The strong voice of a great community
Μάρτης 2006

Πίσω στο ευρετήριο

 

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΟΥ ΣΑΕ ΔΡ. ΟΛΓΑ

 ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Στις εργασίες της 8ης Διάσκεψης του Συνδέσμου των Ελληνο-Ορθόδοξων  Κοινοτήτων της Μ. Βρετανίας, στο Λονδίνο, που συνέπεσαν με την συμπλήρωση των 28 χρόνων από την ίδρυσή του Συνδέσμου, παρέστη η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, προσκεκλημένη του Προέδρου της κοινότητας Αγίου Ελευθερίου και Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Άκη Ιωαννίδη.

 

 Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών στούς χώρους της κοινότητας  Αγίου Ελευθερίου στο Leyton του Λονδίνου, απεύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους εκ μέρους και του προέδρου του ΣΑΕ κ.Α. Αθενς, του Αντιπροέδρου – Συντονιστή Ευρώπης  κ.Α.Ασλανίδη και των μελών του προεδρείου.

Η Δρ. Σαραντοπούλου δήλωσε ότι με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου της οργάνωσης να παραβρεθεί στο συνέδριο ως εκπρόσωπος του ΣΑΕ. «Η σημερινή μου παρουσία εδώ αναδεικνύει το ενδιαφέρον μας και την ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός εδώ. Είναι και μια ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας την αισιοδοξία για το μέλλον, την επιτυχία σας σήμερα στην εδραίωση του Eλληνικού στοιχείου στην Αγγλία» τόνισε.

 Η κ. Σαραντοπούλου αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι ομογενείς ως «θεματοφύλακες» της πλούσιας κληρονομιάς μας, ως οι καλύτεροι «πρεσβευτές» της χώρας μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, ζητώντας από τους συνέδρους ενότητα και ομοψυχία στον κοινό αγώνα για την επανένωση της Μεγαλονήσου.

«Η Κύπρος είναι σήμερα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιούται μια ενιαία και πανενωμένη πατρίδα, δικαιούται μια δίκαιη και λειτουργική λύση η οποία να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κύπρου, την ισότητα των πολιτών της και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών δικαίου.»

 

Η Δρ. Σαραντοπούλου αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που κρατούν τον Ελληνισμό ενωμένο, την Ορθόδοξη Πίστη αλλά και την γνώση της Ιστορίας της Γλώσσας και του Πολιτισμού μας. Ενώ, με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια αναφέρθηκε στο έργο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά και ηγετική παρουσία της Εκκλησίας μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εδώ στην Μ. Βρετανία, το κύρος και η μορφή του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου ενισχύουν τις ελληνορθόδοξες αξίες και προωθούν τον πολιτισμό μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Σαραντοπούλου έδωσε μήνυμα ενότητας και προέτρεψε τους συνέδρους ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις, τις όποιες διαφορές τους χωρίζουν, ανεξάρτητα από την χώρα όπου ζούνε, να ενώσουν την φωνή τους για την πρόοδο του παγκόσμιου Ελληνισμού, για την Ορθοδοξία, για το καλό της πατρίδας μας.

Στο τέλος του Συνεδρίου η κα.Σαραντοπούλου συνεχάρει τον απερχόμενο Πρόεδρο κον Μάριο Μηναιδη γιά το εργο του και ευχήθηκε οτι καλλίτερο στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο κ. Νίκολας Κύπρον.

 

ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

 

Κατά την παραμονή της στην βρετανική πρωτεύουσα, η κ. Σαραντοπούλου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Μ.Βρετανίας και Θυρατείων κ.κ.Γρηγοριον στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που αφορούν το μέλλον του Ελληνισμού, και των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων. Ενώ, κύριο μέλημα του κ.κ. Γρηγορίου, όπως είπε, είναι να επιστρέψει η νέα γενιά στις ρίζες της, να μάθει την Ελληνική γλώσσα και την Ορθόδοξη Πίστη.

 

Επίσης, η Δρ. Σαραντοπούλου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ομογένειας, αλλά και να ενημερωθεί από τον Έλληνα πρέσβη Αναστάσιο Σκοπελίτη και την Γενική πρόξενο Μαρία Θεοφίλη για την εξέλιξη της ελληνικής παρουσίας στην Βρετανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Σκοπελίτης ενημέρωσε την γραμματέα του ΣΑΕ για την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στην ελληνόγλωσηη εκπαίδευση και τόνισε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία για την ενίσχυση της Παιδείας. Από την πλευρά της η κ. Θεοφίλη αναφέρθηκε στους διακεκριμένους Έλληνες της Μ. Βρετανίας, που έχουν στελεχώσει όλους τους τομείς της κοινωνίας, την επιστήμη, την εκπαίδευση, την οικονομία.

Από την πλευρά του ο κ. Ευγένιος Παυλίδης Προϊστάμενος - Επιθεωρητής της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής ενημέρωσε την γραμματέα του ΣΑΕ για το εκπαιδευτικό προγραμμα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

 

Πολύωρη συνάντηση είχε η Δρ. Σαραντοπούλου και με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποδήμων Κυπρίων κ. Χάρη Σοφοκλείδη και τον Γεν. Γραμματέα της οργάνωσης κ. Καραολή. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ την ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η οργάνωση σε θέματα που αφορούν κυρίως την προώθηση του Κυπριακού ζητήματος.

Η  Γραμματέας του ΣΑΕ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της νεολαίας των Αποδήμων Κυπρίων Μένοικο Κούβαρο, ο οποίος της μετέφερε τον προβληματισμό των νέων για την εκπροσώπηση που λαμβάνουν στο ΣΑΕ, καθώς, όπως ενέφερε, δεν είναι η ενδεδειγμένη.

 

 Η Δρ. Σαραντοπούλου παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Kings Kollege προσκεκλημένη της Γεν. Γραμ. Ελένης Κιούμπιτ. Είχε δε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελιξεις από τον πρόεδρο της επιτροπής καθηγητή Anthony Snowdgross.

 

Η Γραμματέας του ΣΑΕ συναντήθηκε επίσης στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης κ. Τζορμπατζόγλου, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στο Μακεδονικό ζήτημα και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τον Πρόεδρο της Έταιρείας Πελοποννησίων Οικον. Αναστάσιο Σαλαπάτα, Ιερ.Προιστάμενο Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος στο Λονδίνο και με μέλη του ΔΣ οπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του καθώς και με την Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιστημόνων Καν Μαιρη Θεοδωρίδη, καθώς και με εκπροσώπους Ελλήνων καλλιτεχνών και επιχειρηματιών.                                             Μάρτιος 2006