The strong voice of a great community
Φεβρουάριος, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Ένα βιβλίο-αποκάλυψη του Γιώργου Αντύπα, αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες!

 

Το ελληνικό προφίλ του Κονγκό για πρώτη φορά στο φως!

 

 

Ο Γιώργος Αντύπας* –γέννημα θρέμμα  Έλληνας του Κονγκό-παθιάζεται και γίνεται καταιγιστικός όταν διηγείται  για τις δύο πατρίδες του την Ελλάδα της γλώσσας και του πολιτισμού του και το Κονγκό της  δημιουργίας του, της οικογένειας και της ζωής του.

 

Σε μια τρίωρη εφ΄όλης της ύλης αποκλειστική συζήτηση  με το ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ MAGAZINE για το βιβλίο του ,  αποκαλύπτεται όχι μόνο η λεπτομερής και τεκμηριωμένη δουλειά του συγγραφέα αλλά και ανάσυρση στο φως της δημοσιότητας ανέκδοτων καταστάσεων  των Ελλήνων του Κονγκό αλλά και μεγάλων τους επιτευγμάτων που σημάδεψαν την ελληνική μετανάστευση στην πολυτάραχη αυτή περιοχή της Αφρικής.

 

Στις 350 περίπου σελίδες του πρώτου αποκαλυπτικού βιβλίου του, αποτέλεσμα  8 περίπου ετών έρευνας σε Ελλάδα, Βέλγιο και κυρίως στο Κονγκό με τίτλο  Οι Έλληνες του Βελγικού Κονγκό (Pionniers méconnus du Congo Belge), ο Γιώργος Αντύπας καταφέρνει να παρουσιάσει και να ζωντανέψει με περιγραφές, σπάνια φωτογραφικά   ντοκουμέντα  και  πρόσωπα της εποχής  μια πανοραμική  αλλά ταυτόχρονα ιστορική εικόνα  του ελληνικού παρελθόντος στην πραγματικότητα του Κονγκό.

 

Είναι συναρπαστική η θεμελίωση του ελληνικού χρώματος στην πραγματικότητα του Κονγκό σε σημείο που ξαφνιάζει, εντυπωσιάζει και προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των Βέλγων  που συντέλεσαν εν πολλοίς στη δημιουργία του Κονγκό  όπως είναι σήμερα.

 

Σύμφωνα με την καλαίσθητη όσο και πρωτότυπη πρόσκληση η επίσημη παρουσίαση  του βιβλίου, μεταφρασμένο στα γαλλικά και  ελληνικά από τον συγγραφέα, θα γίνει την Πέμπτη  7 Φεβρουαρίου  στις 18.30 στο Palais de Colonies, Avenue du Palais de Tervueren,  (MUSEE ROYALE DE L' AFRIQUE CENTRALE) των Βρυξελλών και θα ακολουθήσει συζήτηση αλλά και δεξίωση για τους προσκεκλημένους Έλληνες της ομογένειας, επίσημες αρχές, Βέλγους και Έλληνες από το Κονγκό.

 

 

Αρκετά έργα  περιγράφουν, τονίζει ο Γιώργος Αντύπας, την  ελληνική παρουσία  στην Αφρικανική Ήπειρο και κυρίως στην Αίγυπτο, όπου σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι Έλληνες  είχαν εγκατασταθεί εδώ και περισσότερα από 4000 χρόνια.

 

Σε αρκετές αφρικανικές χώρες, το πέρασμά τους  "ξεθυμασμένο"  από τις επαναστάσεις ή από πολιτικές ανατροπές, δεν άφησε σημάδια. Η παρουσία της οικογένειάς μου στο Κονγκό εδώ και πάνω από έναν αιώνα, είναι ένας από τους παράγοντες που με ώθησαν να δημιουργήσω αυτό το έργο.

 

Ο σκοπός μου είναι να περιγράψω  το έργο όλων αυτών των Ελλήνων μεταναστών, με όσο  γίνεται μεγαλύτερη  αντικειμενικότητα, συνοδευόμενο από κείμενα και αυθεντικές φωτογραφίες, προκειμένου να μείνουν  στη μνήμη κάποια ίχνη καθώς και η ιστορία  αυτών των Οδυσσέων, από τους οποίους ένα μεγάλο μέρος δεν μπόρεσε να επιζήσει  για να δει ξανά την "Ιθάκη" του.

 

Με την ίδια ευκαιρία αποτίω φόρο τιμής σε αυτούς τους πρωτοπόρους, που εκείνη την εποχή  έφυγαν προς το άγνωστο και μπόρεσαν  να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον  εχθρικό, χωρίς καμμία υποστήριξη.

 

Μετανάστευσαν λόγω των γνωστών συνθηκών Έλληνες στον Καναδά, στην Αυστραλία ή στις ΗΠΑ, αλλά αυτοί του Κονγκό και γενικά των χωρών της κεντρικής Αφρικής,  στις αρχές του περασμένου αιώνα, ήταν αναγκασμένοι να στηριχθούν  στα δικά τους μέσα και να διαχειριστούν απρόβλεπτες καταστάσεις προκαλούμενες από τις κλιματολογικές συνθήκες, την πανίδα, τις επιδημίες και τις απίστευτες ελλείψεις στις υποδομές..

 

 

*Ο Γιώργος Αντύπας  είναι γεννημένος στο Κolwezi το 1956. Η οικογένειά του είναι παρούσα στο Κονγκό  από το 1895. Με κατάρτιση λογιστή, εξάσκησε  το εμπόριο στην οικογενειακή του επιχείρηση.  Με πολύ μεράκι, μπήκε στην περιπέτεια να πραγματοποιήσει  αυτή τη συλλογή που εν συντομία εξιστορεί  την ιστορία και τις δραστηριότητες των Ελλήνων του Βελγικού Κονγκό. Τα στοιχεία που προέρχονται από αφηγήσεις των οικείων προσώπων του, συγγενών του οι οποίοι  είχαν ζήσει  στο εσωτερικό Κονγκό. Συνδυάζοντας λοιπόν τις αφηγήσεις με μια δυνατή νοσταλγία, μπόρεσε να δημιουργήσει  αυτό το εικονογραφημένο έργο.