The strong voice of a great community
Δεκέμβριος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

 

      ΣΑΕ: Ένα βήμα μπροστά.

                                            Του Γιάννη Στεφ. Σαραϊδάρη

 

Ιστορική πρόκειται να παραμείνει η έκτη γενική συνέλευση του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη, καθώς για πρώτη φορά στην ενδεκαετή πορεία του ο οργανισμός κατόρθωσε να αποτινάξει τους διάφορους παρασιτικούς παράγοντες οι οποίοι του ρουφούσαν το αίμα και το δυναμισμό, κρατώντας το σε μια κατάσταση νάρκης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Είναι δε βέβαιο πλέον ότι για πρώτη φορά από τη δημιουργία του οργανισμού αυτού των αποδήμων, στη  συνεδρίαση του Δεκέμβρη του 2006, οι σύνεδροι από κοινού με τη κυβέρνηση συνεργάσθηκαν για να σπάσουν το φαύλο κύκλο εκείνων που για μια ολόκληρη ενδεκαετία παρέμεναν στην ηγεσία υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπούσαν τους απόδημους.

Είναι δε γνωστόν ότι τα χρόνια που ακολούθησαν τη δημιουργία του οργανισμού η ηγεσία  δόθηκε σε άτομα της “εμπιστοσύνης της ορθόδοξης εκκλησίας  Αμερικής”, με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα είχε δημιουργηθεί ένα δυνατό “λόμπι” για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και των συμφερόντων της Ελλάδος.

Για το λόγο αυτόν, εξ άλλου, η Αθήνα έφτασε στο σημείο να διαθέσει ένα ποσόν 35 εκατομμυρίων Ευρώ, περίπου 3.5 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει και κάποιο όφελος τόσο για το εθνικό κέντρο και τον Έλληνα φορολογούμενο ο οποίος κυρίως σήκωσε το οικονομικό βάρος  του οργανισμού, όσο και τους απόδημους, και χωρίς μάλιστα να υπάρχουν κάποιοι προκαθορισμένοι στόχοι.  Το σπουδαιότερο όμως είναι το ότι επί ένδεκα ολόκληρα χρόνια κανένας των αποδήμων δεν μπόρεσε να πληροφορηθεί που και πώς διετέθησαν εκείνα τα εκατομμύρια δολάρια που επιβαρύνθηκε ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ένα δεύτερο ερωτηματικό υπήρξε εκείνο της εκπροσώπησης των αποδήμων και κυρίως της επιλογής των εκλεκτόρων- εκπροσώπων στον οργανισμό. Ένα ερωτηματικό το οποίο παραμένει αναπάντητο μέχρι σήμερα χωρίς ωστόσο να θελήσουν οι υπεύθυνοι των Αθηνών να δώσουν κάποια ερμηνεία ή εξήγηση.

Έτσι φτάσαμε στη διοργάνωση της φετινής συνέλευσης με τα ίδια τερτίπια και μια ανοικτή προσπάθεια συνέχισης της καπήλευσης του οργανισμού από τους ίδιους παράγοντες και την  ίδια “θεοπρόβλητη” ηγεσία.

Το συνέδριο για τη δημιουργία του ΣΑΕ Καναδά υπήρξε ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας, η δε επιθεώρηση “Πατρίδες” το κατήγγειλε προς κάθε κατεύθυνση.

Από την ώρα εκείνη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της βασιλείας των κάπηλων της εκπροσώπησης των αποδήμων. Σε ραδιοφωνική εκπομπή του Θωμά Σάρα, ο τότε υπεύθυνος συντονιστής του ΣΑΕ Αμερικής τόνισε ότι ο ίδιος είχε κάνει εταιρία το ΣΑΕ στη πολιτεία που ζει και ότι τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου ξεπερνούσαν τις 180.000 δολάρια που δεχόταν βοήθεια από το κεντρικό ταμείο και ότι  ο ίδιος προσωπικά είχε επιβαρυνθεί με ένα ποσόν μεγαλύτερο των εννιακοσίων χιλιάδων δολαρίων για το διάστημα των ένδεκα χρόνων που ο ίδιος εκλέγονταν συντονιστής Αμερικής. Όταν ωστόσο του ζητήθηκε να δηλώσει που διετέθησαν αυτά τα χρήματα, ο ομιλητής προτίμησε να αποσυρθεί από την εκπομπή.

Το γεγονός αυτό, χωρίς αμφιβολία αποδεικνύει το πνεύμα με το οποίο η τότε ηγεσία χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια του ΣΑΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις παραμονές του φετινού, έκτου παγκόσμιου συνεδρίου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, για άλλη μια φορά οι εκλέκτορες αναδείχθηκαν με την “επιφοίτηση του αγίου πνεύματος” ή κάτι παρόμοιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες  “άσχετοι με την ομογένεια αλλά έμπιστοι του Μητροπολίτη Σωτηρίου Αθανασούλα”, διορίσθηκαν να κάνουν ταξιδάκι αναψυχής δωρεάν στην Ελλάδα, ως εκπρόσωποι της κοινότητας του St. John της επαρχίας New Fountland.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Μητροπολίτης Καναδά, δραστηριοποιήθηκε όσο μπορούσε προκειμένου να πείσει τους διορισμένους από τον ίδιο εκλέκτορες ότι ο νέος πρόεδρος του οργανισμού θα έπρεπε να είναι ο γνωστός ΣΑΕ πατέρας Χρήστος Τομαράς, μέσω του οποίου πίστευε ότι θα ενίσχυε τη δύναμη, τα συμφέροντά του οργανισμού του και την επιρροή του πάνω στην κυβέρνηση των Αθηνών. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες πριν από την αναχώρηση των εκλεκτόρων του παρατηρήθηκε μια έντονη κίνηση με συμβούλια και διαβουλεύσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί η εκλογή του Τομαρά.

Το κακό για αυτόν και τους συνεργάτες του της κοινότητας Τορόντο είναι ότι τελικά ο άνθρωπός τους έχασε, καθώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έκφρασε την εμπιστοσύνη της σε έναν νέο ομογενή με πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη για τους απόδημους.

Μαζί του εκλέχτηκε ένα ολόκληρο επιτελείο ικανών ομογενών, όπως η Όλγα Σαραντόπουλου, και ο Κώστας Δημητρίου. Την νέα διοίκηση πλαισιώνουν ο Θόδωρος Σπυρόπουλος, ο Γιώργος Αμαραντίδης, ο Χάρης Γκουβέλης, ο Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Ιβάν Σαββίδης.

Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός αυτός βρίσκει το δρόμο του και σύντομα θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει τα μέλη του και να απομακρύνει τους οργανισμούς σφραγίδες οι οποίοι γίναν μέλη του για ευνόητους λόγους.

Παράλληλα ωστόσο είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα και από την Αθήνα προκειμένου να ενδυναμωθεί ο οργανισμός αυτός και να αναπτυχθεί προκειμένου να καταστεί ένα ίδρυμα στην βοήθεια και προβολή των αποδήμων. Αυτή ήταν εξ άλλου και η υπόσχεση που μας έδωσε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Κασσίμης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά το συνέδριο πολλά πράγματα θα μπουν στο δρόμο τους. Το ευχόμαστε και ελπίζουμε. Αναμένουμε δε να δούμε τα μέτρα που πρόκειται να λάβει ο κ. Υφυπουργός.