The strong voice of a great community
2017

Υπρχουν και ρια στην τακτη υποχρηση: Η Ελλδα και η Ιστορα της ανκουν στο λα!

File Photo: Ο Πρεδρος της Τουρκας Ρετζπ Ταγπ Ερντογν (Recep Tayyip Erdogan) στο Μγαρο Μαξμου με τον πρωθυπουργ Αλξη Τσπρα, Αθνα, Πμπτη 7 Δεκεμβρου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Του Δημτρη Γ. Απκη*

“An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last.”  Winston S. Churchill

 “Κατευναστς εναι αυτς που ταζει τον κροκδειλο, ελπζοντας τι θα τον φει τελευταο. – Ουνστον Τσρτσιλ

Διαχρονικ οι ρσεις του θρυλικο Ουνστον Τσρτσιλ χουν αποδειχτε σοφς και χουν δικαιωθε πλρως απ τα γεγοντα και την ιστορα. Η παραπνω ρση του αεμνηστου Πρωθυπουργο της Μεγλης Βρετανας, ο οποος κατ γενικ παραδοχ σωσε τον κσμο απ την μπτα του ναζισμο και το σκοτδι, σμερα αναδεικνεται πιο επκαιρη απ ποτ λλοτε για τη χρας μας.
Με μια και μοναδικ εξαρεση, και λοι γνωρζουν ποια εναι αυτ, οι ηγεσες του τπου εδ και αρκετ χρνια, βουτηγμνες στα γρανζια της στρεβλς παγκοσμιοποησης η οποα προωθε, προς φελος των συμφερντων που κρβονται πσω της, την εξαφνιση της ιστορας και των εθνν, χουν οδηγσει τη χρα σε μια πορεα καταστροφς η οποα ξεκνησε απ την οικονομα, προχρησε στις παραδοσιακς αξες, τα θη και θιμα του Ελληνικο θνους, και τρα δυστυχς εισρχεται στο χρο των εθνικν θεμτων.
Στο χρο της οικονομας δεν υπρχει πλον κανες που να αγνοε το ψμα και την υποκρισα που χει υποστε ο λας αυτο του τπου. Αφο εξαπατθηκε με ουτοπικς, αλλ πως αποδεχθηκε ηθελημνες, εξαγγελες περ σκισματος μνημονων με να νμο και να ρθρο, κουσε τι δεν ταν ψμα αλλ μια αθα αυταπτη. Αλλ δεν εμαστε και εμες ο λας μοιρος ευθυνν για αυτ την εξαπτηση. Οι διοι τη φραμε στο κεφλι μας χι μια, χι δο, αλλ τρες φορς, και σμερα βινουμε την ισοπδωση κθε εδους αξιοπρπειας και την αβεβαιτητα για το μλλον.
Παρλα αυτ στο εππεδο της οικονομας, δεν υπρχουν αδιξοδα και στω και με οδυνηρ τρπο μπορε να βρεθε διξοδος.

Εκε μως που δεν υπρχει διξοδος ταν γνουν εγκληματικ λθη εναι σε θματα που χουν να κνουν με την επιβωση του θνους. Στα εθνικ θματα δεν υπρχουν αυταπτες και τα εγκλματα δεν συγχωρονται. Η ιστορα μας επιβεβαινει του λγου το αληθς.
Δεν εμαστε λγοι αυτο που αναρωτιμαστε ταν ανακοινθηκε η επσκεψη του δικττορα, στον τρπο διακυβρνησης, Προδρου της Τουρκας, Ταγπ Ερντογν, ποια ταν η χρησιμτητα – σκοπιμτητα της. Κποιοι προχωρσαμε ακμη πιο παραπρα χαρακτηρζοντας την επικνδυνη, στην περπτωση που δεν υπρχε διαμορφωμνη στρατηγικ γρω απ αυτ. Τα γεγοντα, δυστυχς, δικαωσαν αυτ την ανησυχα και λοι ζσαμε το Βατερλ της διμερης επλασης Ερντογν.

λοι ταυτχρονα αποδσαμε τα εσημα στον Πρωθυπουργ, ο οποος επε στα μοτρα του Ερντογν, τα αυτονητα για οποιονδποτε επικεφαλς της Ελληνικς Κυβρνησης.
Ο απηχος της τραγελαφικς επσκεψης του Τορκου δικττορα, ρχισε να περν και κποιοι πστεψαν τι οι πληγς θα μποροσαν να επουλωθον χωρς κστος. Για μια ακμη φορ οι Κασσνδρες διαψεστηκαν πανηγυρικ.
 Η Ελληνικ Δικαιοσνη, η οποα αποτελε προσφιλ στχο της κυβρνησης, για τον απλοστατο λγο τι δεν συμβαδζει πλρως με τις επιταγς της, κατληξε σε μια καθλα λογικ και εντς των πλαισων του νμου απφαση, να παραχωρσει συλο, σε ναν εκ των οκτ τορκων στρατιωτικν που κατφυγαν στην Ελλδα μετ το αποτυχημνο πραξικπημα στην γειτονικ χρα.
Μια πραγματικ δσκολη και θαρραλα απφαση, η οποα παρλα αυτ συνδει ιστορικ, με το νμο, την ηθικ και τον ανθρωπισμ ο οποος διακρνει την Ελλδα και τον Ελληνικ θνος για χιλιδες χρνια.
 λοι σοι ασχολομαστε με τα θματα αυτ αναμναμε την ντονη και απειλητικ αντδραση του δικττορα της γκυρας, στην απφαση αυτ. Το αντθετο θα προκαλοσε κπληξη. Και δεν μας διψευσε. Η απειλητικ και υποτιμητικ για την Ελλδα, αντδραση του Υπουργεου Εξωτερικν της Τουρκας, μιλ απ μνη της.

Εκενο που κανες μας δεν περμενε, και φησε ακμη και τους πιο δσπιστους φωνους, εναι το γεγονς τι μια ρα μετ τις απειλς της Τουρκας, με εντολ του Μεγρου Μαξμου και του Πρωθυπουργο, η Ελληνικ κυβρνηση προχρησε σε ατηση ακρωσης της απφασης παραχρησης ασλου.
Δεν χω κρψει τι σε θματα εξωτερικς πολιτικς εμαι νθερμος υποστηρικτς της ρεαλιστικς σχολς σκψης. Στην εξωτερικ πολιτικ δεν χωρει συνασθημα.
 Θλοντας να προλβω κποιους που θα πουν τι η κνηση της κυβρνησης αποτελε χαρακτηριστικ παρδειγμα ρεαλιστικς σχολς σκψης, πρκειται για ακριβς το αντθετο. Διτι για τους ρεαλιστς σε θματα εξωτερικς πολιτικς αποτελε ανθεμα και κτι χειρτερο απ ττα σε σγκρουση, ο κατευνασμς και η ηττοπθεια. Με καννα λλο τρπο δεν μπορε να εξηγηθε, σο και να προσπαθσουν κποιοι η αντδραση της κυβρνησης στις ωμς απειλς της Τουρκας του Ερντογν, μετ την απφαση για την παραχρηση ασλου.
Πλεμο δεν θλει καννας. Και σγουρα οι φθηνο λεονταρισμο δεν αρμζουν σε θματα πως η εθνικ ασφλεια της χρας. μως ο χειρτερος τρπος για να αποφγει τη σγκρουση εναι ο κατευνασμς και η ηττοπθεια. Μνο κατευνασμ και η ηττοπθεια δεχνει η χθεσιν στοχη κνηση της κυβρνησης. Και πως λει το ρητ ενς κακο, μρια πονται.
Ο δικττορας της γκυρας, δεν αντιμετωπζεται με φθηνος λεονταρισμος, αλλ σγουρα δεν αντιμετωπζεται με κατευνασμ και ραγιαδισμ. Το αντθετο μλιστα. Ο κατευνασμς ανογει την ρεξ του.
 Και για να αποδδονται τα του Κασαρος στον Κασαρα, καλ εναι η αντιπολτευση να στηλιτεει την κνηση της κυβρνησης και να απευθνει ελογα ερωτματα. Παρλα αυτ ως λληνες και ως θνος, επιθυμομε να δομε πρα απ την κριτικ και καθαρς θσεις. Κυρως ναντι της κατπτυστης, απειλητικς, και υποτιμητικς ανακονωσης του Υπουργεου Εξωτερικν της Τουρκας.

Σκπια…

Δυστυχς το 2018, σε εππεδο εθνικς ασφλειας δεν ξεκιν με τους καλτερους οιωνος. Και δεν εναι μνο η λογικ του κατευνασμο ναντι της Τουρκας.
Το διο επικνδυνο εναι και το γατανκι που χει ξεκινσει γρω απ το θμα της ονομασας των Σκοπων.
 Εδ τα πργματα εναι ξεκθαρα. Οι Ηνωμνες Πολιτεες για την επτευξη της δικ τους στρατηγικς στην περιοχ επιθυμον διακας την νταξη των Σκοπων στο ΝΑΤΟ στη Σνοδο Κορυφς της Συμμαχας των Ιολιο. Με γνμονα αυτ θα κνουν τι εναι δυνατν για να υπρξει λση στο θμα της ονομασας πριν τη Σνοδο του ΝΑΤΟ.
Η Ελλδα σαν αποτλεσμα, χει μια πολ γερ πλτη για να πρει μια λση η οποα θα ικανοποιε το εθνικ της συμφρον, που δεν εναι λλο απ αυτ που εχε περιγρψει στη δλωση παρατησς του απ το Υπουργεο Εξωτερικν, ο ττε Υπουργς και σμερα πρην Πρωθυπουργς. Μια λση χωρς το Μακεδονα.
Ο Πρωθυπουργς των Σκοπων Ζεφ, εξαρτμενος πλρως απ την Ουσιγκτον, χει πσει στα γνατα και παρακαλει για λση. Ποιος λοιπν ο λγος η Ελλδα να μην αποκομσει το μγιστο κρδος. Οτιδποτε λλο θα αποτελε εθνικ υποχρηση και εκ του πονηρο. Ελπζω και εχομαι να πρκειται απλ για τακτικ επικοινωνας και χι για πραγματικτητα.
Η Ελλδα, το Ελληνικ θνος και η ιστορα μας δεν εναι για ξεπολημα. πως αναφρει η ρση του αεμνηστου, Ουνστον Τσρτσιλ, στην αρχ του κειμνου, το να ταζεις τον κροκδειλο, ελπζοντας τι θα σε φει τελευταο, ισοδυναμε με πρσκληση εθνικς τραγωδας και κανες δεν νομιμοποιεται, ειδικ η παροσα κατσταση, για κτι ττοιο.
Παρ τα προβλματα τα οποα βινει η χρα η μνη ενδεδειγμνη στρατηγικ εναι αυτ που εχε περιγρψει ο αεμνηστος Πρεδρος των ΗΠΑ, Ρναλντ Ρηγκαν. “Peace through strength”, «Ειρνη μσω δναμης». Την επιβλει ο νμος, η ηθικ και πνω απ λα η ιστορα του Ελληνικο θνους.

 *Ο Δημτρης Γ. Απκης εναι Διεθνολγος – Δημοσιογρφος, Απφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, και Μλος του International Institute for Strategic Studies.