The strong voice of a great community

Μάρτης 2005

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Σπιτιού στο Τορόντο

                                                                Του  Θωμά Στεφ. Σάρα

 

 

 

 Παρουσία εκατό, μόνον, μελών πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του ομογενειακού γηροκομείου στο Τορόντο.

Από το δεκαεξαμελές διοικητικό συμβούλιο παρόντα ήταν μόνον οκτώ μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοδιορισμένου και μη εκλεγμένου  “ηγέτη” της ΕΚΜΤ, ο οποίος από αριστίνδην μέλος, κατόρθωσε να επιβάλλει την ομάδα που εκπροσωπεί ως τους πραγματικούς ηγέτες του ιδρύματος. Μία πολιτική η οποία κατόρθωσε  να αποκαρδιώσει και δυσαρεστήσει την πλειοψηφία των μελών του ιδρύματος, τα οποία προτίμησαν να απομακρυνθούν από αυτό παρά να αποδεχθούν τα “σημεία και τέρατα” που πραγματοποιούνται στην διοίκηση.

Από τους εργάτες  μέλη των προηγούμενων διοικήσεων του ιδρύματος  δεν ελάχιστοι ήταν εκείνοι που θέλησαν να εμφανισθούν, καθώς επίσης και από τους πρώην Προέδρους , με την εξαίρεση των Πήτερ Πόλη, και Νικόλαου Τρυφωνόπουλου.

Από πλευράς μελών, μετά βίας και ύστερα από καθυστέρηση μιας ολόκληρης ώρας κατόρθωσε η διοίκηση του Γιάννη Φαναρά να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των εκατό, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στις εργασίες της συνέλευσης.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο “μαγικός” αυτός αριθμός κατορθώθηκε χάρις  στην κινητοποίηση του τμήματος κυριών του Γηροκομείου, οι οποίες και επιστρατεύθηκαν για να περισώσουν την αξιοπρέπεια της διοίκησης. Η δε παρουσία αυτών των κυριών υπήρξε και έντονη και αποφασιστική, για την αποδοχή των εισηγήσεων της διοίκησης του προέδρου του οργανισμού Γιάννη Φαναρά.

Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχθηκε, -μιας και δεν δέχθηκε να υπηρετήσει κανένας άλλος-, ο πάνω των ογδόντα ετών Πήτερ Πόλη, παλαιό στέλεχος και πρώην Πρόεδρος του οργανισμού, κατά την διάρκεια της πετυχημένης θητείας του οποίου κτίσθηκε η πρώτη μονάδα του ιδρύματος και οι πτέρυγες κατοικίας στο ίδρυμα του Τορόντο.

Ο Πρόεδρος Γιάννης Φαναράς, στον απολογισμό του φαίνεται να “έβγαλε τα απωθημένα του”, εναντίον του πρώην Προέδρου, γιατρού Παναγιώτη Καραλή, τον οποίο κατόρθωσαν να εκπαραθυρώσουν ο ίδιος με την βοήθεια του Μενεγάκη.

 

Το βέβαιο είναι ότι από κοινού “συνεργάσθηκαν τόσο καλά” ώστε να αναγκάσουν τον πρόεδρο, γιατρό Καραλή, να αγανακτήσει και να υποβάλλει την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον διορισμένο πρόεδρο του οργανισμού Γιάννη Φαναρά, τόσο ο γιατρός Καραλής, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής του ιδρύματος, ευθύνονται για σωρεία οικονομικών και άλλων ατασθαλιών  και για τον λόγο αυτό “ ήταν ευτύχημα το ότι παραιτήθηκε”.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας περί εταιριών της επαρχίας του Οντάριο, απόλυτη ευθύνη για τις τυχών παραβλέψεις, παραλήψεις και ατασθαλίες των πρώην προέδρου και του γενικού διευθυντή, φέρει ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος συμπεριλαμβανομένου και του κ. Φαναρά,  άπαξ και όλο εκείνο το διάστημα των “ατασθαλιών” ήταν αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και επομένως συνυπεύθυνος για οτιδήποτε γινόταν στο ίδρυμα. Παρ’ όλα αυτά κανένας απολύτως δεν κατήγγειλε τον πρόεδρο, αλλά απεναντίας ενέκριναν τις προτάσεις και την πολιτική του. Αυτό και μόνον έρχεται να μας διαβεβαιώσει για την καθολική  αποτυχία όλων τους στην υπόθεση προστασίας των συμφερόντων του ιδρύματος, εάν φυσικά οι ισχυρισμοί του κ. Φαναρά

αληθεύουν. Στην περίπτωση αυτή  μάλιστα, πέραν της τυπικής ευθύνης υπόκεινται και στην υποχρέωση αποζημίωσης του οργανισμού για τις ζημίες που τυχών προξενήθηκαν εξ αιτίας της αδυναμίας τους να εντοπίσουν τα προβλήματα που σήμερα καταγγέλουν.

Σύμφωνα με την αναφορά του ταμεία τα μετρητά του οργανισμού φθάνουν τις 501.878 δολάρια, έναντι των 942.250 της προηγούμενης χρονιάς. Η γενική εικόνα του ισολογισμού του οργανισμού παρουσιάζει ελάχιστη κινητικότητα η πρόοδο ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται σε βαθμό προβληματισμού.

Ο ταμίας ωστόσο του οργανισμού εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την όλη πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι στην ημερησία διάταξη της συνέλευσης υπήρχε ειδική αναφορά για διευκρινίσεις των αλλαγών στα άρθρα του νέου καταστατικού χάρτη του οργανισμού, με έκπληξη ακούσαμε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει “ επειδή το καταστατικό δεν ήταν ακόμα έτοιμο οι δε αλλαγές δεν είχαν τοποθετηθεί σε αυτό”.

Ένα άλλο σημείο, πολύ σοβαρό, ήταν εκείνο της αναφοράς του Προέδρου για την οικοδόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες στέγασης Έλληνο ορθόδοξου ναού.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, εξετάζεται η πιθανότητα ανέγερσης ναού στο ελεύθερο οικόπεδο του ιδρύματος στο Σκάρμπορο, έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του οργανισμού, επειδή η νέα μονάδα είναι χαρακτηρισμένη ως πολυεθνική και όχι ελληνική.

Προκειμένου λοιπόν να “διαφυλαχθεί το ελληνικό χρώμα του ιδρύματος”, ορισμένοι σύμβουλοι σκέφθηκαν να διαθέσουν το χώρο προκειμένου να κτιστεί ναός που να στεγάζει διακόσια άτομα !!!

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός των συμβούλων ο οποίος πρόσφατα ονομάσθηκε “άρχοντας του Πατριαρχείου”, θα “διασωθούν οι πολιτιστικές μας παρακαταθήκες αφού οι ένοικοι του ιδρύματος θα κρατήσουν την γλώσσα, την θρησκεία και τις παραδόσεις μας”. Αυτά και άλλα παρόμοια ακούστηκαν στην γενική συνέλευση.

Ακόμα μας είπαν ότι ο αριθμός των μελών του οργανισμού περιορίσθηκε στα πεντακόσια άτομα από μερικές χιλιάδες που ήταν στο παρελθόν.

Τέλος, μία κυρία έθεσε το ερώτημα της “ σύγκρουσης συμφερόντων” μέλους ή μελών του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία ενώ υπηρετούν στη διοίκηση, ταυτόχρονα είναι και προμηθευτές υλικών του οργανισμού. Μία πραγματικότητα  η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προβλέψεις και διατάξεις του νέου καταστατικού της ομάδας Μενεγάκη- Φαναρά.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του καταστατικού, για το οποίο μας δήλωσαν ότι δεν είχαν γίνει οι αλλαγές που ζήτησαν τα μέλη της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιάννη Φαναρά μολονότι παραδέχεται ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει “σύγκρουση συμφερόντων”, παρ’ όλα αυτά δέχθηκε την παραμονή του συμβούλου “επειδή ο τελευταίος κάνει μεγάλες εκπτώσεις στα υλικά που προσφέρει.”

Πληροφορίες της επιθεώρησης αναφέρουν ότι η σύμβαση για τον καθαρισμό του ιδρύματος έχει δοθεί σε κουμπάρο του ιδίου συμβούλου, και ότι συγγενικό του πρόσωπο κατοικεί στο ίδρυμα σε διαμέρισμα που προορίζεται για δύο άτομα, με αποζημίωση ενός ατόμου.

Παρ’ όλα αυτά πριν  περατωθούν οι εργασίες της γενικής συνέλευσης τον λόγο έλαβε ο Μενεγάκης, ο οποίος έπλεξε το “εγκώμιο” του Φαναρά για το πόσο καλός είναι και πόσο τον έχει εμπιστοσύνη και άλλα πολλά.

Και στο σημείο αυτό ο προεδρεύων κήρυξε την λήξη της Κανονικής Γενικής  Συνέλευσης. Ακολουθούν τώρα οι νέες γενικές εκλογές για την ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΚΜΤ. Με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να ανησυχήσει ούτε ο πρόεδρος, ούτε και ο νέος άρχοντας του Πατριαρχείου, και ακόμα περισσότερο ούτε και ο Σωτήρης Αθανασούλιας, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος εργάζεται για αυτόν και τα σχέδια του.

Ας είναι καλά τα παιδιά.......