The strong voice of a great community
Νοέμβρης 2010

Πίσω στο ευρετήριο

                

ΝΑΤΟ 2010: “Σε αναζήτηση νέων στόχων.”  

 

                  Του Ιωάννη Σαραϊδάρη

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Μεταξύ των σπουδαιότερων θεμάτων της συνόδου συμπεριλαμβανόταν η αλλαγή του αμυντικού δόγματος της Συμμαχίας και η συνεργασία των μελών του οργανισμού με άλλες χώρες και οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας.

Τις εργασίες της συνόδου παρακολούθησαν όλοι οι εταίροι της συμμαχίας μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός του Καναδά, καθώς επίσης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τι;ς πληροφορίες οι εργασίες της συμμαχίας ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία καθώς οι εταίροι υιοθέτησαν το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικά, τόσο από την Καναδική, όσο και την Ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι το νέο δόγμα δημιουργεί μια νέα αμυντική δομή η οποία, όπως λέγεται, μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απειλές.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που απασχόλησαν τους ηγέτες  ήταν και εκείνο της σταδιακής αποχώρησης των στρατευμάτων της συμμαχίας από το Αφγανιστάν, ύστερα από την μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στην ντόπιες δυνάμεις της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Ένας από τους σπουδαιότερους και σημαντικότερους νεωτερισμούς στις φιλοσοφικές θέσεις της συμμαχίας θεωρείται η νέα πολιτική του αμυντικού οργανισμού με την Ρωσία. Αξίζει να αναφερθεί η σημασία αυτής της απόφασης στην φράση του Αμερικανού προέδρου ότι η Ρωσία παραμένει “φίλος και εταίρος” των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

 

Η Νέα Δομή της Συμμαχίας.

 Σε ότι αφορά τη νέα δομή της συμμαχίας, οι αποφάει που πάρθηκαν προβλέπουν τη μείωση, τουλάχιστον κατά 35 τις εκατόν του δυναμικού της διοικητικής δομής της και τη σημαντικότερη μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και των αρχηγείων της. Σύμφωνα μάλιστα με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου κορυφής, “η νέα δομή προβλέπει  σημαντική μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και των αρχηγείων και μείωση κατά 35 τις εκατόν του δυναμικού, δηλαδή 5.000 θέσεις, ώστε αυτή να είναι πιο αποτελεσματική”. Σύμφωνα δε με αξιωματούχους της συμμαχίας, τα γενικά επιτελεία του ΝΑΤΟ από 11 πρόκειται να μειωθούν σε 6 ή επτά, οι δε υπάρχουσες υπηρεσίες σε τρεις και οι 400 περίπου επιτροπές σε 85.

 

Το θέμα του Αφγανιστάν.

Σημείο τριβής, μεταξύ των συνέδρων εμφανίσθηκε το θέμα του Αφγανιστάν, καθώς δεν υπήρξε τελικά συναίνεση σε ότι αφορά την τελική απεμπλοκή των μάχιμων δυνάμεων της συμμαχίας από τη χώρα αυτή της Ασίας μέχρι το 2014. Είναι ενδεικτικές αυτού του γεγονότος οι δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου τη;ς κυβέρνησης Ομπάμα στη Λισαβόνα, ο οποίος τόνισε ότι “Οι ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα τερματίσουν τη στρατιωτική τους αποστολή στο Αφγανιστάν ΄ςως το τέλος του 2014”, και συνέχισε, “η κυβέρνησή μας δεν έχει λάβει ακόμα τέτοια απόφαση”. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο την απόφαση αυτή θα λάβει ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Από την δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διατύπωσε την κατηγορηματική “δέσμευση” ότι δεν θα υπάρχουν βρετανικά στρατεύματα μάχης στο Αφγανιστάν περί τα τέλη του 2015. Έτσι λοιπόν η παραμονή των δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν προκαθορίζεται έως το 2014. Τους ηγέτες των χωρών μελών της συμμαχίας συνάντησε ο Αφγανός πρόεδρος προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι τα τέλη του 2014 η χώρα του θα είναι έτοιμη να αναλάβει την ασφάλεια της.

Την δεύτερη ημέρα των συζητήσεων οι ηγέτες του οργανισμού υιοθέτησαν το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ και συμφώνησαν επίσης στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, παράλληλα έκαναν έκκληση στην Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτήν. Η αντιπυραυλική ασπίδα προβλέπει την προστασία όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ από τρομοκρατικές και άλλες απειλές. Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός 200 εκατομμυρίων Ευρώ για το συντονισμό των ευρωπαϊκών πυραυλικών συστημάτων με τους αμερικανικούς, ενώ προβλέπεται και η στάθμευση αμερικανικών πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το Νέο Αμυντικό Δόγμα.

 

Οι 28 ηγέτες της συμμαχίας κατόρθωσαν επιτέλους να αναθεωρήσουν το στρατηγικό δόγμα του οργανισμού. Στην ημερησία διάταξη των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης και οι περικοπές των αμυντικών δαπανών, καθώς επίσης και μο αμυντικός εξοπλισμός. Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι η Ουάσιγκτον να συμβουλεύεται την Ευρώπη για όλα τα μεγάλα θέματα, παρ’ όλα αυτά η συμφωνία ΣΤΑΡΤ με τη Μόσχα φαίνεται να έχει παγώσει στο Κογκρέσο, ύστερα από την πρόσφατη νίκη των ρεπουμπλικάνων. Από την δική της πλευρά η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προφανώς από την Ρωσία, με την οποία ενδέχεται να αρχίσει συμπαραγωγή πυραυλικών συστημάτων. Οι παριστάμενοι κάλεσαν τη Ρωσία να συμμετάσχει στην αντιπυραυλική ασπίδα, ενώ παράλληλα αποφασίστηκαν περαιτέρω συζητήσεις για τη διασύνδεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την περικοπή κατά 1/3 του διοικητικού προσωπικού του Οργανισμού, το οποίο ανέρχεται σε είκοσι χιλιάδες άτομα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε πάνω στην Ρωσία ως εταίρου. “Η Ρωσία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και όχι εχθρός”, δήλωσε σχετικά ο αμερικανός πρόεδρος στη λήξη της συνόδου. Κατά τη διάρκεια της συνόδου η Ρωσία συμφώνησε στην έναρξη συνομιλιών με την προοπτική της σύνδεσης των πυραυλικών συστημάτων, κάτι που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν ως “σημείο καμπής” στις σχέσεις των δύο κόσμων. Από την δική του πλευρά ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, και τόνισε ότι η χώρα του έχει φιλόδοξα σχέδια για τη συνεργασία της με τη Συμμαχία, προσθέτοντας παράλληλα ότι η περίοδος των μεγάλων εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και της Ρωσίας έχει πλέον περάσει. Από τη δική του πλευρά ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εξοπλισμού που προορίζεται για τα στρατεύματα του  ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μέσω του ρωσικού εδάφους και των δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας. “Καιρός πλέον να διευρύνουμε τις σχέσεις μας μέσω της συνεργασίας μας”, δήλωσε ο Γ.Γ. της συμμαχίας

 

Ελλάδα – Καναδάς.

 

Τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρακολούθησαν τόσο ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Χάρπερ, όσο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου. Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια των εργασιών ο Καναδός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του. Με την ευκαιρία εκείνης της συνάντησης ο κ. Χάρπερ αναφέρθηκε πάνω στις τριακόσιες χιλιάδες Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στον Καναδά για τους οποίου μίλησε με πραγματικά κολακευτικά λόγια. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν πάνω στην οικονομική κρίση η οποία μαστίζει κυρίως την Ευρώπη. Σε κάποια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός ρώτησε τον Καναδό συνάδελφό του για το πως είναι ο Καναδάς. Απάντησε ο κ. Χάρπερ ο οποίος του δήλωσε ότι όλα πάνε καλά, με εξαίρεση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι. “Πάντως οι βασικές μας αξίες παραμένουν πολύ καλές”, συμπλήρωσε ο Καναδός πρωθυπουργός. Εν συνεχεία ο Καναδός ηγέτης έκφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι είναι χαρούμενος που τον ξαναβλέπει. “Είχαμε την ευκαιρία ορισμένων συζητήσεων στο παρελθόν, και γνωρίζω ότι έχεις πολύ καλή γνώση από την χώρα μας, και ότι διατηρείς προσωπικούς δεσμούς με τον Καναδά..” Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου του δήλωσε ότι: “κατά κάποιον βαθμό είμαι Καναδός και εγώ.” “Βέβαια, είμαι απόλυτα βέβαιος. Η οικογένεια σου είναι Καναδοί και ακόμα και σήμερα διατηρείς δεσμούς με άτομα της οικογένειας σου που ζουν στον Καναδά”, πρόσθεσε. Αυτό είναι σωστό, έσπευσε να τονίσει ο κ. Παπανδρέου. Αισθάνομαι πραγματική ευχαρίστηση καθώς μιλάω μαζί σου πρόσθεσε ο κ. Χάρπερ, νομίζω ότι έχουμε να συζητήσουμε αρκετά σοβαρά θέματα οι δύο μας, όπως είναι η διπλή φορολογία και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που μας απασχολούν. Προσβλέπω δε με ευχαρίστηση σε μια παρόμοια ευκαιρία για το μέλλον...Οι δύο ηγέτες συζητήσαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την νέα στρατηγική της συμμαχίας και τέλος ανταπέδωσαν φιλοφρονήσεις μεταξύ τους.

 

Στήβεν Χάρπερ: Η σύνοδος υπήρξε επιτυχής.

 

Με το πέρας της συνόδου ο Καναδός πρωθυπουργός την  χαρακτήρισε ως επιτυχή, λέγοντας: “Η σύνοδος υπήρξε επιτυχής δεδομένου ότι οι σύμμαχοι έφυγαν από αυτή ν ενωμένοι. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν για την επιτακτική ανάγκη οργανικών μεταρρυθμίσεων στο ΝΑΤΟ και την διαχρονική του αποτελεσματικότητα, μία κατάσταση την οποία ο Καναδάς προσπαθεί να επιτύχει για χρόνια τώρα. Η απόφαση των αλλαγών στην διοίκηση του οργανισμού πρόκειται να βοηθήσει την συμμαχία να λειτουργεί καλύτερα, να λαμβάνει πρακτικές αποφάσεις και να είναι αυτές μικρότερου κόστους. Η αποδοχή της νέας Στρατηγικής θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ να κινείται ποιό γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Συμφωνήσαμε να συνεργασθούμε με τους υπόλοιπους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, προκειμένου να ενδυναμώσουμε την υπόθεση της κοινής μας ασφάλειας. Συζητήσαμε επίσης την πρόοδο πάνω στο έδαφος του Αφγανιστάν. Η επόμενη χρονιά θα αποτελέσει μια νέα αρχή στην ιστορία του Αφγανιστάν..”