The strong voice of a great community

Μάϊος 2005

Πίσω στο ευρετήριο

Εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Ντόρντμουντ της Γερμανίας

 

Εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Ντόρντμουντ και περιχώρων «Ξενιτέας» την Κυριακή 22 Μάιου 2005. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων του Ντόρντμουντ όπου έγινε  μνημόσυνο για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στο χρονικό διάστημα 1916-1923, ενώ μετά τους χαιρετισμούς του π. Τηλέμαχου εφημέριου του ναού και του προέδρου του «Ξενιτέα» Λ. Συλίδη στη συνέχεια  μίλησε  ο Φάνης Μαλκίδης Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η διερεύνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το νεοτουρκικό και κεμαλικό καθεστώς αποτέλεσε ένα ζήτημα ταμπού για την ελληνική πολιτική και επιστήμη. Το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930,  η  ταυτόχρονη ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952, και η αποκαλούμενη προσέγγιση των δύο κρατών, αποτέλεσαν σημεία σταθμοί (και) για το Ποντιακό ζήτημα. Είναι αυτές οι παράμετροι «που η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν απέκτησε τη δικαίωση  που επιβαλλόταν να αποκτήσει», όπως τονίζει ο  Κ. Φωτιάδης στην εισαγωγή του σχετικού έργου.   Αφενός γιατί το πολιτικό κλίμα δεν επέτρεψε να διερευνηθεί το έγκλημα των μαζικών δολοφονιών εναντίων των Ελλήνων, αφετέρου  όταν αυτό έγινε μετά από πρωτοβουλία επιστημόνων και διανοουμένων ως ελάχιστο χρέος έναντι της συλλογικής μνήμης, αντιμετώπισε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον.  Ωστόσο μετά από αγώνες και προσπάθειες πολλών ετών από Πόντιους της δεύτερης γενιάς και συλλόγους του εσωτερικού και του εξωτερικού, το Ελληνικό κοινοβούλιο  αναγνώρισε το 1994 τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων είχε πολλές   συνιστώσες και άλλες τόσες προτεραιότητες. Η προστασία της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η διεθνοποίησή της σε όλα τα επίπεδα, η εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων από την τ. Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα, η τεκμηρίωση της γενοκτονίας. 

 

 Σε διεθνές επίπεδο μέχρι σήμερα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωρίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την υπόθεση έχει απασχολήσει τον  ΟΗΕ. Οι παρεμβάσεις στα Ηνωμένα Έθνη - Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-  δυστυχώς δεν έχουν προωθηθεί από την ελλαδική κυβέρνηση, αλλά έχουν γίνει  από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η «Διεθνής Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών» (ΔΕΔΑΛ), μετά από πρωτοβουλία του εμπνευστή της καθιέρωσης της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας Μ. Χαραλαμπίδη και της Γερμανίδας Βερένα Γκραφ. Η  ΔΕΔΑΛ  έχει παρέμβει στον ΟΗΕ με αναφορές της στις 24 Φεβρουαρίου 1998,  στις 25 Ιανουαρίου 2002,  και στις 20 Μαρτίου 2004. Ακόμη,  τους περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης των εξισλαμισμένων Ποντίων, που ζουν σήμερα στον Πόντο σήμερα κατήγγειλε με  παρέμβασή της  στην 58η συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο 2004,  η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση «MRAP - Κίνηση ενάντια στο ρατσισμό - για τη φιλία ανάμεσα στους λαούς».  Με παρέμβαση πάλι της ΔΕΔΑΛ το Ποντιακό ζήτημα συζητήθηκε τον Οκτώβριο του 1998 στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ ψηφίσματα υιοθέτησης της ημέρας μνήμης έχει εκδώσει η  πολιτεία της Νέας Υόρκης.   Αυτά σε επίπεδο διεθνοποίησης και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται πόσο μάλλον σύγκριση με  τη  διεθνοποίηση της αρμενικής γενοκτονίας.  Η ολιγωρία των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων δεν παραγράφει τη γενοκτονία των Ποντίων  (1916 - 1923) με τα πάνω από 353.000 θύματα και δεν παραγράφει το δικαίωμά μας στην διεθνοποίηση.  Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι ένα μεγάλο τμήμα του έθνους και δεν είναι δυνατό  να αγνοηθεί από την Πολιτεία και την πολιτική της. Η  διεθνοποίηση του εγκλήματος,  αποτελεί κυρίαρχο συστατικό στοιχείο των πολιτικών θεσμών που σέβονται την ιστορία και την αλήθεια, δηλαδή   τη μνήμη τους».

Αμέσως μετά ο Σύλλογος Ποντίων Ντόρντμουντ και περιχώρων «Ξενιτέας» πρόσφερε ποντιακά εδέσματα στους παρευρισκόμενους Έλληνες μετανάστες που ζουν στο Ντόρτμουντ.

Οι εκδηλώσεις του   Συλλόγου Ποντίων Ντόρντμουντ και περιχώρων «Ξενιτέας» εντάσσονται στην προσπάθεια των Ποντίων της περιοχής  να γίνει ευρύτερα γνωστή η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,  αλλά και  για να διατηρηθεί η μνήμη στη νέα γενιά  Ποντίων στην Ευρώπη, η οποία σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει το Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ ποντιακών χορών (Λουκγντισχαφεν Γερμανίας- 4 Ιουνίου).