The strong voice of a great community
Ιούνης, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

 

 ΚυπριακΟ προβλημα: τα δικα μασ λΑθη συνεχιζονται

 

ΣτΕλιος ΓεωργιΑδης

 

Τα πανηγύρια των εκλογών έχουν τελειώσει. Η Κύπρος έχει νέο Πρόεδρο, τον Δημήτρη Χριστόφια. Ο κύριος Χριστόφιας είναι άνθρωπος αγαπητός και σεβαστός, έτοιμος να συζητήσει με ειλικρίνεια και καλή πρόθεση το Κυπριακό Πρόβλημα. Ο κύριος Χριστόφιας επενδύει πολλά στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τουρκοκυπριακούς κύκλους αλλά κυριώς με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ταλάτ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τί γίνεται όμως παρακάτω;

 

Πρόσφατα, μετά από συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ, έχουν συσταθεί κάποιες Ομάδες Εργασίας και Τεχνικές Επιτροπές (με εκπροσώπους Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) για συζήτηση «διαφόρων πτυχών του Κυπριακού Προβλήματος». Οι επιτροπές αυτές συνεδριάζουν πυρετοδώς. Το κλίμα αρχικά ήταν «καλό» αλλά οι διαφωνίες επί της ουσίας παραμένουν τεράστιες.

 

Διάφοροι «τελάληδες» άρχισαν πάλι (βλέπε Σχέδιο Ανάν 2004) να μιλούν  για μια «τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού». Αυτοί λοιπόν οι «τελάληδες» οι οποίοι προέρχονται εντός και εκτός της νέας Κυπριακής ηγεσίας (γνωστοί πλέον σε όλους), διατυμπανίζουν πως «τυχών αποτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε οριστική διχοτόμιση της Κύπρου».  Μα δηλαδή ποιούς προσπαθούν να πιέσουν; Αυτά που έλεγαν οι ξένοι όταν  προσπάθησαν να μας επιβάλουν το Σχέδιο Ανάν και να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τα λέμε τώρα εμείς οι ίδιοι; Με άλλα λόγια εξασκούμε πίεση στους δικούς μας διαπραγματευτές! Αν είναι δυνατόν...

 

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα βγει κάτι καλό μέσα από αυτήν την νέα «διαπραγμάτευση». Ο λόγος για μένα είναι απλός: η Τουρκία, που είναι και η κατοχική και ρυθμιστική δύναμη στην Κύπρο (ο Ταλάτ είναι ένας απλός διαχειριστής), δεν έχει προς το παρόν τίποτα να κερδίσει από την επανένωση του νησιού. Αντιθέτως, η παρούσα κατάσταση εξυπηρετεί σχεδόν πλήρως τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά της συμφέροντα, κάτι που μάλιστα της επιτρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή της και σε άλλα μέτωπα (βλέπε Θράκη).

 

Άσχετα με την προσωπική μου εκτίμηση για το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, σέβομαι την προσπάθεια που γίνεται και δίνω πίστωση χρόνου. Καλώ όμως όλους αυτούς τους «δικούς μας» οι οποίοι προμηνύουν την «οριστική διχοτόμηση της Κύπρου» να σιγήσουν και να σταματήσουν να εξασκούν ψυχολογική πίεση στο λαό μας. Το κόλπο αυτό δοκιμάστηκε και «δεν πιάνει» με τους Έλληνες της Κύπρου (βλέπε ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν).