The strong voice of a great community
Μάρτης, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

 

 

Το Μουσείο πολιτισμού προσφέρει τον μοναδικό δρόμο για την διεθνή περιήγηση “Των Ελλήνων”.

                                       Της  Μαρίας Βουτσινά

 

Gatineau, Quebec. Μάρτης2008. Η Αθήνα, η Σπάρτη, η Τροία και η Κωνσταντινούπολη- τα ονόματα των πόλεων που αντικατοπτρίζουν μια μοναδική ιστορία και δύναμη αρχαίων αυτοκρατοριών. Ο Ελληνικός κόσμος έχει αφήσει μια δυναμική επίδραση πάνω στη Δύση και τους πολιτισμούς του Ανθρώπου. Ο επισκέπτης ανακαλύπτει μια περίοδο 8,000 χρόνων ιστορίας στα εκθέματα που πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα το μεγαλύτερο Μουσείο της Πρωτεύουσας του Καναδά με την ονομασία « Οι Έλληνες”, και το οποίο δεν θα πρέπει να χάσει κανείς την ευκαιρία να επισκεφθεί.

Η παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου του Πολιτισμού,αρχίζει στις 30 του Μάη 2008, γίνεται δε η παρουσίαση 180 χειροποίητων τεμαχίων τέχνης μοναδικής ομορφιάς τα οποία δανείστηκε από το σεβαστό Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών. Αυτή η εξαιρετική συλλογή συμπεριλαμβάνει γλυπτά και χειροτεχνήματα και κεραμικά, κοσμήματα και κεντημένα υφάσματα, πίνακες τέχνης, μεταλίκι κατασκευάσματα, θρησκευτικές εικόνες, παιγνίδια, φιγουρίνια, λάμπες, ξύλινα ντουλάπια και άλλα πολλά. Τα αντικείμενα αυτά της συλλογής δίνουν στον επισκέπτη μια πλήρη εικόνα του πολυδιάστατου της Ελληνικής τέχνης, του πολιτισμού και της κοινωνίας των αρχαίων Ελλήνων.

“ Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός είχε μια τεράστια επίδραση πάνω στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου”, σύμφωνα με τον Dr. Victor Rabinovitch, Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του οργανισμού του Κανακίου Μουσείου του Πολιτισμού. “Πραγματικά είμαστε ενθουσιασμένοι για το ότι παρουσιάζομε αυτή την πολυδιάστατη και αξιοθαύμαστη ιστορία στους Καναδούς επισκέπτες μας, ειδικά μάλιστα μέσα από μια τόσο διαφοροποιημένη και εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης.”

Η γραμμή παρουσίασης του πρώτου τμήματος των εκθεμάτων αναφέρεται στην Προϊστορία και Αρχαιότητα και συμπεριλαμβάνει την περίοδο(7000 ΠΧ, στον τέταρτο ΠΧ αιώνα), με εκθέματα από την περίοδο της έναρξης της γεωργίας και χρήσης των κατοικίδιων ζώων και κτηνοτροφίας στον Ελληνικό χώρο, μέχρι την Κοινή Εποχή όταν η Ελλάδα αποτελούσε μέρος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Τα εκθέματα αυτά αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη μαρτυρία του ανεπανάληπτου βαθμού επηρεασμού του Ελληνικού πολιτισμού, μια πραγματικότητα η οποία συνεχίζει να ασκεί την επίδρασή της πάνω στον σύγχρονο κόσμο μέχρι τις μέρες μας. Ένα μοναδικό παράδειγμα αποτελεί ένα στεφάνι βελανιδιάς με λουλούδια σκαλισμένα και περιβαλλόμενα με χρυσά φύλα της Ελληνιστικής περιόδου. Ένα δεύτερο αποτελεί η μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος από το Παρίσι, το οποίο παρουσιάζει μια Ελληνική μυθολογική μορφή η οποία ανάγεται στην Ρωμαϊκή περίοδο.

Βυζαντινή περίοδος

Στο Βυζαντινό τμήμα της έκθεσης (πέμπτος μέχρι και ΄δεκατος πέμπτος αιώνας), τα αντικείμενα που εκτίθενται καλύπτουν μια χρονική περίοδο χιλίων ετών αρχίζοντας με την παρακμή της Ρώμης το 476 ΜΧ, όταν μόν το ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατόρθωσε να επιζήσει. Την περίοδο αυτή η γλωσσική και πολιτιστική παράδοση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας παρέμεινε στην κυριολεξία της Ελληνική, ενώ πολλές από τις παραδόσεις της, σύμβολα και καθιδρύματα ακολούθησαν το παράδειγμα της Ελληνιστικής και ΡωμαΪκής περιόδου. Τα εκθέματα αυτής της περιόδου αποτελούν αντανάκλαση της πολιτικής, καλλιτεχνικής, πνευματικής και θρησκευτικής  επίδρασης η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τους ορίζοντες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και συμπεριλαμβάνουν αντικείμενα από την Κωνσταντινούπολη τα οποία απλώθηκαν σε όλο τον τότε κόσμο.

Οθωμανική περίοδος

Το τρίτο τμήμα των εκθεμάτων αναφέρεται με την ζωή και επίδραση των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,(δέκατος πέμπτος αιώνας μέχρις και τον δέκατο όγδοο), τα εκθέματα και είδη τέχνης εκπροσωπούν την περίοδο που ο Ελληνικός κόσμος βρέθηκε κάτω από τα χέρια των Οθωμανών κατακτητών. Ο πλούτος αυτών των εκθεμάτων αντανακλά την  άρνηση του Ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης  να υποταχθεί στον ξένο δυνάστη και αποδεικνύουν ότι πραγματικά ο Ελληνικός κόσμος και πολιτισμός δεν σήμανε το τέλος του Ελληνικού πνεύματος, της τέχνης και της παράδοσης.

Η Ανεξάρτητη Ελληνική Πολιτεία

Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζει αντικείμενα της περιόδου των πρώτων δεκαετιών του δεκάτου ενάτου αιώνα, όταν ο Ελληνικός Λαός επαναστάτησε εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κέρδισε την ανεξαρτησία του. Ορισμένα εκθέματα αυτού του τμήματος προέρχονται από την περίοδο του αγώνα  της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων ενώ άλλα αποδεικνύουν την πολιτιστική δύναμη της Ελλάδος σαν ακαταμάχητη δύναμη και την επιρροή της στη σκέψη και ταυτότητα της Δύσης. Μεταξύ άλλων στο τμήμα αυτό εκτίθεται και ένα από τα κουστούμια του φιλέλληνα Εγγλέζου ποιητή Λόρδου Βύρωνα.

Το Μουσείο του πολιτισμού, είναι το μοναδικό ίδρυμα στον Καναδά το οποίο θα παρουσιάσει την παγκόσμια έκθεση Οι Έλληνες.

Ειδικά για τον Καναδά το Μουσείο του Πολιτισμού θα έχει την τιμή να παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα 12 αντικείμενα  τα οποία δεν πρόκειται να εκτεθούν στο κοινό πουθενά αλλού στον κόσμο.

H έκθεση , “Οι Έλληνες”, πρόκειται να παρουσιαστεί στο καναδικό Μουσείο του Πολιτισμού, στην πρωτεύουσα του Καναδά από τις 30 του Μάη έως τις 28 του Σεπτέμβρη, του 2008.

Σας συμβουλεύω μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να αισθανθείτε το μεγαλείο και τη δύναμη του πολιτισμού και του πνεύματος του  μοναδικού δημιουργού και φορέα πολιτισμού που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ.