The strong voice of a great community
Δεκέμβριος 2006

Πίσω στο ευρετήριο

 Ο  Θεόδωρος Κασσίμης στο Τορόντο και Μόντρεαλ.

 

Στο Τορόντο του Καναδά βρέθηκε για λίγες μέρες ο υφυπουργός εξωτερικών της Ελλάδος υπεύθυνος για θέματα αποδήμων.

Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα επισήμου αποτελούσε μέρος των επισκέψεων του υφυπουργού στα μεγάλα κέντρα διαβίωσης αποδήμων Ελλήνων στη βορειοαμερικανική Ήπειρο.

Μέσα στα πλαίσια αυτής του της προσπάθειας ο Έλληνας πολιτικός επισκέφθηκε τις κοινότητες του Σαν Φραγκίσκου και Χιούστον, της Τάμπα, του Σικάγου, της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης, και εν συνεχεία τα δύο μεγαλύτερα κέντρα αποδοχής ομογενών της Καναδικής ομοσπονδίας Τορόντο και Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό το ταξίδι του αυτό απέβλεπε “στην από κοντά γνωριμία των μεγάλων κέντρων των αποδήμων και η μελέτη των αναγκών τους.”

Με την ευκαιρία αυτή ο επισκέπτης συνάντησε και άκουσε τους προβληματισμούς της ηγεσίας των ομογενειακών κοινοτήτων, σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων που είχαν προετοιμάσει οι κατά τόπους διπλωμάτες της Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Τορόντο, τον υφυπουργό υποδέχθηκαν ο πρέσβης κ. Γιάννης Μπουρίκης και ο Γενικός Πρόξενος στο Τορόντο κ. Ευθύμιος Ευθυμιάδης, οι οποίοι σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριο Αθανασούλα και την ηγεσία του ΣΑΕ Καναδά παρουσίασαν ένα πολύπτυχο και αρκετά αξιόλογο πρόγραμμα επισκέψεων και επαφών του κ. Κασσίμη.

Τον υφυπουργό αρχικά δεξιώθηκε ο Μητροπολίτης με την ηγεσία του ΣΑΕ με τη διοργάνωση “επίσημου δείπνου” στην οποία παραβρέθηκαν  γύρω στους εξακόσιους ομογενείς εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων και ιδρυμάτων, έναντι τιμής εισόδου πενήντα δολαρίων, τα οποία υπολογίζεται  ότι ενίσχυσαν τα “πάντοτε άδεια” ταμεία της αχόρταγης αρχιεπισκοπής. Ο επισκέπτης την επόμενη ημέρα μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση ομογενών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα Πανεπιστήμια του Γιορκ και Τορόντο, όπου συναντήθηκε με ομογενείς κυρίως ακαδημαϊκούς των δύο μεγάλων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του Τορόντο.

Ο κ. Θεόδωρος Κασσίμης συναντήθηκε ακόμα με τους εκπροσώπους και τους φορείς των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, με τους οποίους συνεργάσθηκε 90 λεπτά της ώρας, κάνοντας αναφορά στο έργο και την πολιτική της κυβέρνησης των Αθηνών έναντι των αποδήμων, καθώς επίσης και τα σχέδια και προγραμματισμούς της ιδικής του πολιτικής.

Αναφερόμενος στις εντυπώσεις του από αυτές τις επισκέψεις ο υφυπουργός τόνισε ότι “εντυπωσιάσθηκε” από τον δυναμισμό και τις επιτυχίες των ομογενών στις χώρες που ζουν. Γεγονός το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό άπαξ και: “ οι Έλληνες υπολογίζονται από τις διοικήσεις των χωρών που ζουν”, οι οποίες γενικά τους θεωρούν εργατικούς και επιτυχημένους. Το γεγονός χαρακτήρισε ο επισκέπτης ότι αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα  για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της. “Η εικόνα της Ελλάδος”, πρόσθεσε ο ομιλητής “δημιουργείται  μέσω των ομογενών που ζουν σε αυτές, άπαξ και από αυτούς σχηματίζονται εντυπώσεις για την ποιότητα και τον δυναμισμό της χώρας και του λαού μας”. Χαρακτήρισε μεγάλο πλεονέκτημα το τρόπο που λειτουργούν οι απόδημοι Έλληνες και τόνισε  ότι οι Έλληνες είμαστε πρώτοι στην παιδεία από όλες τις μειονότητες στον χώρο της Αμερικής ένα στοιχείο το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για μας.” Ο ομιλητής έδειξε εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες των αποδήμων για τη διατήρηση της γλώσσας και των πολιτιστικών αξιών της φυλής, καθώς επίσης και από τη βοήθεια των οικονομικά επιτυχημένων να στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια. Μια προσπάθεια την οποία παρομοίασε με το έργο των μεγάλων ευεργετών αποδήμων στο νεότερο Ελληνικό κράτος, πρόσθεσε δε τον σκεπτικισμό και τη γνώμη ορισμένων για την ανάγκη ύπαρξης κάποιου συντονισμού σε αυτές τις προσπάθειες προκειμένου να επιτυγχάνουν μεγαλύτερα αποτελέσματα. “Το γεγονός ότι σήμερα αναφερόμαστε στην δεύτερη και Τρίτη γενιά των αποδήμων, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν αρκεί μόνον το συναίσθημα για τη διατήρηση των πολιτιστικών μας αξιών, οι οποίες χάνουν τη βαρύτητά και γίνονται λιγότερο έντονες σε κάθε νέα γενιά εκείνων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στις χώρες υποδοχής των προγόνων τους. Αυτό γίνεται ακόμα ποιό έντονο στην περίπτωση των μικτών γάμων όπου τα παιδιά κυριολεκτικά βρίσκονται μέσα σε έναν ωκεανό πολιτιστικής αβεβαιότητας. Το γεγονός, εξ άλλου, ότι η μετανάστευση στις χώρες της Βόρειας Αμερικής έχει σχεδόν σταματήσει παντελώς και πέραν των ελάχιστων φοιτητών  που έρχονται να σπουδάσουν στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, δεν υπάρχουν νέα κύματα μεταναστών, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε με τον καιρό να χαθεί αυτό το δέσιμο με την Ελλάδα,” πρόσθεσε.

“Για τον λόγο αυτό”, σύμφωνα με τον ομιλητή, “η κυβέρνηση έψαξε να βρει τρόπους για να ενισχύσει τους δεσμούς με τους απόδημους Έλληνες. Ένας από αυτούς είναι και η ενίσχυση της διδασκαλίας των Ελληνικών.”

Για τον σκοπό αυτόν λοιπόν η κυβέρνηση από την “ άνοιξη πρόκειται να ξεκινήσει ένα “E-learning system”, με το οποίο θα μπορούν τα παιδιά μέσω του διαδικτύου να παίρνουν μαθήματα ελληνικών. Το πρόγραμμα αυτό έχει γίνει σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και σύμφωνα με τη γνώμη του ομιλητή πρόκειται να “ προσφέρει πολλά πράγματα στον τομέα της εκμάθησης της γλώσσας”, όχι μόνον στους μεμονωμένους μαθητές μα ακόμα και σε ολόκληρα σχολεία τα οποία θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να διδάσκουν τη μέθοδο της εκμάθησης της γλώσσας. Διαπίστωση των υπευθύνων είναι ότι όποια παιδιά επισκέπτονται την Ελλάδα με τα προγράμματα της φιλοξενίας, αγαπούν την Ελλάδα, τους μένει η Ελλάδα στη μνήμη τους παντοτινά. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση φροντίζει να βρει τρόπους ενίσχυσης αυτών των επισκέψεων με νέα προγράμματα, αναβάθμιση των κατασκηνώσεων, επέκταση της περιόδου φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων προγραμμάτων αποδοχής νέων ηλικίας 25 έως 27 ετών. Με τα προγράμματα αυτά οι φιλοξενούμενοι θα έρχονται σε επαφή με συνομηλίκους τους και θα δημιουργούν φιλίες και θα γνωρίζουν το τρόπο ζωής των Ελλήνων του εθνικού κέντρου.

“Με άλλα λόγια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα ενδιαφέροντος των ομογενών του εξωτερικού για την Ελλάδα, κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό”, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς διοίκησης των Αθηνών για το πως μπορεί να απλουστευτεί η διαδικασία για την απόκτηση της Ελληνικής υπηκοότητας από τα παιδιά των ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς, καθώς επίσης και παιδιών οικογενειών από μικτούς γάμους. Συμπλήρωσε δε ότι είναι αστείο να υπάρχει κάποια προϋπόθεση απόκτησης της ιθαγένειας η υποχρέωση του ενδιαφερόμενου να υπηρετήσει κάποιους μήνες στο στρατό της Ελλάδος, “παρόμοιες προϋποθέσεις είναι πολύ αστείες”, δήλωσε ο ομιλητής. Η απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας αποτελεί σήμερα με την Ελλάδα της Ευρώπης ένα πραγματικό προνόμιο, καθώς προσφέρει στον ομογενή επιστήμονα του εξωτερικού ένα διαβατήριο το οποίο τον επιτρέπει να εγκατασταθεί χωρίς κανένα εμπόδιο σε όποια χώρα της Ενωμένης Ευρώπης επιθυμεί. Ένα στοιχείο το οποίο δεν υπήρχε στο παρελθόν και το οποίο του διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες καθώς του προσφέρει την δυνατότητα εγκατάστασης σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης με υψηλό βιοτικό επίπεδο και μεγάλες επαγγελματικές δυνατότητες. Είναι ένα στοιχείο το οποίο πέραν του συναισθηματικού στοιχείου το οποίο αγκαλιάζει προσφέρει ευκαιρίες πρακτικές για την βοήθεια του κατόχου του Ελληνικού διαβατηρίου, μεγαλύτερες και καλύτερες πολλές φορές και από εκείνες που προσφέρει το Αμερικανικό και Καναδικό διαβατήριο, και πρόσθεσε ότι: “η Ελλάδα του σήμερα αποτελεί μια σοβαρή διοίκηση η οποία είναι σεβαστή και χαίρει της εκτίμησης της παγκόσμιας κοινότητας και η οποία σου προσφέρει μια καλύτερη ζωή”.

Τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε ο ομιλητής, τα συζήτησε με παράγοντες της ομογένειας οι οποίοι και συμφώνησαν ότι είναι σημαντικά και ότι πραγματικά αποτελούν κάτι το καινούργιο και σημαντικό στον τομέα της παιδείας και των πολιτιστικών μας παραδόσεων. Θεωρεί δε πολύ σημαντική υπόθεση την μεταφορά της Ελληνικής παιδείας και των πολιτιστικών παραδόσεων της Ελλάδος στον βορειοΑμερικανικό χώρο, ένα στοιχείο το οποίο αγνοούσε στο παρελθόν αλλά διαπίστωσε και επεσήμανε με την ευκαιρία της επίσκεψής του αυτής. Για το λόγο αυτό η γενική γραμματεία αποδήμων Ελλήνων, μέχρι τέλος του 2006, πρόκειται να κοινοποιήσει με ανακοίνωσή της στους συλλόγους και τα ομογενειακά σωματεία πίνακα προτεραιότητας για την χρηματοδότηση πολιτιστικών προγραμμάτων του εξωτερικού. Για το λόγο αυτόν θα πρέπει οι διάφοροι ομογενειακοί πολιτιστικοί φορείς να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2007, στη γενική γραμματεία τις προτάσεις και τα προγράμματά τους για τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να αξιολογηθούν και λάβουν σειρά προτεραιότητας, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για τις οργανώσεις να γνωρίζουν ότι για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους πρόκειται να λάβουν το συγκεκριμένο ποσό οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι παρόμοιο η ΓΓ πρόκειται να διαθέτει για τα προγράμματα αυτά το ποσοστό του εξήντα με εβδομήντα τις εκατό των σχετικών κονδυλίων, τα δε υπόλοιπα 30 ή 40 θα διατίθενται για τις ανάγκες εκτάκτων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον ομιλητή ο νέος παγκόσμιος πολιτισμός ο οποίος δημιουργείται στις μέρες μας θα πρέπει να περιέχει ανθρωπιστικές αξίες και επομένως είναι υποχρέωση όλων των αποδήμων να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουν τις καταλληλότερες συνθήκες για την επιβολή των Ελληνικών παραδοσιακών ανθρωπιστικών αξιών σε αυτή τη νέα πολιτιστική τάξη.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των παρόντων εκπροσώπων των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης για το Ελληνικό Σπίτι, την πιθανή ενίσχυση των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, και την αποστολή του Κρατικού Θεάτρου της Ελλάδος στο Τορόντο. Σύμφωνα με τον επισκέπτη θα πρέπει να γίνουν σχετικά διαβήματα από τους ομογενειακούς φορείς προς το Κέντρο και να υποβληθούν σχετικές προτάσεις γύρω από την κάλυψη των εξόδων μετακόμισης του θεάτρου.

Υπήρξαν ακόμα ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις σε ένα πλατύ φάσμα θεμάτων, δόθηκαν δε διαβεβαιώσεις ότι η Αθήνα θα μελετήσει τις προτάσεις αυτές για να δει κατά πόσον είναι πραγματοποιήσιμες.

Ο Υφυπουργός εν συνεχεία και με κάποια σχετική καθυστέρηση κατευθύνθηκε για το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και αμέσως μετά για το αεροδρόμιο προκειμένου να πάει  στο Μόντρεαλ.

Παρά τις κάποιες παρατυπίες ορισμένων από τους παρευρισκόμενους η εκδήλωση πραγματικά υπήρξε μοναδική με άψογη οργάνωση η οποία τιμά τόσο τον Πρέσβη κ. Γιάννη Μπουρίκη, όσο και τον Γενικό Πρόξενο στο Τορόντο κ. Ευθύμιο Ευθυμιάδη  και όλους τους συνεργάτες του,  μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδος, οι οποίοι εργάσθηκαν με διάθεση και υπευθυνότητα, κάλεσαν δε γενικά όλους τους εκπροσώπους των ομογενειακών μέσω ενημέρωσης να παρακολουθήσουν αυτή την αξιόλογη συνέντευξη,  δίδοντας τους έτσι την ευκαιρία της απ’ ευθείας συνομιλίας με τον Υπουργό.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια που συμβαίνει κάτι παρόμοιο και αισθάνομαι την ανάγκη να το τονίσω άπαξ και οι “σκιές των παρασκηνίων” ετούτη τη φορά απλώς παρέμειναν σκιές.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όσους εργάσθηκαν για αυτή την ανοικτή και απόλυτα δημοκρατική εκδήλωση.