The strong voice of a great community
2017

Προμνησα

Της Χριστιννας Λοπα

www.palmografos.com

Ο ρος προμνησα περιγρφει την ασθηση τι κποιος χει δει βισει ξαν στο παρελθν μα κατσταση. Συχντερα χρησιμοποιεται ο ρος déjà vu που στη γαλλικ γλσσα σημανει "δη ιδωμνο". (Βικιπαδεια)
Αυτ ακριβς μου συνβη σμερα το πρω μλις με καταπλκωσε η εδηση της επασχυντης επθεσης ρατσιστν (νομα και μη χωρι) στο σπτι του 11χρονου Αμρ, στη Δφνη.
Με πτρες και μπουκλια σπασαν τα τζμια του σπιτιο, - εκε που μνει μια μνα με τρα μικρ παιδι - στις τρεις τα ξημερματα, πετντας μσα κι να χαρτνι στο οποο γραφαν «φγε απ δω στο χωρι σου φγε»!

Πιστεω τι η ιστορα του Αμρ απ το Αφγανιστν εναι πλον γνωστ σε λους. Το αγρι - μαθητς του 6ου δημοτικο σχολεου Δφνης – κληρθηκε να παρελσει ως σημαιοφρος στην παρλαση της 28ης Οκτωβρου και λως μυστηριωδς και περιργως κατληξε… ταμπελοφρος, κρατντας την πινακδα του σχολεου, με απφαση του διευθυντ. Περιμνουμε εναγωνως το πρισμα της ρευνας που διεξγει το υπουργεο Παιδεας για την υπθεση, το οποο μετατθεται απ μρα σε μρα.
Να σημειωθε τι ο Αμρ ζει στην Ελλδα απ το 2015 μαζ με τη μητρα του και τα δο μικρτερα αδλφια του, με το πργραμμα προσωρινς στγασης προσφγων. Ο πατρας βρσκεται στη Γερμανα, εν χει δη κινηθε η διαδικασα επαννωσης της οικογνειας.
Δεν ξρω για σας, αλλ, σμερα το πρω, στο δικ μου μυαλ αναβωσε ευθς αμσως η Νχτα των Κρυστλλων στη Γερμανα, αρχς Νοεμβρου (τι σμπτωση!) του 1938, που αποτλεσε και την απαρχ του Ολοκαυτματος.
Πολλς φορς, ωστσο, χω αναρωτηθε τι μπορε να υπρχει στο μυαλ ενς ρατσιστ, τι τροφοδοτε αυτ το μσος, τλος πντων. Πντα καταλγω στο να και μοναδικ συμπρασμα: ΚΟΜΠΛΕΞ! Γιατ ο μετανστης τα κατφερε κι νοιξε δικ του μαγαζ κι εγ χι; Γιατ το προσφυγπουλο αρστευσε και το δικ μου το παιδ χι; Γιατ οι Εβραοι προκβουν κι εμες χι (Γερμανα του Μεσοπολμου); Γιατ το κρτος βοηθ ΑΥΤΟΥΣ, αντ να δνει τα λεφτ σε ΜΑΣ; Συσστια γι’ ΑΥΤΟΥΣ; Ποτ! Μνο για ΜΑΣ! Λες κι χει πατρδα η ανθρωπι κι εθνικτητα η δυστυχα…
λλες φορς πλι εναι θμα εκμετλλευσης: Εσαι οικονομικ αδναμος, με χεις ανγκη, θα σε πατσω κτω. Θα μου δουλεεις, δεν θα σε πληρσω και θα σε σπσω και στο ξλο (βλπε ματωμνες φρουλες Μανωλδας και χι μνο) και τρξε να βρεις το δκιο σου… Γιατ νομζετε τι η δουλεα κρτησε τσους αινες μχρι να καταργηθε; ( μπως δεν καταργθηκε ποτ;)
Εν πση περιπτσει, κποιοι, κατ καννα απαδευτοι, αυτοχρζονται κνσορες της Ελλδας και τιμητς της εθνικς μας συνεδησης. Θεωρον τι ο ελληνισμς (και μλιστα ο αρχαος) ξεχειλζει απ τ’ αυτι τους, ουδποτε ωστσο χουν διαβσει αρχαους συγγραφες, η βα εναι το μνο μσον πειθος που ανα-γνωρζουν και γενικτερα το παζουν ΑΝΤΡΑΚΛΕΣ και ΝΤΑΗΔΕΣ, χτυπντας αδναμους και κατατρεγμνους. Κι λα αυτ στο νομα της καθαρτητας της φυλς! (Και η προμνησα συνεχζεται…)
χι, κριοι! Αυτ δεν εναι η ΕΛΛΑΔΑ κι αυτς δεν εναι ο ορισμς του ΛΛΗΝΑ, εναι του ΕΛΛΗΝΑΡΑ! Εσες δεν χετε μετσχει ποτ της «ημετρας παιδεας», ο Αμρ απ το Αφγανιστν μως, χι μνο «μετχει της ημετρας παιδεας» (Ισοκρτης) καθημεριν και επαξως, αλλ θα τιμοσε και την ελληνικ σημαα, αν τελικ την κρατοσε. πως και το κοριτσκι απ την Αλβανα στο Εμπορεο της Σαντορνης. Και ο Οδυσσας Τσενι και τσοι λλοι… Αν κποιος αμαυρνει τη σημαα κι ,τι αυτ συμβολζει, αυτο εστε εσες, γιατ με τις κατπτυστες και κατ συρρο ειδεχθες πρξεις σας δυσφημετε την Ελλδα και τους λληνες.
Συγκρατ τον εαυτ μου απ περαιτρω απρεπες χαρακτηρισμος και προχωρ σε κποιες ερωτσεις προς την ΕΛ.ΑΣ., η οποα - εναι αλθεια - τον τελευταο καιρ χει εξιχνισει πολλ εγκλματα κι χει καταφρει δσκολες συλλψεις κακοποιν. Δεν μπορομε, παρ να την ευχαριστσουμε γι’ αυτ. Ωστσο, ρατσιστικ εγκλματα παραμνουν στο σκοτδι κι επομνως ατιμρητα. Γιατ;
Επσης, αδυνατ να καταλβω γιατ κθε χρνο στις παρελσεις χουμε τα δια θματα και η αστυνομα δεν επεμβανει. χει δικαωμα ο καθνας να τραμπουκζει εις βρος μαθητν στην παρλαση και εν τλει να διαλεται λη η παρλαση; Πντα υπρχουν κποιοι αστυνομικο στις παρελσεις. Γιατ δεν προχωρον σε συλλψεις των υπαιτων; Ο μνος τους ρλος εναι να φρουρον τους υψηλ ιστμενους;

Με αυτ τα ερωτηματικ και εν αναμον του πορσματος του υπουργεου Παιδεας, κλενω αυτ το κεμενο, θλοντας να ζητσω να μεγλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ απ την οικογνεια του Αμρ, ως ΕΛΛΗΝΙΔΑ πολτης. Για μνα, Αμρ, εναι σαν να την κρτησες τελικ τη σημαα… και να την τμησες… Α, και κτι ακμα! Μακρι ο φθνος που βωσες να σε κνει δυναττερο και μια μρα να φτσεις ψηλ, πολ ψηλ! Θα εναι περφανη η χρα μου για
σνα.