The strong voice of a great community
Ιούνης 2007

Πίσω στο ευρετήριο

 Εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Πανποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ- Καναδά

 Του Φ. Μαλκίδη

Ιδιαίτερα σημαντικές και πολλές ήταν οι εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου, που   διοργάνωσε  το Μάιο η Πανποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ- Καναδά, στις πόλεις όπου εδρεύουν οι σύλλογοι- μέλη της. Η Πανποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ- Καναδά, η οποία μετρά 27 χρόνια συνεχούς προσφοράς στον Ποντιακό και όχι μόνο Ελληνισμό,  ιδρύθηκε τις 14 Δεκεμβρίου 1980 με πρωτοβουλία του Ποντιακού Σωματείου Φιλαδέλφειας "Ακριται", από τα Ποντιακά Σωματεία "ΑΚΡΙΤΑΙ" Φιλαδέλφειας, "ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ" Μασαχουσσέττης, "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ" Μόντρεαλ και   Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ",  και προσκάλεσε για τις φετινές  εκδηλώσεις το Φάνη Μαλκίδη, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars).

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σύλλογο «Πόντος» του Νόργουολκ του Κονέκτικατ, όπου δραστηριοποιείται ένας ισχυρός ποντιακός σύλλογος με μεγάλη παρουσία της νεολαίας και των γυναικών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος της πόλης του Νόργουολκ Richard Mocchia, ο οποίος παρέδωσε το έγγραφο της αναγνώρισης της γενοκτονίας, ενώ ο ομοσπονδιακός βουλευτής Κρίστοφερ Σαιυς αναφέρθηκε με θερμά λόγια για το ζήτημα, δεσμευμένος παράλληλα να το φέρει  το κοινοβούλιο.

Η  επόμενη εκδήλωση διοργανώθηκε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, από τον τοπικό σύλλογο της Νέας Υόρκης, «Κομνηνοί» και από το Ιερό ίδρυμα Ποντίων Αμερικής «Παναγία Σουμελά», το οποίο έχει ιδρυθεί το 1982 με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος τού δεκαπενταύγουστου στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου».

 

Εκκλησία

 

Έτσι  το φθινόπωρο του 2005, το ίδρυμα προχώρησε  στην αγορά «Ποντιακής Γης στον Νέο Κόσμο», ενός οικοπέδου 15,4 στρεμμάτων, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο West Milford τού βορείου New Jersey. Το οικόπεδο βρίσκεται μια ώρα (42 μίλια) βορειοδυτικά τής Νέας Υόρκης, σε στρατηγικό σημείο για να είναι εύκολη η πρόσβαση από όλα τα κέντρα τού Ποντιακού Ελληνισμού στις Η.Π.Α. και Καναδά, και στο οικόπεδο υπάρχουν εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο με γραφείο και κουζίνα καθώς και ξενώνας.

Στην εκδήλωση της Νέας Υόρκης, παραδόθηκαν άλλες δύο αναγνωρίσεις της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το μέλος του Κογκρέσου Carolyn Manoney, από το γερουσιαστή της Νέας Υόρκης George Onorato, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησαν οι προξενικές  αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα η πρόξενος της Κύπρου Μ. Μαυρομμάτη τιμήθηκε για την προσφορά της στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η επόμενη εκδήλωση  έγινε στο Καναδά και συγκεκριμένα στο Μοντρεάλ όπου και δραστηριοποιείται ένας πολύ δυναμικός ποντιακός σύλλογος, όπου τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου είναι όλοι νέοι. Στην εκδήλωση στο Μοντρεάλ μίλησε επίσης η αρμενικής καταγωγής καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακ Γκιλ  του Μοντρεάλ Ντόρα Σακαγιάν, ενώ παραβρέθηκε και ο ελληνικής καταγωγής νεοεκλεγείς βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου Γεράσιμος Σκλαβούνος, καθώς και μέλη του  ελληνοκαναδικού κογκρέσου και της ελληνικής κοινότητας.

Η εκδήλωση στο Τορόντο  πραγματοποιήθηκε από τον τοπικό σύλλογο “Παναγία Σουμελά”, με την παρουσία των προξενικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μελών του ελληνοκαναδικού κογκρέσου και της ελληνικής κοινότητας.

Την επόμενη εκδήλωση στη Βοστώνη, την εκδήλωση την διοργάνωσαν οι δύο σύλλογοι της πόλης, Ποντιακή Εστία και Παναγία Σουμελά, ενώ συμμετείχαν και μέλη της  ελληνικής κοινότητας.

Η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση στον Πόντο, ενώ ο καθηγητής του Κουνις Κόλετζ της Νέας Υόρκης Βασίλης Μαρίνης αναφέρθηκε στις εκκλησίες του Πόντου.

Η επόμενη  εκδήλωση έγινε στο Σικάγο από τον τοπικό σύλλογο «Ξενιτέα» και την  Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων του Ιλλινόις. Ο «Ξενιτέας» είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος σύλλογος- μέλος της Ομοσπονδίας για το ζήτημα της γενοκτονίας και  έχει εκδώσει το σχολικό εγχειρίδιο για τη γενοκτονία, ενώ έχει προωθήσει μαζί με το μέλος της γερουσίας Ζακλίν Κάλινς το ζήτημα   στην πολιτεία.

Οι επόμενες εκδηλώσεις   έγιναν το  διήμερο 26 και 27 Μαΐου  και διοργανώθηκαν από τη συντονιστική επιτροπή Νεολαίας της Ομοσπονδίας. Η συντονιστική επιτροπή υλοποίησε  το πρώτο αντάμωμα των νέων Ποντίων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου οι νέοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους, συζήτησαν για το ζήτημα της ιστορίας του Ποντιακού ελληνισμού και περιηγήθηκαν στους χώρους του Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Η τελευταία εκδήλωση έγινε στη Νέα Υερσέυ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο, κλείνοντας αυτό το εικοσαήμερο εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας, η οποία με τις 35 πλέον αναγνωρίσεις που έχει αποσπάσει από διάφορους φορείς των ΗΠΑ για το ζήτημα της γενοκτονίας βρίσκεται στην πρωτοπορία του Ποντιακού ζητήματος και ιδιαίτερα για το θέμα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας.