The strong voice of a great community
Ιούνιος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

       Πόντιοι: Η μνήμη μιας Γενοκτονίας

        

                                                                           Του Θωμά Στ. Σάρα

  Φωτογραφίες

Για τους πολλούς θα αποτελούσε ίσως μια κάποια έκφραση μνημόσυνου. Ένα μνημόσυνο στη μνήμη των τριακοσίων πενήντα περίπου χιλιάδων ομογενών του Πόντου, οι οποίοι κυνηγημένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, βρήκαν οικτρό θάνατο από τα τουρκικά παρακρατικά ασκέρια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα πολιτικά σχέδια του “ντονμέ” Κεμάλ Ατατούρκ, και των Γερμανών στρατηγών  συμβούλων του.

Τα γεγονότα συνέβησαν εδώ και ενενήντα περίπου χρόνια, χωρίς ωστόσο να προβληματίσουν σοβαρά, τουλάχιστον μέχρι προ τινός, κανέναν πολιτικό του εθνικού κέντρου και ακόμα περισσότερο την διεθνή κοινότητα.

Η πείσμωνα πάλη, ωστόσο, των μελών της Αρμενικής κοινότητας για δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της δικής τους γενοκτονίας από τους ίδιους πρωταγωνιστές και οι πρόσφατες επιτυχίες τους στην διεθνή πολιτική σκηνή, άρχισαν να ξυπνούν στο πνεύμα της ηγεσίας των Ποντίων της γης, την πιθανότητα δικαίωσης της μνήμης των αδικοχαμένων προγόνων τους με την αναγνώριση αυτού του εγκλήματος των Τούρκων κατά της ανθρωπότητας.

Από τις πρώτες δειλές κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε εκείνη του κοινοβουλίου της Ελλάδος, το οποίο αφιέρωσε την 19η του Μάη, σαν ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Ή κίνηση αυτή αποτέλεσε μια αρχή, ένα ξεκίνημα για την άνδρωση του κινήματος δικαίωσης της μνήμης των θυμάτων της Τουρκικής θηριωδίας. Ακολούθησε ένα ανοργάνωτο κίνημα, ορισμένων ηγετικών μορφών του Ποντιακού Ελληνισμού με το οποίο μπήκαν οι βάσεις για μια ποιό σοβαρή δουλειά.

Ορισμένες κοινότητες αποδήμων, εργάσθηκαν ποιό έντονα, με διάθεση και αποφασιστικότητα να κάνουν συνείδηση στη διεθνή κοινή γνώμη την τραγική τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων τους που έσβησαν μέσα στα σκοτάδια της πολιτικής σκοπιμότητας των Τούρκων.

Από την Θράκη, την έδρα του ποντιακού ελληνισμού, μέχρι την Αυστραλία, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Καναδά, άρχισε να ξεσηκώνετε ένας άνεμος οργής για την άδικη μοίρα εκείνων και την ατιμωρησία των υπεύθυνων του εγκλήματος.

Με τον καιρό, δειλά, δειλά, άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα μνημεία αφιερωμένα στη μνήμη των θυμάτων.

Ένα από αυτά, στήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, την έδρα μιας μεγάλης και δυναμικής ποντιακής κοινότητας. Ήταν ένα πραγματικό κατόρθωμα καθώς ο ομογενής Ξανθόπουλος συνεργαζόμενος με το τότε Δήμαρχο του Ανατολικού Γιορκ στο Τορόντο, με τη βοήθεια και συνδρομή ηγετικών στελεχών της παροικίας κατόρθωσε να υψώσει ένα υπέροχο μνημείο το οποίο μιλά για την γενοκτονία.

Αυτό ήταν και το πνεύμα της πρόσκλησης του Προέδρου της Ποντιακής Κοινότητας του Τορόντο Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για συζήτηση  στο κέντρο εκδηλώσεων της αδελφότητας. Μεταξύ άλλων ήταν παρών και ο Χρίστος Τομαράς, αξιωματούχος του ΣΑΕ΅, υπεύθυνος για την Αμερικανική Ήπειρο, ο οποίος ενημερώθηκε για την σχεδιαζόμενη εκστρατεία ενημέρωσης της Καναδικής κοινής γνώμης γύρω από τις συνθήκες της Γενοκτονίας.

Ακούστηκαν αρκετές γνώμες και εκδηλώθηκε διάθεση εργασίας από άτομα και φορείς οι οποίοι ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, άφησαν να σχηματισθεί η εντύπωση ότι δεν γνώριζαν πολλά γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα.

Τέλος με κοινή συμφωνία αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής η οποία θα προωθήσει το θέμα της Γενοκτονίας και θα επιδιώξει την αναγνώρισή του από τις Καναδικές επαρχιακές και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.