The strong voice of a great community
Μάρτης, 2009

Πίσω στο ευρετήριο

Ιατρικές επιτυχίες κατά του καρκίνου.

                                    Της Μαρίας Βουτσίνα

 

Ύστερα από τριάντα χρόνια μελετών και ερευνών των επιστημόνων, έρχεται σήμερα να προστεθεί ένα ακόμη ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, το οποίο μεγαλώνει σημαντικά τα αναμενόμενα όρια ζωής  των ασθενών. Πρόκειται για τη νέα φαρμακευτική ουσία Erbitux (cetuximab), η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), ως θεραπεία 1ης γραμμής σε ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν υποτροπή ή και μεταστατικό καρκίνο στο κεφάλι και τον τράχηλο από τα πλακώδη κύτταρα.

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, σύμφωνα με την σχετική επιστημονική μελέτη ΅ΧΤΡΕΜΕ, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “The new England Journal of Medicine”, χαρακτηρίζονται ως θεαματικά, καθώς, οι ασθενείς που πήραν την ουσία Erbitux και υπέστησαν χημειοθεραπεία παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι υποβλήθηκαν μόνο σε χημειοθεραπεία.

Αύξηση μέσου χρόνου επιβίωσης κατά ένα διάστημα 3 περίπου μηνών (10.1 μήνες έναντι 7.4 μηνών) το οποίο ισοδυναμεί με 20% σε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά τη περίοδο της μελέτης.

Αύξηση κατά 70 τις εκατόν του μέσου χρονικού ορίου επιβίωσης χωρίς την εξέλιξη της νόσου (5.6 μήνες με τη θεραπεία, έναντι 3.3 μήνες χωρίς αυτήν).

Επίσης σχετική αύξηση κατά 80 τις εκατόν του ποσοστού ανταπόκρισης του οργανισμού στη θεραπεία (36 τις εκατόν έναντι 20 τις εκατόν).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αν. Καθηγητή της Παθολογίας-Ογκολογίας Δρ. Κωνσταντίνου Νικ. Συρίγου, η έγκριση για τη χρήση του Erbituxo ως θεραπεία πρώτης γραμμής υποτροπιάζοντας και του μεταστατικού SCCHN, αποτελεί σημαντικό γεγονός, καθώς εδώ και τριάντα χρόνια υπήρξε στασιμότητα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καρκίνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το νέο φάρμακο αυξάνει το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία και κυρίως, παρατείνει σημαντικά τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών. Το Erbitux (cetuximab), είναι ένα επιστημονικά καλιεργημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει τον υποδοχέα του Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα, ο οποίος πάλι παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των διαφόρων νεοπλασμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Η παρουσίαση των θεαματικών αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας ΕΧΤΡΕΜΕ έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείου της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Η παρουσίαση έγινε από επιστήμονες διεθνούς φήμης και αναγνώρισης, όπως οι καθηγητές  Vermorken, Levebre, Wilke, Wolfgang Wein, ο οποίος μάλιστα είναι και ο εκτελεστός αντιπρόεδρος του τομέα της Ογκολογίας της φαρμακευτικής εταιρίας Merck Serono, παρασκευάστριας του νέου φαρμάκου, παρουσία και ασθενούς με προσωπική εμπειρία από την νέα θεραπευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στατιστικά στοιχεία ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου αποτελεί τον έκτο κατά συχνότητα και μέγεθος σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί δε μια μορφή της ασθένειας από τις πλέον περίπλοκες και δύσκολες σε αποδοχή θεραπείας. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει κυρίως άνδρες καπνιστές και είναι υπεύθυνος για 68.000 θανάτους το χρόνο μόνο στην Ευρώπη.

Τα νέα περιστατικά εμφάνισης της νόσου στην Ευρώπη ανέρχονται σε 143,000 το χρόνο και περιλαμβάνουν καρκίνους της γλώσσας, του στόματος, των σιελογόνων αδένων, του φάρυγγα, του λάρυγγα, των παραρινικών κοιλοτήτων και άλλων. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ φτωχά και την κύρια αντιμετώπισή τους αποτελούσε το χειρουργείο και η ακτινοθεραπεία. Το φάρμακο Erbitux (centuximab), αποτελεί τη μοναδική πρόοδο που σημείωσε η επιστημονική έρευνα τα τελευταία τριάντα χρόνια σε ότι αφορά τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών αυτών, καθώς συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα με σχετική ασφάλεια για το σύστημα του ασθενούς. Εάν μάλιστα γίνει συνδυασμός με την μέχρι τώρα θεραπευτική αγωγή της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, δημιουργεί προϋπόθεσης αύξησης της επιβίωσης του ασθενούς, σε όλα τα στάδια της νόσου και επίσης ανακουφίζει από τα συμπτώματα της σε διπλάσιο περίπου αριθμό ασθενών, από εκείνον μόνης της χημειοθεραπείας.

 

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτη: “ Όταν τρώμε λιγότερο ορισμένοι όγκοι συρρικνώνονται.”

 

Αποτελεί κοινή γνώση του τελευταίου αιώνα ότι ο περιορισμός της ποσότητας της τροφής που τρώμε καθημερινά καθυστερεί την ανάπτυξη ορισμένων όγκων, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί η αιτία. Για πρώτη φορά σήμερα οι επιστημονικοί ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το ρόλο ενός ενζύμου, η ενεργοποίηση του οποίου αναστέλλει των επίδραση των διατροφικών περιορισμών στην ανάπτυξη των όγκων.

Σύμφωνα μάλιστα με την Νάντα Καλάνι και τον Ντέιβιντ Σαμπατίνι, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτη, γνωστού ως (ΜΙΤ), οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνες σε ποντίκια, με σκοπό να μελετήσουν την επίδραση των διατροφικών περιορισμών σε ορισμένους τύπους καρκίνου που προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου, του παχέος εντέρου, του προστάτη και διαφόρους τύπους καρκίνου του στήθους. Τα συμπεράσματα της εργασίας των δύο ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό  Nature. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης ορισμένοι όγκοι όπως εκείνοι του παχέος εντέρου καθώς επίσης και δύο μορφών καρκίνου του στήθους, συρρικνώνονται κάτω από συνθήκες έλλειψης τροφής, ενώ για άλλους όγκους η έλλειψη τροφής δεν είχε καμία απολύτως διαφορά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η απουσία  της επίδρασης του περιορισμού τροφής οφείλεται στην ενεργοποίηση της 3-Κινάσης φωσφατιδυλοϊνοσιτόλης γνωστής με τον επιστημονικό όρο (ΠΙ3Κ), το οποίο είναι ένα ένζυμο το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, τα δε διαφορετικά στάδια ενεργοποίησης του ενζύμου συνεπάγονται και διαφορετικό βαθμό ευαισθησίας στους διατροφικούς περιορισμούς.

 

Μελβούρνη: Νέα πειραματική θεραπεία.

 

Υπολογίζεται ότι σε 18 μήνες θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα δοκιμών μιας νέας επιστημονικής ανακάλυψης του ιδρύματος Womens Cancer Foundation και του  Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη θεραπεία “σκληρών” καρκίνων οι οποίοι μέχρι τώρα δεν αντιδρούσαν σε καμία θεραπευτική αγωγή και ήταν τρομερά δύσκολο να καταπολεμηθούν. Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν πάνω σε 20 γυναίκες οι οποίες έχουν προσβληθεί από καρκίνο των ωοθηκών, στις οποίες παραχωρήθηκε ένα χάπι χημειοθεραπείας για τρεις κατά σειράν ημέρες, με το οποίο θα καταπολεμούνται τα κύτταρα τα οποία εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Ύστερα από τον εντοπισμό αυτών των κυττάρων τα οποία δημιουργούν εμπόδια  στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι επιστήμονες εξέτασαν το διάστημα ζωής αυτών των κυττάρων και διαπίστωσαν ότι παράγονται κάθε δέκα με δεκατέσσερες μέρες. Η παρατήρηση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδέχεται να οδηγήσει και στη θεραπεία άλλων μορφών καρκίνου.