The strong voice of a great community
Ιούλης 2007

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Περί FYROM, διαπλεκόμενων και  άλλων...

                                           Γράφει ο Στέφανος Σωτηρίου

  

 Silna vo retoreka no slaba vo praksa” «Δυναμική στις δηλώσεις, αλλά  ανίκανη στις πράξεις»!  Ακριβώς έτσι χαρακτήριζε κάποιος από την εφημερίδα Utrinski Vesnik των Σκοπίων την πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό παρά την τοποθέτηση του St. Department, στις 06.02.2007,  δια του Τζ. Μακόρμακ, ότι: «Ο δρόμος της Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ περνάει από την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας». Τι είχε συμβεί; Την άλλη κιόλας μέρα η Αθήνα έσπευσε να   καθησυχάσει τα Σκόπια  και να τους διαμηνύσει μυστικά  ότι: Δεν σκοπεύει να βάλει βέτο, απλά θα επιμείνει να ενταχθούν με το όνομα ΦΥΡΟΜ!!!

         

Επειδή έχουμε γράψει χιλιάδες φορές για την ανθελληνική πολιτική της Αθήνας σε όλα τα εθνικά θέματα, στο παρόν άρθρο θα σταθούμε μόνο σε δυο θέματα λιγότερο γνωστά. Και επειδή  το ελληνικό κράτος είναι εχθρικό προς τον Ελληνισμό, θα καλέσω τον κάθε αναγνώστη να βοηθήσει  υλικά-χρηματικά  για την στήριξη του Βορειομακεδονικου Ελληνισμού.

Η Βορειομακεδονική μειονότητα στην ΦΥΡΟΜ

Υπάρχουν Έλληνες στην ΦΥΡΟΜ;  Η απάντηση είναι Ναι!

Πόσοι είναι στον αριθμό; Αυτό παραμένει σχετικά ρευστό. Υπάρχει για παράδειγμα η πόλη Κρούσεβο, στην οποία ζουν 9.000 Βλάχοι, από τους 10.000 συνολικά κάτοικους της. Και οι Βλάχοι αυτοί δεν είναι αυτόχθονες Μακεδόνες αλλά Ηπειρώτες που μετοίκησαν εκεί από την περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος την ομοσπονδίας βλάχικων συλλόγων, κ. Μίτε Κοστώφ, αναφέρει τον αριθμό των 186.000 Βλάχων στην ΦΥΡΟΜ.  

Στην πόλη των  Σκοπίων είχε αρχικά  ιδρυθεί η Ένωση Βλάχων «Μοσχόπολις» που ήταν κατά 100% ελληνική. Διοικούνταν από άτομα σαν την κυρία Νόρα Γέρου και είχαν ιδρύσει και φροντιστήριο ελληνικής  γλώσσας στα γραφεία τους.  Πολύ σύντομα όμως το καθεστώς τοποθέτησε επικεφαλής των βλάχικων συλλόγων άτομα δοτά και πράκτορες της πολιτικής του. Αυτές οι δοτές ηγεσίες φρόντισαν να  υψώσουν φράχτη μεταξύ  των Βλάχων με την  Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Έστειλαν αμέσως - αμέσως 4 άτομα να γίνουν ιερείς στην Ρουμανία, (αργότερα  χειροτόνησαν αυτοί και άλλους ιερείς Βλάχους), όχι επειδή είναι Ρουμάνοι, όπως λέει ο Μίτε Κοστώφ, αλλά για να  κάνουν λειτουργία στην βλάχικη γλώσσα  στις εκκλησίες της ΦΥΡΟΜ. Δηλώνουν πιστοί στην αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» και επιχειρούν να   φτιάξουν και την αυτόνομη εκκλησία των Βλάχων στην Ελλάδα, που θα υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή της «Μακεδονίας» των Σκοπίων. Το 2005 μάλιστα ζήτησαν  από την Βουλή των Σκοπίων, να αναλάβει επίσημα την κηδεμονία των Βλάχων της Ελλάδος και να προβεί στα  ανάλογα διαβήματα προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, για  την προστασία των δικαιωμάτων τους. Ακόμα δε να θέσει και θέμα ενσωμάτωσης των βλάχικων περιοχών της Ελλάδος στην μητέρα πατρίδα ΦΥΡΟΜ!

Την ίδια πολιτική ακολούθησαν και με τον σύλλογο «αδελφοί Μανάκη» στο Μοναστήρι και με τον  σύλλογο του Στιπ και  με τον σύλλογο του Πρίλεπ κλπ.

Ωστόσο οι Έλληνες άρχισαν από νωρίς να εκδηλώνονται, παρά το βίαιο και ανελεύθερο  καθεστώς. Από το 1991 ο Νικόλας Μιχαηλοφσκι από την Ρεσνα, πέρασε ατελείωτες ώρες στα αστυνομικά τμήματα,   όπου με το κεφάλι του εξασκούνταν οι αστυνομικοί στην ρώσικη ρουλέτα,  επειδή δήλωσε δημόσια Έλληνας. Κάποιος Ντούνης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε καφενείο της Οχρίδας όταν του απαγόρευσαν την είσοδο, λέγοντάς του πώς : Έλληνες και σκυλιά δεν γίνονται δεκτά! Κάποιοι άλλοι έκαναν μήνες να βγουν από τα σπίτια τους… Όταν  ο Μιχαηλοφσκι επισκέφθηκε  την πρεσβεία μας να πει για τα προβλήματα και τους βασανισμούς του,  δεν του άνοιξαν καν. Του μίλησαν από το παραπόρτι λέγοντας του ότι:  Η κυβέρνηση των Αθηνών, δεν γνωρίζει καμία ελληνική μειονότητα στην ΦΥΡΟΜ!

 Και όσο κι΄αν φαίνεται παράξενο, τα ίδια πράγματα λέει το προξενείο στο Μοναστήρι (και στα Σκόπια) και  σε όσους πάνε  εκεί και σήμερα, το 2007! Βέβαια από προξενεία στα βαλκάνια έχουμε πικρή πείρα, αρχής γενομένης από τους επαγγελματίες «Βορειοηπειρώτες» του Αργυρόκαστρου (που οι μισοί ήταν και είναι πράκτορες των Αλβανών), με το αισχρό εμπόριο βίζας, που οδήγησε ακόμα και σε δολοφονίες  εντός του προξενείου. Κάτι παρόμοιο γίνεται και στο Μοναστήρι σήμερα, με κάποιους νεόκοπους, που εισήλθαν στο περιβάλλον του προξένου, με τον σκοπιανό τύπο να βοά για τον  εξ Αχαΐας πρόξενο και το ελληνικό Υπ. Εξ. να προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει!

Κάποια χρόνια αργότερα όταν ο Μιχαηλοφσκι έκανε αίτηση στα δικαστήρια να αλλάξει το επίθετο τους σε Κωνσταντινίδης, η απόφαση ήταν πρωτοφανής αλλά δυστυχώς για τους   κατάπτυστο τύπο των Αθηνών (και τους πολιτικάντηδες), δεν περίσσεψε μελάνι να γράψουν κάτι. Το δικαστήριο  των Σκοπίων αρνήθηκε την αλλαγή, αιτιολογώντας την άρνηση του  με το  ότι: στην Μακεδονία δεν υπήρξαν ποτέ Έλληνες αλλά γραικομανεις. (δηλαδή Μακεδόνες που είχαν απλά την  μανία, διάβαζε κόμπλεξ, να συμπεριφέρονται ως Έλληνες) Οι πρώτοι Έλληνες σύμφωνα με την ιστορία των Σκοπιανών, ήρθαν στην Μακεδονία το 1912 με τον Ελληνικό στρατό κατοχής  και  εμπλουτίστηκαν το 1922 με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Με τέτοια τρομοκρατία από πλευράς ΦΥΡΟΜ και Αθηνών,  οι Βορειομακεδόνες άργησαν να οργανωθούν. Σήμερα άρχισαν  δειλά –δειλά να σηκώνουν κεφάλι, παρότι τα πράγματα είναι ακόμα πολύ σκληρά. Λειτουργούν δυο πολιτιστικοί σύλλογοι στο Μοναστήρι, ένας στην Αχρίδα, ένας στην Ρέσνα, στο Κρούσεβο… οι οποίοι λειτουργούν αντίστοιχα φροντιστήρια  ελληνικής γλώσσας, στα οποία παρακολουθούν τόσο Βορειομακεδόνες  όσο και Σλάβοι (Σκοπιανοί).  Δυο τάξεις φροντιστηρίων λειτουργούν  στο Κρούσεβο με διδάσκαλο τον κ. Αλκη Στρέλα. Λειτουργούσε μέχρι πέρυσι  φροντιστήριο και στην Στρούμιτσα αλλά έκλεισε γιατί δεν έβγαιναν ούτε για το ενοίκιο. Υπάρχουν αιτήματα Βορειομακεδόνων να γίνουν στην  Οχρίδα, στο Στίπ, στο Πρίλεπ, αλλά και στην πόλη των Σκοπίων. Υπάρχει  όμως έλλειψη πόρων. Τα μυστικά κονδύλια του αθηναϊκού Υπ.Εξ. τα ροκανίζουν οι αμόρφωτοι- λιβανιστές δημοσιογράφοι της Αθήνας, που έκτισαν βίλες στην Εκάλη και νομίζουν πως τα σύνορα της Ελλάδος τελειώνουν εκεί!

Και στις άλλες ενώσεις Βλάχων γίνεται τώρα  μια μεγάλη προσπάθεια να απομονωθούν οι δοτές φιλοσκοπιανές ηγεσίες και να  αποκατασταθεί η  επαφή με τον Ελληνισμό.

 

«Ας σούμ Μπούλγκαριν»- «εγώ ειμαι Βούλγαρος».

Αυτή είναι η φράση που είπε ο τέως πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ, Λιούπτσο Γεωργιέφσκι, όταν  πήρε την Βουλγαρική υπηκοότητα, τον Ιουνιο του 2006. Μετά την  υπηκοότητα του Γεωργιέφσκι, επακολούθησε κύμα αιτήσεων από σκοπιανούς για απόδοση βουλγαρικής υπηκοότητας. Οι Βουλγαρικές αρχές υπολογίζουν τις αιτήσεις σε 200.000!

 Το κάνουν για να πάρουν διαβατήριο Ε.Ενωσης, δηλώνει η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Είμαστε Βούλγαροι, δηλώνουν οι αιτούντες.

Είναι Βούλγαροι (δηλώνει η Σόφια), που μόλις τώρα απέκτησαν την ελευθερία να εκδηλώσουν το εθνικό τους συναίσθημα!

Όταν πρόεδρος μιας χώρας δηλώνει ότι είναι άλλης εθνικότητος και ότι οι «Μακεδόνες» δεν είναι παρά αποκύημα της φαντασίας των «σερβοκομουνιστών» (κατά την δήλωσή του), είναι άξιο απορίας γιατί  όλα τα κόμματα της   Βουλής των Αθηνών επιμένουν να  σκίζονται να στηρίξουν τα Σκόπια και  να είναι εχθρικά προς την Μακεδονία και τους Μακεδόνες

 

Η αρχιεπισκοπή Αχρίδας

Πρόκειται για την δεύτερη, την κανονική εκκλησία, την οποία αναγνωρίζουν οι Ορθόδοξες εκκλησίες, σε αντίθεση με την σχισματική «Μακεδονική» που είναι  το προπαγανδιστικό εξάρτημα του καθεστώτος. Αρχιεπίσκοπος  είναι ο Ιωάννης Μπρανισκόφκι, που  μπαινοβγαίνει στις φυλακές του Ιντριζεβο, καταδικασμένος για «αντιμακεδονισμό».

Η βία που ασκήθηκε και ασκείται σε αυτή την εκκλησία και τους κληρικούς της (το ποίμνιο της είναι αποκλειστικά Βορειομακεδόνες), είναι τεράστια.

Ακολουθούν τα γεγονότα:

1)     Τον Φεβρουάριο του 2004, ανεξέλεγκτος όχλος, υποκινούμενος από τις επίσημες αρχές της ΦΥΡΟΜ και την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», πυρπολεί την Ιερά Μονή που βρίσκεται στο χωριό Νιζέπολιε. Πιάνουν τους Μοναχούς και αφού τους κακοποιούν, τους  κουρεύουν, τους ξυρίζουν και τους  διώχνουν βιαία, επειδή  αποδέχτηκαν την δικαιοδοσία του κανονικού Αρχιεπισκόπου.

2)     Την ίδια εποχή εκκενώνουν δια της βίας και άλλες 4  Μονές, που  ακολούθησαν τον κανονικό Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας κύριο κύριο Ιωάννη (Γιόβαν)

3)      Το Οκτώβριο του 2004, γκρέμισαν με μπουλντόζες τον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, τον οποίο έκτιζαν οι Βορειομακεδόνες  στην πόλη  του Μοναστηρίου (Bitοla). Με παρόμοιο τρόπο κατέστρεψαν και  το παρεκκλήσιο του Αγίου  Νεκταρίου Αιγίνης. (δείτε φωτογραφίες των Ναών αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη στο ναίδριο του Αγ. Νεκταρίου Αιγίνης με Βορειομακεδόνες πιστούς).

4)     Τον Δεκέμβριο του 2004, λαβαίνουν χώρα μεγάλης έκτασης επεισόδια σε βάρος Βορειομακεδόνων, κυρίως βλαχοφώνων, στις πόλεις Πρίλεπ και Ρέσνα. Καταστρέφονται οικίες, πυρπολούνται περιουσίες και κινδυνεύουν ζωές.

5)     Τον Ιούνιο του 2006, γίνεται απόπειρα λιντσαρίσματος του ιδίου του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη και  των πιστών του, Βορειομακεδόνων, μπροστά από την αστυνομική διεύθυνση του Μοναστηρίου. Εκατοντάδες Σκοπιανοί, με επικεφαλής τον ιερέα Γκόραν  επιτίθενται στους Έλληνες και στον Αρχιεπίσκοπο με αξίνες, λοστούς, τσάπες κ.λ.π.. Τραυματίζεται βαριά ο ιερέας  Borijan Vitanov, της κανονικής εκκλησίας, που προΐσταται ο Ιωάννης.  Την ίδια μέρα ο Αρχιεπίσκοπος μεταφέρεται στις φυλακές Ιντρίζοβο των Σκοπίων. Εκεί τον κούρεψαν, τον ξύρισαν, του αφαίρεσαν τα ράσα, του απαγορεύουν πρόσβαση στην ελληνική και σερβική  αλληλογραφία. Το δικαστήριο έκκρινε πώς στην ΦΥΡΟΜ επιτρέπεται να υπάρχει μόνο η «Μακεδονική  Εκκλησία».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, και στην Ελλάδα ο αποσχηματισθείς για ηθικούς λόγους  Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, έχει φτιάξει «Μακεδονική Εκκλησία» στην  Αριδαία, χωρίς κανένας να τον ενοχλεί, ο βορειομακεδονικός Ελληνισμός  δεν έχει δικαίωμα  ούτε τον Χριστό να προσκυνήσει στην γλώσσα του. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται  στην Ελλάδα και η «εκκλησία των Βλάχων», που και αυτή θα υπάγεται στα Σκόπια!

          Στέφανος Σωτηρίου nipesot@yahoo.com