The strong voice of a great community
2017

Γ. Προκοπου: Οι επενδσεις στην Ελλδα εναι σαν το Σαρι του Καραγκιζη, εσοδος μηδν ξοδος 10 δραχμς

Του Χρη Φλουδπουλου

Ο κ.  Γιργος Προκοπου, εναι νας κορυφαος επιχειρηματας στον κλδο του διεθνς. Περιλαμβνεται στα top ονματα της ελληνικς και της διεθνος εφοπλιστικς κοιντητας και θεωρεται εκ των trend maker της παγκσμιας ναυτιλιακς αγορς. Προ ημερν συμμετχοντας σε εκδλωση του ekyklos με θμα τη δικαιοσνη και τη διαφνεια, ο κ. Προκοπου κατθεσε τη δικ του πικρ εμπειρα για τις επενδσεις που κανε στη χρα μας. Η ιστορα πραγματικ εντυπωσιακ και αποτελε μια ακμη μαρτυρα για την εχθρικ αντιμετπιση που επιφυλσσουν οι μηχανισμο του κρτους απναντι σε επενδυτς που φρνουν στη χρα να κεφλαια, που κερδθηκαν σε μια δσκολη, απαιτητικ και ανταγωνιστικ αγορ, στην οποα οι λληνες διαπρπουν και βρσκονται διαχρονικ στην κορυφ διεθνς: τη ναυτιλα.

Με αφορμ την παρμβαση στο ekyklos, το Capital.gr  ζτησε απ τον κ. Προκοπου να δσει μια επικεφαλδα στο θμα . "Το σγουρο εναι τι με τον  τρπο που αντιμετωπζουν τους ανθρπους που φρνουν λεφτ στην Ελλδα, θυμζουν την ιστορα του Καραγκιζη εσοδος δωρεν ξοδος 5 δραχμς.  Αυτ αντιπροσωπεει το ελληνικ κρτος, τσι μεταχειρζεται τους επενδυτς” λει ο επιχειρηματας.

"Μπορε να μη φτανε οι κποιοι νθρωποι που γυρζουν λο τον κσμο ζητντας επενδσεις, ωστσο υπρχουν και οι "ζηλωτς” του συστματος, που νομζουν τι εξυπηρετον την κατσταση. Δεν καταλαβανουν μως τι τσι αποτρπουν χι μνο τους λληνες αλλ και τους ξνους επενδυτς. Ξνοι με εκατομμρια και κοριδα δεν υπρχουν, εγ δεν χω συναντσει ακμα κποιον που να χει εκατομμρια και να εναι κοριδο” προσθτει ο κ. Προκοπου καταθτοντας την ποψ του τι η ανκαμψη θα ρθει πρωτστως μσα απ τις επενδσεις των Ελλνων. 

Η παρμβαση

Για ποιο λγο μως ο εφοπλιστς εμφανζεται προβληματισμνος για την αντιμετπιση του κρτους απναντι στους επενδυτς;

πως εξγησε κατ την παρμβασ του στην εκδλωση του ekyklos, η οικογνει του και ο διος φερε στην Ελλδα 250 εκ. ευρ, χρματα που επενδθηκαν σε ακνητα. "Δεν τα πγαμε στο Μονακ, τα φραμε στην Ελλδα. Εναι αγορς που γιναν με χρματα που βγκαν στο εξωτερικ. Ευτυχς δεν τα φραμε λα εδ. Γιατ το ευτυχς; Υφιστμεθα εξοντωτικ μεταχεριση. Γιατ για κθε εκατομμριο, τα συνεργεα ελγχου μας ζτησαν 880 χιλιδες ευρ φρο”.

ταν μλιστα απευθνθηκε στις φορολογικς αρχς, λγοντας τι ο νμος δεν προβλπει κτι ττοιο, η απντηση που λαβε ταν τι οι διοι ερμηνεουν το νμο κατ? αυτν τον τρπο. Το πρβλημα ωστσο εναι τι για να μπορσει να βρει το δκιο του μσω δικαιοσνης η διαδικασα προβλπει την κατθεση του 50% των 230 εκατομμυρων, ειδλλως δεν μπορε να εμφανιστε σε δικαστριο. "Και εγ πρπει να εξηγσω στον Κινζο το Γερμαν τον Ελβετ τραπεζτη τι δεν εμαι απατενας και τι δεν πρπει να σταματσει να με δανεζει με επιτκιο κτω απ 2% που με δανεζει διτι αλλις θα κλεσει η επιχερησς μου”.

Η ειδοποις διαφορ

Η παρμβαση του κ. Προκοπου, η οποα καταχειροκροτθηκε απ τους παριστμενους ξεκνησε με τον εφοπλιστ να συστνεται στο κοιν: Λγομαι Γιργος Προκοπου, χω σπουδσει στο πανεπιστμιο και ο Θες με βοθησε με πολλ ρσκα και προσπθεια, να χουμε σως το μεγαλτερο στλο στην Ελλδα.  Συνεχζοντας στθηκε στο γεγονς τι οι επενδσεις στην Ελλδα απ τους ανθρπους της ναυτιλας αιμοδοτον την ελληνικ οικονομα και το τραπεζικ σστημα με να κεφλαια. "Οι νθρωποι της θλασσας βγζουμε χρματα στο εξωτερικ και επειδ αγαπομε την πατρδα μας  επιλγουμε να τα επενδουμε στην Ελλδα. Συνθως συμβανει το αντστροφο: νθρωποι που εργζονται και βγζουν χρματα στην Ελλδα, βγζουν στο εξωτερικ τις νμιμες και φορολογημνες οικονομες τους.

Και ββαια πως τνισε και στο ekyklos ο κ. Προκοπου εν δεν ρθουν οι λληνες να επενδσουν πρτα στην Ελλδα, να μην περιμνει κανες να ρθουν ξνες επενδσεις. Ξνοι με εκατομμρια και κοριδα, δεν υπρχουν …

capital.gr