The strong voice of a great community
Μάρτης, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Ομογένεια Δυτικού Καναδά

    PHOTOS

Οι Έλληνες και οι Πέρσες

        Γράφουν ο Δημήτρης και η Κατερίνα Αγγελάτου

 

Ο Έλληνο-Καναδικός πολιτιστικός σύλλογος Φάρος στην πρόσφατη, τέταρτη κατά σειρά, διάλεξη που διοργάνωσε στις 25 του Φλεβάρη του 2008, στο πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής κοινότητας του Βανκούβερ είχε ομιλητή τον Δρ. Kaveh Farrokh  του Κολεγίου Langara.

Το θέμα της ομιλίας ήταν “ Μια άγνωστη πτυχή της Σύνθεσης: οι Έλληνες και οι Πέρσες”.

Ο ομιλητής γεννήθηκε στην Αθήνα της Ελλάδας, είναι δε γιος Ιρανού διπλωμάτη. Κατάγεται από την ομάδα των Ossetia,( μια εθνική ομάδα η οποία έχει έδρα την Δημοκρατία της Γεωργίας) και εκείνη των Azeri (οι οποίοι ζουν κυρίως στην περιοχή του Αζερμπαϊζάν και το βορειοδυτικό Ιράν).

Ο καθηγητής μεγάλωσε στην Γερμανία και έκανε τις σπουδές του στη Γαλλία.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Καναδά όπου και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Ο ομιλητής έχει συγγράψει ένα μεγάλο αριθμό μελετών καθώς επίσης και αρκετά βιβλία με θέμα την ιστορία της Περσίας, μεταξύ αυτών και εκείνο με τον τίτλο  “Σκιές στην Έρημο- Η Αρχαία Περσία κατά την διάρκεια των πολέμων”.

Με την μετακίνηση των πληθυσμών, σύμφωνα με τον ομιλητή, υπήρχε μια συνεχής εισροή πολιτιστικών αξιών, γνώσεων και τεχνών. Με το πέρασμα του χρόνου πολλοί από αυτούς τους πολιτισμούς συγχωνεύτηκαν και αποτέλεσαν μια νέα πολιτιστική ιδιαιτερότητα, άπαξ και κανένας πολιτισμός δεν αναμορφώνεται όταν είναι απομονωμένος. Μέσα στα πλαίσια αυτής της ανάλυσης ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αλληλοεπίδραση που είχαν οι δύο πολιτισμοί των Ελλήνων και Περσών. Μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων, του εμπορίου και της μετανάστευσης οι Έλληνες δημιούργησαν μια μακρά παράδοση επαφών με κατοίκους άλλων περιοχών. Οι Έλλη νες βασικά κατοίκησαν σε περιοχές ολόγυρα στην Μεσόγειο και Μαύρη θάλασσα, φέρνοντας μαζί τους στις νέες εστίες  τις πολιτιστικές τους αξίες και τα έθιμά τους, με τα οποία άσκησαν μεγάλη επίδραση πάνω στους άλλους τοπικούς πολιτισμούς.

Είναι γνωστή και τεκμηριωμένη ιστορικά η παρουσία των Ελλήνων στην Νότια Ιταλία, πλην όμως οι Έλληνες αποίκισαν επίσης και σε περιοχές της Περσικής αυτοκρατορίας. Απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να εντοπισθούν ακόμη και σήμερα σε διάφορες περιοχές του Ιράν. Εκείνο, ωστόσο, που δεν είναι γνωστό είναι το κατά πόσον και κατά πιο βαθμό οι Πέρσες επιδράσαν πολιτιστικά πάνω στους Έλληνες και τους άλλους λαούς. Από την δική τους πλευρά, εξ άλλου, οι Πέρσες είχαν και αυτοί το δικό τους μερίδιο στην μετανάστευση με αποτέλεσμα να απλωθούν στην περιοχή οι τέχνες και οι πολιτιστικές τους παραδόσεις. Μολονότι δε εκδιώχθηκαν από την Ουκρανία από τους Χαν εδώ και πολλούς αιώνες, η επίδραση της περσικής τέχνης παραμένει εμφανής ακόμα και σήμερα σε αυτή τη περιοχή. Στοιχεία δε της επίδρασης που είχε ο περσικός πολιτισμός πάνω στον Ελληνικό, είναι δυνατόν να εντοπισθούν ακόμη και σήμερα.

 

  

        Γυμνισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες

             Γράφουν ο Δημήτρης και η Κατερίνα Αγγελάτου.

 

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, το τμήμα κλασικών σπουδών και θρησκευτικών Σπουδών και  Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας διοργάνωσε εκδήλωση με ομιλητή το καθηγητή Andrew F. Stewart, του Πανεπιστημίου του UC Berkley. ο οποίος θεωρείται ειδικός πάνω στην ελληνική γλυπτική και την αρχαία τέχνη.  Η ομιλία είχε σαν τίτλο “ η ελλιπής λειτουργία ένδυσης που συγκλόνισε το κόσμο: η Γύμνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Ελληνικός τρόπος αυτό-ένδυσης”.

Εδώ στη Βρετανική Κολομβία, την έδρα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010, οι περισσότεροι των κατοίκων Ελληνικής καταγωγής αισθάνονται περήφανοι  για το ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν σαν αφετηρία τους την αρχαία Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά όμως πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή των αγώνων της αρχαιότητας. Πολλά νέα αγωνίσματα έχουν προστεθεί στους θερινούς αγώνες και φυσικά οι χειμερινοί αγώνες  αποτελούν έναν σύγχρονο νεωτερισμό. Ουδέποτε είχαμε ακούσει κάτι για συμμετοχή γυναικών στους αγώνες της αρχαιότητας, όπου συμμετείχαν μόνον άνδρες, με αποτέλεσμα το ανδρικό σώμα να απαθανατιστεί σε όλο του το μεγαλείο. Οι σύγχρονοι αθλητές θα πρέπει να αισθάνονται υποχρεωμένοι για το ότι σήμερα η γύμνιας δεν αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση. Οι προετοιμασίες των χώρων των αγώνων του 2010 βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, πολλές δε από τις εγκαταστάσεις ήδη είναι έτοιμες. Μολονότι δε το κόστος των αγώνων είναι πραγματικά υψηλό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί πρόκειται επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα πάνω στον κάθε πολίτη της επαρχίας. Οι αγώνες θα αφήσουν πίσω τους μια παράδοση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Whistler το Βανκούβερ και τις γύρω περιοχές, τους δήμους και τις κοινότητες. Το Ολυμπιακό χωριό επίσης και τα διαμερίσματα των αθλητών θα διατεθούν αργότερα επίσης για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα η πολεοδομική υποδομή έχει ανακαινισθεί και οι νέοι ή και οι ανακατασκευασμένοι λεωφόροι και δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας πρόκειται να εξυπηρετήσουν πολλούς ταξιδιώτες στα χρόνια που μας έρχονται.

Καιρός λοιπόν να αρχίσουν οι αγώνες.  

PHOTOS

 

Επίσκεψη Μητροπολίτη Καναδά Σωτηρίου στο Βανκούβερ

Για φορά την τρέχουσα χρονιά ο Μητροπολίτης Σωτήριος της Έλληνο-Ορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά επισκέφθηκε το Βανκούβερ. Τον Σεβασμιότατο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης μια ομάδα ομογενών στην οποία συμμετείχε και ο άρχων Δημήτριος Στασινόπουλος, μέλη του ιερατείου των ομογενειακών κοινοτήτων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βανκούβερ, καθώς επίσης και ο Dr. Edward Hartley, Πρόεδρος της Ορθόδοξης κοινότητας του Langley, η οποία μόλις πρόσφατα ζήτησε να ενταχθεί στη πνευματική δικαιοδοσία της Έλληνο- Ορθόδοξης Μητρόπολης του Καναδά.

Για τον λόγο αυτόν τόσο το καταστατικό της κοινότητας, όσο και οι εσωτερικοί κανονισμοί έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανα΄γκες και προϋποθέσεις της μητρόπολης, οι δε αλλαγές έχουν καταχωρηθεί και εγκριθεί από την επαρχιακή κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας, στη Βικτόρια.

Ύστερα από την διεκπεραίωση αυτών των τυπικών διαδικασιών αναμένεται ότι η Μητρόπολη θα διορίσει κάποιον ιερέα για τις ανάγκες της κοινότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  οι λειτουργίες στην κοινότητα αυτήν γίνονται κυρίως στην αγγλική γλώσσα, λόγω του ότι το εκκλησίασμα αποτελείται από μέλη διαφορετικές φωνητικές  Ορθόδοξες κοινότητες του Καναδά.

 

 

Η Ένωση  Κρητών υποδέχεται τα μέλη της

 

Ή Ένωση Κρητών της Βρετανικής  Κολομβία, διοργάνωσε τιμητική τελετή υποδοχής των μελών της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 του Μάρτη, στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ. Ήταν μια θαυμάσια εκδήλωση την οποία διέκριναν το υπέροχο κρασί και οι θαυμάσιες μεζέδες, καθώς ακολουθώντας τις πατροπαράδοτες παραδόσεις οι κρητικοί πανηγύρισαν την τελευταία ημέρα της Αποκριάς και με την ευκαιρία ανανεώθηκαν οι συνδρομές των μελών για το τρέχον έτος 2008. Η είσοδος ήταν 40 μόνον δολάρια για κάθε οικογένεια, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβανόταν οι γονείς και όλα τα παιδιά κάτω της ηλικίας των 18 ετών. Δέκα πέντε δολάρια ήταν η είσοδος για τους φοιτητές και είκοσι δολάρια για κάθε άτομο που ήθελε να παραστεί μεγαλύτερης ηλικίας των δέκα οκτώ ετών.

 

Ένα βραδινό με τον Justin Trudeau.

 

Με πρωτοβουλία της οικογένειας Νίκου Πάνου, ενός πετυχημένου επιχειρηματία και ηγέτη της εδώ ομογενειακής παροικίας, κοινωνική εκδήλωση στην κατοικία του Νίκου προς τιμή του Justin Trudeau. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 6 του Μάρτη και την τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί γνωστοί  στην παροικία για τον ηγετικό τους ρόλο ομογενείς. Ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιέρ Έλλιοτ Τρουντώ, κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής  των Φιλελευθέρων στην εκλογική περιφέρεια του Παπινιό της επαρχίας του Κεμπέκ. Η εκλογική αυτή περιφέρεια του νεαρού Τρουντό αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής και Ιταλικής κοινότητας της επαρχίας του Κεμπέκ. Η εκδήλωση απέβλεπε στην ηθική και χρηματική ενίσχυση του νεαρού πολιτικού, ο οποίος διατηρεί πραγματικά ισχυρούς δεσμούς με την Δυτική Ακτή της Καναδικής ομοσπονδίας.

 

 

Εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων από δύο κοινότητες

 

Η Έλληνο Ορθόδοξη  κοινότητα των Αγίων Νικολάου και Δημητρίου του Ανατολικού Βανκούβερ και εκείνη των Κωνσταντίνου και Ελένης του Σούρι διοργάνωσαν από κοινού την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων. Η εκδήλωση γνωστή με την ονομασία “Χρυσό πιάτο” πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ στις 27 του Φλεβάρη, 2008.

Κατά παράδοση στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν μέρος μόνον άνδρες με αποτέλεσμα οι γυναίκες να παραμένουν μακριά από  την νύχτα των αγοριών όπως είναι γνωστή η εκδήλωση.

Ο  Κώστας Ροκανάς, πρόεδρος της κοινότητας Ανατολικού Βανκούβερ και από τα διοργανωτικά στελέχη της εκδήλωσης ήταν πραγματικά πολύ χαρούμενος από τις πωλήσεις των εισιτηρίων συμμετοχής σε αυτήν. Συνολικά διετέθησαν περισσότερα από εξακόσια εισιτήρια, από αυτά περί τα τριακόσια τριάντα με την τιμή των διακοσίων δολαρίων κατά άτομο, τα υπόλοιπα με την τιμή των εκατό και πενήντα δολάρια το καθένα. Στην αυτή δεν συμπεριλαμβανόταν φαγητό, πλην όμως προσέφεραν στον αγοραστή την ευκαιρία συμμετοχής στην κλήρωση των πολλών αντικειμένων που ήταν προγραμματισμένη. Οι περισσότεροι βέβαια διατηρούσαν ελπίδες ότι θα κέρδιζαν ένα αυτοκίνητο τύπου Hummer. Τελικά πέντε μόνον άτομα έλαβαν συμμετοχή στην κλήρωση του αυτοκινήτου και από αυτούς ο ομογενής συνπάροικος Γιώργος Γιαννακόπουλος, ήταν ο νικητής της βραδιάς., ύστερα από την αγορά της συμμετοχής των υπολοίπων τεσσάρων με το ποσόν των οκτώ χιλιάδων δολαρίων για τον καθένα.

Ύστερα από την πληρωμή των εξόδων και των δαπανών της προετοιμασίας της εκδήλωσης το ποσόν των καθαρών κερδών πρόκειται να μοιραστεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Από αυτές η κοινότητα του Σούρι υπολογίζει να οικοδομήσει κτίριο ναού για τις πνευματικές ανάγκες των πιστών της περιοχής, ενώ η αντίστοιχη του Ανατολικού Βανκούβερ  προγραμματίζει να οικοδομήσει κάποιο κοινοτικό κέντρο για τις ανάγκες των ομογενών της περιοχής.

 

Μια πνευματική Όαση στο κέντρο της Ερήμου.  

PHOTOS

 

Πρόσφατα μια ομάδα ομογενών της περιοχής πραγματοποίησε προσκύνημα στην ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου της περιοχής Florence της Arizona. Μεταξύ αυτών ήταν και ο συνεργάτης της επιθεώρησης Πατρίδες για τις περιοχές Abbotsford, Mission, Chilliwack, Βασίλειος Γκορίτσας, ο οποίος προγραμμάτιζε αυτό το ταξίδι για χρόνια τώρα, προκειμένου να επισκεφθεί τον πνευματικό ηγέτη της  Μονής γέροντα Εφραίμ. Τελικά τον περασμένο μήνα κατόρθωσε να κάνει το ταξίδι του από κοινού με τη σύζυγό του Παναγούλα και την οικογενειακή τους φίλη Ιωάννα Φάρκας.

Ο γέροντας Εφραίμ, ο οποίος φημίζεται για την εργασία του αναδόμησης των ιερών μονών του Αγίου Όρους και την επάνδρωση τεσσάρων Μονών στην περιοχή, καθώς επίσης και έναν αριθμό άλλον Μόνων γυναικείων και ανδρικών σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Αμερική, είναι ο αρχιτέκτονας και θεμελιωτής και αυτής της Μονής. Λέγεται ότι το 1995 έστειλε έξι μοναχούς από το Άγιο Όρος στην έρημο Sonoran η οποία βρίσκεται στα νότια της πολιτείας Phoenix της Arizona, με εντολή να δημιουργήσουν μια νέα ιερά Μονή, εκείνη του Αγίου Αντωνίου. Οι μοναχοί εκείνοι πρώτα οικοδόμησαν τον κύριο ναό και αμέσως μετά τους χώρους διαβίωσης των μοναχών και των επισκεπτών.

Ένα υπόγειο σύστημα ύδρευσης τους βοήθησε να δημιουργήσουν έναν κήπο για λαχανικά, αμπέλια, ελαιώνες και τέλος πορτοκαλιές. Ο κύριος Ναός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αντωνίου του μεγάλου, πατέρα του μοναχισμού και στον άγιο Νεκτάριο των Θαυματουργό. Με τα χρόνια έχουν επίσης οικοδομηθεί επιπρόσθετοι ναοί και ναΰδρια τα οποία αφιερώθηκαν στη μνήμη των αγίων Σεραφείμ, Δημητρίου, Ιωάννου του Βαπτιστή, Γεωργίου του μεγάλου, Νικολάου του Θαυματουργού και Παντελεήμονος, ενώ σήμερα κτίζεται εκείνος του Αγίου Ηλία. Σαράντα Μοναχοί από τα διάφορα μέρη του κόσμου υπηρετούν σήμερα τη Μονή και είναι υπεύθυνοι για την οικοδόμηση, την εργασία ξυλείας, τον τύπο, την κηπευτική, την προπαρασκευή φαγητών και την προσφορά φιλοξενίας στους διάφορους επισκέπτες και προσκυνητές της Μονής.

Η περιοχή που κάποτε ήταν μια άγονη έρημος, σήμερα έχει μεταβληθεί σε ένα υπέροχο κομμάτι καλλιέργειας πορτοκαλιού πενήντα περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων προς κάθε κατεύθυνση. Ένας πραγματικός κήπος της Εδέμ.