα της και Ýδωσε το üνομα Μακεδονßα (Μακεδονßα). Η ΑθÞνα υποστηρßζει üτι το üνομα της Μακεδονßας εßναι ελληνικÞς καταγωγÞς, χρησιμοποιεßται Þδη για το βüρειο τμÞμα της ΕλλÜδας . Οι ¸λληνες φοβοýνται üτι οι γεßτονÝς τους θα μποροýσαν να διεκδικÞσουν αυτÜ τα ελληνικÜ εδÜφη. Επß του παρüντος, το προσωρινü üνομα εßναι επßσημα η Πρþην ΓιουγκοσλαβικÞ Δημοκρατßα της Μακεδονßας (ΠΓΔΜ).

Ποιοι εßναι οι Μακεδüνες που ψηφßζουν την ΚυριακÞ;

Με τους ¸λληνες, οι Μακεδüνες συμφþνησαν για τη νÝα ονομασßα Βüρεια Μακεδονßα. ΕÜν το üνομα επικρατεß, οι ¸λληνες με τη σειρÜ τους θα σταματÞσουν να εμποδßζουν την προσÝγγιση της πΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορßα εßναι ως εκ τοýτου: «Εßστε υπÝρ της Ýνταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την αποδοχÞ της συμφωνßας μεταξý της πΓΔΜ και της ΕλλÜδας;»

  Η γεωγραφικÞ περιοχÞ της Μακεδονßας επεκτεßνεται κυρßως στις χþρες της Μακεδονßας, της ΕλλÜδας και της Βουλγαρßας.

Εßναι το νÝο üνομα μια καλÞ λýση;

Πρüκειται για συμβιβασμü. O Stefan Troebst, καθηγητÞς της ΠολιτιστικÞς Ιστορßας της ΑνατολικÞς Ευρþπης στο ΠανεπιστÞμιο της Λειψßας, σημειþνει: «Αν υπÜρχει μια βüρεια Μακεδονßα, η υπüθεση υποδηλþνει üτι υπÜρχει και μια νüτια. Αυτü εγεßρει το ερþτημα κατÜ πüσο και οι δýο πρÝπει κατÜ κÜποιον τρüπο να ανÞκουν μαζß και πρÝπει να ενωθοýν ανÜλογα. »

Ποια εßναι η διÜθεση μεταξý των Μακεδüνων;

Η αντιπολßτευση μιλÜ για προδοσßα. Ακüμη και οι επικεφαλÞς της κυβÝρνησης χωρßζονται: Ο πρωθυπουργüς Ζüραν ΖÜεφ διαπραγματεýθηκε το συμβιβασμü, ο Πρüεδρος Γκιüργκε ΙβÜνοφ με πομπþδη λüγια, υποστηρßζει üτι η μετονομασßα υπονομεýει την εθνικÞ ταυτüτητα και καλεß για μποúκοτÜζ της ψηφοφορßας.

Πþς θα πÜει η ψηφοφορßα;

Σýμφωνα με το Troebst, η πλειοψηφßα των Μακεδüνων θα ψηφßσει ναι. Ωστüσο, Þταν αμφßβολο αν θα επιτευχθεß η απαιτοýμενη συμμετοχÞ των ψηφοφüρων κατÜ 50%.

«¸να σοβαρü πρüβλημα εßναι οι εντελþς ξεπερασμÝνες λßστες εκλογικοý καταλüγου, στις οποßες απαριθμοýνται απü 1,5 Ýως 1,8 εκατομμýρια πολßτες. Στην πραγματικüτητα, ο πληθυσμüς σε ηλικßα ψÞφου, υπολογßζεται σε μüλις 1,1 εκατομμýρια – οι υπüλοιποι ζουν μüνιμα στο εξωτερικü, Ýχουν απομακρυνθεß Þ Ýχουν πεθÜνει. Η συμμετοχÞ στη ψηφοφορßα κατÜ το 50 τοις εκατü προκειμÝνου να θεωρηθεß Ýγκυρο το δημοψÞφισμα σημαßνει περßπου 900.000 ψÞφοι»,τονßζει ο καθηγητÞς.

Τι συμβαßνει εÜν η ψÞφος εßναι Üκυρη;

Αυτü που συμβαßνει Ýπειτα συνταγματικÜ, εßναι ασαφÝς. ºσως τüτε το κοινοβοýλιο θα αποφασßσει.

Πþς θα αντιδρÜσουν οι ηττημÝνοι;

Η πρþτη αντßδραση που αναμÝνεται εßναι μαζικÝς, ακüμη και βßαιες διαμαρτυρßες. Μüλις αρχßσουν οι διαπραγματεýσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστüσο, η αποδοχÞ θα αυξηθεß ραγδαßα, πιστεýει ο Stefan Troebst.

Πþς επηρÝασε η διαφορÜ τα δýο κρÜτη;

Η διαμÜχη τελεßωσε το 1994, üταν η ΕλλÜδα επÝβαλε εμπÜργκο στη γειτονικÞ χþρα. Η ΑθÞνα μπλοκÜρει επßσης την Ýνταξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη γειτονικÞ χþρα. Ωστüσο, η σýγκρουση Ýχει ελÜχιστα αισθητÜ αποτελÝσματα στο εμπüριο. Οι ¸λληνες εßναι οι μεγαλýτεροι επενδυτÝς, Ýχουν δημιουργÞσει τουλÜχιστον 5000 θÝσεις εργασßας μüνο στην πρωτεýουσα Σκüπια .

Πþς προÝκυψε η περιοχÞ της Μακεδονßας;

Η γεωγραφικÞ περιοχÞ της Μακεδονßας καλýπτει το σημερινü κρÜτος της Μακεδονßας, τη βüρεια ΕλλÜδα και τμÞματα της Βουλγαρßας, της Αλβανßας και της Σερβßας. ΜετÜ το σχηματισμü και την επÝκταση του αρχαßου βασιλεßου της Μακεδονßας (7ος αιþνας π.Χ. Ýως 146 π.Χ.), το μÝγεθος της περιοχÞς Üλλαξε ξανÜ και ξανÜ. ¼ταν η περιοχÞ ανÞκε στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα (1299-1922), το üνομα Μακεδονßα ξεχÜστηκε. Στα μÝσα του 19ου αιþνα ανανεþθηκε και χρησιμοποιÞθηκε για να προσδιορßσει μια γεωγραφικÞ περιοχÞ. Αφοý οι βαλκανικοß πüλεμοι τερμÜτισαν τη βασιλεßα της ΟθωμανικÞς Αυτοκρατορßας το 1912/13, η περιοχÞ της Μακεδονßας, τþρα 67.000 τετραγωνικÜ χιλιüμετρα, χωρßστηκε μεταξý των διαφüρων κρατþν.

Η Μακεδονßα σε σχÝση με την Ελβετßα

ΠεριοχÞ: 25’713 τετραγωνικþν χιλιομÝτρων (41.285 τετραγωνικÜ χιλιüμετρα)
Πληθυσμüς: 2,1 εκατομμýρια (8,5 εκατομμýρια ευρþ)
ΚατÜ κεφαλÞν ΑΕΠ: 5.263 δολÜρια ΗΠΑ (80’591 δολÜρια) *
Γλþσσα: Μακεδονικüς – σε τοπικü επßπεδο και της Αλβανßας, τουρκικÜ, ΡομÜ, ΣερβικÜ , Wallachian
Independence: 8 Σεπτεμβρßου 1991
ΕθνικÞ ΗμÝρα: 2 Αυγοýστου και 8 Σεπτεμβρßου
* Ονομαστικü ακαθÜριστο εγχþριο προúüν

crashonline.gr