The strong voice of a great community
Μάρτης, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

 

 

Κυριακή, 09 Μαρτίου 2008 Η Σημερινή

Εντολοδόχος ή εντολέας;

http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=330530  , http://www.ifestos.edu.gr/74Cy.htm

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΗΦΑΙΣΤΟΥ*

Ο George Kennan, αμερικανική πολιτική μορφή που επηρέασε τις μεταπολεμικές διεθνείς σχέσεις όσο κανείς άλλος και ένας από τους 5-6 σημαντικότερους διεθνολόγους του μεταπολέμου, έγραψε: «Οι ηθικές αρχές έχουν τη θέση τους στην ψυχή του ατόμου και εμπνέουν τη συμπεριφορά του είτε ως ατόμου είτε ως δημόσιου άνδρα … Ωστόσο, όταν η συμπεριφορά του ατόμου διέρχεται μέσα από το μηχανισμό της πολιτικής οργάνωσης και συγχωνεύεται με τη συμπεριφορά χιλιάδων άλλων ατόμων, για να βρει την έκφρασή της στις πράξεις της κυβέρνησης, τότε υφίσταται ένα γενικό μετασχηματισμό, και οι ίδιες ηθικές αξίες δεν ισχύουν πια. Η κυβέρνηση είναι εντολοδόχος, όχι εντολέας. Και δεν μπορεί, όπως κάθε άλλος εντολοδόχος, παραμόνο να προσπαθήσει να γίνει συνείδηση του εντολέα της».
Το κατά πόσο θα επιβληθεί ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα μαρξιστικού τύπου ή ένα καπιταλιστικό ή κάτι ενδιάμεσο δεν μας απασχολεί εδώ. Το ερώτημα είναι οι εντολές προς τον πρόεδρο όσον αφορά στο κυπριακό ζήτημα, που αφορούν όλους τους Κυπρίους και που αποτελούν τη «συνείδηση των Κυπρίων». Ας αναλύσουμε σωστά -και όχι ανορθόδοξα, όπως τελευταίως γίνεται- αυτές τις εντολές, με τις οποίες ο κ. Χριστόφιας έστω και απρόθυμα δεσμεύτηκε, κυρίως μεταξύ των δύο γύρων. Πρώτον, δεν πήρε εντολή να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερον, δεν έχει επίσης εντολή να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της βίας, να διχοτομήσει την Κύπρο, να νομιμοποιήσει τα εγκλήματα πολέμου, να διχάσει το λαό σε εθνική-ρατσιστική βάση, να θέσει την εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία υπό τουρκοαγγλικό έλεγχο (όπως επακριβώς πρόβλεπε το σχέδιο Ανάν) και να διατηρήσει ξένα στρατεύματα ή εγγυήσεις. Ούτε, επίσης, πήρε εντολή να δεχθεί οτιδήποτε αντιβαίνει στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα (βλ. επιστημονική περιγραφή στη διεύθυνση <http://www.ifestos.edu.gr/32.htm>). Τρίτον, δεν έχει εντολή να αγγίξει την εθνική ταυτότητα των μελών της κυπριακής κοινωνίας, να διαστρεβλώσει τα βιβλία ιστορίας και να ερμηνεύσει το Κυπριακό στη βάση της λογικής των νικητών του 1974. Αν το κάνει, θα απονευρώσει και εξουδετερώσει τις αντιστάσεις των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για να γίνουν βορά των Τουρκοάγγλων. Τέταρτον, δεν έχει εντολή να βλασφημήσει τους ήρωες της ελευθερίας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα όπως μερικοί, ιδεολογικά διαστρεμμένοι και θερμοκέφαλοι, ήδη κάνουν.
Ο Παλληκαρίδης, ο Αυξεντίου και οι άλλοι, εξάλλου, είναι παγκόσμια κληρονομιά που στηρίζουν μαζί με πολλούς άλλους την ιδέα της ελευθερίας. Είναι ιεροί, καθαγιασμένοι και στο ηθικό απυρόβλητο της ιδέας της ελευθερίας.
Η αιτιολόγηση της απουσίας τέτοιων εντολών είναι η εξής: Πρώτον, η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, όπως και η πλειονότητα των Κυπρίων ψηφοφόρων, ψήφισαν εναντίον του σχεδίου Ανάν που τα πρόβλεπε όλα αυτά. Δεύτερον, στον πρώτο γύρο των προεδρικών, οι ψηφοφόροι υπερψήφισαν το κόμμα τους αλλά, αν εκτιμήσουμε σωστά το 33%, ούτε 10% δεν θα ψήφιζε τέτοιες μακάβριες αποφάσεις αν αυτό ετίθετο σε ψηφοφορία. Αν, λοιπόν, προσθέσουμε το υπόλοιπο 23% στο ποσοστό που πήρε ο κ. Παπαδόπουλος και το ποσοστό των αντιανανιστών του ΔΗΣΥ, το ποσοστό που θα συμφωνούσε με πολιτική συμβατή με τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εμμονή στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα, είναι γύρω στο 80%. Τις εντολές αυτών θα πρέπει να έχει στο μυαλό ο νέος πρόεδρος όσον αφορά στο κυπριακό ζήτημα και όχι των εκπαιδευμένων στις σταλινικές νοοτροπίες θερμοκέφαλων του ‘πολίτπουρο’. Δεύτερον, ακόμη και αν για κάποιο μυστήριο λόγο (φόβος, κομματικές εξαγορές, διάβρωση ξένων συμφερόντων κτλ.) το ποσοστό αυτό αντιστρεφόταν, καμιά απόφαση κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στέρησης της ελευθερίας δεν είναι νομιμοποιημένη. Στην ιστορία συχνά μικρές ομάδες, στο όνομα ξένων (κάτι θα ξέρει ο κ. Χριστόφιας για τους σταλινικούς εγκάθετους στην Ανατολική Ευρώπη), στερούν την ελευθερία της κοινωνίας τους. Αυτό όμως είναι εφήμερο, δίνει δικαίωμα αντίστασης, οδηγεί σε καταστροφές και τελικά μετατρέπεται σε πολιτική βόμβα στην καρέκλα του κάθε κυβερνήτη, αλλά και των ειρηνικών σχέσεων των εμπλεκομένων. Στο κυπριακό ζήτημα, κύριε νέε Πρόεδρε, η μόνη εντολή που έχετε, είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας των Κυπρίων. Τίποτα άλλο. Όσο γρηγορότερο το καταλάβετε τόσο το καλύτερο. Να το πείτε, επίσης, στους ερυθροφρουρούς σας. Ερυθροφρουρούς ο Στάλιν είχε, εξάλλου, για να φτιάξει μιαν αυτοκρατορία, όχι για να διαλύσει το κράτος του. Εκτός και αν, όπως έγραψε πρόσφατα κορυφαίος Ελλαδίτης αναλυτής (Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος), υπάρχει κίνδυνος να αποδειχθείτε ο «κύπριος Γκορμπατσόφ». Καλή επιτυχία, λοιπόν, στη βάση των σωστών εντολών, που είναι και η πραγματική συνείδηση των μελών της κυπριακής κοινωνίας.
* Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς - www.ifestos.edu.gr