The strong voice of a great community
2017

Τη δημιουργα Υπουργεου Απδημου Ελληνισμο πρτεινε ο Σββας Αναστασιδης στο 11ο συνδριο της ΝΔ

Πρταση για τη δημιουργα Υπουργεου Απδημου Ελληνισμο κανε κατ την ομιλα του στο 11ο Συνδριο της ΝΔ (16.12.2017), στο πνελ « Η συμβολ και η ενεργς συμμετοχ των Ελλνων της διασπορς στην ανταξη της Χρας μας», ο Βουλευτς της Νας Δημοκρατας Β Θεσσαλονκης Σββας  Αναστασιδης λγοντας χαρακτηριστικ:

«Κνοντας να ακμη θεσμικ βμα προσγγισης προτενω σμερα, εδ, στο 11ο συνδριο της παρταξς μας τη δημιουργα αυτνομου Υπουργεου Απδημου Ελληνισμο»

« Ο οικουμενικς Ελληνισμς αποτελε εθνικ κεφλαιο που η τερστια δναμ του πηγζει απ την εντητα σων αποδχονται και ασπζονται τις αρχς και τις αξες του Ελληνισμο », επε μεταξ λλων  ο αν. Τομερχης  Εξωτερικν της Νας Δημοκρατας, Απδημου Ελληνισμο, για να προσθσει,

«Εμαστε δε, το πρτο κμμα που πραγματοποησε τρα συνδρια οικουμενικο Ελληνισμο, χι κομματικ, αλλ ανοιχτ σε λους τους λληνες, που συζητθηκαν προβλματα που απασχολον τους ομογενες, αλλ και προτσεις για την χραξη μιας εθνικς στρατηγικς για την σο το δυνατν καλτερη αξιοποηση της Ελληνικς διασπορς»

Συνεχζοντας ο Βουλευτς  Β Θεσσαλονκης αναφρθηκε στην  απουσα  μιας  συγκροτημνης πολιτικς για την αξιοποησ της Ομογνειας απ το Ελληνικ κρτος, εν θεσε και το θμα της ψφου των ομογενν.

 «δεν υπρχει λλη χρα στον κσμο που να μη δνει το δικαωμα ψφου στους ομογενες της σε λλες χρες», τνισε, για να υπογραμμσει ,  τι  το κμμα του εχε καταθσει σχετικ πρταση νμου το 2008, η οποα μως καταψηφστηκε απ την  ττε αντιπολτευση (συμπεριλαμβανομνου και του ΣΥΡΙΖΑ), εν τον  Μιο του 2016 φερε στη Βουλ σχδιο νμου προς ψφιση,  αλλ ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβρνηση στθηκε απναντι στους ομογενες, καθς το σχδιο νμου δεν συζητθηκε ποτ  μχρι σμερα στη Βουλ.

 Ο κ. Αναστασιδης επεσμανε  και το θμα της  εκπαδευσης  και της  εκμθησης  της Ελληνικς γλσσας, που μαζ με τη θρησκεα αποτελον τα δο βασικ στοιχεα που προσδιορζουν την Ελληνικ ταυττητα, υπογραμμζοντας για  την μεγλη  λλειψη δασκλων στα ελληνικ σχολεα του εξωτερικο.
 
Ολοκλρωσε την ομιλα του με τα λγια του νομπελστα ποιητ Γιργου Σεφρη: «Η Ελλδα γνεται δευτερεουσα υπθεση, ταν συλλογζεται κανες τον Ελληνισμ» και πως ,η επμενη μρα με τη Να Δημοκρατα στην κυβρνηση θα εναι διαφορετικ για την ομογνεια.

Ακολουθε το πλρες κεμενο της ομιλας του κ. Αναστασιδη

Η συμβολ και η ενεργς συμμετοχ των Ελλνων της διασπορς στην ανταξη της χρας μας

Πρα απ το οριοθετημνα γεωγραφικ ρια του Ελληνικο κρτους, υπρχει νας δυναμικς και ακμζων Ελληνισμς που εξαπλνεται στα πρατα της γης και αποτελε αναπσπαστο κομμτι και προκταση του Ελλαδικο Ελληνισμο.
Η διασπορ, η παραμον και η προκοπ του σε λες τις γωνις της υφηλου δνει μια οικουμενικ δισταση στο Ελληνικ θνος. Ο οικουμενικς Ελληνισμς αποτελε εθνικ κεφλαιο που η τερστια δναμ του πηγζει απ την εντητα σων αποδχονται και ασπζονται τις αρχς και τις αξες του Ελληνισμο. Δηλαδ της παιδεας, της θρησκεας, της ιστορας, της παρδοσης, της γλσσας του πολιτισμο.
Οι συναισθηματικο δεσμο, με την μητρα Ελλδα και η διατρηση της ιστορικς μνμης και της εθνικς συνεδησης, παραμνουν ζωντανς χρη στην οργνωση του Ελληνισμο της διασπορς σε κοιντητες, εν η παρουσα τους στις νες πατρδες εναι δυναμικ χι μνο στον οικονομικ τομα, αλλ και στις τχνες, τα γρμματα, τις επιστμες και την πολιτικ.
Το Ελληνικ κρτος αναγνωρζοντας τη μεγλη σημασα της ομογνειας, φρντισε με θεσμοθετημνα ργανα και υπηρεσες να την αγκαλισει και να ενισχσει τους δεσμος της με αυτν.
τσι ιδρθηκε η Γενικ Γραμματεα Απδημου Ελληνισμο, που συντονζει και εφαρμζει την κυβερνητικ πολιτικ για τον Ελληνισμ της διασπορς και το Συμβολιο Απδημου Ελληνισμο (ΣΑΕ) ως νας παγκσμιος αυτνομος μη κυβερνητικς οργανισμς, που εννει τους λληνες με σκοπ να αποκτσει μεγαλτερη δναμη ο παγκσμιος Ελληνισμς.
Παρλληλα στα πλασια της λειτουργας της Βουλς δημιουργθηκε η “Ειδικ Μνιμη Επιτροπ Ελληνισμο της Διασπορς” με αντικεμενο την μνιμη επικοινωνα με τους λληνες του εξωτερικο και την προθηση θεμτων που τους απασχολον.
Η Ν.Δ. πιστεοντας στον καθοριστικ ρλο που μπορε και πρπει να διαδραματσει η Ελληνικ ομογνεια στην πορεα της πατρδας μας, αναβθμισε με απφαση του Προδρου μας Κυρικου Μητσοτκη την αντστοιχη γραμματεα που λειτουργε στα πλασια του κμματος, απ Γραμματεα Απδημου Ελληνισμο, σε Γραμματεα Οικουμενικο Ελληνισμο, εντσσοντας σε αυτν τον Κυπριακ και τον Ποντιακ Ελληνισμ και τους λληνες Βορειοηπειρτες.
Εμαστε δε, το πρτο κμμα που πραγματοποησε τρα συνδρια οικουμενικο Ελληνισμο, χι κομματικ, αλλ ανοιχτ σε λους τους λληνες, που συζητθηκαν προβλματα που απασχολον τους ομογενες, αλλ και προτσεις για την χραξη μιας εθνικς στρατηγικς για την σο το δυνατν καλτερη αξιοποηση της Ελληνικς διασπορς.
Ωστσο, παρ το γεγονς τι η ελληνικ πολιτεα φρντισε να θεσμοθετσει ργανα τα οποα συμβλλουν στην ενσχυση των δεσμν με την ομογνεια, απουσιζει η συγκροτημνη πολιτικ για την αξιοποησ της.
Κορυφαο ζτημα που παραμνει σε εκκρεμτητα εναι το γεγονς τι ακμη δεν χει αποδοθε στους αν τον κσμο λληνες το θεμελιδες δικαωμα ψφου. Το δικαωμα δηλαδ να παρεμβανουν με την ψφο τους στη μορα της πατρδας τους.
Μιας πατρδας που στις περισστερες περιπτσεις τους ανγκασε να ξενιτευτον –πως συνβη στις δεκαετες του ’50 και του ’60 και πως συμβανει τα τελευταα χρνια της κρσης με τη μαζικ ξοδο απ τη χρα των νων ανθρπων προς αναζτηση εργασας.
Και πρπει να πω τι δεν υπρχει λλη χρα στον κσμο που να μη δνει το δικαωμα ψφου στους ομογενες της…
Πρπει να θυμζουμε και να θυμμαστε τι η Να Δημοκρατα εναι η παρταξη που πστευε, πιστεει και σταθερ προωθε τα ζητματα της Ομογνειας και, ββαια, την αναγκαιτητα μεσης συμμετοχς των ομογενν στις εθνικς εκλογς.
Ως κυβρνηση το 2008 εισηγθηκε την Ψφο των Αποδμων, αλλ λγω της αυξημνης πλειοψηφας που απαιτετο, δεν γινε νμος γιατ η ττε αντιπολτευση (συμπεριλαμβανομνου και του ΣΥΡΙΖΑ) το καταψφισε.
Το Μιο του 2016 φερε στη Βουλ σχδιο νμου προς ψφιση με το οποο δνεται δικαωμα ψφου στις βουλευτικς εκλογς για τους λληνες πολτες που κατοικον στο εξωτερικ.
Δυστυχς και αυτ τη φορ, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβρνηση στθηκε απναντι στους ομογενες και επ 18 μνες το σχδιο νμου δεν συζητθηκε καν στη Βουλ.      Το επανφερε ο Πρεδρς μας, ο Κυρικος Μητσοτκης, πριν ενμιση μνα, μετ το ταξδι του κ. Τσπρα στις ΗΠΑ με την ελπδα να χει διαλυθε λλη μα αυταπτη του σημερινο πρωθυπουργο και να χει γνει κατανοητ τι το δικαωμα αυτ εναι αυτονητο και υπερβανει τις ποιες κομματικς σκοπιμτητες.
Η δικ μας θση, πως εκφρστηκε απ τον πρεδρο, εναι ξεκθαρη: μνο φελος θα χει η Ελλδα απ την ενεργ συμμετοχ των αποδμων στα κοιν και στην πολιτικ στη χρα μας.
Το δικαωμα ψφου, η πραγματικ συμμετοχ των ομογενν στις πολιτικς εξελξεις της κοινς μας πατρδας, θα πρπει να εναι το πρτο βμα αλθειας, αυτ που θα αποκαταστσει τις σχσεις εμπιστοσνης με την Ελλδα που αγωνζεται, με την Ελλδα που προοδεει, με την Ελλδα που διακρνεται.
Και θα εναι η βση για την σκηση οποιασδποτε πολιτικς στα θματα του Οικουμενικο Ελληνισμο.  
Υπηρετντας απ το 2000 τον Απδημο Ελληνισμ, απ διφορες θσεις, πρπει να πω τι τα θματα που απασχολον την ομογνεια εναι καταγεγραμμνα.
Και τι η συγκυρα της μεγλης οικονομικς, πολιτικς, κοινωνικς κρσης την οποα βινει η πατρδα μας, καθιστ ακμη πιο επιτακτικ την οριστικ θεσμικ και ουσιαστικ προσγγιση της ομογνειας απ την ελληνικ πολιτεα.
Καθιστ επιβεβλημνη την χραξη συγκεκριμνης πολιτικς στο θμα αυτ, μσα απ τα θεσμικ «εργαλεα» που χουμε δη δημιουργσει τα προηγομενα χρνια.

Κνοντας να ακμη θεσμικ βμα προσγγισης προτενω σμερα, εδ, στο 11ο συνδριο της παρταξς μας τη δημιουργα αυτνομου Υπουργεου Απδημου Ελληνισμο.
Και μλιστα εν θλουμε να πμε ακμη παραπρα προτενω η θση του Γενικο Γραμματα να καλπτεται απ πρσωπο που προρχεται απ τον Απδημο Ελληνισμ.
Γιατ πρπει να πω τι η ψφος των ομογενν δεν εναι η μνη εκκρεμτητα.
Η ελληνικ διασπορ σε πολλς περιπτσεις αισθνεται εγκαταλελειμμνη απ την Αθνα και αυτ το αρνητικ συνασθημα πρπει να αρθε.
Το παρδειγμα της λλειψης δασκλων στα ελληνικ σχολεα του εξωτερικο, θμα για το οποο χουμε παρμβει επανειλημμνα, εναι χαρακτηριστικ.
πως και το θμα του ελληνικο σχολεου του Μονχου.
Οι βασικο ξονες της στρατηγικς της Ν.Δ. εναι:   
Η ενσχυση των οργανσεων της ομογνειας και των δεσμν της με την Ελλδα.
Η εκπαδευση και η εκμθηση της Ελληνικς γλσσας, που μαζ με τη θρησκεα αποτελον τα δο βασικ στοιχεα που προσδιορζουν την Ελληνικ ταυττητα.  
Η αναγνριση και στριξη του σημαντικο ρλου της Ελληνοορθδοξης Εκκλησας.
Η αξιοποηση του διαδικτου και η δημιουργα ενς παγκσμιου δικτου διασνδεσης.
Η επαναλειτουργα του ΣΑΕ.
Η νομοθετικ κατοχρωση του δικαιματος των ομογενν να συμμετχουν στις εθνικς εκλογς.
Σμερα σο ποτ λλοτε η πατρδα μας, που αντιμετωπζει ιστορικς προκλσεις, χει ανγκη λες τις δημιουργικς δυνμεις του Ελληνισμο. Εναι η στιγμ που οι λληνες, λοι μαζ, καλομαστε να αναλβουμε πρωτοβουλες και να καταβλουμε μεγλες προσπθειες για να ξεπερσουμε την κρση και να βλουμε την Ελλδα στο δρμο της ανπτυξης και της προδου.
Φλες και φλοι,
πως γραψε και ο νομπελστας ποιητς μας Γιργος Σεφρης: «Η Ελλδα γνεται δευτερεουσα υπθεση, ταν συλλογζεται κανες τον Ελληνισμ».
Πιστεω τι η επμενη μρα με τη Να Δημοκρατα στην κυβρνηση θα εναι διαφορετικ για την ομογνεια.
Το οφελουμε στην ανγκη αποκατστασης της αξιοπιστας της πολιτικς.
Το οφελουμε στους προγνους μας που ξενιτετηκαν.
Το οφελουμε στους σημερινος λληνες της διασπορς που ακμη κλανε για τα χωρι και για τις πλεις τους, για την πατρδα που αφσανε πσω.
Το οφελουμε στις νετερες γενις, εντς κι εκτς συνρων, για να μπορον να νοιθουν σιγουρι τι η Ελλδα δεν εναι μια μικρ χρα σε μια γωνι της γης, αλλ μια μεγλη αγκαλι σ’ ολκληρη τη γη.
Σας ευχαριστ.