The strong voice of a great community

Μάϊος 2005

Πίσω στο ευρετήριο

ΦΑΡΟΣ : Το Τέλος της Περιόδου.

 

  Ο ομιλητής του Φάρου Erik de Bruijn, δέχεται ένα αναμνηστικό σε ένδειξη ευχαριστιών για την ομιλία του από τον πρόεδρο του Οργανισμού Richard Spratley.

Ο Φάρος, ο Ελληνό Καναδικός πολιτιστικός σύλλογος πνευματικού διαλογισμού τέλειωσε την περίοδο των διαλέξεών του για το 2004/2005.

Η τελευταία διάλεξη της περιόδου δόθηκε  στις 25 του Απρίλη στην μεγάλη αίθουσα τελετών της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ, στην οδό  Άρβουτους.

Στην εκδήλωση αυτή και προτού  αρχίσει το κανονικό πρόγραμμα της ομιλίας, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση των μελών. Ένας αριθμός ονομάτων προτάθηκε για την ανάληψη των ευθυνών διαχείρισης του οργανισμού και η πρόταση έγινε αποδεκτή ομόφωνα από τους παριστάμενους.

Κατά παράδοση οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Φάρου είναι σύντομες σε διάρκεια και φυσικά και την φορά αυτή δεν υπήρξε καμία εξαίρεση. Η συνέλευση κράτησε μόνο δέκα πέντε λεπτά της ώρας.

Ομιλητής της ημέρας  ήταν ο Erik de Bruijn, ο οποίος ανέλυσε το θέμα “Κάτω από την θάλασσα με το χρώμα του κρασιού :Έλληνες δύτες κατά την αρχαιότητα”

 

Ο  Erik de Bruijn   κατά την ομιλία του στον Φάρο

Οι επιστημονικές έρευνες του ομιλητή συμπεριλαμβάνουν Έλληνες και Ρωμαίους δύτες καθώς επίσης και την τεχνολογία την οποία χρησιμοποιούσαν στις καταδύσεις τους, αρχαία λιμάνια, καθώς επίσης και την στρατιωτική  αρχιτεκτονική των ημερών. Ο ομιλητής είναι κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου, (Ρωσικά και Πολιτικές επιστήμες), από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, από όπου έλαβε επίσης  μεταπτυχιακές διακρίσεις B.L.S., M.L.S. και M.A.  στην ( κλασική αρχαιολογία). Διενήργησε ανασκαφές για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολόμβιας στο Καναδά, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Ελλάδα. Σήμερα υπηρετεί ως βοηθός διευθυντής στο έργο Humayma Excavation Project στην νότια Ιορδανία για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

Σύμφωνα με τον ομιλητή η τέχνη της κατάδυσης χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια. Από γραπτά κείμενα γίνεται γνωστό ότι η κατάδυση ήταν πολύ γνωστή από το 800 π.χ. . Οι δύτες της εποχής εκείνης ψάρευαν σφουγγάρια, χταπόδια, κοράλλια και μαργαριτάρια μεταξύ άλλων.

Τα σφουγγάρια τα χρησιμοποιούσαν για την χρήση της περικεφαλαίας ενώ τα κόκκινα κοράλλια είχαν αξία στην Ινδία. Δύτες χρησιμοποιόντουσαν επίσης κατά περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων, για την κατασκευή λιμανιών, και την διατήρηση και τον καθαρισμό πηγαδιών.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στους τρόπους εργασίας των δυτών και τα διάφορα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιούσαν. Μόνον κατά τον 19ο αιώνα ανακαλύφθηκε το σκάφανδρο το οποίο βοήθησε την βιομηχανία.  Οι περισσότεροι αρχαίοι δύτες ήσαν υποχρεωμένοι να βασίζονται στην δική τους σωματική δυνατότητα να κρατά την αναπνοή για μερικά λεπτά της ώρας ή και σε ορισμένα πρωτόγονα μέσα για να μπορούν να εργασθούν.

Ύστερα από αυτή την διάλεξη ο Φάρος σταματάει για τις θερινές διακοπές, με πρόγραμμα να ξαναρχίσει τις διαλέξεις γύρω στα τέλη του Οκτώβρη του 2005.

Ιστορικά ο σύλλογος αυτός παρουσιάζει διαλέξεις του είδους τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Οι διαλέξεις αυτές είναι ανοικτές για το κοινό με ένα μικρό ποσό εγγραφής μέλους προκειμένου κάποιος να ειδοποιηθεί για τον ομιλητή  και το θέμα που πρόκειται να αναπτύξει.

Είναι βέβαιο ότι τα μέλη της νέας διοίκησης πρόκειται να εργασθούν εντατικά προκειμένου να παρουσιάσουν  ενδιαφέροντα θέματα για την περίοδο που μας έρχεται. 

 

 1-2-3-4-5