The strong voice of a great community

Μάρτης 2005

Πίσω στο ευρετήριο

Θύελλα αντιδράσεων στην Κοινότητα του Σούρει

     Γράφουν η Κατερίνα και Δημήτρης Αγγελάτος

 

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Σούρει σχετικά με τη λειτουργία του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης . Η μάχη μεταξύ αυτών που επιμένουν  στη λειτουργία του  ως εκκλησία και εκείνων που υποστηρίζουν στη δημιουργία αίθουσας εκδηλώσεων συνεχίζεται ,  με τους δεύτερους να παίρνουν το πάνω χέρι.

Ο ιερέας  Φώτιος αποχώρισε από την εκκλησία στις αρχές Ιανουαρίου διότι για ηθικούς λόγους δεν μπορούσε να συμφωνήσει με  την απόφαση του Διοικητικού  Συμβουλίου να μετατρέψει το ναό σε αίθουσα συνεστιάσεων. Ακολούθησε η παραίτηση και του πατέρα Νικόλαου που ανέλαβε προσωρινά  μετά τον πατέρα Φώτιο , αρνούμενος με τη σειρά του στην τέλεση δείπνων μέσα στον ιερό χώρο.

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη του συμβουλίου διατείνονταν ότι ένας από τους λόγους που ο πατέρας Φώτιος διώχτηκε κακήν κακώς  ήταν ότι  δεν ίσχυε πλέον η άδεια εργασίας του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, απευθύνθηκαν στην ελληνική εφημερίδα του Βανκούβερ και έδωσαν προς δημοσίευση το γεγονός μαζί με ένα   αντίγραφο της δήθεν ληγμένης άδειας του ιερέα. Όχι μόνο διέδιδαν αναλήθειες -οι Πατρίδες έχουν δημοσιοποιήσει την πραγματική και ισχύουσα άδεια του ιερέα –αλλά οι ίδιοι καθώς και η εν λόγω εφημερίδα του δυτικού Καναδά ,ενήργησαν ενάντια στα Ατομικά Δικαιώματα παρουσιάζοντας στο κοινό ψεύτικα στοιχεία.

Στις 23 Ιανουαρίου ο χορός της κοπής της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε έτσι όπως αρχικά είχε προγραμματίσει το συμβούλιο στο χώρο του ναού. Το εικονοστάσι είχε καλυφθεί και οι εικόνες ήταν κρυμμένες έτσι ώστε οι καλεσμένοι να έχουν  την ψευδαίσθηση ότι «ο Θεός δεν μπορούσε να τους δει». Ο πατέρας Νικόλαος αρνήθηκε να παρευρεθεί στην εκδήλωση κι έτσι κλήθηκε ο πατέρας Δημήτριος Παρτσάφας από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου του Βανκούβερ να εκτελέσει τα χρέη του. Παρευρέθηκε επίσης και ο  πατέρας Δωρόθεος Τρυφωνόπουλος , ο οποίος προσωρινά υπηρετεί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου &Δημητρίου στο ανατολικό Βανκούβερ.

Εικοσιτρία χρόνια η ελληνική  σχολή  «Περικλής» του Σούρει προσκάλεσε τον πατέρα Δημήτριο να επισκεφτεί την εκδήλωση της προ-σαρακοστής και να ευλογήσει το φαγητό, σε ένα χορό με  δείπνο με θέμα το ελληνικό καρναβάλι. Εκείνος τότε απάντησε στους υπεύθυνους της σχολής , ενός ανεξάρτητου οργανισμού που δεν υπάγονταν ούτε στην Ελληνική Κοινότητα αλλά ούτε και στην ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, ότι δεν θα έπρεπε να διοργανώσει ξανά μια τέτοια εκδήλωση γιατί η «εκκλησία» τη θεωρεί παγανιστική. Όταν  η κοινότητα του Σούρει μόλις είχε ιδρυθεί αλλά δεν βρισκόταν ακόμα  στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Κοινότητας της Επισκοπής, γεγονός που συνέβη το 1991, άλλο ένα αποκριάτικο πάρτι διοργανώθηκε. Ξανά εκείνος δήλωσε τον ίδιο χαρακτηρισμό για την εκδήλωση. Ωστόσο, σήμερα ο ίδιος δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να δειπνήσει τον ίδιο χώρο όπου τα πρωινά της Κυριακής μεταλαβαίνουν οι πιστοί. Δεν είχε, επίσης,  κανένα πρόβλημα να παρακολουθεί ή ακόμα και να παίρνει μέρος στο χορό μέσα στην εκκλησία. Πώς αλλάζει ο άνθρωπος καθώς περνούν τα χρόνια!

Η πρόσφατη εκδήλωση ήταν πραγματικό ξεφάντωμα καθώς το δείπνο, τα ποτά, η δυνατή μουσική και ο χορός κράτησαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας. Μάλιστα, μερικοί κατέληξαν να χορεύουν πάνω στα τραπέζια και τις καρέκλες. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ονομαστεί οικογενειακή εκδήλωση μια και τα παιδιά δεν ήταν ευπρόσδεκτα. Γιατί με 45 δολάρια το άτομο, πόσοι αλήθεια μπορούσαν να πάρουν ολόκληρη την οικογένεια μαζί τους ?

Τρίζουν τa κόκαλα του Αγίου Βασιλείου , ευεργέτη των φτωχών , καθώς το όνομά του χρησιμοποιείται για την συγκομιδή χρημάτων και μάλιστα με τέτοιο τρόπο. Η  πίτα που φτιάχνεται προς τιμή του θα έπρεπε να ευλογείται και να κόβεται στην εκκλησία ,την πλησιέστερη στην γιορτή του  Κυριακή ,(την 1η Ιανουαρίου που είναι επίσης και Πρωτοχρονιά) , και να μπορεί να παρευρεθεί στο γεγονός όλος ο κόσμος , όχι μόνο μια εκλεκτή μερίδα. Ποιο ημερολόγιο χρησιμοποιεί η κοινότητα και γιορτάζει  την ημέρα   του Αγίου Βασιλείου τρεις εβδομάδες μετά  την πρωτοχρονιά? Ακόμα και το παλιό Ορθόδοξο ημερολόγιο, που είναι δεκατρείς μέρες πίσω από το ελληνικό ορθόδοξο , γιορτάζει την εν λόγω ημέρα περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από την ημέρα που επέλεξε η ελληνική κοινότητα του Σούρει.

Ο αρχισυντάκτης της ελληνικής εφημερίδας του Βανκούβερ που κάλυψε το γεγονός δήλωσε ότι η κοινότητα του Σούρει απλά ακολουθούσε το παράδειγμα που πρώτη έθεσε η ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του ανατολικού Βανκούβερ κατά την ίδρυσή της. Ωστόσο, ο  εν λόγω αρχισυντάκτης δεν είχε καν γεννηθεί όταν η εκκλησιαστική κοινότητα πρωτοιδρύθηκε , έτσι δεν έχει ιδέα για τι ακριβώς μιλάει. Πολύ άνθρωποι  που είχαν  συμμετοχή στην κοινότητα του ανατολικού Βανκούβερ, μεταξύ των οποίων και ο ιερέας Δωρόθεος , μπορούν κάλλιστα να καταθέσουν ότι ουδέποτε συνυπήρξαν και διετελέστησαν συνεστιάσεις και δείπνα με τις εκκλησιαστικές λειτουργίες στον ίδιο χώρο.

Αφενός οι λειτουργίες πραγματοποιούνταν σε αίθουσες του ρωσικού ναού , αφετέρου ο καφές που ακολουθούσε σερβίρονταν σε ξεχωριστό χώρο. Όσο για τους χορούς (και τα πανηγύρια) λάβαιναν χώρα αλλού, σε ξενοδοχεία, στο κέντρο της Ιταλικής Κοινότητας ή σε άλλες ειδικές  για αυτό το σκοπό αίθουσες.

Κάποια από τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου είναι τόσο αποφασισμένα να πραγματοποιήσουν τις δικές τους επιθυμίες που δεν βλέπουν ότι απομακρύνουν τους καλούς ανθρώπους  από την εκκλησία. Πολλοί καθημερινοί πιστοί έχουν αποχωρήσει από την κοινότητα του Σούρει και σήμερα παρακολουθούν τις λειτουργίες σε ελληνικές εκκλησίες του Βανκούβερ ή σε άλλους ναούς. Και αυτό γιατί πολύ απλά κουράστηκαν να παίζουν το εξιλαστήριο θύμα για εκείνους που χρησιμοποιούν την εκκλησία για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. 

 

Άλλος ένας ιερέας στο “ λάκκο των λεόντων” στο Σούρει

Είναι αίθουσα εκδηλώσεων ή εκκλησία? Το ερώτημα ακόμα παραμένει αναπάντητο για πολλούς. Σύμφωνα με ραδιοφωνικό παραγωγό του ελληνικού σταθμού ο καινούριος ιερέας  θα διοριστεί στην  αίθουσα συνεστιάσεων του Σούρει , ενώ   ο μητροπολίτης Σωτήριος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τα καθήκοντά του  στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Σούρει. Από την άλλη, το διοικητικό συμβούλιο της εν λόγω  κοινότητας τη μια μέρα αποκαλεί το κτίριο αίθουσα και την άλλη ναό. Παρόλα αυτά, δυο μεγάλες πινακίδες έξω από την πρόσοψη του κτιρίου το χαρακτηρίζουν εκκλησία. Ο κόσμος που ήρθε από το Βανκούβερ στις 31 Ιανουαρίου να παραστεί στη χειροτονία του διάκου Κωνσταντίνου Τσιόλα, από το Τορόντο στην ιεροσύνη, δεν αναζητούσαν αίθουσα συνεστιάσεων, αλλά είχαν τουλάχιστον την εντύπωση ότι παρευρίσκονταν σε εκκλησία όπου θα είχε πραγματοποιηθεί το μυστήριο της ιεροσύνης.

Ένα άλλος προβληματισμός είναι εκείνος το πού αλήθεια οδηγούν την εκκλησία μας οι λίγοι, όταν φθάνουν μέχρι του σημείου να επιβάλλουν σωματική έρευνα και ο πιστός προσκυνητής υποχρεούται  να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα να υποβληθεί σε σωματική έρευνα από κάποιον φασίστα,ο οποίος προβληματίζεται με τον τύπο και προσπαθεί να πληροφορηθεί τι έχει στην κατοχή του ο δημοσιογράφος, μπαίνοντας στο χώρο του ιερού ναού προκειμένου να παρακολουθήσει το μυστήριο της χειροτονίας?Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας  αυτή ήταν η απόφαση και εντολή  του διοικητικού συμβουλίου του ναού των  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας του Σούρει, για τους ΒC εκπρόσωπους της εφημερίδας Πατρίδες, Δημήτριο και κ. Κατερίνα Αγγελάτου. Τα δύο αυτά στελέχη, μάλιστα, ήταν από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη αυτής  της κοινότητας, ενώ η Κατερίνα ήταν η πρώτη εκλεγμένη  πρόεδρος της.

Αρκετά μέλη του συμβουλίου που περίμεναν στην είσοδο της εκκλησίας έδειξαν μια ταμπέλα που απέτρεπε σε δημοσιογράφους και φωτογράφους να εισέλθουν χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από το συμβούλιο. Στη συνέχεια, βέβαια, παραδέχτηκαν χωρίς φόβο και πάθος ότι η ταμπέλα αυτή είχε τοποθετηθεί εκεί με μοναδικό σκοπό να κρατήσουν την επιθεώρηση  Πατρίδες μακριά από το να  κάλυψη το μυστήριο.

Γιατί αλήθεια το συμβούλιο φοβάται τις Πατρίδες? Μήπως ελπίζουν ότι μπορούν να αποκρύψουν την αλήθεια?Σε ένα μέλος της επιθεώρησης Πατρίδες δήλωσαν ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτο λες και « μόλυνε» την κοινότητα, την οποία στην πραγματικότητα είχαν μετατρέψει σε καπηλειό μερικές μέρες νωρίτερα. Κατά την άποψή μας, η ντροπή ανήκει στο μητροπολίτη Σωτήριο που άφησε την κατάσταση στην εκκλησία του Σούρει να ξεφύγει από τον έλεγχο του  και όχι ότι οι Πατρίδες άνοιξαν τα μάτια των ελληνικών  κοινοτήτων σε όλον τον Καναδά σχετικά με το τι συμβαίνει  εδώ και μάλλιστα τόσο καιρό. Η ελληνική κοινότητα του Σούρει έγινε μίασμα όχι μόνο για την ίδια αλλά και για την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Καναδά και των όσων ηγούνται αυτής.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο καινούριος ιερέας , ο πατέρας Κωνσταντίνος , θα έχει λιγότερη πίεση και άγχος από όλους τους προηγούμενους ιερείς που υπηρέτησαν την κοινότητα κατά την πάροδο των χρόνων. Ίσως το συμβούλιο αισθάνεται ικανοποίηση από το γεγονός ότι ο εν λόγω ιερέας είναι τόσο νεαρής ηλικίας ,- μόνο 25 χρονών-, και έχει τόσο  λίγη εμπειρία ,που θα διευκολύνει το έργο τους ώστε να  τον κάνουν υποχείριο των δικών τους προγραμμάτων...

 

 

 

 Η Κύπρος ενισχύει το τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο SFU

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσίασε τη δωρεά για το τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Simon Fraser στο Μπέρναμπι. Αυτή η ετήσια υποτροφία των 10.000 δολαρίων θα ενδυναμώσει το τμήμα των ελληνικών σπουδών ώστε να προσφέρει  στους σπουδαστές  μια σειρά μαθημάτων για την ιστορία της Κύπρου  .

Η Δημοκρατία της Κύπρου τώρα ενώνεται με την Ελλάδα για την οικονομική ενίσχυση του πανεπιστημίου του Simon , προκειμένου να προαχθεί ο πολιτισμός, η γλώσσα και η κληρονομιά των Ελλήνων στο καναδικό αλλά και διεθνές κοινό.

Η μελέτη της Κύπρου έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα και εξελισόμενο πρόγραμμα των ελληνικών σπουδών στο SFU. Οι φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν στο ελληνικό παράρτημα του SFU στην Κεφαλλονιά κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου, μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή της Ευρώπης μετά από τη συμπλήρωση του επίσημου προγράμματος. Δίχως αμφιβολία, η Κύπρος θα ήταν μια θαυμάσια επιλογή για τη συνέχεια και τον εμπλουτισμό  των σπουδών τους.

 

 Γεύση από Ελλάδα σε καναδικό έδαφος

 

Η αίθουσα εκθέσεων στην λεωφόρο Χέντερσον στο Τσίλιγουοκ της Βρετανικής Κολομβίας παρουσιάζει τις δουλειές πολλών καναδών καλλιτεχνών .Ενας από αυτούς είναι και ο Μπιλ Αδαμαντίδης . Η συλλογή του με τίτλο «Εκσταση και Χρώμα» έλαβε χώρα από τις 29 Ιανουαρίου ως τις 4 Μαρτίου . Το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου ο καλλιτέχνης καλωσόρισε το κοινό στην αίθουσα υποδοχής όπου σερβίρονταν αναψυκτικά .

Ο Μπιλ Αδαμαντίδης γεννήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα από όπου και γεννήθηκε το ενδιαφέρον του για τις τέχνες. ¨Εμαθε την αξιοποίηση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του εργαζόμενος  και μαθητεύοντας κοντά σε καθιερωμένους Έλληνες κατασκευαστές. Η πρώτη του παρουσίαση της δουλειάς του έγινε στο Νέο Πνευματικό Κέντρο του Πειραιά το 1972. Στην πάροδο των ετών ανέπτυξε τις δικές του τεχνικές και εργαλεία. Δημιούργησε, επίσης, πίνακες ζωγραφικής σε λάδι και ακρυλικά  με θέματα από την ελληνική και όχι μόνο μυθολογία καθώς και διάφορα θρησκευτικά μοτίβα που κέντρισαν το ενδιαφέρον του και του έδωσαν το κίνητρο να εξερευνήσει τον κόσμο.

Το 1972 ήρθε στον Καναδά , στο Έντμοντον  όπου και παρακολούθησε μια σειρά μαθημάτων στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ώστε να αναπτύξει τις ικανότητές του στο σχέδιο και τη ζωγραφική. Σπούδασε επίσης και την τεχνική του πορτρέτου. Το 1977 αποφάσισε να πάει στη British Columbia και έτσι εγκαταστάθηκε στο Σούρει όπου και διαμένει ως σήμερα με την οικογένειά του που μετρά  περισσότερα μέλη από τότε ως σήμερα.  Συνέχισε να επεξεργάζεται και να δουλεύει με χαλκό αλλά εξερεύνησε επίσης και άλλα μέταλλα όπως επίσης και την  πέτρα. Έχει αφιερώσει πολύ  χρόνο  σε πίνακες μεγάλου  μεγέθους ενώ συνεχίζει να εξερευνά επιφάνειες και εικονικές εργασίες σε καμβά και χαρτί. Του αρέσει ακόμα και να δουλεύει με αφηρημένες έννοιες. Συμμετέχει σε καλλιτεχνικά σχήματα και παρουσιάζει τις δουλειές του σε εκθέσεις που οργανώνονται από ομάδες γύρω από το Βανκούβερ μεταξύ των οποίων και το Νορθ Σορ. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς οι γνώσεις και η τεχνική του έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα , οι τιμές των έργων του  έχουν σημειώσει άνοδο χιλιάδων δολαρίων .

 

 

 

Φάρος-«Τα πολλά πρόσωπα του Σωκράτη»

Ο καθηγητής Robert Todd από το τμήμα κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου της British Columbia (UBC) ήταν καλεσμένος ομιλητής στον Φάρο,  στη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας στις 28 Ιανουαρίου στο Βανκούβερ.

Παλιός γνώριμος  ο καθηγητής Todd είχε ξαναβρεθεί στο Φάρο την πρώτη φορά πριν 21 χρόνια και τη δεύτερη πριν από 11.  Στη φετινή του επίσκεψη μίλησε για τη δυσκολία να ανακαλύψει κανείς το αληθινό πρόσωπο του Σωκράτη. Ο φιλόσοφος που γεννήθηκε το 469 πΧ και πέθανε το 399 πΧ έμεινε στην ιστορία για πάντα χάρης το μοναδικό τρόπο διδασκαλίας του , τη μαιευτική, που ήταν ένας άριστος στο  υα συλλέγει πληροφορίες για ότι ήταν απαραίτητο. Αιώνες μετά, θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών ενώ παραμένουν μυστήριο οι πολιτικές του πεποιθήσεις καθώς πολλοί επιμένουν στο ότι ήταν υποστηριχτής της δημοκρατίας ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μια αυταρχική προσωπικότητα.

Η πρόσφατη διάλεξη  αποτελεί το σύνδεσμο μεταξύ του Φάρου και του τμήματος Ελληνικών σπουδών  του SFU όπου ο καθηγητής John Iatrides του South Connecticut State University θα μιλήσει για τον Ελληνικό πολιτισμό.

Η τελευταία διάλεξη στο Φάρο θα δοθεί τη Δευτέρα 25 Απριλίου την ημέρα που ο Erik De Bruijn , πρόεδρος του σωματείου του  αμερικανικού  αρχαιολογικού ινστιτούτου στο Βανκούβερ, θα παρουσιάσει την έρευνά του σχετικά με την ελληνική αρχαιότητα.