The strong voice of a great community
Μάρτιος 2012

Πίσω στο ευρετήριο

   Πώς «ρυθμίζεται» η καρδιά.

                                                                               Της Κατερίνας Σάρας

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, που οφείλεται σε απρόσμενο και θανατηφόρο σταμάτημα της καρδιάς, εξαρτάται από το βιολογικό «ρολόι» και είναι πιο πιθανό να συμβεί το πρωί λίγο μετά το ξύπνημα, καθώς και τη νύχτα, από ό,τι τις ενδιάμεσες ώρες της μέρας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα μοριακό μηχανισμό ηλεκτρικής αστάθειας της καρδιάς, ο οποίος συνδέεται με το βιολογικό «ρολόι».

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια πρωτεϊνη (Klf15) που ρυθμίζει τη λειτουργία του «ρολογιού» και, με τη σειρά της, ελέγχει το επίπεδο μιας άλλης πρωτεΐνης (KchIP2), η οποία κανονίζει πόσο κάλιο φθάνει στα κύτταρα των μυών της καρδιάς. Από το κάλιο εξαρτιέται η σταθερή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ο ρυθμός που χτυπά η καρδιά.

Επειδή το επίπεδο της δεύτερης πρωτεΐνης μεταβάλλεται μέσα στην ημέρα κατά τη διάρκεια του κιρκαδιανού κύκλου, μεταβάλλεται και η ποσότητα καλίου που διέρχεται από τα καρδιακά μυοκύτταρα, άρα γίνεται ασταθές και το ηλεκτρικό ρεύμα που ενεργοποιεί την αντλία της καρδιάς. Γι' αυτό το λόγο, μπορεί να προκληθεί θανατηφόρα αρρυθμία στην καρδιά, η οποία δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αίμα με τον αναγκαίο ρυθμό.