The strong voice of a great community
Ιανουάριος 2007

Πίσω στο ευρετήριο

 

  Πανηγυρίζοντας για το Νέο Χρόνο.

    Ο σύλλογος ‘Άγιος Παντελεήμων Τορόντο” τίμησε τις

    πατροπαράδοτες παραδόσεις των μελών του.

  Της Κατερίνας Σάρας

                                               Φωτογραφίες

Με πολύ κέφι και ακόμα περισσότερο κρασί, η διοίκηση και τα μέλη του συλλόγου “Άγιος Παντελεήμων” του Τορόντο υποδέχθηκαν,-όπως κάθε προηγούμενη χρονιά-, το 2007, τιμώντας τα πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου καταγωγής τους με το γνωστό πλέον πανηγύρι της “Μπάμπως”.

Τα μέλη του συλλόγου από νωρίς είχαν κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων Crystal το δε κέφι υπήρξε το κοινό στοιχείο που κυριάρχησε στη διάρκεια της βραδιάς. Θα πρέπει δε να τονισθεί ότι πέραν των μεταναστών της πρώτης γενιάς, ο χώρος της πολυτελούς αίθουσας είχε κατακλυσθεί από άτομα δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνο-Καναδών. Η ορχήστρα μοναδική στο είδος της, σκόρπισε με τις υπέροχες και πολυποίκιλες μελωδίες της άρωμα ελληνικό και ευρωπαϊκό, δημιουργώντας έτσι ένα ατέλειωτο κέφι και φέρνοντας στη πίστα του χορού, κάθε άτομο που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα.

Ήταν ένα πραγματικό “ξεφάντωμα” ξεγνοιασιάς ενδεικτικό του σεβασμού και της αγάπης των ομογενών του μακεδονικού κάμπου, στις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου τους. Το έθιμο της γιορτής της “Μπάμπως”, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και ξεπετιέται μέσα από τις ομίχλες της μυθικής εποχής των “θεών και ηρώων” και τη  Διονυσιακή λατρεία.

Με εκδηλώσεις του είδους οι αρχαίοι πρόγονοί μας καλωσόριζαν τη νέα χρονιά, όπως ακριβώς συνεχίζουν να κάνουν και τα μέλη του ομογενειακού συλλόγου του Άγιου Παντελεήμονα στο Τορόντο.

Το πανηγύρι αυτό είναι αφιερωμένο στη μεγάλη σε ηλικία γυναίκα του Μακεδονικού κάμπου, η οποία μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν συνήθως και η μαμή του χωριού, καθώς βοηθούσε στον ερχομό της νέας ζωής, ήταν δε πρόσωπο με κύρος και σεβασμό. Η πραγματικά καταπιεσμένη γυναίκα του κάμπου, η ακούραστη εργάτρια, η μάνα, η σύζυγος και η καλλιεργητής της γης.

Κυρίαρχο σύμβολο του πανηγυριού παραμένει η “καμήλα”, ένα ζώο το οποίο αντέχει στην πείνα, την δίψα και όλες τις αντίξοες συνθήκες. Το πανηγύρι της 7ης του Γενάρη, συμβολίζει τις στερήσεις, τις δυσκολίες της ζωής της, μα και το πείσμα και την αισιοδοξία της για ένα καλύτερο αύριο. Για το λόγο αυτόν, εξ άλλου, κάθε χρόνο οι διοργανωτές φροντίζουν για τη παρουσία ενός ατόμου μεταμφιεσμένου σε καμήλα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του πανηγυριού είναι οι ζωόμορφες αμφιέσεις των χορευτών. Άντρες και παιδιά φορούν δέρματα ζώων, κουδούνια στη μέση και το λαιμό και με τον τρομακτικό θόρυβο που προκαλούν, πιστεύεται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα και καλωσορίζουν τη νέα χρονιά. Η διοίκηση του συλλόγου, όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, πρόσφεραν στους συγχωριανούς και τους φίλους τους ένα άνετο και διασκεδαστικό απόγευμα, το οποίο έκανε ακόμα ποιό ελκυστικό η υπέροχη κουζίνα του Crystal.

Ο σύλλογος αυτός στο παρελθόν είχε κακοποιηθεί από ορισμένα πρώην στελέχη του τα οποία και κατόρθωσαν να τον ζημιώσουν με διασπαστικά κινήματα, παρ’ όλα αυτά όμως κατόρθωσε να διατηρήσει την πλειοψηφία των μελών του και να παραμείνει δυνατός και κύριος εκπρόσωπος των ομογενών της περιοχής. Ο σύλλογος διαθέτει ένα υγιές ταμείο και κατά διαστήματα και όταν του ζητηθεί βοηθά οικονομικά ασθενή μέλη και συγχωριανούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας από κοινού με ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια.

Η φετινή εκδήλωση, οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρξε πραγματικά άριστη και το πνεύμα που επικράτησε ήταν ενδεικτικό της φιλότιμης προσπάθειας της διοίκησης για επίδειξη ανοχής και λησμονιάς. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε μαζί τους μια θαυμάσια και σπάνια βραδιά κεφιού μέσα στα πλαίσια των πατροπαράδοτων παραδόσεων του τόπου της καταγωγής μας.

Συγχαρητήρια  σε όλους εκείνους που εργάσθηκαν για αυτή την υπέροχη εκδήλωση.

 

 

 

Φωτογραφίες:

  1. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΄του συλλόγου με τους μεταμφιεσμένους χορευτές, σε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο.

  2. Η παραδοσιακή διονυσιακή λατρεία με το ποτό και το χορό κάτω από τους ρυθμούς του τύμπανου, ζωντανεύουν παραδόσεις χιλιάδων χρόνων.

  3. Τρεις γενιές στον ίδιο ρυθμό. Ο Τρύφων Φορτομάρης με την κορούλα του και τον εγγονό του, τιμούν τις πατροπαράδοτες παραδόσεις της ζωής.

  4. Το κέφι και ο χορός κράτησαν έως τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας.

  5. Ο Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Καναδά, με τη σύζυγό του Ντάνα, την Κατερίνα Σάρας και μία φίλη, φαίνεται να απολαμβάνουν τη βραδιά.

  6. Ο ομογενής επιχειρηματίας διευθυντής του εστιατόριου “Pappas Grill” Βασίλης Πάππας  με τη σύζυγό του και φίλους σε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπό.

 

 

ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑΝΝΗ.

  1. Οι “πριγκίπισσες” της φωτογραφίας είναι οι εγγονές του Γιώργου Αλλιλόμη, από τα κύρια στελέχη του συλλόγου, καθώς ο παππούς  πασχίζει να  μεταδώσει στις δύο κούκλες, τις πολιτιστικές τους ρίζες.