The strong voice of a great community
Μάρτιος 2012

Πίσω στο ευρετήριο

   Οι πέντε καλύτεροι ομογενείς της χρονιάς

Ποιους τίμησε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο φέτος και γιατί

Γιώργος Μπίστης | Ουάσιγκτον

Toμ Κορολόγος, Μάικ Έλιοτ, Νίκη Τσόνγκα, Σωτήριος Βαχαβιόλος, Κάρυ Ανθόλης

Φωτογραφία Bill Petros Photography

Toμ Κορολόγος, Μάικ Έλιοτ, Νίκη Τσόνγκα, Σωτήριος Βαχαβιόλος, Κάρυ Ανθόλης

Σε μια λαμπρή τελετή που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Οι πέντε τιμηθέντες είναι ο Κάρυ Ανθόλης, ο Μάϊκ Έλιοτ, η Νίκη Τσόνγκα, ο Σωτήριος Βαχαβιόλος και ο Τομ Κορολόγος. Τα επιτεύγματά τους συνοψίζονται στο ακόλουθο ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη:

Κάρυ Ανθόλης

Ο Κάρυ Ανθόλης (Kary Antholis) είναι Πρόεδρος του Home Box Office Miniseries, δηλαδή του τμήματος ανάπτυξης και παραγωγής ψυχαγωγικών σήριαλ στο φημισμένο τηλεοπτικό κανάλι HBO και έχει τιμηθεί για το έργο του με πολλά μεγάλα βραβεία, περιλαμβανομένων των Έμμυ και Όσκαρ. Το 2011 είχε ανακηρυχθεί, μαζί με την Αριάνα Χάφινγκτον, Προσωπικότητα της Χρονιάς από το περιοδικό Greek American. Έχει επίσης κερδίσει πολλές άλλες διακρίσεις από την ομογένεια, όπως το Βραβείο της ΑΧΕΠΑ για Καλλιτεχνικά Επιτεύγματα και είναι ένα από τα ιδρυτικά και πιο ενεργά μέλη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, όπου και διαμένει. Διατηρεί επαφές με την ομογένεια μέσω οργανώσεων όπως το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο και η ΑΧΕΠΑ, ενώ εκκλησιάζεται τακτικά στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες.

Η μητέρα του η Ευανθία μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αρκαδία στις αρχές του 1950 και έγινε Αμερικανίδα υπήκοος το 1955. Άρχισε σχεδόν αμέσως να διδάσκει ελληνικά σε νεαρά βλαστάρια της ομογένειας και λίγο αργότερα ίδρυσε το Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικών στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Γουέστφηλντ της Νέας Υερσέης. Υπηρέτησε το πρόγραμμα αυτό για πάνω από δύο δεκαετίες μαθαίνοντας σε εκατοντάδες παιδιά της ενορίας όχι μόνο την ελληνική γλώσσα αλλά επίσης και την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Παύλος Αναστασιάδης, Ευγένιος Ρωσίδης, Νίκη Τσόνγκα και Βασίλης Κασκαρέλης

Bill Petros Photography

Παύλος Αναστασιάδης, Ευγένιος Ρωσίδης, Νίκη Τσόνγκα και Βασίλης Κασκαρέλης

Ο πατέρας του, ο Τζων Ανθόλης, ήταν Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στην Αγία Τριάδα του Γουέστφηλντ και Πρόεδρος των Ελληνορθόδοξων Εκκλησιών της Επισκοπής Νέας Υερσέης. Διετέλεσε επίσης αξιωματούχος  τοπικού παραρτήματος της ΑΧΕΠΑ και ανέπτυξε μεγάλη δράση σε ένα επιστημονικό ίδρυμα που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του παραρτήματος αυτού για έρευνες γύρω από διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο Κάρυ Ανθόλης είναι μέλος όχι μόνον της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της Αμερικανικής Εταιρείας Σεναριογράφων και του Αμερικανικού Συνδέσμου Σκηνοθετών, αλλά επίσης και των Δικηγορικών Συλλόγων Νέας Υόρκης, Νέας Υερσέης και Ουάσιγκτον.  Αποδεχόμενος το Βραβείο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου είπε ότι η ιστορία του είναι παρόμοια με εκείνη όλων λίγο-πολύ των Ελληνοαμερικανών που μεγαλώνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με αγάπη για την θρησκεία τους, την οικογένειά τους και την γενέτειρα των πατεράδων και παππούδων τους. Δεν θα ξεχάσει ποτέ πως σαν παιδί η μητέρα του τον έντυνε τσολιά και τον έβγαζε να πάρει μέρος σε ομογενειακές παρελάσεις. Στην αρχή ένοιωθε λίγο αμήχανος, αλλά έπαιρνε θάρρος μόλις έβλεπε στο πεζοδρόμιο την μητέρα του να τον χειροκροτεί με χαμόγελο που έδειχνε περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον.

E.J. “MikeElliott

Ο δεύτερος τον οποίο τίμησε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο είναι ο Μάικ Έλιοτ, (E.J. “MikeElliott), μεγαλοβιομήχανος Κρητικής καταγωγής με επιχειρηματική δράση σχεδόν έξι δεκαετιών. Γεννήθηκε στο Κλήβελαντ του Οχάιο και ύστερα από σπουδές στην νομική άρχισε να επικεντρώνει την προσοχή του στους τομείς των υποδομών και των μηχανημάτων.  Ίδρυσε την εταιρεία General Combustion Corporation (Gencor) στην οποία παραμένει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι σήμερα που είναι ηλικίας 83ων ετών. Θεωρείται ως ο μακροβιότερος Διευθύνων Σύμβουλος στην βιομηχανία βαριών οικοδομικών μηχανημάτων. Έχει κάνει πολλές εφευρέσεις σε τομείς αναπτυγμένης τεχνολογίας, θερμοδυναμικής, παραγωγής ασφάλτου και ηλεκτρονικών πάνελ για τις οποίες και του έχουν απονεμηθεί πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κατασκευαστών Μηχανημάτων Οικοδομών και έχει υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις πολλών οργανισμών και υπηρεσιών που ασχολούνται με συγκοινωνιακά θέματα, κατασκευές δρόμων και έργα υποδομής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σπύρος Σπυρέας, Toμ Κορολόγος, Νίκος Λαρυγγάκης

Bill Petros Photography

Σπύρος Σπυρέας, Toμ Κορολόγος, Νίκος Λαρυγγάκης

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δράση ο κ. Έλιοτ διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε διάφορες κοινωνικές, εκκλησιαστικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες, τις οποίες και στηρίζει οικονομικά μέσω ενός Ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Ιδιαίτερα τον ενδιαφέρουν ελληνοκεντρικά προγράμματα καθώς και οργανισμοί που συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση της γλώσσας και πολιτισμού της Ελλάδος. Έχει ιδρύσει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα καθώς επίσης και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κρητικών, αφού προηγουμένως διετέλεσε Ύπατος Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Ο κ. Έλιοτ παρατήρησε ότι μεγάλωσε τα παιδικά του χρόνια στην ελληνική κοινότητα της Αμερικής ήταν παρόμοια με εκείνα που περιέγραψε λίγα λεπτά νωρίτερα ο Κάρυ Ανθόλης. Όλοι οι Ελληνοαμερικανοί, τόνισε, έχουμε τις ίδιες εμπειρίες. Μεγαλώσαμε σε ένα ελληνικό περιβάλλον, κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, μαθαίνοντας ελληνικά γράμματα και τραγούδια και τηρώντας ελληνικά ήθη κι έθιμα. Μέσα από αυτή την κοινωνία, είπε, διάλεξε και την γυναίκα που έμελλε να γίνει το ταίρι της ζωής του.

Αν υπάρχει κάτι που τον στεναχωρεί κάπως είναι το γεγονός ότι αντίθετα με την τεράστια επαγγελματική επιτυχία που γνώρισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε επιχειρηματική δραστηριότητά του στην Ελλάδα απέτυχε. Δεν μετανιώνει όμως για τίποτα. Την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη, την έχει μέσα στην καρδιά του. Κι εύχεται πρόσωπα και πράγματα να αλλάξουν γρήγορα στην Ελλάδα ώστε να ανοίξει ο δρόμος τα παιδιά και τα εγγόνια του να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.

Βουλευτής Νίκη Τσόνγκα

Η Βουλευτής Νίκη Τσόνγκα (Niki Tsongas) είναι η τρίτη προσωπικότητα που αναγνώρισε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο με τα φετινά βραβεία του. Εκπροσωπεί στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών την 5η Εκλογική Περιφέρεια της Μασαχουσέτης. Έχει την ίδια βουλευτική έδρα από την οποία ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του και ο αείμνηστος σύζυγός της, Γερουσιαστής Πωλ Τσόνγκας. Η Νίκη δεν είναι Ελληνικής καταγωγής αλλά έχει τρείς ελληνοαμερικανίδες κόρες και είναι πολύ χαρούμενη που μετά την σύνδεσή της με τον Πωλ η ελληνική ομογένεια την αγκάλιασε σαν να είναι δικό της γέννημα-θρέμμα.

Παύλος Κοτρότσιος, Σταυρούλα Κοτρότσιου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Γιώργος Μπίστης, Μαρία Αρβανίτη, ιδιαιτέρα του Πρέσβη της Ελλάδος, και Βασίλης Καπετανγιάννης, Σύμβουλος Τύπου Ελληνικής Πρεσβείας

Bill Petros Photography

Παύλος Κοτρότσιος, Σταυρούλα Κοτρότσιου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Γιώργος Μπίστης, Μαρία Αρβανίτη, ιδιαιτέρα του Πρέσβη της Ελλάδος, και Βασίλης Καπετανγιάννης, Σύμβουλος Τύπου Ελληνικής Πρεσβείας

Η μητέρα της ήταν καλλιτέχνης και ο πατέρας της συνταγματάρχης του Αμερικανικού στρατού, που γλύτωσε από την Ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και αργότερα υπηρέτησε σε βάση στην Ιαπωνία. Ήταν εκεί, στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, που η Νίκη τελείωσε το γυμνάσιο. Μετά την αποφοίτησή της η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου ο πατέρας της Νίκης κλήθηκε να υπηρετήσει στο Πεντάγωνο. Στην Αμερικανική πρωτεύουσα γνώρισε τον νεαρό τότε Πωλ Τσόνγκα που εργάζονταν στο γραφείο ενός βουλευτή από την Μασαχουσέτη. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Πωλ πήρε την μεγάλη απόφαση να γνωρίσει την Νίκη στην οικογένειά του. Ο πατέρας του, τον οποίον συνάντησαν στο στεγνο-καθαριστήριο που είχε, ήταν από την αρχή αντίθετος στην ιδέα ο γιός του να πάρει ως σύζυγο μη Ελληνίδα. Προσπάθησε να τον στρέψει προς άλλες κατευθύνσεις λέγοντάς του, μεταξύ άλλων, ότι η Νίκη θα είναι άσχημη γυναίκα όταν γεράσει. Αλλά ο Πωλ Τσόνγκας δεν πείστηκε και μερικούς μήνες αργότερα, το ζευγάρι τέλεσε τους γάμους του.

Η Νίκη στάθηκε στο πλευρό του Πωλ σε κάθε βήμα της πολιτικής του καριέρας, από την Βουλή μέχρι την Γερουσία κι αργότερα που αυτός διεκδίκησε την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ατυχώς ο δημοφιλής ομογενής χτυπήθηκε από καρκίνο κι αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Η Νίκη ήταν κοντά του μέχρι και την τελευταία του πνοή.

Σήμερα η Νίκη Τσόνγκα είναι η πρώτη γυναίκα από μια εικοσιπενταετία που εκπροσωπεί στο Κογκρέσο την Μασαχουσέτη. Στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προωθήσει πολλά από τα θέματα που έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.  Έχει υποστηρίξει νομοσχέδια και ψηφίσματα υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου και είναι υπέρμαχος ελληνικών θεμάτων όπως το επίσημο όνομα της πΓΔΜ, το Κυπριακό, η αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και η προστασία των Χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Σωτήριος Βαχαβιόλος

Ένα ακόμα άξιο τέκνο της ομογένειας που τίμησε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο είναι ο Σωτήριος Βαχαβιόλος (Sotirios J. Vahaviolos, Ph.D.). Πρόκειται για έναν διακεκριμένο επιστήμονα και ακαδημαϊκό που είναι ένθερμος υποστηρικτής της περιβαλλοντολογικής ασφάλειας για μεγάλα βιομηχανικά και δημόσια έργα ανά τον κόσμο.  Εισήγαγε την χρήση ανιχνευτών και πληροφορικής για την αποτροπή καταστροφών όπως εκείνη που προκλήθηκε πριν χρόνια στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Three Mile Run, η καθίζηση του αμερικανικού αυτοκινητοδρόμου I-35, η κατάρρευση της σκεπής του Αεροδρομίου Ντε Γκωλ στο Παρίσι και άλλες μεγάλης έκτασης καταστροφές.

Γεννήθηκε το 1946 στον Μυστρά της Ελλάδας κι έχει συμβάλει τα μέγιστα στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει επίσης προωθήσει την δημιουργία μηχανολογικών εργασιών υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα και υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα των ομογενών της διασποράς.

Η εταιρεία του ΜΙΣΤΡΑΣ απασχολεί πάνω από 3.500 άτομα σε 85 χώρες του κόσμου.

Αποδεχόμενος την διάκριση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτο ο κ. Βαχαβιόλος ευχαρίστησε δημοσίως τον πρώτο ελληνοαμερικανό προϊστάμενό του, που τον προσέλαβε αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, στα περίφημα εργαστήρια της τηλεφωνικής εταιρίας Bell, δίνοντάς του την δυνατότητα να δουλέψει κάτω από κορυφαίους και τιμημένους με βραβεία Νομπέλ επιστήμονες και να μάθει από τις εμπειρίες τους. Ευχαρίστησε επίσης έναν άλλο ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, που πίστεψε στα σχέδια του κ. Βαχαβιόλου και του δάνεισε τα χρήματα που χρειάζονταν για να ανοίξει δική του δουλειά. Ευχαρίστησε ακόμα κι έναν άλλο ελληνοαμερικανό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε πριν δέκα περίπου χρόνια όταν τον βοήθησε να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του σε 85 χώρες. Όπως είπε, όλα αυτά τα παραδείγματα προς μίμηση είναι ελλήνων της Αμερικής που βοηθούν ο ένας τον άλλο για όφελος όλων, αντί να ανταγωνίζονται και να υποσκάπτουν ο ένας τον άλλον για να εμφανίζονται ως οι μοναδικοί επιτυχημένοι.

Ο κύριος Βαχαβιόλος έχει εκδώσει πάνω από εκατό συγγράμματα στον κλάδο της επιστήμης του και έχει τιμηθεί με πολλές επαγγελματικές διακρίσεις από άκρου σε άκρο της Γης. Εκκλησιάζεται στον Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τρέντον, Νέας Υερσέης, είναι Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και έχει διατελέσει Πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης της Παρέλασης για την 25η Μαρτίου, στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, το 2002 καθώς και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην οποίαν εξακολουθεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, όποτε χρειάζεται.

Πρέσβης Τομ Κορολόγος

Ο πέμπτος και τελευταίος από τους φετινούς νικητές των βραβείων του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον είναι ο Τομ Κορολόγος (Tom C. Korologos), σύμβουλος της μεγάλης δικηγορικής εταιρείας, DLA Piper. Ο κ. Κορολόγος διετέλεσε Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βέλγιο, κατά την περίοδο 2004 έως 2007 και νωρίτερα ήταν ο ανώτατος σύμβουλος του Πρέσβη Πώλ Μπρέμερ, διοικητού της Προσωρινής Αρχής του Συμμαχικού Συνασπισμού στην Βαγδάτη του Ιράκ. Από το 1975 έως το 2003, ο Πρέσβης Κορολόγος ήταν Πρόεδρος και Συνιδρυτής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Timmons and Co. στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Υπηρέτησε επίσης στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας πρώτα Ρίτσαρντ Νίξον και αργότερα Τζέραλντ Φορντ, ως Αναπληρωτής Σύμβουλος του Προέδρου για Νομοθετικές Υποθέσεις. Στην δεκαετία 1980 ήταν μέλος της ομάδας που προετοίμασε την μεταβίβαση της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα τότε Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέηγκαν. Βοήθησε ακόμα στην διαδικασία για την επικύρωση των διορισμών του Αντιπροέδρου Φορντ, του Αντιπροέδρου Ροκφέλερ, του Αρχιδικαστή Γουϊλιαμ Ρένκουϊστ, του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Άντονιν Σκαλία και διαφόρων υπουργών, περιλαμβανομένων του Χένρι Κίσιντζερ, του Αλεξάντερ Χέηγκ και του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Τομ Κορολόγος άρχισε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Herald Tribune της Νέας Υόρκης και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Είναι παντρεμένος με την Αν Μακλάφλιν, τέως υπουργό Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πρόγραμμα της βραδιάς παρουσίασε η οικονομική συντάκτης του τηλεοπτικού δικτύου CBS, Alexis Christoforous, ενώ τα βραβεία επέδωσαν στους τιμηθέντες ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Σπύρος Σπυρέας (Spiro Spireas, Ph.D.) και ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης (Nick Larigakis) παρουσία του ιδρυτού του Ινστιτούτου Ευγένιου Ρωσίδη (Eugene Rossides) και του διακεκριμένου δικηγόρου και ανώτερου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νίκου Καράμπελα (Nicholas G. Karambelas, Esq).

Μεταξύ των πολλών προσωπικοτήτων που παρακάθισαν στο δείπνο ξεχωρίσαμε τον Πρέσβη της Ελλάδας Βασίλη Κασκαρέλη, τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Παύλο Αναστασιάδη, τον Τομεάρχη Αμερικής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Θεόδωρο Σπυρόπουλο, τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Παύλο Κοτρώτσιο, την Διευθύντρια του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Φωτεινή Τομαή και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Βερέμη.

Σε όλους τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση δόθηκε και από ένα αντίτυπο του βιβλίου «Αρχειακή Ιστορία της Ελλάδος (1943-1951) Το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ», την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε η κυρία Τομαή.