The strong voice of a great community
ÄåêÝìâñéïò 2017

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

Η απüπειρα θανατικÞς καταδßκης της ΑΟΖ και της Αιγιαλßτιδας Ζþνης: Κßνδυνος η “ΔημιουργικÞ ΑσÜφεια”

  Πλοßα του Ελληνικοý Ναυτικοý. Φωτογραφßα hellenicnavy.gr

 

ΓρÜφει ο Θεüδωρος Καρυþτης

ΞαφνικÜ οι Υπουργοß Νßκος ΚοτζιÜς και ΔημÞτρης Βßτσας ανÝτρεψαν το σκηνικü των Ελληνοτουρκικþν σχÝσεων. ΥποψιÜζομαι üτι üλα αυτÜ σχεδιÜστηκαν στην επßσκεψη του ΑλÝξη Τσßπρα στον Λευκü Οßκο. Φαßνεται üτι εκεß Ýγινε η σýσταση στον ¸λληνα Πρωθυπουργü να συναντÞσει τον πρüεδρο της Τουρκßας, Ταγßπ ΕρντογÜν στην ΑθÞνα και να τα βροýνε.

Οι ΗνωμÝνες Πολιτεßες κουρÜστηκαν να παρακολουθοýν την ελληνοτουρκικÞ διÝνεξη απü το 1973 και αποφÜσισαν να δρÜσουν. ¸τσι οι δηλþσεις των κ. ΚοτζιÜ και Βßτσα Ýπιασαν τους πÜντες στον ýπνο με αυτÝς τις πολý παρÜξενες και επικßνδυνες παρεμβÜσεις τους.
Το χορü ξεκßνησε πρþτος ο Υπουργüς Εξωτερικþν Νßκος ΚοτζιÜς. Μιλþντας στην εκπομπÞ της ΕΡΤ1 «Η Επüμενη ΗμÝρα», ανÝφερε πως «για την αιγιαλßτιδα, εμεßς θα προχωρÞσουμε στον προσδιορισμü της, τμηματικÜ. Η θεωρßα üτι üλα αυτÜ πρÝπει να γßνουν μια και Ýξω αποδεßχτηκε επß δεκαετßες üτι δεν οδÞγησε πουθενÜ. Στο üνομα του μαξιμαλισμοý, δηλαδÞ, δεν γßνεται τßποτα».
Αυτü αποτελεß μια απαρÜδεκτη και επικßνδυνη θÝση διüτι χÜνουμε και το επιχεßρημα üτι η Τουρκßα εßναι το μοναδικü κρÜτος που Ýχει κÜνει τμηματικÞ επÝκταση αιγιαλßτιδας ζþνης, Ýχοντας 12 ν.μ. στη Μαýρη ΘÜλασσα και στην Μεσüγειο και 6 ν.μ. στο Αιγαßο. Να υπενθυμßσουμε εδþ στον κ. ΚοτζιÜ üτι üλα τα παρÜκτια κρÜτη του πλανÞτη Γη Ýχουν αιγιαλßτιδα ζþνη12 ναυτικþν μιλßων.
Παλαιüτερα, για Ýνα μεγÜλο χρονικü διÜστημα στις διÜφορες ανεπßσημες συναντÞσεις των δυο κρατþν, υπÞρξαν συζητÞσεις για διαφορετικÜ εýρη της αιγιαλßτιδας ζþνης και εßχαν συζητηθεß σενÜρια 6 ν.μ., 8 ν.μ., 10 ν.μ., και 12 ν.μ. χωρßς üμως να καταλÞξουν πουθενÜ. Η σημερινÞ κυβÝρνηση σκÝπτεται να χαρÜξει μια αιγιαλßτιδα ζþνη 12 ν.μ. στο Ιüνιο ΠÝλαγος και μετÜ να προχωρÞσει σε μια αιγιαλßτιδα ζþνη 12 ν.μ. στην  Νüτια ΚρÞτη!
ΔηλαδÞ η Βüρεια ΚρÞτη θα Ýχει διαφορετικü εýρος απü την Νüτια ΚρÞτη; Εßναι πρÜγματι ανατριχιαστικÞ η «δημιουργικÞ ασÜφεια» της πρþτης αριστερÞς κυβÝρνησης της ΕλλÜδας.
Ετοιμαζüμαστε για επÝκταση αιγιαλßτιδας ζþνης «κατÜ περιοχÝς» και επομÝνως ετοιμαζüμαστε για επÝκταση του εναÝριου χþρου μας επßσης κατÜ περιοχÝς. Λßγη ντροπÞ δεν υπÜρχει;
Ο Νßκος ΚοτζιÜς βρßσκεται στη Ρþμη για να διαπραγματευθεß το εýρος της αιγιαλßτιδας ζþνης που εßναι, üπως Þδη αναφÝραμε, αναφαßρετο δικαßωμα και μη διαπραγματεýσιμο του παρÜκτιου κρÜτους. Μια και ετοιμαζüμαστε για εýρος 12 ν.μ. στο Ιüνιο σκÝφτεται ο ΥΠΕΞ να πÜει και στα Τßρανα να κουβεντιÜσει τα 12 ν.μ. με την κυβÝρνηση της Αλβανßας;
Οι ελληνικÝς κυβερνÞσεις, απü την εποχÞ της κυβÝρνησης Κþστα Σημßτη, Ýχουν διαπραγματευθεß το εýρος της αιγιαλßτιδας ζþνης και του εναÝριου χþρου με την Τουρκßα και κÜτι τÝτοιο ετοιμÜζεται να κÜνει και η κυβÝρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο κýριος ΚοτζιÜς δεν αντιλαμβÜνεται üτι στην UNCLOS το εýρος της αιγιαλßτιδας ζþνης και του εναερßου χþρου εßναι αποκλειστικü δικαßωμα του παρÜκτιου κρÜτους και ασκεßται μονομερþς;

ΜετÜ τον Νßκο ΚοτζιÜ Þρθε η σειρÜ του Αν.Υπουργοý Αμυνας  ΔημÞτρη Βßτσα να κÜνει μια πομπþδη δÞλωση για την ανακÞρυξη της ΕλληνικÞς ΑΟΖ,  που δεν ανÞκει στις αρμοδιüτητες του Υπουργεßου ¢μυνας αλλÜ του Υπουργεßου Εξωτερικþν. Πως εßναι δυνατüν ο οξýθυμος ΥΠΕΞ να επιτρÝψει στον Βßτσα να μπει στα δικÜ του χωρÜφια;
¸τσι, σε συνÝντευξη του στο ραδιüφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Βßτσας σχολßασε σχετικÜ:
«Με ποιο ακριβþς τρüπο θα ασκηθεß το δικαßωμÜ μας, εßναι Ýνα Üλλο θÝμα, που Ýχει να κÜνει με κυβερνητικÝς αποφÜσεις. Ευελπιστοýμε και εργαζüμαστε, μÝσα σε συγκεκριμÝνο χρονικü διÜστημα να ανακηρýξουμε την ελληνικÞ ΑΟΖ. Εßναι Ýνα ζÞτημα που Ýχει να κÜνει – επειδÞ üλα αυτÜ Ýχουν το χαρακτÞρα των διμερþν και πολυμερþν σχÝσεων – με τον καθορισμü και τη λειτουργßα των ενεργειακþν δρüμων και με την αξιοποßηση βÝβαια του υποθαλÜσσιου πλοýτου».
Εßναι üμως επικßνδυνα ανüητο να ανακοινþνουμε üτι θα ανακηρýξουμε ΑΟΖ! Την ΑΟΖ κýριε Βßτσα πρþτα την ανακηρýσσεις και μετÜ την ανακοινþνεις. Φαßνεται üτι κανεßς ¸λληνας πολιτικüς δεν Ýμαθε τßποτα απü τον αεßμνηστο Πρüεδρο της ΚυπριακÞς Δημοκρατßας ΤÜσσο Παπαδüπουλο. ¼πως, επανειλημμÝνα, Ýχω γρÜψει ο καλýτερος τρüπος ανακÞρυξης ΑΟΖ εßναι να γßνει με Προεδρικü ΔιÜταγμα και να ανακοινωθεß μετÜ την δημοσßευσÞ του στο ΦΕΚ, üπως Ýκανε και ο Πρüεδρος των ΗΠΑ το 1983.
ΥποψιÜζομαι üτι η κυβÝρνηση ετοιμÜζεται üχι μüνο για τμηματικÞ επÝκταση αιγιαλßτιδας ζþνης αλλÜ και για τμηματικÞ ανακÞρυξη και οριοθÝτηση ΑΟΖ, που απαγορεýεται απü την UNCLOS. ΕπιπλÝον, χÜνεται Ýνα Üλλο επιχεßρημα που Ýχουμε Ýναντι της Τουρκßας, αφοý η ¢γκυρα Ýκανε τμηματικÞ ανακÞρυξη ΑΟΖ στη Μαýρη ΘÜλασσα

¸να μÜθημα Δßκαιου ΘÜλασσας στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

 

Μια και η σημερινÞ κυβÝρνηση δεν Ýχει διαβÜσει τα 320 ¢ρθρα, τα 9 ΠαραρτÞματα και τις 2 ΑποφÜσεις της Σýμβασης του ΟΗΕ για το Δßκαιο της ΘÜλασσας που στα αγγλικÜ λÝγεται UNCLOS (United Nations Convention on the Law of the Sea), θα Þταν χρÞσιμο να της υπενθυμßσουμε τις κýριες διατÜξεις που ενδιαφÝρουν ιδιαßτερα την πατρßδα μας.
 Τα δυο Üρθρα του UNCLOS που μας αφοροýν Üμεσα εßναι τα ¢ρθρα 56 και 121. Τα Üρθρα αυτÜ εßναι ο κýριος λüγος που η Τουρκßα ψÞφισε κατÜ της UNCLOS στην ΝÝα Υüρκη στις 30 Απριλßου 1982 και αρνεßται μÝχρι σÞμερα να προσχωρÞσει σε αυτü.
¢ρθρο 56 Δικαιþματα, δικαιοδοσßες και υποχρεþσεις του παρÜκτιου κρÜτους στην αποκλειστικÞ οικονομικÞ ζþνη

Στην αποκλειστικÞ οικονομικÞ ζþνη το παρÜκτιο κρÜτος Ýχει:

α) κυριαρχικÜ δικαιþματα που αποσκοποýν στην εξερεýνηση, εκμετÜλλευση, διατÞρηση και διαχεßριση των φυσικþν πüρων, ζωντανþν Þ μη, των υπερκειμÝνων του βυθοý της θÜλασσας υδÜτων, του βυθοý της θÜλασσας και του υπεδÜφους αυτοý, ως επßσης και με Üλλες δραστηριüτητες για την οικονομικÞ εκμετÜλλευση και εξερεýνηση της ζþνης, üπως η παραγωγÞ ενÝργειας απü τα ýδατα, τα ρεýματα και τους ανÝμους
 β) δικαιοδοσßα, üπως προβλÝπεται στα σχετικÜ Üρθρα της παροýσας σýμβασης, σχετικÜ με:
 i) την εγκατÜσταση και χρησιμοποßηση τεχνητþν νÞσων, εγκαταστÜσεων και κατασκευþν,
 ii) τη θαλÜσσια επιστημονικÞ Ýρευνα,
 iii) την προστασßα και διατÞρηση του θαλÜσσιου περιβÜλλοντος
γ) Üλλα δικαιþματα και υποχρεþσεις που προβλÝπονται απü την παροýσα σýμβαση.
ΚατÜ την Üσκηση των δικαιωμÜτων του και την εκτÝλεση των υποχρεþσεþν του, σýμφωνα με την παροýσα σýμβαση, στην αποκλειστικÞ οικονομικÞ του ζþνη, το παρÜκτιο κρÜτος λαμβÜνει υπüψη του τα δικαιþματα και τις υποχρεþσεις των Üλλων κρατþν και ενεργεß κατÜ τρüπο συνÜδοντα με τις διατÜξεις της παροýσας σýμβασης.
Τα δικαιþματα που αναφÝρονται στο παρüν Üρθρο σχετικÜ με το βυθü της θÜλασσας και το υπÝδαφüς του θα ασκοýνται σýμφωνα με το μÝρος VI.

Το βασικü επιχεßρημα, στο οποßο μπορεß να βασιστεß κανεßς για να αποδεßξει üτι η ΑΟΖ εßναι sui generis, προκýπτει απü μια ανÜλυση των δικαιωμÜτων και των υποχρεþσεων των κρατþν σ’ αυτÞ τη ζþνη. Στην ΑΟΖ Ýνα μüνο κρÜτος, το παρÜκτιο κρÜτος, στο οποßο ανÞκει η ζþνη, Ýχει κυριαρχικÜ δικαιþματα για οικονομικοýς σκοποýς και δικαιοδοσßα για ορισμÝνες Üλλες δραστηριüτητες,  ενþ τα Üλλα κρÜτη Ýχουν επßσης ορισμÝνα δικαιþματα και υποχρεþσεις μÝσα στην ΑΟΖ.

¸τσι απü τη μια μεριÜ η ΑΟΖ δεν μπορεß να ανÞκει στην αιγιαλßτιδα ζþνη, üχι μüνο γιατß το UNCLOS ξεκÜθαρα αναφÝρει üτι η ΑΟΖ αρχßζει μετÜ την αιγιαλßτιδα ζþνη, αλλÜ και γιατß τα Üλλα κρÜτη Ýχουν ορισμÝνα δικαιþματα στην ΑΟΖ, που δεν θα μποροýσαν να τα ασκÞσουν, εÜν η ΑΟΖ Þταν μÝρος της αιγιαλßτιδας ζþνης. Επßσης η ΑΟΖ δεν μπορεß να ανÞκει οýτε στην ανοιχτÞ θÜλασσα, γιατß το νομικü καθεστþς της ανοιχτÞς θÜλασσας χαρακτηρßζεται απü τη συνολικÞ επικρÜτηση της αρχÞς της ελευθερßας. Η ανοιχτÞ θÜλασσα εßναι μια ζþνη üπου δεν υπÜρχει «κυριαρχßα», δηλαδÞ εßναι μια ζþνη κοινÞς χρÞσης απü üλα τα κρÜτη, κÜτι βÝβαια που δεν ισχýει για την ΑΟΖ.
ΕπιπλÝον η Ýννοια της ΑΟΖ Ýχει γßνει κατανοητÞ ως μια προστατευτικÞ ζþνη, üπου το παρÜκτιο κρÜτος θα διατηρεß Ýναν σοβαρü Ýλεγχο των ζþντων και μη πλουτοπαραγωγικþν πηγþν του. Επßσης η απüσταση των 200 ν.μ. περιλαμβÜνει στις περισσüτερες περιπτþσεις üλη την υφαλοκρηπßδα του παρÜκτιου κρÜτους, η οποßα μÝχρι τüτε εßχε οριστεß ως μßα απüσταση üπου το βÜθος της θÜλασσας φτÜνει τα 200 μÝτρα
¢ρθρο 121 Καθεστþς των νÞσων

ΝÞσος εßναι μια φυσικÜ διαμορφωμÝνη περιοχÞ ξηρÜς που περιβρÝχεται απü ýδατα και βρßσκεται πÜνω απü την επιφÜνεια των υδÜτων κατÜ τη μÝγιστη πλημμυρßδα.
Εκτüς üπως προβλÝπεται στην παρÜγραφο 3, η χωρικÞ θÜλασσα, η συνορεýουσα ζþνη, η αποκλειστικÞ οικονομικÞ ζþνη και η υφαλοκρηπßδα μιας νÞσου καθορßζονται σýμφωνα με τις διατÜξεις της παροýσας σýμβασης που εφαρμüζονται στις Üλλες ηπειρωτικÝς περιοχÝς.
Οι βρÜχοι οι οποßοι δεν μποροýν να συντηρÞσουν ανθρþπινη διαβßωση Þ δικÞ τους οικονομικÞ ζωÞ, δεν θα Ýχουν αποκλειστικÞ οικονομικÞ ζþνη Þ υφαλοκρηπßδα.
Το ¢ρθρο 121, παρÜγραφος 2, του UNCLOS Þταν αυτü που πολÝμησε η Τουρκßα üσο τßποτε Üλλο üλα τα χρüνια της διÜσκεψης. Δεν θα ξεχÜσω ποτÝ πþς αντιδροýσαν η ελληνικÞ και η κυπριακÞ αντιπροσωπεßα üταν Ýβλεπαν üτι οι Τοýρκοι ετοιμÜζονταν για πüλεμο. Εßχαμε πÜντα τη φαρÝτρα μας Ýτοιμη για κÜθε ενδεχüμενο.
Η UNCLOS αποτÝλεσε μια μεγÜλη νßκη για τα ελληνικÜ νησιÜ και ιδιαßτερα για το ξεχασμÝνο σýμπλεγμα του Καστελüριζου. Το Καστελüριζο απÝχει 80 μßλια απü τη Ρüδο, 170 μßλια απü την Κýπρο, αλλÜ μüνο 1 μßλι απü την Τουρκßα. ¸χει Ýκταση 5 τετραγωνικþν μιλßων και κατοικεßται απü περßπου 400 κατοßκους, ενþ στο τÝλος του 19ου αιþνα εßχε 10.000 κατοßκους.

ΒÝβαια αυτÞ η «νßκη του Καστελüριζου» δεν Þταν καθüλου εýκολη. ¢ρχισε το 1973 και τελεßωσε το 1982. Οι αντιπροσωπεßες της ΕλλÜδας, της Κýπρου, του ΤρινιντÜντ-ΤομπÜγκο και του ΗνωμÝνου Βασιλεßου, που συμμετεßχαν στην 3η ΔιÜσκεψη του ΟΗΕ για το Δßκαιο της ΘÜλασσας, πρωτοστÜτησαν για τη δημιουργßα του ανωτÝρω Üρθρου.
Η Τουρκßα δÝχεται üτι üλα τα νησιÜ δικαιοýνται να Ýχουν τις ßδιες θαλÜσσιες ζþνες με τις ηπειρωτικÝς ακτÝς, πλην üμως üτι τα νησιÜ του Αιγαßου αποτελοýν μια «ειδικÞ περßσταση», στεροýμενα Ýτσι του δικαιþματος αυτοý. ΑλλÜ το UNCLOS του1982 αναφÝρει ρητÜ (Üρθρο 121, παρÜγραφο 2) üτι üλα τα νησιÜ διαθÝτουν ΑΟΖ και üτι η ΑΟΖ ενüς νησιοý καθορßζεται με τον ßδιο ακριβþς τρüπο που καθορßζεται και για τις ηπειρωτικÝς περιοχÝς. ΕπομÝνως η Τουρκßα δεν μπορεß να χρησιμοποιÞσει για την ΑΟΖ τα ßδια επιχειρÞματα που προβÜλλει για την υφαλοκρηπßδα των νησιþν του Αιγαßου, üτι δηλαδÞ τα νησιÜ μας δεν διαθÝτουν υφαλοκρηπßδα Þ üτι «κÜθονται» πÜνω στην υφαλοκρηπßδα της Ανατολßας, γιατß η ΑΟΖ δεν Ýχει κανÝνα γεωλογικü «παρελθüν». ¢λλωστε η UNCLOS Ýχει καταργÞσει τη γεωλογικÞ Ýννοια της υφαλοκρηπßδας και Ýτσι η Τουρκßα Ýχει απωλÝσει και αυτü το επιχεßρημα.

Απü τη ΣυνθÞκη της ΛωζÜνης το 1923 μÝχρι το 1973 το Αιγαßο ΑρχιπÝλαγος ελεγχüταν και κυριαρχοýνταν, απü στρατιωτικÞ, οικονομικÞ και πολιτιστικÞ Üποψη, απü την ΕλλÜδα. ΚατÜ τη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου η Τουρκßα ουδÝποτε διαμαρτυρÞθηκε γι’ αυτÞ την κατÜσταση και ποτÝ δεν αμφισβÞτησε το ισχýον  νομικü καθεστþς. ΑυτÞ η κατÜσταση Üλλαξε δραματικÜ το 1973, üταν ανακαλýφθηκαν κοιτÜσματα πετρελαßου Ýξω απü τη νÞσο ΘÜσο απü την αμερικανικÞ εταιρεßα Oceanic Exploration. Εκεßνη την περßοδο, βασικÜ για λüγους πολιτικÞς εσωτερικÞς κατανÜλωσης, οι δικτÜτορες που κυβÝρνησαν την ΕλλÜδα απü το 1967 μÝχρι το 1974 ανακοßνωσαν üτι τα κοιτÜσματα Þταν μεγÜλης εμπορικÞς αξßας, χωρßς να αντιληφθοýν τις διεθνεßς επιπτþσεις αυτÞς της πρÜξης τους. Η Τουρκßα αμÝσως αντÝδρασε και την 1η Νοεμβρßου 1973 Ýδωσε στην τουρκικÞ εταιρεßα πετρελαßων TRAO δικαιþματα εξερεýνησης υδρογονανθρÜκων στο ανατολικü Αιγαßο. Η περιοχÞ στην οποßα η Τουρκßα Ýδωσε δικαιþματα εξερεýνησης ξεκÜθαρα επικÜλυπτε της περιοχÝς της ελληνικÞς υφαλοκρηπßδας των νησιþν ΛÞμνου, ΣαμοθρÜκης, Αγßου Ευστρατßου, ΛÝσβου και Χßου.
 ΠρÝπει να τονßσουμε εδþ üτι πριν το 1973 δεν υπÞρξε καμßα παραβßαση της αιγιαλßτιδας ζþνης μα και του εναερßου χþρου μας και, το πιο σημαντικü, καμßα βλÝψη στο Αιγαßο ΑρχιπÝλαγος. ¸τσι απü το 1973 Üρχισαν οι παραβιÜσεις της αιγιαλßτιδας ζþνης και του εναερßου χþρου μας και το 2017 Ýχουν φτÜσει σε πρωτüγνωρο επßπεδο και αγγßζει τις 3.000 παραβιÜσεις στον αÝρα και 1.700 στις θÜλασσα.

Ο ΕφιÜλτης της ΣυνεκμετÜλλευσης

ΕÜν üλες αυτÝς οι εξελßξεις οφεßλονται σε αμερικανικÞ πρωτοβουλßα, τüτε δεν πρÝπει να εκπλαγοýμε εÜν Ýχει τεθεß στο τραπÝζι και το θÝμα της συνεκμετÜλλευσης.
 Οι Αμερικανοß χρησιμοποßησαν την λÝξη «συνεκμετÜλλευση» για πρþτη φορÜ το 1975. Οι ΗΠΑ ζÞτησαν τüτε απü τον Κωνσταντßνο ΚαραμανλÞ να ξεκινÞσει συνομιλßες για συνεκμετÜλλευση του Αιγαßου,  αλλÜ αυτüς αρνÞθηκε να το κÜνει, κÜτι που ενüχλησε πολý τους Αμερικανοýς τüτε. Αργüτερα, οι Αμερικανοß ζÞτησαν το ßδιο απü τον ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου αλλÜ και αυτüς αρνÞθηκε να το κÜνει. Εßναι προφανÝς üτι ορισμÝνα σενÜρια επανÝρχονται και μια και ο ΑλÝξης Τσßπρας δεν εßναι Κωνσταντßνος ΚαραμανλÞς αλλÜ οýτε και ΑνδρÝας ΠαπανδρÝου, φοβοýμαι üτι  δεν θα Ýχει πρüβλημα να δεχθεß αυτÞ την πρüταση απü τους Αμερικανοýς φßλους του.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ

Σε μια μεγÜλη αντιπαρÜθεση για τα νησιÜ του Αιγαßου στην ΤουρκικÞ ΕθνοσυνÝλευση μεταξý του Τοýρκου ΥΠΕΞ Μεβλοýτ Τσαβοýσογλου και βουλευτþν του Ρεπουμπλικανικοý Λαúκοý Κüμματος, ο Τσαβοýσογλου εßπε μεταξý Üλλων για την ελληνοτουρκικÞ διαφορÜ στο Αιγαßο:

«¹ να τα επιλýσουμε μÝσω διπλωματßας, Þ να προσφýγουμε στο διεθνÝς δικαστÞριο, Þ να στεßλουμε στρατü και να πÜρουμε τα νησιÜ. Εμεßς συνεχßζουμε τη διπλωματßα με την ΕλλÜδα. Αν δεν συμφωνÞσουμε, ΕθνοσυνÝλευση θα αποφασßσει για τις εναλλακτικÝς και εμεßς θα τις εφαρμüσουμε.»

Εμεßς πρÝπει να απορρßψουμε τα δýο εναλλακτικÜ σενÜρια , πüλεμο και διπλωματßα και να προσφýγουμε  στην ΧÜγη. Η κυβÝρνηση Ýχει αποφασßσει την επßλυση μÝσω διπλωματßας για αυτü ανακοßνωσε, μετÜ την επßσκεψη ΕρντογÜν στην ΑθÞνα, üτι θα αρχßσει ο διÜλογος για την υφαλοκρηπßδα, αλλÜ αυτÞ εßναι μια συνταγÞ που Ýχει ξαναχρησιμοποιηθεß και δεν Ýχει φÝρει αποτÝλεσμα.
Εßναι δýσκολο και ßσως παρÜτολμο να επιχειρÞσει κανεßς να προβλÝψει τι εßδους απüφαση θα λÜβει το ΔιεθνÝς ΔικαστÞριο της ΧÜγης σε περßπτωση που τελικÜ παραπεμφθεß σ’ αυτü η ελληνοτουρκικÞ διαφορÜ για την υφαλοκρηπßδα και την ΑΟΖ του Αιγαßου. ¸χοντας üμως υπüψη τις προηγοýμενες αποφÜσεις του Διεθνοýς Δικαστηρßου σε παρεμφερεßς διαφορÝς, μποροýμε να εικÜσουμε üτι το ΔικαστÞριο θα χρησιμοποιÞσει σ’ αυτÞ την περßπτωση την αρχÞ της «ßσης απüστασης – ειδικþν περιστÜσεων» και της ευθυδικßας (equity), αντß μüνο της αρχÞς της ßσης απüστασης.

Η απραξßα των κυβερνÞσεων της ΕλλÜδας τα τελευταßα τριÜντα χρüνια να μην ανακηρýξουν ΑΟΖ και να προβοýν σε  ταυτüχρονη οριοθÝτηση ΑΟΖ με την Αßγυπτο και την Κýπρο, αποτελεß μια τερÜστια παρÜλειψη και πρÝπει Üμεσα να διορθωθεß. ¸τσι, πριν δεχτοýμε να προσφýγουμε  στην ΧÜγη, πρÝπει να προηγηθεß  η οριοθÝτηση των ΑΟΖ ΕλλÜδας και Κýπρου και η οριοθÝτηση των ΑΟΖ ΕλλÜδας και Αιγýπτου.
Το επüμενο βÞμα θα εßναι μια συνÜντηση της ΕλλÜδας, της Κýπρου και της Αιγýπτου για να οριστεß το τριεθνÝς σημεßο επαφÞς των τριþν ΑΟΖ, το οποßο θα δßνει πλÞρη επÞρεια στο Καστελüριζο και στη Στρογγýλη και μετÜ να σταλοýν οι γεωγραφικÝς συντεταγμÝνες στην Ýδρα του ΟΗΕ στην ΝÝα Υüρκη.

Η Τουρκßα θα αντιδρÜσει Üμεσα και θα Ýχει δýο εναλλακτικÝς λýσεις. Η μßα θα εßναι κÞρυξη πολÝμου στα τρßα κρÜτη και η Üλλη να απευθυνθεß στο ΔιεθνÝς ΔικαστÞριο της ΧÜγης ζητþντας την παρÝμβαση  του διεθνοýς δικαστηρßου ως θιγüμενο κρÜτος.
Η Τουρκßα θα μπορεß να ζητÞσει παρÝμβαση της ΧÜγης, κÜτι που δικαιοýται να πρÜξει, αφοý üμως αναγνωρßσει προηγουμÝνως την αρμοδιüτητα της ΧÜγης, αλλÜ η θÝση της θα εßναι πιο αδýναμη , εÜν υπÜρχει αυτÞ η τριεθνÞς οριοθÝτηση, που θα πρÝπει να διαθÝτει και την υποστÞριξη της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης.
 Η ΕλλÜδα και η Κýπρος για να αποδεχτοýν να συμμετÝχουν σε μßα τÝτοια διαδικασßα θα απαιτÞσουν απü την Τουρκßα να αποδεχθεß üτι το ΔιεθνÝς ΔικαστÞριο θα οριοθετÞσει και τις ΑΟΖ της ΕλλÜδας και της Κýπρου με την Τουρκßα, διαφορετικÜ δεν θα δεχτοýν να μεταβοýν στην ΧÜγη.

ΠÜντως το ΔιεθνÝς ΔικαστÞριο, δυστυχþς, üχι μüνο φαßνεται να διστÜζει να ακολουθÞσει Ýνα προηγοýμενο (precedent) σε περιπτþσεις οριοθÝτησης, αλλÜ επßσης δεν Ýχει δημιουργÞσει ορισμÝνους κανüνες, προς τους οποßους τα ενδιαφερüμενα κρÜτη θα μποροýσαν να στραφοýν για καθοδÞγηση.
Αν και δεν μποροýμε να συμπερÜνουμε üτι μια ζþνη 12 ν.μ. γýρω απü τα νησιÜ θα εßναι η εμπειρικÞ μÝθοδος για τις επüμενες αποφÜσεις οριοθÝτησης του Διεθνοýς Δικαστηρßου, μποροýμε ωστüσο να υποστηρßξουμε üτι εßναι ξεκÜθαρο üτι η ΑΟΖ ενüς νησιοý δεν μπορεß να εßναι μικρüτερη απü το διεθνþς καθιερωμÝνο και αναγνωρισμÝνο μÝγιστο της αιγιαλßτιδας ζþνης.
ΕÜν δοθεß στα ελληνικÜ νησιÜ του ανατολικοý Αιγαßου μια ζþνη 12 ν.μ., τüτε η ΑΟΖ της Τουρκßας θα εßναι περιορισμÝνη. ΕÜν η οριοθÝτηση γßνει με βÜση το UNCLOS, η Τουρκßα θα λÜβει μüνο το 7,5% της συνολικÞς Ýκτασης του Αιγαßου. ΑλλÜ, μιας και το ΔιεθνÝς ΔικαστÞριο, με τις τελευταßες αποφÜσεις του, Ýχει δþσει Ýμφαση στις αρχÝς της δικαιοσýνης (επιεßκειας), η περιοχÞ που θα λÜβει η Τουρκßα θα εßναι περßπου 10-12% του συνüλου της ΑΟΖ του Αιγαßου, υποθÝτοντας βÝβαια üτι τα ελληνικÜ νησιÜ δικαιοýνται μιας ζþνης 12 ναυτικþν μιλßων. ΕÜν μελετÞσει κανεßς τη διεθνÞ πρακτικÞ στο θÝμα της οριοθÝτησης υφαλοκρηπßδας και ΑΟΖ, θα παρατηρÞσει üτι, σε σýνολο 216 συμβÜσεων οριοθÝτησης αυτþν των θαλασσßων ζωνþν, η αρχÞ της μÝσης απüστασης (μÝση γραμμÞ) ακολουθÞθηκε σε 168 περιπτþσεις, δηλαδÞ σε ποσοστü 77,77%.

Το κýριο πρüβλημα που θα Ýχει η ΕλλÜδα στο ΔιεθνÝς ΔικαστÞριο της ΧÜγης εßναι αυτü του Καστελüριζου και της Στρογγýλης, διüτι το ΔικαστÞριο, σε περιπτþσεις που Ýνα νησÜκι βρßσκεται μπροστÜ σε Ýναν τερÜστιο ηπειρωτικü χþρο ενüς Üλλου κρÜτους, ποτÝ δεν δßνει «πλÞρη επÞρεια» σ’ αυτü το νησÜκι.
ΠαρÜ το γεγονüς üτι το θÝμα της ΧÜγης Ýχει διαιρÝσει τους ¸λληνες ειδικοýς σε χαμÝνους και κερδισμÝνους, προσωπικÜ δεν πιστεýω üτι αυτü εßναι η ουσßα του θÝματος. Το ΔικαστÞριο εκδßδει «αποφÜσεις», τις οποßες üλα τα κρÜτη οφεßλουν να αποδÝχονται, ανεξÜρτητα,  εÜν Ýχασαν Þ κÝρδισαν. ΜÝχρι πρüσφατα üλα τα  κρÜτη του κüσμου σεβÜστηκαν τις αποφÜσεις των διεθνþν δικαστηρßων με εξαßρεση την Κßνα, που δημιουργεß Ýνα κακü προηγοýμενο και ßσως η Τουρκßα θα Þθελε να ακολουθÞσει το παρÜδειγμα της σε μια αρνητικÞ για αυτÞν απüφαση της ΧÜγης. Σημασßα Ýχει üτι μια απüφαση της ΧÜγης, που θα γßνει σεβαστÞ απü üλους, θα επιλýσει την ελληνοτουρκικÞ διÝνεξη και η ΕλλÜδα δεν θα κινδυνεýει απü τον τουρκικü επεκτατισμü, θα εßναι ελεýθερη να κÜνει γεωτρÞσεις για πετρÝλαιο και φυσικü αÝριο, και θα μπορεß να αξιοποιÞσει στο Ýπακρον την αλιευτικÞ της δυνατüτητα και να χρησιμοποιÞσει τον εναÝριο χþρο της ΑΟΖ για αιολικÞ ενÝργεια.

ΟρισμÝνοι αναλυτÝς πιστεýουν üτι üσοι προτεßνουν προσφυγÞ στην ΧÜγη εßναι σχεδüν «προδüτες». ΑλλÜ με αυτü το σκεπτικü θα Þταν προδüτες και ο Κωνσταντßνος ΚαραμανλÞς και ο ΑνδρÝας ΠαπανδρÝου, οι οποßοι επÝμεναν üτι η διÝνεξÞ μας με την Τουρκßα Ýπρεπε να καταλÞξει στην ΧÜγη.
Η Τουρκßα με επιθετικüτητα και ασýστολο θρÜσος συνεχßζει για σαρÜντα χρüνια τþρα μια επιθετικÞ και επεκτατικÞ πολιτικÞ στο Αιγαßο και τα τελευταßα χρüνια και στο σýμπλεγμα του Καστελüριζου, προβÜλλοντας συνεχþς διεκδικÞσεις, παραβιÜζοντας üλους τους κανüνες του Διεθνοýς Δικαßου.  Ας σταματÞσουμε, επιτÝλους, το «φοβικü σýνδρομο» και να γßνει λοιπüν το 2018 η χρονιÜ της ΧÜγης.