The strong voice of a great community
Ιανουάριος 2007

Πίσω στο ευρετήριο

  Επιστημονικό συνέδριο για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Το 4ο επιστημονικό συνέδριο για τον  Ποντιακό Ελληνισμό διοργάνωσε ο πανελλήνιος σύνδεσμος Ποντίων εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας,  στη  Θεσσαλονίκη (8, 9 και 10 Δεκεμβρίου)

Το συνέδριο το οποίο είχε κατά γενική ομολογία υψηλό επίπεδο, διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου και τον πρόεδρό του Αντώνη Παυλίδη. 

Το συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν πολλοί πολίτες, οι οποίοι πήραν μέρος και στις συζητήσεις κάθε συνεδρίας, άνοιξε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου με την εισαγωγική ομιλία του καθηγητή Δ. Τομπαΐδη για  «το παρόν και το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου». Στη συνέχεια οι σύνεδροι παρακολούθησαν τη Θεατρική παράσταση: « Ταμάμα» του Γ. Ανδρεάδη, από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς.

Το Σάββατο μίλησαν οι Κ. Φωτιάδης  και Σ. Ηλιάδου-Τάχου για την  «Παιδεία στον  Πόντο»,  ο Δ.   Λαζαρίδης  για την «Οργάνωση και λειτουργία των σχολείων του  Πόντου από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την Έξοδο» ο Θ. Απατσίδης  για το « ρόλο της Ελλάδας και του Οικουμενικού  Πατριαρχείου στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης των Ελλήνων του Πόντου». Ο Π. Κοτσιώνης  μίλησε για την « ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ομογενών  Ποντίων στις χώρες της τ. ΕΣΣΔ», ο Κ. Διαμαντής, ενώ  οι Ακριτίδης Ν.-Ανθόπουλος Κ.-Παπαδόπουλος Στ  αναφέρθηκαν  στη «Δεύτερη γενιά ομογενών μαθητών από την τ. ΕΣΣΔ».  Ο Γ. Καϊλάρης  μίλησε για τους «συλλόγους  των Ποντίων και τη συμβολή τους στη διατήρηση  του ποντιακού πολιτισμού», ο Ι.  Κασκαμανίδης για τους « προσφυγικούς ποντιακούς πληθυσμούς», ο Α. Καραθανάσης για το «Μνημειακό ποντιακό πολιτισμό και την αξιοποίησή του   στο  πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», ενώ για το ίδιο θέμα μίλησε και η Ε. Γαβρά, ενώ οι Ν. Λυγερός και Α. Παυλίδης μίλησαν για «τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στον  ελληνικό πολιτισμό».

Την Κυριακή, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, μίλησαν  η Γ. Χαριτίδου για την  Πόντια  γυναίκα. Φ. Μαλκίδης μίλησε για την Πόντια γυναίκα κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας,  η Λ. Καλπίδου αναφέρθηκε  στην «ενδυματολογική έκφραση των Ελλήνων του Πόντου  πριν  και μετά το 1922», ενώ για τη μουσική του Πόντου  μίλησαν οι Β. Αρχιτεκτονίδης  και Κ. Σαχαρίδης  και Π.Τσακαλίδης.