The strong voice of a great community
Ιούνιος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

   Νέα και ειδήσεις από την Βρετανική Κολομβία

   Γράφουν η Κατερίνα και ο Δημήτρης Αγγελάτος

 

  Φωτογραφίες

  Νικόλαος Φαρδουλής 1929 - 2006 :

Το πέρασμα ενός ευγενικού πνεύματος

 

Στις 4 του Μάη 2006, ξαφνικά μας έφυγε μια μεγάλη ομογενειακή ψυχή, εκείνη του Νικόλαου Φαρδουλή. Ο θάνατος του Φαρδουλή υπήρξε μια σκληρή απώλεια για τα μέλη της οικογένειάς του και τους πολλούς φίλους του.

Ο Νικόλαος Φαρδουλής γεννήθηκε στην Αθήνα τη πρώτη του Μάρτη, 1929. Υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό από το 1950 έως το 1952. Το 1953 έπιασε δουλειά σαν εξασκούμενος μηχανικός στο εμπορικό ναυτικό της Ελλάδος. Αργότερα σε ένα από τα ταξίδια του στην Ολλανδία συνάντησε και δέθηκε με δεσμούς φιλίας με τον Ευστάθιο Δημόπουλο, μια φιλία η οποία κατόρθωσε να νικήσει το χρόνο και να διατηρηθεί μια ολόκληρη ζωή. Με το καιρό ο Νίκος προόδευσε στο τομέα του με τον εμπορικό στόλο της Ελλάδος. Το 1957 ο φίλος του Δημόπουλος ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο Βανκούβερ του Καναδά, τον βοήθησε να μεταναστεύσει και αυτός στη μεγάλη βορειοαμερικανική δημοκρατία. Το 1958 ο Νίκος έφερε στο Βανκούβερ τη μνηστή του την οποία γνώρισε σε ένα από τα ταξίδια του στην Αγγλία. Παντρεύτηκαν με κουμπάρους τους φίλους τους Ευστάθιο και τη σύζυγό του Βέλντα. Ο Νικόλαος Φαρδουλής, και η Αγγλίδα σύζυγός του Μαργαρίτα τελικά εγκαταστάθηκαν στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας, όπου σύντομα το ζευγάρι απόκτησε τρεις χαριτωμένες κόρες.  Αργότερα οι κόρες του Τίνα, Νικόλ και Έρη, του έδωσαν έξι εγγόνια.

Ο Νίκος Φαρδουλής, χωρίς αμφιβολία θα παραμένει συνεχώς στη μνήμη των ομογενών πάροικων του Σούρη, σαν “οικοδόμος εκκλησιών”. Ήταν εκείνος ο οποίος οικοδόμησε τον ιδιωτικό ναό του “Αγίου Xέρμαν ”, στην αυλή του φιλέλληνα που ασπάσθηκε την ορθοδοξία Dr. Edward Hartley. Επίσης ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Ορθόδοξου ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στη περιοχή Langley και αργότερα του ορθόδοξου ναού του Αγίου Χέρμαν της Αλάσκας, επίσης στο Langley.

Συμμετείχε επίσης πλαγίως στη δημιουργία της Ελληνικής Κοινότητας του Σούρη.

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο για τον Νικόλαο Φαρδουλή πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου, στο 4828- 216Α δρόμος, στο Langley.

  Φωτογραφίες

Η  ΑΧΕΠΑ Υποδέχεται Ομογενή Βουλευτή

 

Ο ομογενής βουλευτής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου του Καναδά Δημήτρης Καρύγιαννης, ο οποίος εκλέγεται στην εκλογική περιφέρεια του Scarborough-Agincourt της επαρχίας του Οντάριο, μας επισκέφθηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στις αρχές του Μάη. Ο εντιμότατος Καρύγιαννης βρισκόταν στο Βανκούβερ προκειμένου να διεκπεραίωση εργασίες του κόμματος των φιλελεύθερων του Καναδά. Με την ευκαιρία αυτής του της επίσκεψης ο ομογενής βουλευτής παραβρέθηκε σε διάφορες εκδηλώσεις της μεγάλης ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, το τμήμα της οποίας γνωστό με την διακριτική ονομασία “Golden West District #26”, πραγματοποιούσε το περιφερειακό συνέδριο στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής κοινότητας Βανκούβερ, το Σάββατο 7 του Μάη. Το συνέδριο παρακολούθησε επίσης ο Πρόεδρος της οργάνωσης για το Καναδά Νικόλαος Σπήλιος, ο οποίος ήλθε από το Έδμοντον της Αλμπέρτα.

Την Κυριακή 7 του Μάη, 2006 , τα στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Νικόλαου Σπήλιο και του βουλευτή Καρύγιαννη, εκκλησιάσθηκαν στο καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Βανκούβερ σε μια επιμνημόσυνη ακολουθία αφιερωμένη για τα στελέχη και τα μέλη της οργάνωσης τα οποία έχουν πεθάνει. Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσης δείπνο στη ταβέρνα Κίρκης, η οποία βρίσκεται στη 4 λεωφόρο του δυτικού Βανκούβερ.

Ήταν ένα θαυμάσιο οργανωμένο συνέδριο.

 

“Μόνο τα πουλιά είναι ελεύθερα”

  Φωτογραφίες

Η τελευταία διάλεξη της περιόδου 2005/2006 τις οποίες διοργανώνει ο εκπολιτιστικός σύλλογος “Φάρος”, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα πρώτη του Μάη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ. Η Δρ. Άννα Χριστάκη-Comwall έκανε την παρουσίαση του βιβλίου της “Μόνο τα πουλιά είναι ελεύθερα”, και με την ευκαιρία διάβασε αποσπάσματα στο ακροατήριό της.

Η ομιλήτρια γεννήθηκε στις ΗΠΑ, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας της πήρε την οικογένειά του το 1937 πίσω στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά του να μεγαλώσουν με τις δικές τους πολιτιστικές αρχές. Ο ίδιος του επέστρεψε πίσω στις ΗΠΑ πλην όμως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας παγιδεύτηκαν στην Ελλάδα με την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Στην πραγματικότητα το βιβλίο αναφέρεται πάνω σε προσωπικές εμπειρίες της συγγραφέα, του αδελφού της  και της μητέρας της, από την περίοδο της κατοχής της Ελλάδος από τους Φασίστες Ναζί.

Το βιβλίο το οποίο διατίθεται στα Ελληνικά και Αγγλικά τιμήθηκε με πρώτο λογοτεχνικό βραβείο του Ιδρύματος Τρανσούλης στην Αθήνα το 2004. Έτυχε επαινετικών σχολίων από κριτικούς τόσο στην Ελλάδα όσο και τις ΗΠΑ. Αντίτυπα του βιβλίου, και στις δύο γλώσσες, ήταν στην διάθεση του ακροατηρίου, και πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα αντίτυπα πουλήθηκαν, αρκετές δε παραγγελίες δόθηκαν στην συγγραφέα για αποστολή.

Με το τέλος του πολέμου η Άννα επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου παρακολούθησε Πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να δημιουργήσει σταδιοδρομία στον ιατρικό τομέα. Ακολούθως πέρασε αρκετά χρόνια στο Καναδά, όπου συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο McGill του Κεμπέκ. Όλα αυτά τα χρόνια η ομιλήτρια έχει συνεργασθεί με τους Ελληνο-Αμερικανικούς συλλόγους και συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι πρώην πρόεδρος του Ελληνό-Αμερικανικού Ιδρύματος “Behavioral Sciences” είναι δε εντεταλμένος καθηγητής της παιδιατρικής, στο Albert Einstein College of Medicine, στη Νέα Υόρκη και διευθυντής του προγράμματος “Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) Research Project.

Ενώ όμως η Άννα είχε αφοσιωθεί στην επαγγελματική της σταδιοδρομία και παράλληλα φρόντιζε την οικογένειά της, ουδέποτε έφυγαν από τη μνήμη της οι εμπειρίες των χρόνων του πολέμου. Χρειάστηκαν περισσότερα από πενήντα χρόνια ζωής και αρκετά ερευνών, πριν τελικά αυτές οι εμπειρίες πάρουν το δρόμο του τυπογραφείου.

Κάθε αναγνώστης που ενδιαφέρεται για το βιβλίο ή θέλει να παραγγείλει ένα αντίτυπο θα πρέπει να επισκεφθεί την ηλεκτρονική σελίδα

www.onlythebirdsarefree.com .

Συνήθως η τελευταία διάλεξη της περιόδου πραγματοποιείται την τελευταία Δευτέρα του Απρίλη, επειδή όμως φέτος η ημέρα αυτή συνέπεσε να είναι μια μέρα μετά το ορθόδοξο Πάσχα, μεταφέρθηκε κατά μία εβδομάδα. Κατά παράδοση κατά την διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης πραγματοποιείται και η ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Φάρου και φυσικά πραγματοποιούνται και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Φέτος η γενική συνέλευση αναβλήθηκε μέχρι το φθινόπωρο, με την έναρξη της νέας περιόδου των ομιλιών του 2006/2007.

Οι δύο πρώτες διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 30 του Οκτώβρη και Δευτέρα 27 του Νοέμβρη, 2006.

Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Φάρος συμμετέχει επίσης στη διοργάνωση της Εβδομάδας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, (από τις 16 έως τις 24 Ιουνίου), και την Ελληνική ημέρα στο Βroadway στις 25 του Ιούνη, 2006.

Ο σύλλογος “Φάρος”, αποτελεί ένα πραγματικό στυλοβάτη και υποστηριχθεί του Ελληνικού πολιτισμού για πάρα πολλά χρόνια, φέτος δε πανηγυρίζει την 25η επέτειο από την ίδρυσή του, και είναι βέβαιο ότι με την υποστήριξη και συμμετοχή τόσο των Ελλήνων όσο και των φιλελλήνων θα συνεχίσει να υπάρχει και να σκορπά το φως του Ελληνικού πνεύματος για πολύ περισσότερα στο μέλλον.

Αγώνας για την διατήρηση ζωντανών των πολιτιστικών μας παραδόσεων.

 

  Φωτογραφίες

Προκειμένου να διατηρήσουν τις πολιτιστικές παραδόσεις των προγόνων τους οι Έλληνες μετανάστες και οι απόγονοί τους δημιούργησαν και συγκεντρώνονται στους ναούς και τα κοινοτικά τους κέντρα. Οι εκκλησιαστικές πανηγύρεις και οι Ελληνικές μέρες των διαφόρων οργανώσεων της ομογένειας, βοήθησαν να δημιουργηθεί μια γέφυρα η οποία συνδέει τις προγονικές πολιτιστικές παραδόσεις με τα ήθη και έθιμα της νέας γης.

Τώρα το καλοκαίρι με τις θαυμάσιες ζεστές μέρες του προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία για τη διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων και πανηγύρεων ολούθε στην Βρετανική Κολομβία. Τον Ιούνη, η Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα του Σούρη διοργανώνει το δικό της πανηγύρι από τις 9 έως τις 18 του Ιούνη. Την εκδήλωση αυτή ακολουθεί η διοργάνωση της Ελληνικής πολιτιστικής εβδομάδας, (16 με 24 Ιουνίου), και ακολουθεί η Ελληνική μέρα στο Broadway, (25 του Ιούνη),

Η Ελληνική Κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ διοργανώνει και πραγματοποιεί δεκαήμερες πολιτιστικές πανηγυρικές εκδηλώσεις από τις 30 του Ιούνη, έως τις 9 του Ιούλη. Παράλληλα η Ελληνική κοινότητα της Βικτωρίας και της νήσου του Βανκούβερ πραγματοποιεί το πανηγύρι της από τις 30 του Αυγούστου έως τις 4 του Σεπτέμβρη.  Το Σεπτέμβρη η γειτονική κοινότητα της Αγίας Σοφίας του Bellingham στη πολιτεία Washington, πραγματοποιεί τετραήμερες γιορτές από τις 14 έως τις 17 του Σεπτέμβρη. Η Ελληνική κοινότητα του Βανκούβερ πραγματοποιεί τις δικές της εκδηλώσεις τον Οκτώβρη, λόγω δε του ψύχους της περιόδου συνήθως αυτές πραγματοποιούνται σε κλειστό χώρο.

Πολλά εστιατόρια ομογενών εξ άλλου, προσπαθούν μνα προβάλουν τις ελληνικές πολιτιστικές παραδόσεις με τη διοργάνωση “ελληνικής ημέρας”. Τον Αύγουστο το εστιατόριο  Κόσμος στο White Rock διοργανώνει ελληνική μέρα, (5 Αυγούστου), σαν μέρος των τριήμερων πανηγυρισμών του δήμου στο White Beach. Στο εστιατόριο Κώστας στο Langley προσφέρεται ελληνική μουσική κάθε Σαββατοκύριακο. Στο βόρειο Βανκούβερ σχεδόν κάθε Κυριακή οι πενιές των ρεμπέτικων ξεσηκώνουν ψυχές. Ακόμα μια ολόκληρη ομάδα εστιατορίων όπως η Ανατολή, της Κίρκης, η Γοργόνα και άλλα παρουσιάζουν τακτικά ελληνική μουσική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ομογενείς πάντοτε ήταν περήφανοι για τις πολιτιστικές τους παραδόσεις. Με τη πάροδο του χρόνου μπορεί να έχουν ενσωματωθεί  με την Καναδική πολιτιστική πραγματικότητα, παράλληλα όμως δεν παύουν να προσελκύουν τους συμπολίτες τους με την μαγεία των ελληνικών πολιτιστικών παραδόσεων.