The strong voice of a great community
Ιούνης 2007

Πίσω στο ευρετήριο

 

  “Απαράδεκτος κάθε παρεμβατισμός μελών του   διπλωματικού σώματος στα εσωτερικά του Καναδά”

                                                 Του ΘΩΜΑ  ΣΤ. ΣΑΡΑ

 

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός του Καναδά, κάθε προσπάθεια παρεμβατισμού στα εσωτερικά της χώρας από μέλη του διπλωματικού σώματος που υπηρετούν στην Καναδική επικράτεια.

Μιλώντας κατά την διάρκεια συζήτησης “στρογγυλής τραπέζης” με μέλη του Συμβουλίου Συντακτών του ξενόγλωσσου τύπου του Καναδά ο κ. Stephen Harper, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου της εβδομαδιαίας Αρμενικής εφημερίδας “Horizon”, Άρις Βαβίκιαν, τόνισε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1919 αποτελεί πλέον επίσημη πολιτική της Καναδικής κυβέρνησης και δεν είναι μια κάποια απλή διακήρυξη των “εκλεγμένων εκπροσώπων του Καναδικού κοινοβουλίου”, όπως θέλησαν να την παρουσιάσουν ορισμένοι γραφειοκράτες του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με τον ομιλητή η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων την οποία διέπραξε η κεμαλική Τουρκία δεν αποτελεί κάτι εύκολο για τα μέλη του διπλωματικού σώματος της χώρας τα οποία διαχειρίζονται παρόμοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ερμηνείας, και συμπλήρωσε ότι τον “τελευταίο λόγο σε παρόμοιες περιπτώσεις έχει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας η οποία και προκαθορίζει την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης του Καναδά”.

Στο σημείο αυτό και απαντώντας σε παρεμβατισμό του προέδρου του Συμβουλίου Θωμά Στεφ. Σάρα, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια παρεμβατισμού στα εσωτερικά του Συμβουλίου από τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ottawa, ο κ. Χάρπερ τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον ομιλητή και καταδίκασε κάθε παρόμοια προσπάθεια την οποία χαρακτήρισε ως απαράδεκτη για κάθε μέλος του διπλωματικού σώματος το οποίο προσπαθεί να εφαρμόσει παρόμοιες τακτικές στο Καναδά. “Με κάθε σεβασμό στο αξίωμά σας κ. Πρωθυπουργέ και προσωπικά σε σάς”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, “θεωρώ απαράδεκτη κάθε προσπάθεια παρεμβατισμού στα εσωτερικά του Καναδά. Είμαι ένας περήφανος Καναδός, όπως ακριβώς είστε και εσείς, διαφωνώ δε ριζικά με την νοοτροπία εκείνων οι οποίοι προσπαθούν να επιδείξουν διαλλακτικότητα έναντι εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων που προσπαθούν να επιβάλλουν πολιτική ή και πιέζουν Καναδούς και Καναδικές οργανώσεις να ακολουθήσουν συγκεκριμένη πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών που εκπροσωπούν”. Πραγματικά θεωρώ απαράδεκτο κάτι παρόμοιο, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι ο ίδιος ως Πρωθυπουργός της Καναδικής κυβέρνησης “δεν μπορώ να σας πω ή να σας ζητήσω τι θα γράψετε στις εφημερίδες σας, πολύ περισσότερο δε δεν μπορούν να κάνουν κάτι παρόμοιο ξένες κυβερνήσεις”.

Τα γεγονότα, ως γνωστόν, άρχισαν όταν το Συμβούλιο Συντακτών του Ξενόγλωσσου Τύπου του Καναδά πέρασε ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για την δολοφονία του Τούρκο-Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Με αφορμή εκείνο το ψήφισμα η Πρεσβεία της Τουρκίας άρχισε μια εκστρατεία εναντίον του Θωμά Σ. Σάρα τον οποίο προσπάθησε να μειώσει ηθικά ζητώντας παράλληλα την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου, κάτι το οποίο ο πρόεδρος του οργανισμού χαρακτήρισε ως διπλωματία του “Καραγκιόζη”.

Στη συζήτηση αυτή έλαβαν μέρος γύρω στους 45 εκδότες εφημερίδων από το Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ, διαφόρων πολιτιστικών και φωνητικών κοινοτήτων, αναλύθηκαν δε θέματα τα οποία αφορούν την πολιτική του Καναδά σε σχέση με την διεθνή κοινότητα και την συμμετοχή της χώρας στην προσπάθεια εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο επιτυχημένο έργο της κυβέρνησης του και κυρίως στα κοινωνικά της προγράμματα και τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να βοηθήσει τους νέο μετανάστες και τις ποιο αδύνατες κοινωνικές τάξεις της χώρας. Τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση έναντι των συνεταίρων μας του ΝΑΤΟ να συνεχίσουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι για την επέκταση του χρόνου αυτής της εντολής θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνησή του παίρνει πολύ σοβαρά την υπόθεση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ότι καθημερινά λαμβάνονται μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση. Στη περίπτωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως από την κυβέρνηση της Κίνας, τόνισε ότι το θέμα έρχεται προς συζήτηση σε κάθε ευκαιρία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό και πολύ δύσκολο πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση ακολουθεί προσεκτικά και μεθοδικά, όσο μπορεί. Το ίδιο δήλωσε συμβαίνει και με τις υπόλοιπες χώρες, είτε Φιλιππίνες είναι αυτές, είτε χώρες της Αφρικής ή Ασίας, η ουσία είναι μία ότι κατά γενικό κανόνα συνδέουμε την οικονομική βοήθεια που προσφέρουμε με όρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών αυτών των κυβερνήσεων.

Τον κ. Χάρπερ ευχαρίστησε εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου Συντακτών ο Πρόεδρος του οργανισμού, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την ευαρέσκεια των μελών για τα μέτρα της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και κυρίως της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών αποφοίτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.