The strong voice of a great community
Οκτώβρης 2005

Πίσω στο ευρετήριο

Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά

 

Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά οργάνωσε το 31ο Συνέδριό της στην πόλη της Καλαμάτας από τις 3 μέχρι τις 6 Αυγούστου 2005.  Στο συνέδριο συμμετείχαν 17 οργανισμοί Μεσσηνίων από τον Καναδά και την Αμερική.  Επίσης σαν παρατηρητές του Συνεδρίου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Μεσσηνιακών συλλόγων από την Αυστραλία.

 

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, τοπικοί άρχοντες και του κλήρου οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους τόνισαν τη συμβολή της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά στην κατασκευή του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, του ανδριάντα του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και πολλών άλλων δωρεών.

 

Το συνέδριο ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και την έναρξη του Συνεδρίου εκήρυξε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Λαμπρόπουλος ο οποίος μετέφερε και μήνυμα του Πρωθυπουργού.  Χαιρετισμούς απηύθηναν στους συνέδρους και ο Δημήτριος Καρύγιαννης (Υφυπουργός Συγκοινωνιών της Καναδικής Ομοσπονδιακής Βουλής), ο κ. Δημήτριος Δράκος (Νομάρχης Μεσσηνίας), ο κ. Γεώργιος Κουτσούλης (Δήμαρχος Καλαμάτας), η κ. Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Παλλοποννήσου στην Καλαμάτα) και ο Πρόεδρος της Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνίων κ. Αριστείδης Σούμπλης.  Επίσης χαιρετισμό απηύθηνε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τάσσος Δημόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα 60 χρόνια της συνεχούς και σημαντικής προσφοράς της Ομοσπονδίας προς τους απόδημους Μεσσήνιους της Αμερικής και του Καναδά.

 

Κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναγνωρίστηκε το επιστημονικό έργο του ιατρού Κωνσταντίνου Καρακούση στην Αμερική, η προσφορά του Δημήτρη Καρύγιαννη (Υφυπουργού Συγκοινωνιών της Καναδικής Ομοσπονδιακής Βουλής) προς τον απόδημο ελληνισμό του Καναδά, και μίλησε (και τιμήθηκε από την Ομοσπονδία) ο κύριος Θεόδωρος Μπρεδήμας για την «Προσφορά των Απόδημων Μεσσήνιων στη Βόρεια Αμερική».  Επίσης μίλησαν στους συνέδρους ο κύριος Κώστας Νιάρχος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος αναφέρθηκε στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και στη «σωστή» εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από όλους μας και η κα Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.  Ο τίτλος της ομιλίας της κυρίας Ξανθάκη ήταν «Η σημασία της Ελληνικής γλώσσας για τον σύγχρονο άνθρωπο».  Η κα Ξανθάκη αναφέρθηκε εκτενώς στην επικείμενη δημιουργία πολιτισμικών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Πανεπιστημίου αλλά και της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και όχι μόνο.

 

Ένα από τα προγράμματα που το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα προτίθεται να οργανώσει είναι θερινά μαθήματα για παιδιά Μεσσηνίων ομογενών και για δασκάλους. Για τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου το Πανεπιστήμιο θα συνεργασθεί με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά με πρόεδρο τον κ. Τάσσο Δημόπουλο, την Παναυστραλιανή Ομοσπονδία Μεσσηνιακών Οργανισμών με πρόεδρο τον κ. Αριστείδη Σούμπλη και με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Αποδήμων Μεσσηνίων με πρόεδρο τον κ. Αναστάσιο Κοκαλιάρη.  Το σχολείο, που για το καλοκαίρι του 2006 θα λειτουργήσει την περίοδο, από το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2006 έως και την Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2006, απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, σε αποφοίτους Λυκείων έως και 20 ετών και σε επιτοπίους διδάσκοντες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς.  Τα μαθήματα που θα διδαχθούν θα είναι: Ελληνική γλώσσα, Ελληνική ιστορία και Ελληνικός πολιτισμός. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από τις 9:30 έως τις 14:00, στην Ελληνική Γλώσσα στα διδακτήρια του Πανεπιστημίου.  Θα διδάσκουν εξειδικευμένοι καθηγητές του Πανεπιστήμιου (γνώστες και της Αγγλικής γλώσσας) με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και με μαθήματα ειδικά, για παιδιά ομογενών δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς.  Επίσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Σαράντα νέοι ομογενείς και ικανός αριθμών διδασκόντων θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Ιούλη του 2006.

 

Το συνέδριο περιελάμβανε εκτενείς αναφορές σχετικά με το ντοκιμαντέρ για την ιστορία και το έργο των Μεσσηνίων της Βορείου Αμερικής (το οποίο και προβλήθηκε το ίδιο βράδυ από την ΝΕΤ ΤV),  τη νέα ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.pan-messinian.com) και την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μεσσηνίων.  Η αναφορά για την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μεσσηνίων, έγινε από τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας κ. Αριστείδη Σούμπλη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Θανάση Σωτηρόπουλο, οι οποίοι αναφέρθηκαν λεπτομερώς στον προγραμματισμό, συνέχιση και ολοκλήρωση του ονείρου όλων των αποδήμων Μεσσηνίων στο εγγύς μέλλον. Επίσης η Ομοσπονδία στο συνέδριό της αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις της με την «Μεσσηνιακή Αμφικτιονία».

 

Στον αποχαιρετιστήριο χορό (δείπνο) που έλαβε χώρα στις 6 Αυγούστου στο Ξενοδοχείο «Φιλοξενία» παρευρέθηκαν ο κ. Μαρκάκης (Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού), ο κ. Καραμάνος (Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας), η κ. Ξανθάκη (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα), ο κ. Κολοφωλιάς (Δήμαρχος Γαργαλιάνων), οι δύο Αντιδήμαρχοι του Δήμου Γαργαλιάνων και ο κ. Μιχάλης Σούμπλης (Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαμάτας και υπεύθυνος του νεοσύστατου Γραφείου Αποδήμου Εληνισμού του Δήμου).  Στο χορό συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία το χορευτικό του Συλλόγου Παπαφλέσσας Υπαπαντή Τορόντο (με συμμετοχή χορευτών και από άλλους   Μεσσηνιακούς συλλόγους) που με τις παραδοσιακές στολές και την άριστη παρουσίασή τους εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους.  Συγχαρητήρια στην υπεύθυνη του χορευτικού κ. Γεωργία Χρέππα για την συμβολή της στην δημιουργία του πραγματικά θαυμάσιου χορευτικού του συλλόγου.

 

Στο τέλος των εργασιών η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά ενέκρινε τα κάτωθι ψηφίσματα:

 

1.     Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά επιθυμεί να παραμείνει ένας ακέραιος και ανεξάρτητος οργανισμός που θα επιζητεί διαρκώς την επίτευξη των στόχων της με τη συνεργασία όλων των φορέων της Μεσσηνίας.

 

2.     Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά δεσμεύεται να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο θα περιλαμβάνει ανταλλαγές μαθητών και την εκμάθηση της γλώσσας μας και του πολιτισμικού μας πλούτου.

 

3.     Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά δεσμεύεται να ενισχύσει ηθικά και οικονομικά τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα για την υλοποίηση των στόχων του.

 

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας είναι τα εξής:

 

Πρόεδρος: Τάσσος Δημόπουλος

Α’ Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Οικονομόπουλος

Β’ Αντιπρόεδρος: Ηλίας Ηλιόπουλος

Α’ Γραμματέας: Δημήτρης Γιαννόπουλος

Β’ Γραμματέας: Αλεξάνδρα Κατσαρός

Α’ Ταμίας: Βασίλης Μπεπόνης

Β’ Ταμίας: Γιώργος Καλαμπόκης

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων/Τύπου: Θεόδωρος Τζαλαλής

Οικονομικός Σύμβουλος: Νίκος Παπαδόπουλος

Υπεύθυνη Νεολαίας: Γεωργία Χρέππα

 

Κυβερνήτες

Βανκούβερ: Μαρία Στασινοπούλου

Ιλλινόϊς: Παναγιώτης Χωρεμιώτης

Κεμπέκ: Βασίλης Σπαράγγης

Μεσοδυτικών Πολιτειών: Χρήστος Κάργας

Οντάριο: Γεωργία Χρέππα

Σαν Φραντσίσκο: Γεώργιος Κωνσταντόπουλος

 

Εξελεγκτική Επιτροπή

Κατερίνα Ηλιοπούλου

Μαρία Στασινοπούλου

Αντώνης Χρονόπουλος

 

Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά ευχαριστεί όλους εκείνους που συνέβαλαν στην οργάνωση του Συνεδρίου της και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Καλαμάτας για την ευγενική του προσφορά να φιλοξενήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την νεολαία της Ομοσπονδίας.

 

Τάσος Δημόπουλος                                    Θεόδωρος Τζαλαλής

 

 

 

Πρόεδρος                                                   Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων/Τύπου

Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία

Αμερικής και Καναδά