The strong voice of a great community

Φεβρουάριος 2005

Πίσω στο ευρετήριο

 

Ο Κόσμος της εσωτερικής διακόσμησης και η κοσμική διακόσμηση αποκαλύπτονται σε μια τεράστια αλλαγή: “Το μέλλον της παγκόσμιας Διακόσμησης.”

 

                                              Της Μαρίας Βουτσινά.

 

Οι τεράστιες αλλαγές στον κόσμο της διακόσμησης, εκτίθενται τώρα στην έκθεση καλώ τεχνών του Οντάριο (AGO). Η έκθεση πρόκειται να ανοίξει τις θύρες της στο κοινό από τις 11 του Μάρτη και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 29 του Μάη του 2005. Αποτελεί ένα φαντασμαγορικό σύνολο διακόσμησης πρωτοποριακό στην ολότητα του το οποίο παρουσιάζει μια μοναδική ικανότητα μεταφοράς της έκφρασης της τέχνης στη γη.

Αυτή η διεθνής έκθεση η οποία επισκέπτεται διάφορα μέρη του πλανήτη έχει οργανωθεί από τον σχεδιαστή του Τορόντο Bruce Mau και το “ίδρυμα χωρίς σύνορα”, ανήκει στην σφαίρα ευθύνης και διοργάνωσης της έκθεσης καλών τεχνών του Βανκούβερ, παρουσιάζει δε μια νέα έκφραση της διακοσμητικής η οποία προσβλέπει σε αυτήν την πρακτική σαν την επικρατέστερη παγκόσμια δύναμη  στην διάθεση της εργασίας όλων των εκφράσεων της ανθρώπινης ζωής.

Και ενώ η “ μαζική αλλαγή”, αποτελεί ένα είδος διακόσμησης η οποία παρουσιάζει πραγματικές επεκτατικές διαθέσεις, παράλληλα αποτελεί και μια προσεκτική αναδρομή σε έναν αριθμό περιοριστικών εκφράσεων.

Η έκθεση αναφέρεται στα ήθη ενός κόσμου όπου η  φύση υπόκειται την καθημερινή κακοποίηση του ανθρώπινου παρεμβατισμού.

“Η διακόσμηση δεν αποτελεί πλέον έναν απλό μηχανισμό για την αποδοχή του κόσμου στον οποίο ζούμε, πλην όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει επιδράσεις αλλαγών παγκόσμιας κλίμακας,” σύμφωνα με δηλώσεις του δημιουργού της έκθεσης Bruce Mau.

“Προσωπικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται με την εντύπωση  ότι ο κόσμος τους έχει σχεδιασθεί ακριβώς γύρω τους. Αυτός ο σχεδιασμός, ωστόσο, διαπλάθει την πραγματικότητα τους και έτσι κατορθώνουν οι ίδιοι να έχουν κάποιον ρόλο στο πώς πραγματικά συμβαίνει αυτή η αλλαγή, με τον τρόπο αυτόν πιστεύουμε ότι επιτυγχάνουμε”, συμπλήρωσε ο ομιλητής.

Η έκθεση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μοναδική στο είδος της με κύριο στοιχείο την πρόκληση στην κοινή αίσθηση της τέχνης. Οι εκθετήριοι χώροι της στην πραγματικότητα εισαγάγουν τον επισκέπτη  μέσα σε ένα σύνολο που απαρτίζεται από διάφορα αντικείμενα και καταστάσεις όπως ήχο, προβολή εικόνας, παραδοσιακή φωτογραφία, εικόνες και παρουσιάσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και δορυφορικών σωμάτων, σύγχρονη τεχνολογία  και τρισδιάστατες παρουσιάσεις.

Η έκθεση οργανώνεται σε 11 διαφορετικές αλλά συνεχόμενες παγκόσμιες ενότητες με κεντρικό θέμα το σχεδιασμό, τις οποίες ο διοργανωτής της αποκαλεί Οικονομικές. Μεταξύ αυτών αναφέρονται η αστυφιλία, η βιομηχανοποίηση, η μετακίνηση, Υγεία και Ζωή, Ενέργεια, η φαντασία, τα υλικά, ο στρατός, ενημέρωση, Αγορές, πλούτος και Πολιτική.