The strong voice of a great community
Οκτώβρης 2010

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Θυμάστε, κύριε Λοβέρδο;

της Χριστιάννας Λούπα*

http://www.palmografos.com/

 

 

"...Πρόκειται για νομοθετικό διάταγμα, διότι τον Σεπτέμβριο του 1974, οπότε και θεσπίστηκε, δεν υπήρχε Βουλή. Είχε μόλις πέσει η δικτατορία και η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με αυτό το νομοθετικό διάταγμα ρύθμισε τη σχετική κρίσιμη ύλη. Δεν είχε, όμως, ακόμη ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα της δημοκρατικής Ελλάδας... Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν πήρε την πρωτοβουλία να αντικαταστήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοθετικό διάταγμα... Η αλλαγή, λοιπόν, του Ν.Δ. 17/1974 αποτελεί προτεραιότητα και δεν πρέπει να αργήσει η ανάληψή της. Αντιθέτως, η διαιώνιση της ύπαρξής του συνιστά μία μόνιμη ρωγμή στη δημοκρατική πολιτεία και το κράτος δικαίου".

 

Ανδρέας Λοβέρδος, 2006 (ΕΘΝΟΣ, 26/2/2006)

 

Σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών το άρθρο 22 παρ.4 εδαφ.β΄ του Συντάγματος προβλέπει:

 

"Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών".

 

Το άρθρο αυτό - μαζί με το νομοθετικό διάταγμα 17 του 1974, που δεν κατήργησε ούτε η παρούσα κυβέρνηση, κύριε Λοβέρδο! - ουσιαστικά αναστέλλει το, επίσης κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, δικαίωμα εργασίας, (ακόμα και με την αρνητική του μορφή). Οι όροι πάντως υπό τους οποίους μπορεί να επιβληθεί η επίταξη ορίζονται περιοριστικά και σαφέστατα. Στην προκειμένη περίπτωση της επίταξης των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ, που επέβαλε η κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, όπως παροχή φαρμάκων και νοσοκομειακού υλικού; Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς την έκταση, πιθανότατα, ναι.

 

Πρακτικά πάντως, όποιος αρνείται να συμμορφωθεί, ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης από 3 έως 5 χρόνια. Η άρνηση συμμόρφωσης στην επίταξη διαπιστώνεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα ή ύστερα από αναφορά του αρμόδιου υπουργού, ενώ ως άρνηση συμμόρφωσης ορίζεται:

 

* Η μη εκτέλεση συγκεκριμένης εντολής του αρμόδιου δημοσίου οργάνου.

* Η μη εκτέλεση μεταφορικού ή άλλου έργου κατά τον συνήθη τρόπο λειτουργίας της οικονομίας.

* Η εγκατάλειψη του επιταγμένου οχήματος.

* Η χρησιμοποίηση του επιταγμένου οχήματος για την παρακώλυση συγκοινωνιών ή για την πρόκληση κοινής ανάγκης.

 

Στις περιπτώσεις αυτές, ο υπουργός Υποδομών θα μπορεί να αφαιρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή την άδεια δημόσιας χρήσης του οχήματος.

 

Όλοι βεβαίως, ταλαιπωρηθήκαμε με την συγκεκριμένη απεργία, παρ' όλα αυτά όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τέτοιες κυβερνητικές πρακτικές πρέπει να εφαρμόζονται με ιδιαίτερη σύνεση και σαν έσχατο μέτρο, αφού τα άκρα είναι πάντα επικίνδυνα και μάλιστα σε μια χώρα που μοιάζει με ερμητικά κλειστό καζάνι που βράζει. Ας σημειωθεί εδώ η άποψη - διαφωνία της βουλευτου του ΠΑΣΟΚ, κυρίας Τόνιας Αντωνίου, σχετικά με την τροπολογία περί φυλακίσεως: "Μόνο λάδι στη φωτιά θα ρίξει και δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα", ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί, "πόσο ήταν το κόστος από την ρύθμιση που ζητούν οι αυτοκινητιστές [την αγορά των αδειών τους από την κυβέρνηση] και πόσα χάνει η ελληνική οικονομία κάθε μέρα".

 

Όσο για τον κύριο Λοβέρδο... έρχεται να επιβεβαιώσει το σοφό λαό: "'Έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέμε".

 

*Η Χριστιάννα Λούπα είναι δικηγόρος και συγγραφέας