The strong voice of a great community
Νοέμβρης 2012

Πίσω στο ευρετήριο

Κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ. Υπό αμφισβήτηση το καθεστώς των Δωρεών.  

Των Δημήτρη και Κατερίνας Αγγελάτου.

      Φωτογραφίες

Μια έκτακτη γενική συνέλευση συγκαλέστηκε από την ελληνοορθόδοξη κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ ( εκκλησία Αγ. Νικολάου και Δημητρίου) σε σχέση με το καθεστώς των Δωρεών αυτής της εκκλησιαστικής κοινότητας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε Τρίτη βράδυ  στις 24 του Οκτώβρη  στην υπόγεια εκκλησιαστική αίθουσα.

Για την πλειοψηφία χρειαζόταν η παρουσία τουλάχιστον ογδόντα μελών και αυτός ο αριθμός είχε ξεπεραστεί από νωρίς. Οι άνθρωποι ερχόντουσαν  ώστε να βεβαιωθούν ότι η συνδρομή τους δεν είχε λήξη και μπορούσαν να ψηφίσουν. Πολλές νέες συνδρομές υπογράφτηκαν επίσης.

 

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Σαχινίδης εξήγησε οτι το καθεστώς της Δωρεάς της κοινότητας είχε ανακληθεί. Από ότι φαίνεται η υπηρεσία φορολογίας του Καναδά δεν παρέλαβε τα απαιτούμενα έγγραφα για το 2010.Τα τηλεφωνήματά του και όλα τα μηνύματα τα σχετικά με την υπόθεση έχουν μείνει αναπάντητα για άγνωστους λόγους με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ακυρώσει το δικαίωμα των Δωρεών.

Ο κ. Σαχινίδης αμέσως μόλις αντιλήφθηκε το πρόβλημα στις αρχές του χρόνου προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με την κυβερνητική υπηρεσία δίνοντας λύση στο πρόβλημα , όμως χωρίς επιτυχία. Έτσι ένας δικηγόρος ειδικός στα κοινοτικά και στις δωρεές έπρεπε να προσληφθεί.

 

Ο δικηγόρος Anders Ourom εξήγησε ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η υποβολή των δικαιολογητικών που υπολείπονται ώστε να επανακτήσει η κοινότητα το χαμένο της δικαίωμα να δέχεται δωρεές. Οι κανονισμοί που επιτρέπουν σε κάποιον οργανισμό να αιτηθεί το δικαίωμα δωρεών έχουν υποστεί πολλές αλλαγές από τότε που η Ελληνική κοινότητα πρωτοεγγράφηκε στην Βικτώρια το 1978. Το καταστατικό του οργανισμού πλέον δεν συναντά τους νέους κανονισμούς. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της κοινότητας που ενεγράφει στην Βρετανική Κολομβία και της Ιεράς Μητρόπολης στο Τορόντο οι αλλαγές στο καταστατικό συμφωνήθηκαν σαν ένα πρώτο βήμα ώστε η κοινότητα να αποκτήσει και πάλι το προηγούμενο δικαίωμά της. Τώρα η διαδικασία βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο. Τα μέλη πρέπει να δείξουν με την ψήφο τους ότι δέχονται τις αλλαγές. 

Επίσης βάσει των νέων κανονισμών΄φάνηκε ότι κάποιες από τις ποικίλες δραστηριότητες της κοινότητας ερχόντουσαν σε αντίθεση με το δικαίωμα της του να δέχεται δωρεές. Το ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ, ένα γεγονός που είναι ο κύριος συντελεστής συγκέντρωσης πόρων είναι στο στόχαστρο. Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός σαν παρακλάδι της κοινότητας. Αυτό όμως είναι ένα γεγονός που θα συμβεί μετά από την έγκριση του νέου καταστατικού και την εγγραφή της κοινότητας στα αρχεία της υπηρεσίας φορολογίας του Καναδά.

 Εάν οι αλλαγές στο καταστατικό υπήρχε περίπτωση να μη εγκριθούν  αυτό θα ήταν το τέλος της κοινότητας. Αποδυναμωμένη από το δικαίωμα του να δέχεται δωρεές η κοινότητα δεν θα μπορούσε να εκδίδει  αποδείξεις για φορολογικές απαλλαγές.

Η Καναδική Υπηρεσία Φορολογίας έδωσε κάποια χρονικά περιθώρια στη κοινότητα ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή του καταστατικού και όποιες άλλες αλλαγές χρειάζονται.

Αλλιώς η κοινότητα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για φόρους και πρόστιμα και να χάσει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία για μη εφαρμογή των νόμων.

 

Τα μέλη συμφώνησαν ότι δεν θέλουν να χάσουν την ενορία τους και συμφώνησαν στις προτεινόμενες αλλαγές.

Εάν αυτή η κοινότητα πρέπει να αλλάξει την οργάνωσή της και τα λογιστικά της συστήματα ώστε να συμφωνήσει με τις νέες απαιτήσεις του νόμου για την χορηγία καθεστώτος αποδοχής δωρεών τότε το πλέον πιθανό είναι οτι και οι άλλες κοινότητες θα ακολουθήσουν. 

  

Βρετανική Κολομβία  Επισκόπησης των Ελληνικών εορτών

 

Οι ετήσιες ελληνικές εορτές της Βρετανικής Κολομβίας έχουν έρθει και περάσει για αυτόν τον χρόνο. Αυτές περιλαμβάνουν τις τέσσερις από τις κύριες Ελληνικές κοινότητες, δύο στο Βανκούβερ, μία στο Σάρρεη και μία στη Βικτόρια καθώς και την γιορτή στο Βανκούβερ από το Ελληνικαναδικό Κονγκρέσσο της Β.Κ.

Η πρώτη γιορτή ήταν της Ελληνικής κοινότητας του Σαρρεη και κοιλάδας του  Φρέιζερ  (Αγ. Κωνσταντίνος και Ελένη) που πραγματοποιήθηκε  στην περιφέρεια της κοινότητας στην 96 Λεωφόρο και 132 Οδό στο Σαρρεη από τις 8 του Ιούνη έως και τις 17. Αν και αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά που η γιορτή πραγματοποιήθηκε σε αυτό το σημείο  φαίνεται πως οι  άνθρωποι αρχίζουν να συνηθίζουν την τοποθεσία καθώς προσέλκυσε περισσότερο κόσμο από το προηγούμενο έτος. Αυτή η κοινότητα έχει τις καλύτερες ανέσεις για τους συμμετέχοντες καθώς ολόκληρη η περιοχή της γιορτής καλύπτεται από τέντες. Η οροφή από αυτές τις τέντες είναι διαφορετική από παρόμοιες σε άλλα  φεστιβάλ. Διυλίζουν το δυνατό φως του ήλιου αλλά επιτρέπουν αρκετό από το φως. Επίσης η σκηνή είναι τοποθετημένη σε σημείο που να είναι ορατή από όλες τις πλευρές.

Το κύριο πρόβλημα αυτής της τοποθεσίας είναι το πάρκινγκ καθώς και οι δύο δρόμοι είναι κύριες αρτηρίες. Όμως αυτοί που θέλουν να ευχαριστηθούν τις γιορτές μπορούν να βρουν θέσεις για το παρκάρισμα στην τριγύρω περιφέρεια της γειτονιάς. Η κοινότητα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα σε συνεργασία με τον Δήμο του Σάρρεη σε εφαρμόζοντας μακροχρόνια συνεργασία.

 

Η επόμενη γιορτή ήταν στο Μπροντγουέη του Βανκούβερ στις 24 του Ιούνη. Αυτή οργανώθηκε από το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο της Β. Κ.   Μία οργάνωση ομπρέλα που εκπροσωπεί πολλές ελληνικές οργανώσεις στη Βρετανική Κολομβία. Η Δυτική Πλευρά της Λεωφόρου Μπρόνγουέη ήταν κλειστή στην κυκλοφορία από το  Mcdonald έως τη Blenheim Οδό από τις πολύ πρωινές ώρες έως και αργά τη νύχτα για αυτή την οικογενειακή γιορτή. Συμμετείχαν  όχι μόνο οι ποικίλες Ελληνικές οργανώσεις αλλά επι΄σης πολλοί από τους πωλητές και άλλους χρηματοδότες. Αυτό το γεγονός πραγματοποιήθηκε στην τελευταία ημέρα της  γιορτής της Ελληνικής Κληρονομιάς που είχε αρχίσει στις 15 Μαΐου και παρουσίαζε απαγγελίες ποίησης, ομιλίες, προβολές ταινιών και άλλα γεγονότα που σχετικά με τον Ελληνικό πολιτισμό.

Η Ελληνική γιορτή στο Μπροντγουέη είναι χαρακτηρισμένη ως Πράσινη γιορτή καθώς η Ανακύκλωση των άχρηστων αντικειμένων είναι το μεγάλο γεγονός της γιορτής. Όλες  οι συσκευασίες τροφίμων τα περιτυλίγματα καθώς και περισσεύματα τροφής συγκεντρώθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε ειδικά κιβώτια με αποτέλεσμα να ελαττώσουν την ποσότητα σκουπιδιών που τελείωνε στην γή.

  Φωτογραφίες

Ελληνική καλοκαιρινή γιορτή της κοινότητας Ανατολικού Βανκούβερ.

 

«Ζήστε μια ημέρα σύμφωνα με τον Ελληνικό τρόπο» ήταν το θέμα της εορταστικής εκδήλωσης της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Ανατολικού Βανκούβερ που έγινε στο Boundary δρόμο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 28 του Ιούνη έως και τις 8 του Ιούλη και ήταν κάθε ημέρα ανοικτά από το μεσημέρι έως και τις 11το βράδυ. Παρουσίασε ελληνική κουζίνα , ένα  ζωντανό συγκρότημα , Ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα καθώς και άλλα τοπικά και εθνικά χορευτικά.

Η γιορτή άρχιζε κάθε ημέρα με μουσική από το Αλφα Βίντεο και έκλεινε τις περισσότερες νύκτες με ζωντανό μπουζούκι με τον Γιάννη Σαχάμη και το συγκρότημά του. Η Ναταλία Παρδάλης καθώς και φίλοι προμήθευσαν με κάποια είδη μουσικής. Η ψυχαγωγία με την ζωντανή μουσική δεν άρχιζε πριν από τις 5:00 μμ. Όμως στην  ημέρα του Καναδά η διασκέδαση με ζωντανή μουσική άρχισε στις 2:30μμ.  Κατά την διάρκεια της γιορτής παρουσιάσθηκαν ελληνικοί χοροί από το χορευτικό Αλέξανδρος ο Μέγας, οι Κρήτες , Ο Δημήτριος χορευτικό συγκρότημα, τα ελληνικά συγκροτήματα του Σάρρεη   Διασπορά  και ο Σκράτης Ελληνικό σχολείο. Επίσης παρουσιάσθηκε Λατινική, Τσιγγάνικη, καθώς και Βαλκανική  μουσική. Τα εθνικά χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν  Ασιατικούς, Κροατικούς, Χαβανέζικους, Ουγγαρέζικους, Ιταλικούς, Πολωνικούς, Πορτογαλέζικους, Σέρβικους και Ισπανικούς χορούς. Επίσης υπήρξαν χοροί με κλακέτες και χοροί της κιλιάς. Το επίσημο άνοιγμα των εκδηλώσεων έγινε στις 30 Ιουνίου Σάββατο. Στην 1η του Ιούλη υπήρξε τελετή κοπής τούρτας προς τιμή της ημέρα του Καναδά.

 

 

Ελληνική  γιορτή της Βικτόρια.

 

Η Ελληνική γιορτή στο χώρο της ευρύτερης Βικτόρια  πραγματοποιήθηκε αυτό το χρόνο απότης 28 του Αυγούστου έως και τις 3 Του Σεπτέμβρη.Η κοινότητα και η εκκλησία ευρίσκονται στο Elk Lake Drive στο Saanich περίπου μισό μίλι απόσταση από το τερματικό στο Sidney και κέντρο της Βικτόρια. Για εκείνους που δεν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα επειδή οδήγησαν το αυτοκίνητο από την αντίπερα ακτή υπάρχει η εναλλακτική λύση του λεωφορείου της γραμμής από το τερματικό  του φέρι στην εκκλησία, καθώς το λεωφορείο σταματά ακριβώς εμπρός στη εκκλησία.

Το φεστιβάλ άρχιζε  κάθε ημέρα στις 11το πρωί. Η διασκέδαση άρχιζε το μεσημέρι και πήγαινε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας εκτός από περίπου δύο ωρών διάλειμμα στις αρχές του απογεύματος τις πρώτες 4 ημέρες. Η Ζωντανή μουσική ήταν παραγωγή των Gypsy Rovers και του Μπουζούκι Τρίο. Τα συγκροτήματα Ορφέας Έλληνες χορευτές και τα Καριάτης Έλληνες χορευτές από την Βικτόρια ήταν τα κύρια χορευτικά. Το χορευτικό Διασπορά ελληνικοί χοροί έδωσε παραστάσεις από τις 31 Αυγούστου έως και τις 2 του Σεπτέμβρη. Δύο συγκροτήματα ήρθαν από την Αλμπέρτα, το Διόνυσος Έλληνες χορευτές από το  Κάλγκαρη και το Διόνυσος Έλληνες χορευτές από το Έντμοντον.

Αυτά τα δύο χορευτικά έδωσαν παραστάσεις από την 31 Αυγούστου έως και τις 3 του Σεπτέμβρη. Επίσης δύο χορευτικά ήρθαν από την Ελλάδα.  Το χορευτικό Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου έρχεται σε αυτή τη γιορτή για μερικά χρόνια τώρα, αλλά εφέτος ενώθηκε από το χορευτικό συγκρότημα των Αθηνών ΕΛΚΕΛΑΜ.  Αυτά τα δύο χορευτικά έδωσαν παραστάσεις σε καθημερινή βάση. Επίσης φιλοξενήθηκαν και εθνικά χορευτικά  όπως Ουγκαρέζικα, Ιρλανδικά, Ισπανικά, από τη Μέση Ανατολή, καθώς και χορευτικά της κοιλιάς.

 

Στη γιορτή του περασμένου χρόνου ο πρόεδρος της κοινότητας είχε δείξει στους εκπροσώπους της επιθεώρησης Πατρίδες τα σχέδια της επέκτασης για την αίθουσα της κοινότητας. Αυτά τα σχέδια τώρα είναι σε εφαρμογή. Τα θεμέλια έχουν σχεδόν συμπληρωθεί. Επίσης η εικονογραφίες μέσα στην εκκλησία έχουν τοποθετηθεί. Έως τις εορταστικές εκδηλώσεις του επόμενου χρόνου το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί.

 

 

Γιορτή Ελληνικών Τροφίμων. Ελληνική κοινότητα του Βανκούβερ.

 

Η τελευταία Ελληνική κοινοτική γιορτή του έτους είναι αυτή της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ (Μητρόπολης του Αγ. Γεωργίου). Αυτή η γιορτή διαφέρει από όλες τις άλλες καθότι  πραγματοποιείται στους στεγασμένους χώρους της κοινότητας παρά έξω στο ύπαιθρο.  Επίσης είναι και η συντομότερη καθότι η διάρκειά της είναι μόλις τρις ημέρες

Η 35η ετήσια γιορτή αυτό το έτος πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 του Οκτώβρη.  Σε αυτήν την εκδήλωση αυτό που διαφημίζεται περισσότερο είναι η τροφή και όχι τόσο η διασκέδαση.

Οι κυρίες της φιλόπτωχου ξοδεύουν πολλές ημέρες πριν από το άνοιγμα της γιορτής παρασκευάζοντας Ελληνικά μπισκότα και γλυκά για την πώληση των παρασκευασμάτων.  Οι λουκουμάδες, ακόμη ένα δημοφιλές Ελληνικό γλυκό παρασκευάζονταν φρέσκοι κάθε ημέρα και σερβίρονταν με καφέ στο καφενείο στην ανώγεια αίθουσα. Ο γύρος παρασκευάζονταν και διανέμονταν ακριβώς έξω από την είσοδο της κύριας αίθουσας σε μία τέντα.  Η ταβέρνα παρουσίαζε σουβλάκια  καθώς η τραπεζαρία που έπιασε περίπου τον μισό από το χώρο της κύριας αίθουσας είχε διάφορες επιλογές γευμάτων. Ο τελευταίος ημιώροφος παρουσίαζε κάποια είδη τέχνης, είδη δώρων προς πώληση, καθώς Ελληνικό κρασί και διάφορα άλλα αντικείμενα.

 

Η διασκέδαση κυρίως αποτελείτο από παρουσιάσεις χορών από διάφορα Ελληνικά συγκροτήματα όπως επίσης μερικά εθνικά χορευτικά συγκροτήματα. Τα Ελληνικά συγκροτήματα περιελάμβαναν Τους Κρήτες Χορευτές, το συγκρότημα Αλέξανδρος ο Μέγας χορευτές, χορευτικά από Ελληνικά σχολεία , το Ζέφυρος Ελληνικό χορευτικό (πρώην Δημήτριος χορευτικό συγκρότημα) που τώρα η έδρα του είναι έξω από το κέντρο της Ελληνικής κοινότητας, και η Διασπορά με έδρα το Σάρρεη. Επίσης υπήρχε βραδιά μπουζουκιού με ζωντανό συγκρότημα το Σάββατο βράδυ.

Τα πλήθη δεν ήταν τόσο μεγάλα όσο ήταν τα πρώτα χρόνια. Η συμμετοχή του κόσμου είχε πέσει πιθανόν επειδή οι άνθρωποι σφίγγουν τα κορδόνια από τα πορτοφόλια τους ή επειδή η εκδήλωση δεν έχει διαφημισθεί αρκετά. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι άνθρωποι είχαν  ήδη αρκετά γευθεί τις ελληνικές γεύσεις και εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι. Πριν από Τριάντα πέντε χρόνια η Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερτήταν η μόνη Κοινότητα. Είχε την φθινοπωρινή της εκδήλωση για τις ελληνικές τροφές καθώς οργάνωσε και το καλοκαιρινό φεστιβάλ στους δρόμους του Μπρόνγαιη. Τότε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ ιδρύθηκε και επίσης ξεκίνησετις δικές της εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Στις πρώτες ημέρες του 1990 η Ελληνική κοινότητα του Σάρρεη και κοιλάδας του Φρέηζερ δημιουργήθηκε και επίσης δημιούργησε τις δικές της εκδηλώσεις. Έτσι τώρα η Κοινότητα του Βανκούβερ δεν είναι πλέον το κέντρο του Ελληνικού πολιτισμού που ήταν κάποτε.

 

 

Η καταστροφή της Σμύρνης.

 

Στις 16 του Σεπτέμβρη ο Σύλλογος των Κωνσταντινοπολητών  και Μικράς Ασίας της Βρετανικής Κολομβίας διοργάνωσαν από κοινού με την Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ μια ειδική εκδήλωση σε ανάμνηση  των 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και την γενοκτονία του πληθυσμού των Ελλήνων Χριστιανών της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους. Μετά την  Επιμνημόσυνη Δέηση που δόθηκε στην Μητρόπολη του Αγ. Γεωργίου ακολούθησε στο Κοινοτικό κέντρο ειδική παρουσίαση με ομιλίες.

Ένας από τους ομιλητές ήταν  η Μαρία Καλογεροπούλου, επισκέπτρια επιπρόσθετη καθηγήτρια στο Σίμον Φρέιζερ πανεπιστήμιο. Η καταγωγή της είναι από την Αθήνα.

 Η κύρια ομιλία δόθηκε από τον Δοκτ. Ανδρέα Γερολυμάτο διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κέντρο για Ελληνικές Σπουδές. Αναφέρθηκε για τον εκπατρισμό και δολοφονίες των Ελλήνων χριστιανών στην Μικρά Ασία, τον εμπρησμό της πόλης της Σμύρνης και τις προσπάθειες για την διάσωση των επιζώντων. Επίσης ανέλυσε το σημείο του πόσο ο ΕλληνοΤουρκικός πόλεμος και η εισροή μεταναστών στην Ελλάδα επηρέασαν την  πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

 

 

 

Φέρνοντας στη μνήμη την Ημέρα του ΟΧΙ .

 

Αυτή είναι η Ελληνική ημέρα η αντίστοιχη στην ημέρα των ενθυμήσεων,καθώς τιμάει εκείνους που πήγαν στον πόλεμο υπερασπίζοντας την  πατρίδα τους. Σηματοδοτεί εκείνη την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν αυτή η συγκεκριμένη ημέρα που οι Έλληνες αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του Άξονα με  ένα ηχηρό ΟΧΙ.

 Η ημέρα του ΟΧΙ στις 28 του Οκτώβρη, 1940 και η Ελληνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 25 του Μάρτη του 1821 είναι δύο σπουδαίες γιορτές για όλους τους Έλληνες απανταχού της γης.  Έως και λίγα χρόνια πριν η δοξολογία της ημέρας του ΟΧΙ τελούνταν μόνο στην εκκλησία των Αγ. Νικολάου και Δημητρίου καθώς η δοξολογία της 25ηςΜαρτίου τελούνταν στην Μητρόπολη του Αγ. Γεωργίου.  Τώρα, καθώς αυτοί οι ιεροί χώροι ακόμη παραμένουν οι επίσημοι, με υπόδειξη του Μητροπολίτη Σωτηρίου όλες οι άλλες εκκλησίες πρέπει να τελούν δοξολογίες για αυτές τις περιπτώσεις. Κατόπιν αυτού η Μητρόπολις του Αγ. Γεωργίου στο Βανκούβερ και η εκκλησία της Αγ. Ελένης και Κωνσταντίνου στο Σάρρεη επίσης τέλεσαν γιορταστικές λειτουργίες.

Στην εκκλησία των Αγ. Νικολάου και Δημητρίου και στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ αυτόν τον χρόνο και πάλι γιορτάστηκαν οι επίσημοι πανηγυρισμοί. Ο πατέρας Αραβαντίνος χοροστάτησε στην θεία Δοξολογία βοηθούμενος από τον πατέρα Τρυφονόπουλο, τον πρώτο ενοριακό ιερέα αυτής της εκκλησίας. Προσκλητήρια εστάλησαν σε Εκπροσώπους του Ελληνικού προξενείου και σε διάφορους Ελληνικούς Παροικιακούς Συλλόγους και Οργανισμούς ώστε να παραβρεθούν στην Θεία δοξολογία  και στις πανηγυρικές εκδηλώσεις στην αίθουσα της εκκλησίας μετά την Θεία δοξολογία. Το Ελληνικό σχολείο αλλά και το σχολείο της Κυριακής είχαν εκπροσώπηση στην Θεία δοξολογία προς τιμή της Ημέρας του Οχι.

Ο γεν. Πρόξενος είχε ανακληθεί στην Ελλάδα προτού μερικούς μήνες και καθώς ο αντικαταστάτης του δεν είχε αφιχθεί ακόμη η διευθύντρια του προξενείου κ. Αγαθή Σπύρου μαζί με τον Ναυτικό Ακόλουθο Αντώνιο Μάζη αντιπροσώπευσαν το Προξενείο στο Βανκούβερ. Στην αίθουσα μετά από την Δοξολογία η κ. Σπύρου ανέγνωσε το μήνυμα τοπυ προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και έστειλε το δικό της μήνυμα σχετικά με τη σπουδαιότητα αυτής της εθνικής γιορτής. Η Τασούλα Μπέργκεν, η Γεν. Πρόξενος της Κύπρου και ο κ. Πέτερ Κλείτας, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ ήταν επίσης μεταξύ των καλεσμένων. H περιφερειακή Δυτική Διεύθυνση της ΑΗΕΡΑ της Β.Κ. είχε επίσης εκπροσώπηση.  Ο πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κος. Γεώργιος Βασσίλας εκπροσώπησε την οργάνωση ερχόμενος από το Μοντρεάλ.

Μολονότι η εκκλησία ήταν σχεδόν γεμάτη, πολλοί ήταν εκείνοι που έφυγαν αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία αντί να συμμετάσχουν στους πανηγυρισμούς και το γεύμα στην αίθουσα της εκκλησίας. Υπήρχαν πολλές άδειες θέσεις στα τραπέζια. Συμβαίνει αυτό επειδή οι άνθρωποι δεν σέβονται πια αυτές τις ειδικές εκδηλώσεις προς τιμή της Ελληνικές Ιστορίας ή μήπως επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν τα $15 για το γεύμα; Προς το τέλος της γιορτής έμειναν αδιάθετες περί τις τριάντα μερίδες με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της κοινότητας να ζητήσει από τους παρευρισκόμενους να αγοράσουν τα γεύματα σε μειωμένη τιμή για το σπίτι Μήπως θα ήταν καλύτερα αντί τα έτοιμα γεύματα να προσφερθεί κάτι πιο απλό όπως σάντουιτς συνοδευόμενα από καφέ ή τσάι χωρίς οικονομική επιβάρυνση; Πιθανότατα αυτό θα στοίχιζε στην Κοινότητα πολύ λιγότερο από ότι το πλήρες γεύμα που σπαταλήθηκε. Πιθανότατα και πάλι η αίθουσα να ήταν γεμάτη από κόσμο για που υα άκουγε τους επίσημους ομιλητές. Εξ’άλλου εάν οι οικογένειες που έχουν παιδιά δεν πεισθούν να συμμετάσχουν τώρα που τα παιδιά είναι σε ηλικία εύπλαστη είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά όταν ενηλικιωθούν να θέλουν να παρίστανται σε παρόμοιες εκδηλώσεις; Δεν θα ήταν καλύτερα η εκκλησία και η αίθουσα να ήταν γεμάτες από κόσμο που θα πανηγύριζε αυτά τα γεγονότα αντί να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε χρήματα από αυτές τις καταστάσεις;

Επίσης υπήρξαν δείγματα έλλειψης σεβασμού από ορισμένους από εκείνους που συμμετείχαν στο γεύμα. Αντί να παρακολουθήσουν τους ομιλητές τους γύρισαν την πλάτη και άνοιξαν τις δικές τους συνομιλίες με τους συνδαιτυμόνες τους. Είναι άραγε αυτός ο τρόπος που συμπεριφέρονται στους καλεσμένους τους στο σπίτι τους.

 

Πιθανόν μια αλλαγή συμπεριφοράς και από τους οργανωτές αλλά και από τον κόσμο θα ήταν η ασφάλιση ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να έχουν την θέση που τους αξίζει από τις ερχόμενες γεννεές.

 

 

Γιορτή της Συγκομιδής στην κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ.

 

Το έθιμο του Halloween στη πορεία των χρόνων μεταβλήθηκε σε κάτι πολύ τρομακτικό για τα νεαρά παιδιά. Πολλοί είναι οι γονείς που διστάζουν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν στο έθιμο του Μασκαρέματος επισκεπτόμενα γειτονικά σπίτια για το κέρασμα, λόγω των μακάβριων θεμάτων στολισμού των σπιτιών.

Έτσι ο πατέρας Ευάγγελος  από την εκκλησία των Αγ. Νικολάου και Δημητρίου θέλησε να δώσει στους γονείς μία καλύτερη προοπτική. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ελληνική Κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ το απόγευμα της 31ης του Οκτώβρη υπήρξε ο χώρος οργάνωσης γιορτής της συγκομιδής, με οργανωτές τους Chrys Γονιδάκης και Ελένη Ισμιρνίογλου. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν ένα βραδινό γεμάτο από παιγνίδια σκάλισμα Κολοκύθας και κεράσματα.

 

Η Ορθόδοξη Κοινότητα του Σάρρη δυναμώνει.

 

Η Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα του Σάρρεη και κοιλάδας του Φράζερ (εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης) είναι η πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενη Ελληνική κοινότητα στο BC. Έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από το πρώτο της ξεκίνημα πριν από 22 χρόνια. Πρωτοξεκίνησε στη παλιά αίθουσα του Fleetwood που χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα δεξιώσεων και εκκλησία και οπωσδήποτε δεν ήταν η ιδανική λύση.

Στις σημερινές ημέρες όχι μόνο έχει το σωστό κτίριο που καλύπτει τις ανάγκες της εκκλησίας μία αίθουσα δεξιώσεων καθώς και ένα κτίριο πολλαπλών αναγκών αλλά και ο αριθμός των μελών πληθαίνει. Τώρα η κοινότητα προσφέρει Ελληνικό σχολείο και σχολείο της Κυριακής. Το χορευτικό συγκρότημα «Διασπορά» επίσης είναι τμήμα της κοινότητας και χρησιμοποιεί για τις δοκιμές του και τα δύο κτίρια. Αυτό το χορευτικό συγκρότημα είναι το μεγαλύτερο της Βρετανικής Κολομβίας. Το χορευτικό έχει περίπου εβδομήντα εγγεγραμμένους χορευτές που η ηλικία τους αρχίζει από τα τρία και περιλαμβάνει τους ενήλικες. Οι κύριοι διδάσκοντες είναι η Ελένη Διαμαντόπουλος και ο πατήρ Κώστας Τσιόλας.

 Ο πατέρας Τσιόλας είναι πολύ αγαπητός μεταξύ της νεότερης γενιάς και τους έχει φέρει όχι μόνο κοντά στο χορευτικό αλλά και στην εκκλησία. Είχε ένα αργό ξεκίνημα όταν ονομάσθηκε ιερέας της παροικίας αλλά με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε εμπιστοσύνη  και αυτοκυριαρχία στον ρόλο του σαν θρησκευτικός ηγέτης και έμπιστος σύμβουλος. Τώρα υπάρχουν πολλές νέες οικογένειες που παρευρίσκονται στην θεία ακολουθία σε σταθερή βάση, πολλές από αυτές έρχονται από μακριά.

Η κίνηση της απόκτησης του κατάλληλου κτιρίου για την στέγαση της εκκλησίας υπήρξε επίσης η αιτία ώστε να εξωτερικευθεί ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας πολλών ανθρώπων, μελών της κοινότητας ή απλώς επισκεπτών. Μερικοί άνθρωποι παρακολουθούν τη θεία λειτουργία αλλά δεν θέλουν να γίνουν μέλη της κοινότητας φοβούμενοι τις μικροπολιτικές, ωστόσο ευχαρίστως ενισχύουν την εκκλησία. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εργασθεί σκληρά ώστε να μετατρέψουν το κτίριο ώστε να εκπροσωπεί μια ορθόδοξη εκκλησία, είτε μέσα από δωρεές ή με την προσωπική τους εργασία. Πολλά έχουν κατορθωθεί στα λίγα προηγούμενα χρόνια. Η εκκλησία έχει αποκτήσει καινούργια στασίδια και καινούργιο χαλί. Το όμορφο εικονοστάσιο τα ψαλτήρια καθώς και οι θέσεις των κεριών είναι επίσης καινούργια και εισαγμένα από την Ελλάδα.

Εικόνες επίσης έχουν παραγγελθεί από την  Ελλάδα και πολύ σύντομα θα τοποθετηθούν στους τοίχους. Υπάρχει ακόμη πρόνοια για την προμήθεια νέων πολυελαίων. Η αίθουσα του υπογείου έχει ανακατασκευασθεί. Ο υψηλότερος όροφος του παλαιού κτιρίου έχει μετατραπεί σε δωμάτιο πολλών χρήσεων. Χρησιμοποιείται για την χρήση του Ελληνικού σχολείου καθώς και για την διδασκαλία ελληνικού χορού.

Το υπόγειο του κτιρίου χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος. Οι εξωτερικοί χώροι έχουν ασφαλτωθεί και περιφραχτεί. Επίσης ένα καμπαναριό  είναι στα σχέδια για κατασκευή. Επίσης βελτιώσεις στην κεντρική είσοδο έχουν προβλεφθεί καθώς τα υπάρχοντα σκαλοπάτια δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσημα σε αυτούς που έχουν κινητικά προβλήματα.

 

Για πολλά χρόνια υπήρχαν αντιπαλότητες μέσα στην κοινότητα λόγω των διαφορετικών απόψεων για την τοποθέτησή της. Υπήρχαν εκείνοι που ήταν ενδιαφερόμενοι στην ύπαρξη εκκλησίας και εκείνοι που έβλεπαν την κοινότητα σαν λέσχη. Έχει πάρει πάρα πολύ καιρό σε ορισμένους ανθρώπους να δεχθούν το γεγονός οτι η κοινότητα είναι παράλληλα και ενορία. Τώρα πλέον οι αντιπαλότητες θα πρέπει να ξεπεραστούν και ο καθένας να επικεντρωθεί στην επίτευξη της κοινής επιτυχίας. Με την  συνεργασία των ηγετών και του πληρώματος δεν θα πάρει πολύ καιρό που αυτή η εκκλησιαστική κοινότητα θα χρειαστεί επέκταση.