The strong voice of a great community
Ιανουάριος 2007

Πίσω στο ευρετήριο

  Η παραχάραξη της Ιστορίας από το βιβλίο της ΣΤ΄Δημοτικού

Της Χριστιάννας Λούπα*

loupachr@otenet.gr

 

 

Αν ο σκοπός της Παιδείας είναι η σφαιρική και αδέσμευτη γνώση, τι γίνεται όταν ένα βιβλίο Ιστορίας αφαιρεί από τα παιδιά το δικαίωμα πρόσβασης σε μη διαστρεβλωμένες πληροφορίες; Γιατί εξ ίσου αξιοκατάκριτες και ολέθριες είναι τόσο η παραποίηση όσο και η απόκρυψη γεγονότων για την εξυπηρέτηση κάποιου σκοπού, τον οποίο πολύ θα ήθελα να γνωρίζω στην προκειμένη περίπτωση.

Ο λόγος βέβαια για το πολυσυζητημένο καινούριο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, το οποίο παραχαράζει ασύστολα τη νεότερη Ιστορία μας, απεμπολώντας, σύμφωνα με τα λόγια του Γ. Σεφέρη, «τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης μας που κρατήσαμε σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων».

Ένα είναι βέβαιο: Λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του κινδυνεύει να χάσει την εθνική του ταυτότητα. Οι συγγραφείς του εν λόγω βιβλίου λοιπόν, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας, καλά θα κάνουν να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους απέναντι στα σημερινά Ελληνόπουλα, την ιστορική μνήμη και τις χιλιάδες αθώες ψυχές που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς και να αναθεωρήσουν τα σχετικά κεφάλαια του βιβλίου. Γιατί, όσο κάποιοι προσπαθούν και επιμένουν να παραχαράζουν την Ιστορία, τόσο οι νεότερες γενιές έχουν υποχρέωση να μαθαίνουν και να υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια.

Η επιστολή που έστειλε η Ένωση Σμυρναίων προς την Υπουργό Παιδείας νομίζω ότι μιλά από μόνη της:

 

«Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2006

Κυρία Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων, εκφράζοντας την ομόθυμη βούληση των μελών του, είναι υποχρεωμένο να διαμαρτυρηθεί εντονότατα, γιατί από το νέο σχολικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ του δημοτικού σχολείου έχουν διαγραφεί τα κλέη και τα πάθη των Ελλήνων της Ιωνίας, της Αιολίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και των άλλων περιοχών της «καθ’ ημάς Ανατολής», είτε για να ανταποκριθεί η ύλη του μαθήματος στις θεματικές ενότητες του αναλυτικού προγράμματος, είτε για να μην «ενοχληθεί» (και αυτό αν συμβαίνει είναι το πιο τραγικό) η Τουρκία. Έτσι, ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, ο οποίος για να θυμηθούμε εδώ το λόγο ενός κορυφαίου διανοητή της χώρας μας του πρώην υπουργού Παιδείας και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτοπούλου, «έχει απειροδύναμο ιστορικό μέγεθος, με προεκτάσεις οικουμενικής σημασίας», εξοβελίζεται από το γνωστικό πεδίο των 12χρονων παιδιών, με συνέπειες τραγικές για το μέλλον αυτού του τόπου. Το νέο βιβλίο παρουσιάζει κενά και αντιφάσεις, που αποδυναμώνουν τις όποιες καλές προθέσεις υπάρχουν για τη συγγραφή ενός άρτιου σχολικού εγχειριδίου. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στο νέο σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας:

1. Η Σμύρνη, η μητρόπολη της Μικρασιατικής Ελλάδας, αναφέρεται ως πόλη «με μεγάλο αριθμό ελληνικού πληθυσμού». Είναι όμως γνωστό ότι το ελληνικό στοιχείο της πόλης υπερτερούσε πληθυσμιακά όλων των άλλων συνοίκων λαών (πριν το 1922 η Σμύρνη είχε 140.000 Έλληνες, 80.000 Τούρκους, 12.000 Αρμένιους, 20.000 Εβραίους και 15.000 Ευρωπαίους) και οι Έλληνες κάτοικοί της κυριαρχούσαν στον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα, όπως το αναγνωρίζουν και αυτοί οι Τούρκοι, αποκαλώντας την «Γκιαούρ Ιζμίρ», δηλαδή Σμύρνη των απίστων.

2.  Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ελληνικότατη πόλη των Κυδωνιών (Αϊβαλί), στην οποία λειτουργούσε σχολή υψηλής στάθμης, η περιώνυμη «Ακαδημία», ούτε στις ελληνικές κοινότητες της Καππαδοκίας, και η ιστορική παρουσία των Ελλήνων του Πόντου «αποτυπώνεται» μόνο σε δύο φωτογραφίες.

3.  Αποσιωπώνται ηγετικές προσωπικότητες του Ελληνισμού, που έδρασαν στην εξέλιξη των γεγονότων και δεν γίνεται μνεία στον μαρτυρικό ιεράρχη της Σμύρνης, Χρυσόστομο Καλαφάτη, κορυφαίο πρότυπο Έλληνα θρησκευτικού και εθνικού ηγέτη, που αυτοθυσιάστηκε υπέρ του λαού του.

4.  Η πολιτική των ξένων δυνάμεων στη Μ. Ασία και ο εθνικός διχασμός αποτελούν θέματα ταμπού για τους συντάκτες του βιβλίου και δεν τα προσεγγίζουν καθόλου.

5.  Δεν γίνεται λόγος για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Μικρασιατικών παραλίων, αποσιωπάται τελείως η πυρπόληση της Σμύρνης και «αναπαράγεται» η τουρκική θέση που μιλάει για «μετανάστευση»(!) των Ελλήνων. Τα περί βίαιου εκπατρισμού τους για ν’ αποφύγουν τη φωτιά και τη σφαγή, οι συντάκτες του βιβλίου τα αφήνουν στον… «πατριωτισμό» των δασκάλων.

Κυρία Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων δεν επιθυμεί «να γράψει την ιστορία». Είναι όμως υποχρεωμένο να απαιτήσει το σεβασμό της ιστορίας και όχι την παραποίησή της για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες που εξυπηρετούν ορισμένους κύκλους. Απευθυνόμαστε σε εσάς με την ελπίδα πως θα παρέμβετε άμεσα και θα βοηθήσετε να συγγραφεί ένα νέο βιβλίο, που δεν θα καταργεί την ιστορία και την εθνική ταυτότητα του λαού μας.

Με κάθε τιμή

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΑΚΗΣ ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΗΣ                               ΝΙΚΟΣ ΒΙΚΕΤΟΣ»

 

Τα σχόλια δικά σας!

* Η Χριστιάννα Λούπα είναι δικηγόρος και συγγραφέας του βιβλίου «Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή» (εκδόσεις Ιωλκός)