The strong voice of a great community
Iούλης 2009

Πίσω στο ευρετήριο

Airbus εναντίον Boeing

 

της Χριστιάννας Λούπα*

christiannaloupa.wordpress.com

 

Το 1916 ιδρύθηκε η εταιρεία Boeing στο Σιατλ των Η.Π.Α. από τον William Boeing, η οποία σταδιακά έμελλε να γίνει ο κολοσσός της αμερικανικής και παγκόσμιας αεροπλοΐας. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Boeing έφτασε σε σημείο να κατασκευάζει 350 βομβαρδιστικά αεροπλάνα το μήνα, καθώς στο δυναμικό της εργάζονταν κυρίως γυναίκες των οποίων οι άντρες είχαν πάει στον πόλεμο.

Στη δεκαετία του 50, του 60 και έως τα τέλη της δεκαετίας του 70 η Boeing βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία της παραγωγής επιβατικών αεροπλάνων.

Στις 29 Μαΐου 1969 υπογράφηκε η πράξη γέννησης της γαλλικής βιομηχανίας Airbus και τρία χρόνια αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 1972, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου αεροπλάνου. Αυτό κάλυψε μια έλλειψη στην αγορά την οποία είχε παραβλέψει η αμερικανική Boeing, που κρατούσε ως τότε τα σκήπτρα στην αεροναυπηγική: Εκείνη των μεγάλων δικινητήριων αεροπλάνων, ικανών να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό επιβατών με μειωμένο κόστος.

Από τότε, ένας αμείλικτος πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στις δύο εταιρείες, που κατ' επέκταση μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικός πόλεμος μεταξύ Η.Π.Α. και Ευρώπης. Τα πράγματα ωστόσο, στην αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολα για την Airbus,που φιλοδοξούσε να κάνει έδρα της παγκόσμιας αεροναυπηγικής την Τουλούζη, αντί του Σιάτλ που ήταν ως τότε.

Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έδειχναν ακόμα εμπιστοσύνη στα γαλλικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα ως το τέλος του 1974 η Airbus να έχει πουλήσει μόνο 16 αεροσκάφη. To 1969 μάλιστα κυκλοφόρησε το πρώτο Boeing 747, (Jumbo), ο λεγόμενος" γίγαντας των αιθέρων", που θεωρήθηκε το πιο αξιόπιστο αεροπλάνο της κατηγορίας του.

Από το 1977 και μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν καθώς η Airbus αποφάσισε να αντιγράψει τις μεθόδους της Boeing, ιδρύοντας τοπικά κέντρα ανταλλακτικών και εγκαθιστώντας ανά τον κόσμο εξομοιωτές πτήσης για την εκπαίδευση των πιλότων. Έτσι, μεγάλες εταιρείες όπως η Air India, η Northwest, η TWA και η Pan Am άρχισαν να κλείνουν συμφωνίες με την Airbus, εκτοξεύοντάς την στην κορυφή της πυραμίδας και καθιστώντας την έναν πραγματικό αντίπαλο για την Boeing. Όταν μάλιστα το 2007 έκανε την εμφάνισή του το Airbus A-380, που οι Γάλλοι ονόμασαν Super Jumbo, το 747 έχασε πολλά ρεκόρ που είχε κατακτήσει. Το "αντίπαλο δέος" βέβαια ετοιμάζει την απάντηση με τον σχεδιασμό του δικού του Super 747-8, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2010 και θα είναι το βαρύτερο αεροσκάφος που θα έχει κυκλοφορήσει ποτέ.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, τα Boeing 747 είχαν 122 δυστυχήματα με συνολικά 2.850 θανάτους. Μεταξύ τους συγκαταλέγεται και το πιο πολύνεκρο ως σήμερα αεροπορικό δυστύχημα, όταν το 1977, δυο 747 – το ένα της KLM και το άλλο της PAN AM – συγκρούστηκαν στην Τενερίφη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 583 ανθρώπων. H Airbus, αφετέρου, έχει περισσότερα ατυχήματα στο ιστορικό της, αλλά με λιγότερους συνολικά νεκρούς.

Η αντίληψη των τεχνικών ωστόσο είναι ότι τα Airbus έχουν πιο ευαίσθητους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και επιδέχονται βελτιώσεως σε ωρισμένα θέματα, όπως οι ελαττωματικοί αισθητήρες ταχύτητας και το σύστημα επεξεργασίας στοιχείων αέρος πτήσης, που θεωρήθηκαν και υπεύθυνα για τα πρόσφατα ατυχήματα. Κάποιοι πιλότοι εξ άλλου, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την προσέγγιση Fly-Βy-Wire (ηλεκτρονικός χειρισμός του αεροσκάφους) της Αirbus, που αυτοματοποιεί περισσότερες διαδικασίες από ό,τι το σύστημα της Βoeing, αλλά η Αirbus πιστεύει ότι η μέθοδός της είναι ασφαλέστερη και μειώνει τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους.

Πολλά ερωτηματικά ανακύπτουν ωστόσο σχετικά με τα πρόσφατα ατυχήματα. Αφού το πρόβλημα με τους αισθητήρες ταχύτητας των Airbus είχε δηλωθεί για πρώτη φορά το 1994 και αφού από τότε έχουν συμβεί 36 παρόμοια ατυχήματα, γιατί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας Πτήσεων δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε; Έπρεπε να χαθούν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές;