The strong voice of a great community
2017

Οι ελληνικς startups που πεισαν τους επενδυτς

Της Βκυς Κουρλιμπνη

σοι λεγαν πως η... νοιξη των startup επιχειρσεων στην Ελλδα θα τελεωνε γργορα, φανεται να διαψεδονται. Η αξηση των καινοτμων ιδεν, ειδικ απ το 2012 και μετ, δεν περν απαρατρητη οτε απ την εγχρια επιχειρηματικ σκην, οτε απ μεγλους angel investors του εξωτερικο που αναζητοσαν το επμενο success story. Και μπορε πλον να μη μιλμε για "κρηξη" των πρτων χρνων, εντοτοις οι νες επιχειρσεις που βασζονται στην καινοτομα δεχνουν να εναι πολ πιο ριμες, με καλτερη γνση της διεθνος αγορς, του ανταγωνισμο και της ζτησης, κτι που αποδεικνεται και απ τις τελευταες τοποθετσεις κεφαλαων και τους επιτυχες γρους χρηματοδτησης.

Τα ηχηρ deals

Μετ την Taxibeat, το πιο επιτυχημνο μχρι σμερα παρδειγμα επιτυχημνου startup για τα ελληνικ δεδομνα, που ξεκνησε με να αρχικ κεφλαιο 40 χιλ. ευρ και πουλθηκε στον κολοσσ της Daimler ναντι 43 εκατ. ευρ πετυχανοντας μα απ τις μεγαλτερες συμφωνες εξαγορς ελληνικς νεοφυος επιχερησης τα τελευταα χρνια, η λστα των νεοφυν επιχειρσεων που καταφρνουν να πεσουν τους επενδυτς δεν σταματ να μεγαλνει.

Τα ηνα στη χρηματοδτηση διατηρε η Persado, η οποα μχρι στιγμς χει συγκεντρσει περισστερα απ 96 εκατ. δολρια. Μλις τον Οκτβριο η εταιρεα ανακονωσε να χρηματοδτηση, ψους 30 εκατ. δολαρων, την τταρτη κατ σειρ. Τη χρηματοδτηση ανλαβε η Silicon Valley Bank και τα να κεφλαια αναμνεται να διατεθον μεταξ λλων για την επκταση της Persado στις αγορς της Ευρπης, της Αυστραλας, του Μεξικο, της Ιαπωνας και της Δημοκρατας της Κορας. Η εταιρεα δραστηριοποιεται στην αυτοματοποηση ενεργειν marketing, χει δρα στη Να Υρκη, διατηρε μως τμμα ρευνας και ανπτυξης στην Αθνα. Ιδρθηκε το 2012, δημιουργντας μια τεχνολογα που ονομζεται "persuasion automation" (αυτοματοποιημνη πειθ) και που μετατρπει τη χειροκνητη δημιουργα διαφημιστικν μηνυμτων σε μα αυτματη διαδικασα, η οποα εκμεταλλευμενη λογισμικ διαχερισης δεδομνων, δημιουργε και επιλγει τα πιο κατλληλα μηνματα για μια επικοινωνιακ καμπνια μρκετινγκ.

Στα deals που ξεχρισαν φτος συμπεριλαμβνεται και η περπτωση της Innoetics που δραστηριοποιεται στον χρο των εφαρμογν μετατροπς κειμνου σε λγο (text-to-speech) και εξαγορστηκε τον Ιολιο απ τη Samsung Electronics ναντι περπου 30 εκατ. ευρ, αλλ και της εταιρεας mobile εφαρμογν Quizdom –του παιχνιδιο γνσεων, το οποο χει γνει και τηλεπαιχνδι (Quizdom The Show)– απ τον γερμανικ μιλο friends4media Group.

Οι startups που καναν το επμενο βμα

Η πρσφατη εξαγορ της Forky απ τη Vivartia, αλλ και η προγενστερη της e-food.gr απ τη γερμανικ Delivery Hero (το τμημα δεν γινε γνωστ, αν και παργοντες της αγορς υποστριξαν πως η Hero για την απκτηση του e-food εχε πληρσει περ τα 7-10 εκατ. ευρ) κυριρχησαν στον χρο της εστασης, εν ο τρτος γρος χρηματοδτησης, ψους 1,8 εκατ. ευρ, που ανακονωσε τον Οκτβριο η διαδικτυακ υπηρεσα Douleutaras.gr (στον οποο συμμετεχαν, μεταξ λλων, το Venture Friends, το PJ Catalyst της Τρπεζας Πειραις και το Add Venture) βζει πλον στο κδρο την επκταση της εταιρεας στο εξωτερικ.

Επνδυση ψους 1,65 εκατ. ευρ απ Venture Friends, Openfund και Melih Odemis ανακονωσε πριν απ λγους μνες και η Welcome Pickups, μια ταξιδιωτικ πλατφρμα που συνεργζεται με επαγγελματες οδηγος. Την νοιξη η blueground, που μισθνει και διαχειρζεται ακνητα για στελχη μεγλων επιχειρσεων, πτυχε χρηματοδτηση ψους 5,5 εκατ. ευρ απ ομδα επενδυτν, ανμεσα στους οποους το ευρωπακ fund Venture Friends και το αμερικανικ Endeavor Catalyst και πριν απ λγο καιρ ανακονωσε την εσοδ της στην αγορ της Νας Υρκης.

Απ τον Βλο κατφερε να βρεθε στη "Μκκα" της καινοτομας και των startup επιχειρσεων. Πρκειται για τη Centaur Analytics, μα ελληνικ startup επιχερηση που ξεκνησε μλις τρα χρνια και χει επικεντρωθε στη διασφλιση της ασφλειας των τροφμων. Η ελληνικ startup στον αγροτικ τομα του Internet Of Thing (IoT) και συγκεκριμνα της Αγροτικς Τεχνολογας (AgTech), χρηματοδοτθηκε ταυτχρονα απ το ισραηλιν επενδυτικ κεφλαιο Our Crowd First του Yori Nelke, το Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fund (επενδυτικ fund που χει δημιουργσει η Τρπεζα Πειραις στο πλασιο της κοινοτικς πρωτοβουλας Jeremie) και την Xponential Works. Η Centaur Analytics περιορζοντας τις ζημις απ τη σκρτη παραγωγ πτυχε την αξηση της απδοσης κθε σοδεις. Με τον τρπο αυτ διασφαλζεται η καλτερη δυνατ ποιτητα του προντος μχρι να πρει τον δρμο της πλησης, προς φελος του παραγωγο και των βιομηχανιν, καθς απομακρνεται ο κνδυνος καταστροφς της σοδεις.?

Πφτουν λλα 260 εκατ. στην αγορ

Σμφωνα με μελτη του start up hub Found.ation που πραγματοποιθηκε σε συνεργασα με το EIT Digital (τμμα του Ευρωπακο Ινστιτοτου Καινοτομας και Τεχνολογας), που επιχειρεται η καταγραφ της κατστασης για τις επιχειρσεις startups, σε συνρτηση με το οικονομικ κλμα που επικρατε στην Ελλδα τα τελευταα χρνια, απ το 2013 ως το 2016 περπου 55 εκατ. ευρ διοχετεθηκαν σε τσσερα προγρμματα χρηματοδτησης μσω της πρωτοβουλας JEREMIE του Ευρωπακο Επενδυτικο Ταμεου. Συνολικ, 72 εκατ. ευρ επενδθηκαν σε περισστερες απ 60 εταιρεες στην Ελλδα. Παρλληλα, δωσαν θηση στη γννηση περισστερων startups, και στην ωρμανση δη υπαρχουσν, ιδιαιτρως μετ το 2013. Απ το 2014 και μετ, παρατηρονται τα πρτα exits για ελληνικς startups, τα οποα ακολουθον κτοτε αυξητικ πορεα.

Με την ενεργοποηση, απ το 2018, του Ταμεου Επιχειρηματικν Συμμετοχν (EquiFund), της νας επενδυτικς πλατφρμας, 260 εκατ. ευρ θα διοχετευθον στην ελληνικ αγορ (200 εκατ. ευρ απ ευρωπακος και εθνικος πρους και 60 εκατ. ευρ απ το Ευρωπακ Ταμεο Επενδσεων), δνοντας περαιτρω θηση στην ελληνικ επιχειρηματικτητα.