The strong voice of a great community
Iούλης 2009

Πίσω στο ευρετήριο

Violet Jessop:

Η γυναίκα που προσπέρασε τρεις φορές το θάνατο

Μια απίστευτη ιστορία!

 

Η Βάιολετ Κόνστανς Τζέσσοπ (1887 – 1971) ήταν συνοδός σε υπερωκεάνεια κρουαζιερόπλοια και εθελόντρια νοσοκόμα στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Έγινε γνωστή γιατί επέζησε του ναυαγίου του Τιτανικού και του Βρεταννικού, ενώ επέβαινε και στον Ολυμπιακό όταν συγκρούστηκε με αγγλικό πολεμικό πλοίο.

Γεννήθηκε στην Αργεντινή από γονείς Ιρλανδούς μετανάστες. Είχε άλλα οκτώ αδέλφια, από τα οποία επέζησαν τα έξι, ενώ και η ίδια κατάφερε να επιβιώσει από τη φυματίωση, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των γιατρών. Όταν πέθανε ο πατέρας της επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία με την υπόλοιπη οικογένειά της.

Στις 20 Οκτωβρίου 1910, σε ηλικία 23 ετών, επιβιβάζεται στο πολυτελές επιβατηγό πλοίο Ολυμπιακός (Olympic), το μεγαλύτερο της εποχής, ως συνοδός. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1911 όμως, το πλοίο συγκρούστηκε με το βρετανικό πολεμικό Hawke, που παρ’ όλη τη μεγάλη ζημιά που υπέστη ωστόσο, κατάφερε να πλεύσει μέχρι το λιμάνι του Σάουθαμπτον.

Στις 10 Απριλίου 1912 η Βάιολετ, ως συνοδός, ξεκινά το καινούριο ταξίδι της με τον μοιραίο Τιτανικό (Titanic) και τέσσερις μέρες αργότερα θα αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Ιστορίας, καθώς το υπερπολυτελές υπερωκεάνειο θα συγκρουστεί με παγόβουνο και θ’ αρχίσει να βυθίζεται. Όπως εξιστορεί η ίδια στο βιβλίο που θα εκδώσει αργότερα, της δόθηκε εντολή να επιβιβαστεί στη σωσίβια λέμβο 16, όπου ένας αξιωματικός του πληρώματος της έβαλε στην αγκαλιά ένα μωρό. Την επόμενη μέρα οι επιζήσαντες περισυνελέγησαν από το πλοίο Καρπάθια (Carpathia). Εκεί, μια γυναίκα της άρπαξε το μωρό από την αγκαλιά κι εξαφανίστηκε. Στο βιβλίο της αναφέρει πως πολλά χρόνια αργότερα, μια βροχερή νύχτα - παρ’ όλο που δεν είχε αναφέρει σε κανέναν το γεγονός -  δέχθηκε ένα τηλεφώνημα κατά το οποίο μια γυναίκα της είπε πως εκείνη ήταν το μωρό που είχε σώσει κάποτε.

Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Βάιολετ υπηρέτησε ως νοσοκόμα στο Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό. Το 1916, βρισκόταν πάνω στο Βασιλικό Πλωτό Νοσοκομείο Βρεταννικός, που εκτελούσε την έκτη αποστολή του, (είχε ήδη μεταφέρει 15.000 τραυματίες στην Αγγλία), όταν το πλοίο προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντα στη Τζια. Από λάθος οι σωσίβιες λέμβοι κατέβηκαν πριν την ώρα τους και ενόσω λειτουργούσαν ακόμα οι μηχανές του πλοίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τριάντα άτομα, αφού οι λέμβοι παρασύρθηκαν από τη δίνη που δημιουργούσαν οι προπέλες. Η Βάιολετ, τυχερή για μια ακόμη φορά, πήδηξε εγκαίρως από τη λέμβο, παρασύρθηκε όμως από μια προπέλα και χτύπησε στο κεφάλι. Τελικά διασώθηκε από τα πλοία που έσπευσαν για βοήθεια. Αυτό που θυμάται είναι ότι πρόλαβε να αρπάξει την οδοντόβουρτσά της, πριν μπει στη λέμβο, γιατί αυτή ήταν που της είχε λείψει περισσότερο στο ναυάγιο του Τιτανικού!!

Μετά τον Πόλεμο, η Βάιολετ απτόητη συνέχισε να εργάζεται σε μεγάλα υπερατλαντικά κρουαζιερόπλοια. Στην τρίτη δεκαετία της ζωής της έκανε έναν γάμο σύντομης διάρκειας και δεν απέκτησε παιδιά. Το 1950 αποσύρθηκε στο Great Ashfield του Suffolk, όπου και πέθανε 21 χρόνια αργότερα.