The strong voice of a great community
Αύγουστος 2010

Πίσω στο ευρετήριο

  Καναδάς:

«Η Οικονομία του Καναδά παραμένει ισχυρή και χωρίς κανένα πρόβλημα...»

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό του Καναδά.

 

                                                             Του Θωμά Στεφ. Σάρα

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Τορόντο, στις 17 του Αυγούστου του 2010 ο εντιμότατος Stephen Harper, Πρωθυπουργός του Καναδά, διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με έναν μικρό ΄’αριθμό δημοσιογράφων του ξενόγλωσσου τύπου του Καναδά. Με την ευκαιρία αυτή συζητήθηκαν από την ομάδα οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στον Καναδά, καθώς επίσης και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο την χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε κυρίως τις δύο μεγάλες δημοκρατίες της Βόρειας Αμερικής. Το εθνικό Συμβούλιο Συντακτών του ξενόγλωσσου τύπου του Καναδά εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο και Γενικό διευθυντή Θωμά Στεφ. Σάρα. Με την ευκαιρία αυτή η επιθεώρηση Πατρίδες παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό λεπτομερώς τις συζητήσεις της ομάδας με τον πρωθυπουργό. Στην συζήτηση συμμετείχαν δημοσιογράφοι του Ιταλόφωνου, του Κορεατικού, του Πολωνικού, του Κινέζικου, του Εβραϊκού, του Ινδικού και του Ελληνόφωνου Τύπου του Καναδά.

Την συζήτηση άνοιξε ο Καναδός πρωθυπουργός κ. Stephen Harper, ο οποίος τόνισε: “Όπως γνωρίζετε, πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης τις μέρες αυτές παραμένει η Καναδική οικονομία. Βρισκόμαστε στο σημείο εξόδου από την οικονομική ύφεση, ισχυρότεροι από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο, πλην όμως παραμένουμε μέρος μιας παγκόσμιας οικονομίας η οποία παραμένει πολύ εύθραυστη, και το σημείο αυτό πραγματικά συνεχίζει να μας απασχολεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι σήμερα εδώ προκειμένου να απαντήσω στα ερωτήματά σας.”

Συντονιστής: “Σας διαβεβαιώ ότι θα έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό, ωστόσο όμως θα ήθελα να παρακαλέσω μέχρι τότε να σταματήσετε να παίρνετε φωτογραφίες. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την διάταξη των δεικτών του ωρολογίου, θα ξεκινήσουμε από τα αριστερά της τράπεζας και θα συνεχίσουμε με αυτή την φορά στους υπολοίπους. ”

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κ. Πρωθυπουργέ, ο υπεύθυνος διοικητής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας και ασφάλειας (CSIS), Richard Fadden, δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν ορισμένοι επαρχιακοί  και δημοτικοί πολιτικοί οι οποίοι ( κάνω αναφορά στην πρότασή του), ότι “είναι πράκτορες και κάνουν παρεμβάσεις για λογαριασμό και προς όφελος ξένων κυβερνήσεων”. Εάν αυτό αληθεύει, πιστεύεται ότι είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος έκφρασης παρόμοιων καταγγελιών; Αυτές είναι πολύ ασαφείς, πλην όμως πολύ σοβαρές καταγγελίες. Και εάν είναι πράγματι αλήθεια, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες συνέπειες, δεν νομίζετε;

Πρωθυπουργός κ. Χάρπερ: Θα μου επιτρέψεις να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο στις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Fadden. Ως πρωθυπουργός ενημερώνουμε πολύ συχνά πάνω σε θέματα που απειλούν την ασφάλεια τόσο έξω από την χώρα, όσο και μέσα στην ίδια την χώρα, το μέγεθος αυτών των απειλών και το φάσμα των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται από την υπηρεσία αυτή (CSIS), όπως και άλλους παρεμφερείς οργανισμούς ασφάλειας οι οποίοι παρακολουθούν και ασχολούνται με αυτές τις απειλές. Σε περίπτωση δε που υπάρξει κάποια παρόμοια πληροφορία βιαίως θα μελετηθεί πρώτιστα από τις αρμόδιες αυτές υπηρεσίες. Σήμερα δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι παρόμοιο  και αμφιβάλλω εάν και οι ίδιοι θα ήθελαν να προβούν σε κάποιο παρόμοιο σχόλιο. Αυτό είναι το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω πάνω σε αυτό το θέμα και πέραν αυτού, ουδέποτε θα με ακούσεις να σχολιάζω δημόσια, οτιδήποτε έχει να κάνει με συγκεκριμένα ειδικά θέματα ασφάλειας.

(Δεύτερος Δημοσιογράφος): Πριν έξι εβδομάδες, φιλοξενήσατε τον πρωθυπουργό της Ινδίας, και κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου που παραθέσατε προς τιμή του και μιλήσατε τόσο ξεκάθαρα σχετικά με την σημασία αυτής της επίσκεψης. ότι δηλαδή εσείς και ο πρωθυπουργός Singh γίνατε μάρτυρες της υπογραφής της ιστορικής πυρηνικής συμφωνίας για πολιτικούς σκοπούς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο σας είχατε κάποιες συζητήσεις σχετικές με εκτεταμένες εμπορικές  συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Το ενδιαφέρον μου σήμερα διατυπώνεται με δύο ερωτήσεις. Πρώτον, σαν αποτέλεσμα της υπογραφής αυτής της πυρηνικής συμφωνίας, για ειρηνικούς σκοπούς, αποτελεί γεγονός ότι τόσο οι Ινδικές εταιρίες, όσο και η Ινδική κυβέρνηση  έχουν την δυνατότητα εισαγωγής ουρανίου καθώς επίσης και άλλων πυρηνικών υλών από τον Καναδά, αυστηρά για ειρηνική πυρηνική χρήση και δεύτερον εάν υπάρχουν κάποιοι προσωπικοί υπολογισμοί, από σας προσωπικά, πότε αυτή η πυρηνική συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί; Για το ν επόμενο μήνα αναμένεται να φθάσουν στον Καναδά τέσσερις υπουργοί της Ινδίας ενώ περί τους 12 Καναδούς υπουργούς έχουν επισκεφθεί την Ινδία το διάστημα των τελευταίων 24 μηνών.  Πρωθυπουργός κ. Χάρπερ: “Μάλιστα. Αρχικά, σχετικά με την συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας, γνωρίζετε καλά,με κάθε ειλικρίνεια ότι θα έπρεπε πιθανότατα να σας φέρω σε επαφή με τους υπεύθυνους προκειμένου να σας ενημερώσουν περισσότερο εάν θέλετε να πληροφορηθείτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες,αλλά όμως αυτές αναφέρονται σε μια σειρά πιθανών οικονομικών δραστηριοτήτων  μεταξύ Καναδά και Ινδίας για την στήριξη και ανάπτυξη του δυναμικού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς  μεταξύ του Καναδά και της Ινδίας, η οποία πιστεύουμε ότι πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά στα χρόνια που μας έρχονται, κάτι που δεν είναι μυστικό για το ότι η Καναδική κυβέρνηση επιθυμεί ώστε η Καναδική βιομηχανία να μελετήσει αυτές τις ευκαιρίες και να συμμετάσχουν σε αυτές. ”

Είναι όμως οι συμφωνίες αυτές, σχετικές και συναρτώνται με αυτά τα πράγματα, όχι. Δεν κάναμε...καθώς επίσης και δεν θέτουμε οποιονδήποτε όρο για το ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες με Καναδικές εταιρίες. Ελπίζουμε ότι μεταξύ εκείνων που θα διεκδικήσουν την εργασία θα είναι και Καναδικές εταιρίες. Αυτό ανοίγει απλώς τις πόρτες σε ότι θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια σπουδαία και αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Το αναφέρω από την άποψη των ειδικών ...των ειδικών προβλέψεων, θα μπορούσα να σου προσφέρω περισσότερες πληροφορίες εάν δε ενδιαφέρουν και επιθυμείς, πλην όμως αφήνει περιθώρια για μια ευρύτερη συνεργασία και αλληλοεπίδραση σχετικά με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς πολιτικούς στόχους και περιλαμβάνει μια σειρά εγγυήσεις οι οποίες διασφαλίζουν τη χώρα μας ότι αυτό θα είναι και το αντικείμενο και στόχος της επιδιωκόμενης δραστηριότητας. Σχετικά με την ολοκληρωμένη οικονομική μελέτη εταιρικής σχέσης, είναι κάτι που έγινε με την κυβέρνηση την Ινδίας στο παρελθόν έτος. ΄Εχουμε ολοκληρώσει την μελέτη, και ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη κάποιων σοβαρών διαπραγματεύσεων για μια παρόμοια ρύθμιση, πλην όμως υπολείπονται πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε εκεί. Αυτός, ωστόσο, είναι ο  τρόπος που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να φτάσουμε εκεί και για τον λόγο αυτόν  προτιθέμεθα να συνεχίσουμε τον ίδιο ρυθμό υπουργικών επισκέψεων στην Ινδία, προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς μας τους στόχους. Γνωρίζω, σχετικά, ότι ο Υπουργός Γεωργίας Ριτζ, θα βρίσκεται στην Ινδία το Σεπτέμβριο, και ο Jason Kenney, Υπουργός Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, θα βρίσκεται εκεί το ίδιο χρονικό διάστημα. Σήμερα παρατηρείται ένα διαρκώς αυξανόμενο εύρος συνεργασίας μεταξύ των χώρων μας, όχι μόνο σε οικονομικά θέματα, όχι μόνον σε θέματα όπως η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά ακόμα και άλλα όπως εκείνα της ασφάλειας. Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, και όπως ήδη έχω δηλώσει, πιστεύω ότι μη Ινδία είναι μια χώρα με κοινές μετοχές, ιστορία, παρακαταθήκες και αξίες με τον Καναδά καθώς επίσης και κοινό ενδιαφέρον για το μέλλον του κόσμου, και αυτοί είναι οι λόγοι  στους οποίους εστιάζουμε αυτή μας τη σχέση.

(Τρίτος Δημοσιογράφος). Κύριε πρωθυπουργέ, έχετε βοηθήσει την κυβέρνηση της Κορέας με κάθε τρόπο, καθώς προετοιμαζόταν για  την επερχόμενη σύνοδο κορυφής των G20, πράγματι είμαστε  πολύ κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Κορέας;

Πρωθυπουργός:  “Καλή ερώτηση.  Αρχικά και σχετικά με τη σύνοδο κορυφής η απάντηση είναι ναι. Εργαστήκαμε πολύ στενά  με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας, και έχω συνεργασθεί πολύ στενά με τον πρόεδρο Lee. Ζητήσαμε τη γνώμη τους αρκετά στενά κατά την δι΄’αρκεια των προπαρασκευών μας για τη συνεδρίαση της G20 στο Τορόντο, και προφανώς συνεχίζουμε ακόμα προσφέροντας τους κάθε πιθανή βοήθεια για την διοργάνωση της επόμενης συνόδου από αυτούς. Δεδομένου μάλιστα ότι οι δύο αυτές σύνοδοι, τόσο εκείνη της φετινής χρονιάς, όσο και η άλλη της επομένης είναι τόσο στενά δεμένες προσπαθήσαμε να συντονίσουμε τα σχέδια των εργασιών και των δύο. Στην πραγματικότητα για πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχουν εξεταστεί στο Τορόντο, θέλουμε να τις δούμε να ολοκληρώνονται. Γνωρίζεις, προφανώς, το σχέδιο επιβολής οικονομικών μεταρρυθμίσεων παγκοσμίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα θέλαμε να τις δούμε να ολοκληρώνονται στην Σεούλ τον επόμενο χρόνο, για τις οποίες μάλιστα οι δύο χώρες μας έχουν εργασθεί πολύ στενά, και ξέρετε, οι υπάλληλοι μας έχουν μεγάλη εμπειρία και γνώση τόσο στο τομέα της φιλοξενίας όσο και διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, κάναμε δε καταφανές στους φίλους μας Κορεάτες ότι προτιθέμεθα να τους προσφέρουμε κάθε βοήθεια έχουν ανάγκη και που εκείνοι κρίνουν χρήσιμη. Σε ότι αφορά την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, είναι σωστό να πούμε ότι αρχίσαμε συζητήσεις με την Δημοκρατία της Κορέας για πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό. Φυσικά υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, λεπτά ζητήματα, θα μπορούσα επίσης να είμαι ειλικρινής, ορισμένα δύσκολα λεπτά ζητήματα που στο σημείο αυτό εμπόδισαν να φτάσουμε σε κάποιο τελικό συμπέρασμα, και τα ζητήματα αυτά συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να συζητούνται. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται εκείνα του τομέα του αγελαδινού κρέατος. Όπως γνωρίζετε η καναδική βιομηχανία αγελαδινού κρέατος παραμένει κλειστή στις αγορές της Κορέας μολονότι, όπως είναι γνωστό, είναι όλο και περισσότερο αποδεκτό παντού σε όλες τις αγορές της γης. Η Κίνα, να πούμε ότι, μόλις πρόσφατα άνοιξε τα σύνορά της και αυτό είναι στην πραγματικότητα το αντικείμενο προσφυγής στον ΠΟΕ από Καναδικής πλευράς, επειδή πιστεύουμε ότι είναι άδικο. Επίσης υπάρχουν ακόμα όπως γνωρίζετε ευαισθησίες γύρω από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αντιλαμβάνεστε ότι τα θέματα αυτά παραμένουν υπό συζήτηση παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι είμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής κάποιας συμφωνίας σε αυτό το σημείο.”

(Δημοσιογράφος 4). Κύριε πρωθυπουργέ, όπως γνωρίζουμε όλοι, είμαστε μια χώρα μεταναστών, και οι άνθρωποι αυτοί ακούνε θαυμάσιες ιστορίες πριν έλθουν εδώ. Όταν όμως έρθουν εδώ, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Πιστεύω ότι συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να έχουμε σοβαρά προβλήματα στην αξιοποίηση των ικανοτήτων, των γνώσεων, και της παιδείας των καλά εκπαιδευμένων επαγγελματιών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας των ελλείψεων στους τομείς της ιατρικής, καθώς επίσης και άλλους επαγγελματικούς τομείς. Έτσι λοιπόν η ερώτησή μου είναι εάν πιστεύετε ότι έχουν γίνει αρκετά, λόγω του ότι γνωρίζω προσωπικά ότι πράγματι έχουν γίνει πολλά, πάνω σε αυτόν τον τομέα και ποιό είναι το όραμά σας στον τομέα αυτόν, με άλλα λόγια που πάμε από εδώ, πότε νομίζετε ότι θα φτάσουμε εκεί που πρέπει;  Πρωθυπουργός κ. Χάρπερ:  “Πραγματικά έχουν γίνει πολλά. Όπως γνωρίζετε, έχουμε επενδύσει $ 50 εκατομμύρια δολάρια από τότε που αναλάβαμε την διακυβέρνηση του τόπου, κυρίως μέσω του προγράμματος οικονομικής δράσης, προκειμένου ενισχυθεί η ταυτοποίηση και η αναγνώριση των επαγγελματικών γνώσεων πτυχιούχων ξένων πανεπιστημίων. Αποτελεί μια πραγματικά δυνατή πίστη της κυβέρνησης ότι σε πολλούς τομείς δεν κατορθώσαμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που είχαμε και ότι σε πολλούς τομείς υποβαθμίζουμε αυτές τις δυνατότητες συνεισφοράς των μεταναστών προς την χώρα. Είναι προφανές ότι σε κάποιο βαθμό αισθανθήκαμε να αδικήθηκαν αυτά τα προγράμματα σε σχέση με ορισμένες κατηγορίες μεταναστευτικών προγραμμάτων μας, ένα στοιχείο που τραγικοποιεί τη θέση των ατόμων που αδικούνται καθώς επίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις που οι ιδιώτες δεν κατορθώνουν να αναγνωρίσουν τους τίτλους σπουδών τους. Από την αρχή αναγνωρίσαμε, τις αιτίες για τις οποίες έπρεπε να επενδύσουμε τα χρήματα, το αναγνωρίσαμε αρχικά και πραγματικά έγινε έτσι, πλην όμως αυτό εφαρμόστηκε από κοινού και σε συνεργασία με τις επαρχιακές διοικήσεις οι οποίες είναι εκείνες που ελέγχουν τις αγορές εργασίας και της διαδικασίας αναγνώρισης. Έχουμε δημιουργήσει, έχουμε επιτύχει στην πραγματικότητα μια παν-καναδική συμφωνία με τις επαρχίες, την γνωστή παν-Καναδική συμφωνία για την αξιολόγηση και αναγνώριση των τίτλων σπουδών ξένων πανεπιστημίων, κάτι το οποίο θα ονόμαζα ξένες επαγγελματικές εμπειρίες, και το οποίο αποτελεί ένα πρώτο βήμα στον συγχρονισμό και συντονισμό όλων των τμημάτων της διοικητικής μηχανής στον τομέα αυτόν. Προσωπικά πιστεύω ότι επιτύχαμε κάποια πρόοδο προς αυτή τη κατεύθυνση. Ρώτησες συγκεκριμένα για τον ιατρικό κλάδο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτό;ς είναι ένας από τους ποιό λεπτούς κλάδους λόγω του ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνον το τι δεν γνωρίζουμε...αλλά ακόμα και ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που ρυθμίζουν τον κλάδο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα οι επαρχίες είναι εκείνες που ασκούν την εξουσία και οι οποίες μεταβιβάζουν την εξουσία επιλογής σε επιτροπές με μέλη άτομα που προέρχονται από τον κλάδο. Παρ’ όλα αυτά όμως σήμερα εφαρμόζουμε ένα πιλοτικό εθνικό πρόγραμμα αξιολόγησης τίτλων σπουδών για άτομα με τίτλους σπουδών στην ιατρική από ξένα πανεπιστήμια τα οποία κάνουν πρακτική εξάσκηση στο Καναδά ενώ παράλληλα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιλύσουμε αυτό το σοβαρό θέμα των ικανοτήτων των υποψηφίων. Πλην όμως επαναλαμβάνω ότι προσπαθούμε να το κάνουμε σε συνεργασία. Πιστεύω ότι κάνουμε κάποια πρόοδο, πλην όμως ομολογώ ότι είναι ανάγκη να γίνουν ακόμα περισσότερα.”

(Θωμάς Σ. Σάρας): Κύριε πρωθυπουργέ, θα σας υποβάλλω τρεις ερωτήσεις.

(Πρωθυπουργός κ. Χάρπερ): Τρεις;

(Θωμάς Σ. Σάρας): Επικαλούμαι τις προνομίες μου. Πριν πω οτιδήποτε θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι περάσατε απόφαση στο κοινοβούλιο για την προστασία των Καναδών καταναλωτών από τις διάφορες εταιρίες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες. Έμεινα κατάπληκτος όταν πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι μια από αυτές η Citi Bank, χρεώνει στους Καναδούς χρήστες επιτόκια μέχρι και 22,50 τις εκατόν, ενώ το ίδιο διάστημα η τράπεζα του Καναδά, η Κεντρική τράπεζα της χώρας τους δανείζει με ελάχιστο θα έλεγα μηδέν επιτόκιο. Θα ήθελα επίσης να σου πω ότι εκείνοι που συνήθως στρέφονται σε αυτή την υπηρεσία είναι νέο μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν κάποια καλή εργασία και προσπαθούν με την χρέωση να συντηρήσουν την οικογένειά τους, και δυστυχώς γίνονται θύματα εκείνων που εκδίδουν τις κάρτες, οι οποίοι και τους καταληστεύουν. Με τη δεύτερη ερώτηση θέλω να σου πω ότι την περασμένη εβδομάδα είχα μια συνομιλία με τον Φίλιπ Αγγελίδη και τον Βύρωνα Γεωργίου. Εκ των  οποίων, ο μεν Αγγελίδης είναι πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε ο πρόεδρος Ομπάμα των ΗΠΑ, και ο δεύτερος είναι μέλος της επιτροπής αυτής. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας και οι δύο αυτοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση που βασανίζει τόσο άσχημα την Ευρώπη, την ώρα αυτήν, πρόκειται σταδιακά να έλθει και στην Αμερική, και φυσικά εάν κτυπήσει την Αμερική είμαι βέβαιος ότι πρόκειται να έχει επιπτώσεις οικονομικές και πάνω μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διερωτώμαι εάν η κυβέρνηση σας προτίθεται να εφαρμόσει κάποιο μέτρο προκειμένου να εμποδίσει αυτές τις συνέπειες ή και εάν προτίθεται να αντιδράσει παρόμοια με το παρελθόν και στο μέλλον δεδομένου ότι ακόμα η οικονομία προσπαθεί να ξεπεράσει την ανάκαμψη.

Και τέλος, η Τρίτη ερώτηση, κ. Πρωθυπουργέ, με κάθε σεβασμό και εκτίμηση, θέλω να φέρω στην αντίληψή σας ότι το Γενικό Προξενείο της Κίνας στο Τορόντο, κατακρατεί το Καναδικό διαβατήριο το οποίο έχει  εκδοθεί σε Καναδό πολίτη κινεζικής καταγωγής, και αρνούνται να το επιστρέψουν στο δικαιούχο, ο οποίος το υπέβαλλε προκειμένου να του δοθεί άδεια επίσκεψης στην Κίνα. Θα ήθελα να γνωρίζω εάν οι διπλωμάτες αυτής της χώρας έχουν το δικαίωμα παρακράτησης Καναδικού εγγράφου, είτε ο ιδιοκτήτης του τους είναι αρεστός, είτε όχι. Σας ευχαριστώ.

(Πρωθυπουργός κ. Χάρπερ): Μάλιστα. Επιτρέψτε μου να ασχοληθώ με το πρώτο και το τρίτο θέμα πρώτα. Ρίξτε μια ματιά και δείτε τους προβληματισμούς της κυβέρνησης μας, νομίζω ότι αυτό τα ξανάπα προηγουμένως, συμμεριζόμαστε τους προβληματισμούς για ορισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται εκεί έξω και είναι έξω από τις πρακτικές της βιομηχανίας και σχετικά με το πιστωτική φιλοσοφία που εφαρμόζουν ορισμένες εταιρίες πιστωτικών καρτών, και έχουμε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βαθμό πειθούς προκειμένου να αναπροσαρμόσουν αυτές τις πρακτικές. Σου υπόσχομαι να ρίξω μια ματιά προσωπικά σε τούτη τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεται. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν μπορεί να τελεί υπό την ευθύνη της τράπεζας του Καναδά. Θα μπορούσε προφανώς να υπάγεται κάτω από τις αρμοδιότητες του ΟΣΦΙ ή θα μπορούσε να υπαχθεί κάτω από τους καταναλωτικούς,  ένα από τους οργανισμούς των καταναλωτών, σε κάθε περίπτωση ωστόσο αποτελεί μια κατάσταση την οποία συνεχίζουμε να παρακολουθούμε.

Από την άποψη του διαβατηρίου, απλώς σε ενημερώνω ότι κρατώ σημείωση για τους προβληματισμούς σου γύρω από την κατακράτηση του Καναδικού διαβατηρίου. Δεν γνωρίζω να υφίσταται κάποιο παρόμοιο δικαίωμα για κάτι τέτοιο, πλην όμως θα ενεργήσουμε εάν μας δόσεις τις απαραίτητες πληροφορίες. Μπορώ να ενεργήσω πάνω σε αυτές και να δω τι συμβαίνει ακριβώς ποιος ο λόγος, λόγω του ότι δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με αυτή την συγκεκριμένη υπόθεση. Από την άποψη των οικονομικών προβλημάτων στην Ευρώπη και τον κατά κάποιον σχετικό βαθμό και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι γνωστά εκείνα που επαναλαμβάνω συνεχώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι η προσπάθειά μου να υπενθυμίζω στους Καναδούς ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν άρχισε στην χώρα μας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι επιδόσεις μας παρουσίασαν τη τάση καλύτερης απόδοσης από την Ευρώπη, καλύτερης από τις ΗΠΑ, καλύτερης από σχεδόν όλες τις βιομηχανικές, και τις υπόλοιπες βιομηχανοποιημένες οικονομίες. Και λέγοντας αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ζούμε σε ένα σύστημα παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορώ να ισχυρισθώ ότι αυτές οι καταστάσεις δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στο Καναδά. Το γνωρίζαμε ότι θα συμβεί αυτό, το γνωρίζαμε εδώ και ένα χρόνο, καθώς είχαμε μεγάλες απώλειες  θέσεων εργασίας. Σήμερα έχουμε αρχίσει να ανακτούμε σταδιακά όλες αυτές τις εργασίες που χάσαμε, πλην όμως είχαμε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας απλούστατα εξ αιτίας των επιπτώσεων που ορισμένα από αυτά τα προβλήματα είχαν στις εξαγωγικές μας αγορές και ποιο συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολίτες της Αμερικής. Όπως αντιλαμβάνεσαι δεν είναι δυνατόν να παριστάνουμε ότι εμείς είμαστε  απόλυτα απομονωμένοι. Μπορώ όμως να σου πω αυτό, το ότι δηλαδή κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε πράγματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι καμία από αυτές τις αιτίες  ή και πιθανές αιτίες αυτής της κρίσης ή οποιασδήποτε περαιτέρω κρίσης μπορεί να υπάρξει σε τούτη τη χώρα. Για παράδειγμα,όπως γνωρίζεις,βασικά υπάρχουν τρις προβληματικές περιοχές \εάν μελετήσεις τις ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Την πρώτη αποτελεί η κατάσταση στον Τραπεζικό τομέας, όπου μεγάλα οικονομικά ιδρύματα, σε ολόκληρη την έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένες χώρες της Ευρώπης έχουν μολυσμένα στοιχεία ενεργητικού  ή χονδροειδώς υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία στα βιβλία τους και πολλές από αυτές τις τράπεζες δεν είχαν τη βάση που θα έπρεπε και όφειλαν να έχουν, σαν αποτέλεσμα παρουσίασαν οικονομικές αδυναμίες όταν  άρχισε να περιορίζεται η πίστωση και να στενεύουν τα οικονομικά περιθώρια. Πλην όμως καμία Καναδική Τράπεζα δεν βρίσκεται σε αυτήν την κατηγορία. Εμείς είχαμε ένα δυνατό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα δυνατό ενεργοποιημένο σύστημα ελέγχων των κανονισμών το οποίο έχει συμβάλει στην δημιουργία προληπτικής συμπεριφοράς εκ μέρους των Καναδικών Τραπεζών. Οι Καναδικές Τράπεζες δεν βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Κανένας απολύτως στον κόσμο δεν ισχυρίζεται ότι οι Καναδικές τράπεζες είναι ασταθείς ή και αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αστάθειας. Εμείς εδώ στον Καναδά έχουμε ένα δυνατό και καλά οργανωμένο χρηματοοικονομικό σύστημα ρύθμισης το οποίο επίσης δημιούργησα  ένα πολύ παραγωγικό σύστημα από πλευράς των Καναδικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα οι Καναδικές τράπεζες αρχίζουν, - προφανώς παραμένουν πολύ επιφυλακτικές-, πλην όμως αρχίζουν να ερευνούν για την ανεύρεση τρόπων οι οποίοι θα τις βοηθήσουν να εκμεταλλευτούν τη κρίση ώστε να επωφεληθούν από αυτήν, ξέρετε, ορισμένοι από τους άλλους χρηματιστηριακούς τομείς αποβλέπουν στην προώθηση του μεγέθους του Καναδικού χρηματοπιστωτικού τομέα σαν παράδειγμα σε ολόκληρο το κόσμο, και φυσικά, έχουμε μια κοινή ομάδα εργασίας με την επαρχία του Οντάριο και άλλους και προσπαθούμε να εξερευνήσουμε τρόπους προκειμένου να είμαστε πιότερο επιτύχεις. Καθώς δε αντιλαμβάνεσαι ο τραπεζικός τομέας δεν μας προβληματίζει. Συμμετέχουμε μάλιστα σε συζητήσεις διεθνούς επιπέδου για τη επιβολή μεταρρυθμίσεων επί των κανονισμών εργασίας των οικονομικών και τραπεζικών ιδρυμάτων. Παρ’ όλα αυτά δεν ισχυριζόμαστε ότι το σύστημά μας είναι τέλειο. Παραμένουμε πάντοτε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις. Συνεργαζόμαστε, όπως γνωρίζεις, με τις επαρχίες του Οντάριο και τις βρετανικής Κολομβία και άλλες προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα εθνικό  σύστημα κανονισμών επί των χρηματιστηριακών ιδρυμάτων αυτής της χώρας, ακριβώς επειδή αυτός είναι ένας τομέας του χρηματιστηριακού συστήματος ο οποίος δεν ελέγχεται σε εθνικό επίπεδο, και επίσης αποτελεί έναν τομέα ο οποίος μας δημιούργησε προβλήματα κατά την διάρκεια της κρίσης. Έτσι, ξέρετε, με τα μέτρα αυτά σήμερα δεν έχουμε προβλήματα, παρ’ όλα όμως αυτά συνεχίζουμε να παίρνουμε δραστικά μέτρα προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες αντιμετώπισης οποιουδήποτε πιθανού προβλήματος και εάν προκύψει. Παρόμοια είναι και η πολιτική μας και στον τομέα των νοικοκυριών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως γνωρίζετε, το γεγονός ότι τα νοικοκυριά είχαν υπερχρεωθεί, και ιδιαίτερα στον τομέα των υποθηκών και κυρίως με επίκεντρο αυτές τις υποθήκες οι οποίες αποτέλεσαν το μεγάλο πρόβλημα που μας οδήγησε στη κρίση. Αλλά όμως εδώ στον Καναδά, έχουμε ένα πολύ διαφορετικό σύστημα υποθηκών δεδομένου ότι οι υποθήκες ασφαλίζονται από μια αξιόπιστη κυβερνητική υπηρεσία. Αυτές οφείλουν μάλιστα, να πληρούν ορισμένους συγκεκριμένους όρους για να γίνουν αποδεκτές. Οι χρηματοπιστωτικοί μας οργανισμοί δε στην πλειοψηφία τους δεν εμπορεύονται υποθήκες. Αντίθετα, μάλιστα, κρατούν οι ίδιοι τις υποθήκες. Δεν προσπαθούν να τις μετατρέψουν σε φανταχτερά χρηματιστηριακά προϊόντα. Παράλληλα δε εδώ στον Καναδά δεν έχουμε προϊόντα όπως τα γνωστά δεύτερης διαλογής δανεισμοί. Τώρα μάλιστα, για άλλη μια φορά τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε λάβει ορισμένα μέτρα για την ενδυνάμωση των ορισμένων παραμέτρων σχετιζόμενων με τις υποθήκες,  μόνο για να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κάποια κατάσταση υπερθέρμανσης των αγορών  ή κατάσταση κατά την οποία το νοικοκυριό δεν αντιμετωπίζει υπέρογκες υποχρεώσεις στις οποίες και αδυνατεί να ανταποκριθεί. Θα ήθελα να τονίσω ότι προβληματιζόμαστε με την αύξηση των υποχρεώσεων από τον ιδιωτικό δανεισμό, από τον δανεισμό των νοικοκυριών στον Καναδά. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο ίδιος ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο τομέας των ενυπόθηκων δανείων, σε γενικές γραμμές παραμένει υγιής στη χώρα μας.

Το Πρόβλημα της Ευρώπης.

  Τρίτη πηγή προβλημάτων , και ποιό συγκεκριμένα στην Ευρώπη, αποτελεί ο δημόσιος τομέας. Τα τεράστια χρέη τα οποία δημιουργούνται από τις κυβερνήσεις, φανταστικά ποσά δανεισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις, η παραποίηση των λογιστικών βιβλίων για την απόκρυψη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του ταμείου του κράτους. Όπως γνωρίζετε, εμείς εφαρμόζουμε πολύ αυστηρούς ελέγχους στον δημοσιονομικό τομέα του κράτους, στον Καναδά. Παρ’ όλα αυτά,  όμως, γνωρίζετε, ότι έχουμε εφαρμόσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της οικονομίας μας, από ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα δε και με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας μας, το δημόσιο χρέος και τα όρια δανεισμού του Καναδά παραμένουν κοντά στον πάτο, ( τα μικρότερα), από τις υπόλοιπες βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου. Ακόμα και τώρα πολύ χαμηλά επίπεδα ελλείμματος και χρέους. Αποτελούμε, επίσης,  μια από τις λίγες χώρες οι οποίες διαθέτουν ένα δημοσιοποιημένο οικονομικό πρόγραμμα επιστροφής σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στα μέσα της περιόδου. Αυτός είναι και ο λόγος, ξέρετε, που ενθαρρύνω την μελέτη, κάθε φορά που είμαι υποχρεωμένος να εξηγώ στους πολίτες το θέμα αυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι πολίτες προβληματίζονται γύρω από το δημόσιο χρέος, κάτι που θα πρέπει πάντοτε να μας απασχολεί, πλην όμως εάν ο Καναδάς αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα από το ύψος του δημοσίου χρέους, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, όλες οι υπόλοιπες διοικήσεις πρόκειται να πτωχεύσουν πολύ πριν από εμάς, είμαστε οι τελευταίοι που θα αντιμετωπίσουμε μια παρόμοια πιθανότητα, επειδή τα δικά τους παθητικά είναι δύο, τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερα, και επομένως χρωστούν πολύ μεγαλύτερα ποσά. Έτσι, το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, για όσο διάστημα θα τηρήσουμε  το οικονομικό μας σχέδιο, αν μπορώ να το πω ανοιχτά αυτό σε όλους σας,  και εφ’ όσον η Συντηρητική κυβέρνηση κάνει αυτό που πιστεύει και λέει και όχι ότι θέλει να μας επιβάλει να κάνουμε η αντιπολίτευση, και για όσο διάστημα εφαρμόζουμε εκείνα που δηλώνουμε, που είναι ο τερματισμός του προγράμματος αναθέρμανσης της οικονομίας, και αρχίσουμε την διεργασία για την επαναφορά στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με το τέλος της οικονομικής κρίσης, γνωρίζετε, ότι έχουμε αυτό το στόχο για την άνοιξη του ερχόμενου χρόνου, τότε όλα θα πάνε καλά. Εάν όμως, αντίθετα, κάνουμε ότι μας ζητά η αντιπολίτευση και με μονιμοποίηση των δαπανών και ακόμα την αύξηση τους, τότε θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε μερικά χρόνια από τώρα. Αλλά τη στιγμή αυτή , σας διαβεβαιώ, δεν έχουμε πρόβλημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να έχουμε πρόβλημα σε κανέναν από αυτά που αναφέραμε νωρίτερα. Έτσι, λοιπόν, για μνα ανακεφαλαιώσω όλα τα προηγούμενα, εάν παρακολουθείς τα προβλήματα των άλλων χωρών, κανένα από αυτά δεν απασχολεί σήμερα τον  Καναδά. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτό αποτελεί το μοναδικό που έχουμε να κάνουμε τη στιγμή αυτή. Το μόνο άλλο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε , όπως αυτό που έκανα στο Τορόντο όταν προήδρευα την ομάδα των 20, είναι να προσπαθήσουμε  να πείσουμε τις άλλες χώρες  του κόσμου να υιοθετήσουν ορισμένες από τις πρακτικές μας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών κανονισμών, στα δημόσια οικονομικά και σε άλλους τομείς. Ορισμένα από αυτά τα εφαρμόζουμε στην προσπάθειά μας να τους πείσουμε να τα εφαρμόσουν σε διεθνές επίπεδο. Αυτός είναι ο μοναδικός διαφορετικός τρόπος που θα βοηθήσει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Σε τελική ανάλυση, εάν υπάρχουν βαθιά προβλήματα στις εξαγωγικές μας αγορές, αυτά πρόκειται  να μας επηρεάζουν, και αυτό υπήρξε ένα πρόσφατο πρόβλημα, πλην όμως οι ίδιοι κάνουμε ότι είναι δυνατόν στο εσωτερικό της χώρας μας που θα μπορούσαμε να κάνουμε  για να το ξεπεράσουμε,  παράλληλα όμως συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς μας συνεταίρους στην προσπάθειά μας να τους βοηθήσουμε να ξεφύγουν από τις δυσκολίες ή και να ξεπεράσουν τα κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σας ευχαριστώ.