The strong voice of a great community
2017

Η αππειρα θανατικς καταδκης της ΑΟΖ και της Αιγιαλτιδας Ζνης: Κνδυνος η “Δημιουργικ Ασφεια”

  Πλοα του Ελληνικο Ναυτικο. Φωτογραφα hellenicnavy.gr

 

Γρφει ο Θεδωρος Καρυτης

Ξαφνικ οι Υπουργο Νκος Κοτζις και Δημτρης Βτσας αντρεψαν το σκηνικ των Ελληνοτουρκικν σχσεων. Υποψιζομαι τι λα αυτ σχεδιστηκαν στην επσκεψη του Αλξη Τσπρα στον Λευκ Οκο. Φανεται τι εκε γινε η σσταση στον λληνα Πρωθυπουργ να συναντσει τον πρεδρο της Τουρκας, Ταγπ Ερντογν στην Αθνα και να τα βρονε.

Οι Ηνωμνες Πολιτεες κουρστηκαν να παρακολουθον την ελληνοτουρκικ δινεξη απ το 1973 και αποφσισαν να δρσουν. τσι οι δηλσεις των κ. Κοτζι και Βτσα πιασαν τους πντες στον πνο με αυτς τις πολ παρξενες και επικνδυνες παρεμβσεις τους.
Το χορ ξεκνησε πρτος ο Υπουργς Εξωτερικν Νκος Κοτζις. Μιλντας στην εκπομπ της ΕΡΤ1 «Η Επμενη Ημρα», ανφερε πως «για την αιγιαλτιδα, εμες θα προχωρσουμε στον προσδιορισμ της, τμηματικ. Η θεωρα τι λα αυτ πρπει να γνουν μια και ξω αποδεχτηκε επ δεκαετες τι δεν οδγησε πουθεν. Στο νομα του μαξιμαλισμο, δηλαδ, δεν γνεται τποτα».
Αυτ αποτελε μια απαρδεκτη και επικνδυνη θση διτι χνουμε και το επιχερημα τι η Τουρκα εναι το μοναδικ κρτος που χει κνει τμηματικ επκταση αιγιαλτιδας ζνης, χοντας 12 ν.μ. στη Μαρη Θλασσα και στην Μεσγειο και 6 ν.μ. στο Αιγαο. Να υπενθυμσουμε εδ στον κ. Κοτζι τι λα τα παρκτια κρτη του πλαντη Γη χουν αιγιαλτιδα ζνη12 ναυτικν μιλων.
Παλαιτερα, για να μεγλο χρονικ διστημα στις διφορες ανεπσημες συναντσεις των δυο κρατν, υπρξαν συζητσεις για διαφορετικ ερη της αιγιαλτιδας ζνης και εχαν συζητηθε σενρια 6 ν.μ., 8 ν.μ., 10 ν.μ., και 12 ν.μ. χωρς μως να καταλξουν πουθεν. Η σημεριν κυβρνηση σκπτεται να χαρξει μια αιγιαλτιδα ζνη 12 ν.μ. στο Ινιο Πλαγος και μετ να προχωρσει σε μια αιγιαλτιδα ζνη 12 ν.μ. στην  Ντια Κρτη!
Δηλαδ η Βρεια Κρτη θα χει διαφορετικ ερος απ την Ντια Κρτη; Εναι πργματι ανατριχιαστικ η «δημιουργικ ασφεια» της πρτης αριστερς κυβρνησης της Ελλδας.
Ετοιμαζμαστε για επκταση αιγιαλτιδας ζνης «κατ περιοχς» και επομνως ετοιμαζμαστε για επκταση του εναριου χρου μας επσης κατ περιοχς. Λγη ντροπ δεν υπρχει;
Ο Νκος Κοτζις βρσκεται στη Ρμη για να διαπραγματευθε το ερος της αιγιαλτιδας ζνης που εναι, πως δη αναφραμε, αναφαρετο δικαωμα και μη διαπραγματεσιμο του παρκτιου κρτους. Μια και ετοιμαζμαστε για ερος 12 ν.μ. στο Ινιο σκφτεται ο ΥΠΕΞ να πει και στα Τρανα να κουβεντισει τα 12 ν.μ. με την κυβρνηση της Αλβανας;
Οι ελληνικς κυβερνσεις, απ την εποχ της κυβρνησης Κστα Σημτη, χουν διαπραγματευθε το ερος της αιγιαλτιδας ζνης και του εναριου χρου με την Τουρκα και κτι ττοιο ετοιμζεται να κνει και η κυβρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο κριος Κοτζις δεν αντιλαμβνεται τι στην UNCLOS το ερος της αιγιαλτιδας ζνης και του εναερου χρου εναι αποκλειστικ δικαωμα του παρκτιου κρτους και ασκεται μονομερς;

Μετ τον Νκο Κοτζι ρθε η σειρ του Αν.Υπουργο Αμυνας  Δημτρη Βτσα να κνει μια πομπδη δλωση για την ανακρυξη της Ελληνικς ΑΟΖ,  που δεν ανκει στις αρμοδιτητες του Υπουργεου μυνας αλλ του Υπουργεου Εξωτερικν. Πως εναι δυνατν ο οξθυμος ΥΠΕΞ να επιτρψει στον Βτσα να μπει στα δικ του χωρφια;
τσι, σε συνντευξη του στο ραδιφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Βτσας σχολασε σχετικ:
«Με ποιο ακριβς τρπο θα ασκηθε το δικαωμ μας, εναι να λλο θμα, που χει να κνει με κυβερνητικς αποφσεις. Ευελπιστομε και εργαζμαστε, μσα σε συγκεκριμνο χρονικ διστημα να ανακηρξουμε την ελληνικ ΑΟΖ. Εναι να ζτημα που χει να κνει – επειδ λα αυτ χουν το χαρακτρα των διμερν και πολυμερν σχσεων – με τον καθορισμ και τη λειτουργα των ενεργειακν δρμων και με την αξιοποηση ββαια του υποθαλσσιου πλοτου».
Εναι μως επικνδυνα ανητο να ανακοιννουμε τι θα ανακηρξουμε ΑΟΖ! Την ΑΟΖ κριε Βτσα πρτα την ανακηρσσεις και μετ την ανακοιννεις. Φανεται τι κανες λληνας πολιτικς δεν μαθε τποτα απ τον αεμνηστο Πρεδρο της Κυπριακς Δημοκρατας Τσσο Παπαδπουλο. πως, επανειλημμνα, χω γρψει ο καλτερος τρπος ανακρυξης ΑΟΖ εναι να γνει με Προεδρικ Διταγμα και να ανακοινωθε μετ την δημοσευσ του στο ΦΕΚ, πως κανε και ο Πρεδρος των ΗΠΑ το 1983.
Υποψιζομαι τι η κυβρνηση ετοιμζεται χι μνο για τμηματικ επκταση αιγιαλτιδας ζνης αλλ και για τμηματικ ανακρυξη και οριοθτηση ΑΟΖ, που απαγορεεται απ την UNCLOS. Επιπλον, χνεται να λλο επιχερημα που χουμε ναντι της Τουρκας, αφο η γκυρα κανε τμηματικ ανακρυξη ΑΟΖ στη Μαρη Θλασσα

να μθημα Δκαιου Θλασσας στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

 

Μια και η σημεριν κυβρνηση δεν χει διαβσει τα 320 ρθρα, τα 9 Παραρτματα και τις 2 Αποφσεις της Σμβασης του ΟΗΕ για το Δκαιο της Θλασσας που στα αγγλικ λγεται UNCLOS (United Nations Convention on the Law of the Sea), θα ταν χρσιμο να της υπενθυμσουμε τις κριες διατξεις που ενδιαφρουν ιδιατερα την πατρδα μας.
 Τα δυο ρθρα του UNCLOS που μας αφορον μεσα εναι τα ρθρα 56 και 121. Τα ρθρα αυτ εναι ο κριος λγος που η Τουρκα ψφισε κατ της UNCLOS στην Να Υρκη στις 30 Απριλου 1982 και αρνεται μχρι σμερα να προσχωρσει σε αυτ.
ρθρο 56 Δικαιματα, δικαιοδοσες και υποχρεσεις του παρκτιου κρτους στην αποκλειστικ οικονομικ ζνη

Στην αποκλειστικ οικονομικ ζνη το παρκτιο κρτος χει:

α) κυριαρχικ δικαιματα που αποσκοπον στην εξερενηση, εκμετλλευση, διατρηση και διαχεριση των φυσικν πρων, ζωντανν μη, των υπερκειμνων του βυθο της θλασσας υδτων, του βυθο της θλασσας και του υπεδφους αυτο, ως επσης και με λλες δραστηριτητες για την οικονομικ εκμετλλευση και εξερενηση της ζνης, πως η παραγωγ ενργειας απ τα δατα, τα ρεματα και τους ανμους
 β) δικαιοδοσα, πως προβλπεται στα σχετικ ρθρα της παροσας σμβασης, σχετικ με:
 i) την εγκατσταση και χρησιμοποηση τεχνητν νσων, εγκαταστσεων και κατασκευν,
 ii) τη θαλσσια επιστημονικ ρευνα,
 iii) την προστασα και διατρηση του θαλσσιου περιβλλοντος
γ) λλα δικαιματα και υποχρεσεις που προβλπονται απ την παροσα σμβαση.
Κατ την σκηση των δικαιωμτων του και την εκτλεση των υποχρεσεν του, σμφωνα με την παροσα σμβαση, στην αποκλειστικ οικονομικ του ζνη, το παρκτιο κρτος λαμβνει υπψη του τα δικαιματα και τις υποχρεσεις των λλων κρατν και ενεργε κατ τρπο συνδοντα με τις διατξεις της παροσας σμβασης.
Τα δικαιματα που αναφρονται στο παρν ρθρο σχετικ με το βυθ της θλασσας και το υπδαφς του θα ασκονται σμφωνα με το μρος VI.

Το βασικ επιχερημα, στο οποο μπορε να βασιστε κανες για να αποδεξει τι η ΑΟΖ εναι sui generis, προκπτει απ μια ανλυση των δικαιωμτων και των υποχρεσεων των κρατν σ’ αυτ τη ζνη. Στην ΑΟΖ να μνο κρτος, το παρκτιο κρτος, στο οποο ανκει η ζνη, χει κυριαρχικ δικαιματα για οικονομικος σκοπος και δικαιοδοσα για ορισμνες λλες δραστηριτητες,  εν τα λλα κρτη χουν επσης ορισμνα δικαιματα και υποχρεσεις μσα στην ΑΟΖ.

τσι απ τη μια μερι η ΑΟΖ δεν μπορε να ανκει στην αιγιαλτιδα ζνη, χι μνο γιατ το UNCLOS ξεκθαρα αναφρει τι η ΑΟΖ αρχζει μετ την αιγιαλτιδα ζνη, αλλ και γιατ τα λλα κρτη χουν ορισμνα δικαιματα στην ΑΟΖ, που δεν θα μποροσαν να τα ασκσουν, εν η ΑΟΖ ταν μρος της αιγιαλτιδας ζνης. Επσης η ΑΟΖ δεν μπορε να ανκει οτε στην ανοιχτ θλασσα, γιατ το νομικ καθεστς της ανοιχτς θλασσας χαρακτηρζεται απ τη συνολικ επικρτηση της αρχς της ελευθερας. Η ανοιχτ θλασσα εναι μια ζνη που δεν υπρχει «κυριαρχα», δηλαδ εναι μια ζνη κοινς χρσης απ λα τα κρτη, κτι ββαια που δεν ισχει για την ΑΟΖ.
Επιπλον η ννοια της ΑΟΖ χει γνει κατανοητ ως μια προστατευτικ ζνη, που το παρκτιο κρτος θα διατηρε ναν σοβαρ λεγχο των ζντων και μη πλουτοπαραγωγικν πηγν του. Επσης η απσταση των 200 ν.μ. περιλαμβνει στις περισστερες περιπτσεις λη την υφαλοκρηπδα του παρκτιου κρτους, η οποα μχρι ττε εχε οριστε ως μα απσταση που το βθος της θλασσας φτνει τα 200 μτρα
ρθρο 121 Καθεστς των νσων

Νσος εναι μια φυσικ διαμορφωμνη περιοχ ξηρς που περιβρχεται απ δατα και βρσκεται πνω απ την επιφνεια των υδτων κατ τη μγιστη πλημμυρδα.
Εκτς πως προβλπεται στην παργραφο 3, η χωρικ θλασσα, η συνορεουσα ζνη, η αποκλειστικ οικονομικ ζνη και η υφαλοκρηπδα μιας νσου καθορζονται σμφωνα με τις διατξεις της παροσας σμβασης που εφαρμζονται στις λλες ηπειρωτικς περιοχς.
Οι βρχοι οι οποοι δεν μπορον να συντηρσουν ανθρπινη διαβωση δικ τους οικονομικ ζω, δεν θα χουν αποκλειστικ οικονομικ ζνη υφαλοκρηπδα.
Το ρθρο 121, παργραφος 2, του UNCLOS ταν αυτ που πολμησε η Τουρκα σο τποτε λλο λα τα χρνια της δισκεψης. Δεν θα ξεχσω ποτ πς αντιδροσαν η ελληνικ και η κυπριακ αντιπροσωπεα ταν βλεπαν τι οι Τορκοι ετοιμζονταν για πλεμο. Εχαμε πντα τη φαρτρα μας τοιμη για κθε ενδεχμενο.
Η UNCLOS αποτλεσε μια μεγλη νκη για τα ελληνικ νησι και ιδιατερα για το ξεχασμνο σμπλεγμα του Καστελριζου. Το Καστελριζο απχει 80 μλια απ τη Ρδο, 170 μλια απ την Κπρο, αλλ μνο 1 μλι απ την Τουρκα. χει κταση 5 τετραγωνικν μιλων και κατοικεται απ περπου 400 κατοκους, εν στο τλος του 19ου αινα εχε 10.000 κατοκους.

Ββαια αυτ η «νκη του Καστελριζου» δεν ταν καθλου εκολη. ρχισε το 1973 και τελεωσε το 1982. Οι αντιπροσωπεες της Ελλδας, της Κπρου, του Τρινιντντ-Τομπγκο και του Ηνωμνου Βασιλεου, που συμμετεχαν στην 3η Δισκεψη του ΟΗΕ για το Δκαιο της Θλασσας, πρωτοσττησαν για τη δημιουργα του ανωτρω ρθρου.
Η Τουρκα δχεται τι λα τα νησι δικαιονται να χουν τις διες θαλσσιες ζνες με τις ηπειρωτικς ακτς, πλην μως τι τα νησι του Αιγαου αποτελον μια «ειδικ περσταση», στερομενα τσι του δικαιματος αυτο. Αλλ το UNCLOS του1982 αναφρει ρητ (ρθρο 121, παργραφο 2) τι λα τα νησι διαθτουν ΑΟΖ και τι η ΑΟΖ ενς νησιο καθορζεται με τον διο ακριβς τρπο που καθορζεται και για τις ηπειρωτικς περιοχς. Επομνως η Τουρκα δεν μπορε να χρησιμοποισει για την ΑΟΖ τα δια επιχειρματα που προβλλει για την υφαλοκρηπδα των νησιν του Αιγαου, τι δηλαδ τα νησι μας δεν διαθτουν υφαλοκρηπδα τι «κθονται» πνω στην υφαλοκρηπδα της Ανατολας, γιατ η ΑΟΖ δεν χει καννα γεωλογικ «παρελθν». λλωστε η UNCLOS χει καταργσει τη γεωλογικ ννοια της υφαλοκρηπδας και τσι η Τουρκα χει απωλσει και αυτ το επιχερημα.

Απ τη Συνθκη της Λωζνης το 1923 μχρι το 1973 το Αιγαο Αρχιπλαγος ελεγχταν και κυριαρχονταν, απ στρατιωτικ, οικονομικ και πολιτιστικ ποψη, απ την Ελλδα. Κατ τη διρκεια αυτς της περιδου η Τουρκα ουδποτε διαμαρτυρθηκε γι’ αυτ την κατσταση και ποτ δεν αμφισβτησε το ισχον  νομικ καθεστς. Αυτ η κατσταση λλαξε δραματικ το 1973, ταν ανακαλφθηκαν κοιτσματα πετρελαου ξω απ τη νσο Θσο απ την αμερικανικ εταιρεα Oceanic Exploration. Εκενη την περοδο, βασικ για λγους πολιτικς εσωτερικς κατανλωσης, οι δικττορες που κυβρνησαν την Ελλδα απ το 1967 μχρι το 1974 ανακονωσαν τι τα κοιτσματα ταν μεγλης εμπορικς αξας, χωρς να αντιληφθον τις διεθνες επιπτσεις αυτς της πρξης τους. Η Τουρκα αμσως αντδρασε και την 1η Νοεμβρου 1973 δωσε στην τουρκικ εταιρεα πετρελαων TRAO δικαιματα εξερενησης υδρογονανθρκων στο ανατολικ Αιγαο. Η περιοχ στην οποα η Τουρκα δωσε δικαιματα εξερενησης ξεκθαρα επικλυπτε της περιοχς της ελληνικς υφαλοκρηπδας των νησιν Λμνου, Σαμοθρκης, Αγου Ευστρατου, Λσβου και Χου.
 Πρπει να τονσουμε εδ τι πριν το 1973 δεν υπρξε καμα παραβαση της αιγιαλτιδας ζνης μα και του εναερου χρου μας και, το πιο σημαντικ, καμα βλψη στο Αιγαο Αρχιπλαγος. τσι απ το 1973 ρχισαν οι παραβισεις της αιγιαλτιδας ζνης και του εναερου χρου μας και το 2017 χουν φτσει σε πρωτγνωρο εππεδο και αγγζει τις 3.000 παραβισεις στον αρα και 1.700 στις θλασσα.

Ο Εφιλτης της Συνεκμετλλευσης

Εν λες αυτς οι εξελξεις οφελονται σε αμερικανικ πρωτοβουλα, ττε δεν πρπει να εκπλαγομε εν χει τεθε στο τραπζι και το θμα της συνεκμετλλευσης.
 Οι Αμερικανο χρησιμοποησαν την λξη «συνεκμετλλευση» για πρτη φορ το 1975. Οι ΗΠΑ ζτησαν ττε απ τον Κωνσταντνο Καραμανλ να ξεκινσει συνομιλες για συνεκμετλλευση του Αιγαου,  αλλ αυτς αρνθηκε να το κνει, κτι που ενχλησε πολ τους Αμερικανος ττε. Αργτερα, οι Αμερικανο ζτησαν το διο απ τον Ανδρα Παπανδρου αλλ και αυτς αρνθηκε να το κνει. Εναι προφανς τι ορισμνα σενρια επανρχονται και μια και ο Αλξης Τσπρας δεν εναι Κωνσταντνος Καραμανλς αλλ οτε και Ανδρας Παπανδρου, φοβομαι τι  δεν θα χει πρβλημα να δεχθε αυτ την πρταση απ τους Αμερικανος φλους του.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ

Σε μια μεγλη αντιπαρθεση για τα νησι του Αιγαου στην Τουρκικ Εθνοσυνλευση μεταξ του Τορκου ΥΠΕΞ Μεβλοτ Τσαβοσογλου και βουλευτν του Ρεπουμπλικανικο Λακο Κμματος, ο Τσαβοσογλου επε μεταξ λλων για την ελληνοτουρκικ διαφορ στο Αιγαο:

« να τα επιλσουμε μσω διπλωματας, να προσφγουμε στο διεθνς δικαστριο, να στελουμε στρατ και να προυμε τα νησι. Εμες συνεχζουμε τη διπλωματα με την Ελλδα. Αν δεν συμφωνσουμε, Εθνοσυνλευση θα αποφασσει για τις εναλλακτικς και εμες θα τις εφαρμσουμε.»

Εμες πρπει να απορρψουμε τα δο εναλλακτικ σενρια , πλεμο και διπλωματα και να προσφγουμε  στην Χγη. Η κυβρνηση χει αποφασσει την επλυση μσω διπλωματας για αυτ ανακονωσε, μετ την επσκεψη Ερντογν στην Αθνα, τι θα αρχσει ο διλογος για την υφαλοκρηπδα, αλλ αυτ εναι μια συνταγ που χει ξαναχρησιμοποιηθε και δεν χει φρει αποτλεσμα.
Εναι δσκολο και σως παρτολμο να επιχειρσει κανες να προβλψει τι εδους απφαση θα λβει το Διεθνς Δικαστριο της Χγης σε περπτωση που τελικ παραπεμφθε σ’ αυτ η ελληνοτουρκικ διαφορ για την υφαλοκρηπδα και την ΑΟΖ του Αιγαου. χοντας μως υπψη τις προηγομενες αποφσεις του Διεθνος Δικαστηρου σε παρεμφερες διαφορς, μπορομε να εικσουμε τι το Δικαστριο θα χρησιμοποισει σ’ αυτ την περπτωση την αρχ της «σης απστασης – ειδικν περιστσεων» και της ευθυδικας (equity), αντ μνο της αρχς της σης απστασης.

Η απραξα των κυβερνσεων της Ελλδας τα τελευταα τριντα χρνια να μην ανακηρξουν ΑΟΖ και να προβον σε  ταυτχρονη οριοθτηση ΑΟΖ με την Αγυπτο και την Κπρο, αποτελε μια τερστια παρλειψη και πρπει μεσα να διορθωθε. τσι, πριν δεχτομε να προσφγουμε  στην Χγη, πρπει να προηγηθε  η οριοθτηση των ΑΟΖ Ελλδας και Κπρου και η οριοθτηση των ΑΟΖ Ελλδας και Αιγπτου.
Το επμενο βμα θα εναι μια συνντηση της Ελλδας, της Κπρου και της Αιγπτου για να οριστε το τριεθνς σημεο επαφς των τριν ΑΟΖ, το οποο θα δνει πλρη επρεια στο Καστελριζο και στη Στρογγλη και μετ να σταλον οι γεωγραφικς συντεταγμνες στην δρα του ΟΗΕ στην Να Υρκη.

Η Τουρκα θα αντιδρσει μεσα και θα χει δο εναλλακτικς λσεις. Η μα θα εναι κρυξη πολμου στα τρα κρτη και η λλη να απευθυνθε στο Διεθνς Δικαστριο της Χγης ζητντας την παρμβαση  του διεθνος δικαστηρου ως θιγμενο κρτος.
Η Τουρκα θα μπορε να ζητσει παρμβαση της Χγης, κτι που δικαιοται να πρξει, αφο μως αναγνωρσει προηγουμνως την αρμοδιτητα της Χγης, αλλ η θση της θα εναι πιο αδναμη , εν υπρχει αυτ η τριεθνς οριοθτηση, που θα πρπει να διαθτει και την υποστριξη της Ευρωπακς νωσης.
 Η Ελλδα και η Κπρος για να αποδεχτον να συμμετχουν σε μα ττοια διαδικασα θα απαιτσουν απ την Τουρκα να αποδεχθε τι το Διεθνς Δικαστριο θα οριοθετσει και τις ΑΟΖ της Ελλδας και της Κπρου με την Τουρκα, διαφορετικ δεν θα δεχτον να μεταβον στην Χγη.

Πντως το Διεθνς Δικαστριο, δυστυχς, χι μνο φανεται να διστζει να ακολουθσει να προηγομενο (precedent) σε περιπτσεις οριοθτησης, αλλ επσης δεν χει δημιουργσει ορισμνους καννες, προς τους οποους τα ενδιαφερμενα κρτη θα μποροσαν να στραφον για καθοδγηση.
Αν και δεν μπορομε να συμπερνουμε τι μια ζνη 12 ν.μ. γρω απ τα νησι θα εναι η εμπειρικ μθοδος για τις επμενες αποφσεις οριοθτησης του Διεθνος Δικαστηρου, μπορομε ωστσο να υποστηρξουμε τι εναι ξεκθαρο τι η ΑΟΖ ενς νησιο δεν μπορε να εναι μικρτερη απ το διεθνς καθιερωμνο και αναγνωρισμνο μγιστο της αιγιαλτιδας ζνης.
Εν δοθε στα ελληνικ νησι του ανατολικο Αιγαου μια ζνη 12 ν.μ., ττε η ΑΟΖ της Τουρκας θα εναι περιορισμνη. Εν η οριοθτηση γνει με βση το UNCLOS, η Τουρκα θα λβει μνο το 7,5% της συνολικς κτασης του Αιγαου. Αλλ, μιας και το Διεθνς Δικαστριο, με τις τελευταες αποφσεις του, χει δσει μφαση στις αρχς της δικαιοσνης (επιεκειας), η περιοχ που θα λβει η Τουρκα θα εναι περπου 10-12% του συνλου της ΑΟΖ του Αιγαου, υποθτοντας ββαια τι τα ελληνικ νησι δικαιονται μιας ζνης 12 ναυτικν μιλων. Εν μελετσει κανες τη διεθν πρακτικ στο θμα της οριοθτησης υφαλοκρηπδας και ΑΟΖ, θα παρατηρσει τι, σε σνολο 216 συμβσεων οριοθτησης αυτν των θαλασσων ζωνν, η αρχ της μσης απστασης (μση γραμμ) ακολουθθηκε σε 168 περιπτσεις, δηλαδ σε ποσοστ 77,77%.

Το κριο πρβλημα που θα χει η Ελλδα στο Διεθνς Δικαστριο της Χγης εναι αυτ του Καστελριζου και της Στρογγλης, διτι το Δικαστριο, σε περιπτσεις που να νησκι βρσκεται μπροστ σε ναν τερστιο ηπειρωτικ χρο ενς λλου κρτους, ποτ δεν δνει «πλρη επρεια» σ’ αυτ το νησκι.
Παρ το γεγονς τι το θμα της Χγης χει διαιρσει τους λληνες ειδικος σε χαμνους και κερδισμνους, προσωπικ δεν πιστεω τι αυτ εναι η ουσα του θματος. Το Δικαστριο εκδδει «αποφσεις», τις οποες λα τα κρτη οφελουν να αποδχονται, ανεξρτητα,  εν χασαν κρδισαν. Μχρι πρσφατα λα τα  κρτη του κσμου σεβστηκαν τις αποφσεις των διεθνν δικαστηρων με εξαρεση την Κνα, που δημιουργε να κακ προηγομενο και σως η Τουρκα θα θελε να ακολουθσει το παρδειγμα της σε μια αρνητικ για αυτν απφαση της Χγης. Σημασα χει τι μια απφαση της Χγης, που θα γνει σεβαστ απ λους, θα επιλσει την ελληνοτουρκικ δινεξη και η Ελλδα δεν θα κινδυνεει απ τον τουρκικ επεκτατισμ, θα εναι ελεθερη να κνει γεωτρσεις για πετρλαιο και φυσικ αριο, και θα μπορε να αξιοποισει στο πακρον την αλιευτικ της δυναττητα και να χρησιμοποισει τον εναριο χρο της ΑΟΖ για αιολικ ενργεια.

Ορισμνοι αναλυτς πιστεουν τι σοι προτενουν προσφυγ στην Χγη εναι σχεδν «προδτες». Αλλ με αυτ το σκεπτικ θα ταν προδτες και ο Κωνσταντνος Καραμανλς και ο Ανδρας Παπανδρου, οι οποοι επμεναν τι η δινεξ μας με την Τουρκα πρεπε να καταλξει στην Χγη.
Η Τουρκα με επιθετικτητα και ασστολο θρσος συνεχζει για σαρντα χρνια τρα μια επιθετικ και επεκτατικ πολιτικ στο Αιγαο και τα τελευταα χρνια και στο σμπλεγμα του Καστελριζου, προβλλοντας συνεχς διεκδικσεις, παραβιζοντας λους τους καννες του Διεθνος Δικαου.  Ας σταματσουμε, επιτλους, το «φοβικ σνδρομο» και να γνει λοιπν το 2018 η χρονι της Χγης.