The strong voice of a great community
Μάης, 2009

Πίσω στο ευρετήριο

 

Ομογένεια Δυτικού Καναδά

 

Οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού οργανισμού “Φάρος”.

             Επιμέλεια και Σύνταξη Κατερίνα και Δημήτρη Αγγελάτος

 

Βανκούβερ. Η περίοδος της σειράς των ομιλιών πνευματικής, ιστορικής και πολιτιστικής ενημέρωσης του Φάρου της περιόδου 2008/2009, ήδη βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος, καθώς το ακαδημαϊκό έτος σε λίγο θα αποτελεί και αυτό ιστορία. Η τελευταία από αυτές τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Απριλίου στην άνω αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ. Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης η διοίκηση του Φάρου τίμησε τη ζωή και του έργο ενός σύγχρονου εκφραστή του λαϊκού μουσικού πεντάγραμμου. Ομιλητής ήταν ο Γιώργος Γιολδάσσης, ο οποίος έκανε μια υπέροχη αναφορά στη ζωή και το έργο του Γιώργου Ζαμπέτα (1925-1992), του Έλληνα μουσικοσυνθέτη, τραγουδιστή και αριστοτεχνίτη της πενιάς του μπουζουκιού. Ο ομιλητής έκανε αναφορά πάνω στο πρόσφατο βιβλίο το σχετικό με τη ζωή του καλλιτέχνη: “Και η βροχή έπεσε κατευθείαν πάνω στη ζωή του Γιώργου Ζαμπέτα.” Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Ιωάννα Κλιάσσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομιλητή ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε στην Αθήνα, ήταν γιος του Μιχάλη Ζαμπέτα, κουρέα, και της Μαρίκας Μοραΐτη, ανιψιάς γνωστού ομώνυμου βαρύτονου της εποχής τους. Ο πατέρας του, κάθε άλλο παρά ενθάρρυνε το ενδιαφέρον του γιου του για την μουσική, για αυτόν ακριβώς το λόγο ο νεαρός Γιώργος Ζαμπέτας επιδόθηκε στην μάθηση του μπουζουκιού κρυφά από τους δικούς του, μιμούμενος τους ήχους των πουλιών, καθώς τα άκουγε να κελαηδούν στο πάρκο.  Σαν μαθητής της πρώτης δημοτικού, ο νεαρός Ζαμπέτας πήρε μέρος σε μαθητικό διαγωνισμό, όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο για την δεξιοτεχνία του. Ήταν το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ δρόμο που τον ανέδειξε σε έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του μπουζουκιού. Οι μελωδίες του ακούστηκαν σε πολλές ελληνικές ταινίες του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων στην παραγωγή “Παντοδύναμη Αφροδίτη” του Woody Allen, καθώς επίσης και της κλασικής πλέον ταινίας “Ποτέ την Κυριακή”, της οποίας την μουσική έγραψε ο Γιώργος Ζαμπέτας. Η παρουσίαση του έργου του καλλιτέχνη συνοδεύτηκε με μουσικά κομμάτια από τα ωραιότερα έργα του. Το συγκρότημα των μουσικών που έπαιξε τη βρ4αδυά αυτή  απαρτίζονταν από το Θωμά Μακρή (μπαγλαμά και τραγούδι), τον ομιλητή Γιώργο Γιολδάσση στο (μπουζούκι), την Κανέλλα Στεφανή στο (τραγούδι), τον Γιάννη Μαυρογιωργά στην (καθαρά), τον Ρικ Σίγουρα στα τύμπανα. Κατενθουσιασμένο το κοινό, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τους καλλιτέχνες και τις μουσικές τους ικανότητες. Τα μέλη δε του συγκροτήματος συγχάρηκε ο παριστάμενος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Βανκούβερ Γιώργος Αυφάντης, για την θαυμάσια απόδοση των μουσικών ήχων οι οποίοι, σύμφωνα με τα λόγια του, τον έφεραν πίσω στην εποχή του 1960, στις παραλίες της Αθήνας. Επίσης έγινε γνωστό ότι ο πολιτιστικός οργανισμός Φάρος συνδιοργανώνει από κοινού με το Ελληνό Καναδικό κογκρέσο της Βρετανικής Κολομβία δύο ακόμα ομιλίες, σαν μέρος των εκδηλώσεων του Μήνα Ελληνικού Πολιτισμού για το 2009. Μέσα στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων την Δευτέρα 25 του Μάη ο καθηγητής Γιάννης Ξηρός-Κούπερ, του τμήματος της Αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβία θα παρουσιάσει τους: “Δύο Βύρωνες και την Ελλάδα.” Στην συνέχεια την Πέμπτη 4 Ιουνίου, ο καθηγητής Ανδρέας Γερολυμάτο, της έδρας Ελληνικών Σπουδών του Σάϊμον Φρέιζερ Πανεπιστημίου θα κάνει ομιλία για τον ρόλο της Ελλάδας στον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι δύο αυτέ διαλέξεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν  στην μεγάλη αίθουσα του Ελληνικού πολιτιστικού κέντρου της Ελληνικής κοινότητας του Βανκούβερ με έναρξη στις 7:30 το απόγευμα.

 

Προετοιμασίες για την Ελληνική Μέρα στο Broadway, 2009.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας για άλλη μια χρονιά το Ελληνό Καναδικό Κογκρέσο της επαρχίας διοργανώνει την πανηγυρική εκδήλωση προβολής του Ελληνικού πολιτισμού, γνωστής ως Ελληνική Ημέρα στο Μπρόντγουέη. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο κέντρο του Βανκούβερ την Κυριακή 21 του Ιούνη, αποτελεί δε την τελευταία εκδήλωση μιας σειράς άλλων διάρκειας ενός μήνα, οι οποίες έχουν σαν στόχο την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στο πολυεθνικό Βανκούβερ. Για εκείνους που ενδιαφέρονται και θέλουν περισσότερες πληροφορίες  γύρω από τον κατάλογο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται με την ευκαιρία του Ελληνικού Μήνα, τους συμβουλεύομε να επισκεφτούν την ηλεκτρονική  σελίδα στον ιστιοτόπο www.greekday.com 

 

Νέες επενδύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον Δυτικό Καναδά.

                                  Του Δημήτρη Αγγελάτου

 

Κάλγκαρη. Οικογένειες, εργάτες και επιχειρηματίες της περιοχής του Κάλγκαρη πρόκειται να ωφεληθούν από την διευκόλυνση της συγκοινωνίας , σαν αποτέλεσμα του νέου σχεδίου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά Stephen Harper. Η αναγγελία των νέων έργων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης γίνεται μέσα στα πλαίσια του προγράμματος “Μέτρα Οικονομικών Σχεδιασμών” της κυβέρνησης, και αφορά τις λεωφόρους του δακτύλου του Κάλγκαρη.

Σχολιάζοντας την νέα κυβερνητική επένδυση ο πρωθυπουργός κ. Χάρπερ δήλωσε: “Επεκτείνοντας τον οδικό δακτύλιο του Κάλγκαρη δημιουργούμε νέες εργασίες, ενώ παράλληλα περιορίζουμε σημαντικά το κυκλοφοριακό  στους δρόμους της πόλης  για την περίοδο των χρόνων που μας έρχονται. Η σημερινή επένδυση αποτελεί ένα είδος έξυπνης επένδυσης για τους κατοίκους του Κάλγκαρη τους οποίους μάλιστα εξυπηρετεί.” Παρόν κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης ήταν και ο επαρχιακός πρωθυπουργός της Αλμπέρτο Ed Stelmach.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ομοσπονδιακά και επαρχιακά κεφάλαια που επενδύονται σε αυτό το έργο πρόκειται να επεκτείνουν την λεωφόρο Soutrheast Ring Road του Κάλγκαρη από την 17η λεωφόρο  μέχρι το ανατολικό τμήμα του κόμβου που βγάζει στην MacLeod Trail. Το έργο αυτό είναι ένα σημαντικό οδικό έργο και συμπεριλαμβάνει την οδική υποδομή 25 χιλιομέτρων η οποία καλύπτει εννέα οδικούς κόμβους, δύο διαβάσεις σιδηροδρομικές καθώς επίσης και την δημιουργία 25 γεφυρών. Με την ολοκλήρωσης του έργου αυτού υπολογίζεται ότι ολόκληρο το νότιο τμήμα της λεωφόρου θα αποτελεί δρόμο  ελεύθερης πρόσβασης, κάνοντας έτσι ασφαλέστερη την κυκλοφορία και ακόμα πλέον αποτελεσματική.

Το έργο αυτό του Κάλγκαρη αποτελεί ένα από τα πολλά που δημιούργησε η κυβέρνηση του κ. Χάρπερ μέσα στα πλαίσια των οικονομικών προγραμματισμών της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας και την διευκόλυνση διεξόδου από την οικονομική κρίση.