The strong voice of a great community
Αύγουστος 2010

Πίσω στο ευρετήριο

 

Οικονομικές Συμβουλές.

  

Τα Πλεονεκτήματα των Χαμηλών Επιτοκίων.

  

Του Γιώργου Κοσμόπουλου*

   

Η διατήρηση των επιτοκίων σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων, δεν αποτελεί πάντοτε τη λύση για την καλύτερη δυνατή οικονομική ανάπτυξη. Η Ιαπωνία αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της αρχής. Η χρηματιστηριακή αγορά της οποίας γνωστή ως Nikkei, έφτασε στο κατακόρυφο της ανόδου το 1989 στο επίπεδο των 39.000. Σήμερα, ωστόσο, ύστερα από δύο δεκαετίες κατά την διάρκεια των οποίων στην ουσία τα βασικά επιτόκια ήταν 0% η χρηματαγορά της Nikkei ανέρχεται σε 10.000 ( παρουσιάζει δηλαδή μια μείωση του ύψους του 75% κατά την τελευταία γενιά). Με την διατήρηση των επιτοκίων τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα, η ιαπωνική κυβέρνηση προσπάθησε να αναζωπυρώσει μια οικονομία, η οποία ήταν δεμένη χειροπόδαρα εξ αιτίας των γιγαντιαίων επιπέδων δημόσιου χρέους και την έκρηξη δύο τεράστιων οικονομικών φυσαλίδων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με επιπτώσεις πάνω στους τομείς των τραπεζών και των ακινήτων. Κάτι παρόμοιο ακούγεται σαν γνωστό, δεν νομίζετε; Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μόλις πρόσφατα έχουν βιώσει μια παρόμοια οικονομική πραγματικότητα εξ αιτίας της τεράστιας αύξησης του δημόσιου χρέους και τις οικονομικές φυσαλίδες οι οποίες έσκασαν ακριβώς πάνω στους ίδιους τομείς της οικονομίας . Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες η διοίκηση των ΗΠΑ εφάρμοσε πολιτική συμπίεσης των επιτοκίων δανεισμού, με την ελπίδα ότι με τον τρόπο αυτό θα αναθερμανθεί και πάλι, η καταναλωτική τους οικονομία. Αλλά όμως σύμφωνα λοιπόν με τον γνωστό φυσικό Albert Einstein, ο ορισμός της παράνοιας επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, δηλαδή επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι αναμένεται διαφορετικό αποτέλεσμα. Το ερώτημα όμως και πάλι είναι εάν θα κατορθώσουν οι ΗΠΑ να

 

αποφύγουν μια παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία (σε αντίθεση με την Ιαπωνία), ή η συγκεκριμένη πολιτική του 0% επιτοκίου πρόκειται να έχει διαφορετικά αποτελέσματα αυτή τη φορά; Αυτό αποτελεί μια υπόθεση την οποία πρόκειται να δείξει ο χρόνος.

 

 

 

Ο κ. Don Coxe, έχει παρόμοιες ανησυχίες τις οποίες αναφέρει στο συνημμένο ηλεκτρονικό αρχείο pdf, στο οποίο χαρακτηρίζει την πολιτική των μηδέν επιτοκίων ως "δημοσιονομική ηρωίνη». Βασικά όταν μια οικονομία συνηθίσει στην αποδοχή του «δωρεάν» χρήματος (με μηδενικό ή πολύ χαμηλά επιτόκια), τότε είναι βέβαιο ότι πρόκειται να περάσει από μια δύσκολη περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας οφείλει να αναπροσαρμοστεί σε υψηλότερα επιτόκια.

 

Τα ίδια αυτά, εξ άλλου, χαμηλά ποσοστά επιτοκίων είναι αυτά που έβαλαν πολλούς στον πειρασμό να αγοράσουν μεγαλύτερο σπίτι ή καινούργιο αυτοκίνητο, κάτι το οποίο όμως είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη δυσκολία για την απεξόφληση του καθώς οι δανειολήπτες στην πραγματικότητα υποχρεώνονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με πολύ υψηλότερα επιτόκια από αυτά που γνωρίζουμε και με τα οποία έχουμε συνηθίσει να εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια.

 

 Ο Γιώργος Κοσμόπουλος, CIM, FCSI,

είναι Σύμβουλος Επενδύσεων & Financial Planner της BMO Nesbitt Burns

 (416) 359-4502 1 (800) 567-3006