The strong voice of a great community
Απρίλης 2007

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Τουρκία ώρα μηδέν

                                       Του Θωμά Στεφ. Σάρα

Ανοικτή σύγκρουση μεταξύ της πολιτικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν και της παντοδύναμης χούντας των στρατηγών οι οποίοι κυβερνούν από το παρασκήνιο ξέσπασε, εξ αιτίας της προσπάθειας της κυβέρνησης να προωθήσει για το αξίωμα του Προέδρου της Τουρκικής “Δημοκρατίας” τον έμπιστο συνεργάτη και φίλο του Ερντογάν, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον οποίο ωστόσο δεν αποδέχονται και ούτε εμπιστεύονται οι στρατιωτικοί.

Με αφορμή το γεγονός της αδυναμίας της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό μελών του κοινοβουλίου για την εκλογή του Προέδρου, την οποία μποϋκοτάρισε η αντιπολίτευση με την απουσία των μελών της, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εξέδωσε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου σκληρή ανακοίνωση, η οποία ερμηνεύεται από τους πολιτικούς παρατηρητές ως παρέμβαση του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μια σειρά γεγονότων τα οποία σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορα σχολεία της Τουρκίας, τα οποία οι στρατηγοί θεωρούν ότι συνιστούν επίθεση εναντίον του κοσμικού κράτους.

Στην ανακοίνωση του επιτελείου τονίζεται ότι σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών, έγινε με την άδεια ή τη γνώση των διοικητικών αρχών, γεγονός που μεγεθύνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αυτήν : “είναι γεγονός, ότι οι δραστηριότητες αυτές, έρχονται σε αντίθεση με την αρχή περί ουσιαστικής και όχι μόνο στα λόγια, υιοθέτησης των αρχών του καθεστώτος, που ανέφερε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στις 12 Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα, παραβιάζουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις αρχές του Συντάγματος”, και συμπληρώνει ότι “το πρόβλημα που προτάσσεται τις τ5ελευταίες μέρες κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εστιάζεται στη συζήτηση περί κοσμικού καθεστώτος. Οι ένοπλες δυνάμεις, παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση αυτή”, αναφέρει. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ξεκάθαρα, εναντίον των συζητήσεων αυτών και αν χρειαστεί, θα δείξουν με τρόπο ξεκάθαρο, τη στάση και τη συμπεριφορά τους”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: “όλοι όσοι αντιτίθενται στην αντίληψη,- ευτυχής, όποιος λέει είμαι Τούρκος-, του Ατατούρκ, είναι και θα παραμείνουν εχθροί της Τουρκίας.  Οι ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ακλόνητη αποφασιστικότητά τους να φέρουν σε πέρας στο έπακρο, τα καθήκοντα που τους έχουν δοθεί από το νόμο, για την υπεράσπιση αυτών των αρχών”.

Απαντώντας στην διακοίνωση αυτή των Τούρκων στρατηγών ο Πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε με δική του ανακοίνωση ότι ο τουρκικός λαός θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης της σταθερότητας και της αίσθησης ασφάλειας στη χώρα.

“Η πολιτική ενότητα και η κοινωνική δομή αυτής της χώρας μπορεί ενίοτε να πέφτουν θύματα συμφορών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του.

“Ούτε το Έθνος, ούτε η ιστορία θα συγχωρήσουν εκείνους που θα επιχειρήσουν να υπονομεύσουν ή να αμαυρώσουν την κοινωνική μας δομή ή το πνεύμα μας της αλληλεγγύης και της γενναιοδωρίας”. Πρόσθεσε δε ότι “αυτό το έθνος πλήρωσε ένα υψηλό και οδυνηρό τίμημα κάθε φορά που χάθηκαν τα θεμέλια της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Όμως δεν εγκρίνει πια και δεν θα εγκρίνει ξανά τους καιροσκόπους που καραδοκούν και ανοίγουν το δρόμο στην καταστροφή”.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ, ύστερα από σύσκεψή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι “η ανακοίνωση του γενικού επιτελείου” , έχει χαρακτηρισθεί ως πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε δε ότι: “πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, στο πλαίσιο του δημοκρατικού κράτους δικαίου, το γεγονός ότι το γενικό επιτελείο χρησιμοποιεί διατυπώσεις εναντίον της κυβέρνησης, και τόνισε ότι το γενικό επιτελείο “βρίσκεται υπό τις διαταγές του πρωθυπουργού, και είναι υπεύθυνο απέναντι στον πρωθυπουργό”.

Για τον ομιλητή σημασία έχει η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την έκδοση της ανακοίνωσης και τόνισε ότι είναι “άξιο προσοχής το γεγονός ότι αυτή εκδίδεται κατά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα τα μεσάνυχτα”. Σύμφωνα με τον ομιλητή η ανακοίνωση θα εκληφθεί ως προσπάθεια να επηρεαστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο κατέφυγε η αντιπολίτευση ζητώντας να προκηρυχθεί άκυρη η διαδικασία της εκλογής.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα ο Τουρκικός τύπος ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Τούρκους ψηφοφόρους να εκφράσουν την δική τους θέση και θέληση. 

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, “Οι προεδρικές εκλογές μετατρέπονται σε πολιτική κρίση”. Ενώ η Βατάν αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της “η μόνη σωτηρία για την Τουρκία είναι να προκηρύξει τους επόμενους μήνες βουλευτικές εκλογές, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση, και ζητά από τα πολιτικά κόμματα να λάβουν σοβαρά υπ όψη τη προειδοποίηση των στρατιωτικών και να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή των εκλογών το ταχύτερο δυνατό”.

Η Μιλιέτ υποστηρίζει ότι απέτυχε η στρατηγική του πρωθυπουργού να περιμένει έως τη τελευταία στιγμή για να καταλάβει με έκπληξη την αντιπολίτευση και συμπληρώνει ότι η Τουρκία βαδίζει προς τις εκλογές....

Η κρίση αυτή δεν άφησε αδιάφορη και την Ευρώπη η οποία αντέδρασε με έντονα στην ανακοίνωση του στρατού, προειδοποιώντας τους στρατηγούν να μείνουν μακριά από την πολιτική. Ο σεβασμός της δημοκρατίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο υπεύθυνος για την διεύρυνση επίτροπος Ρεν, ο οποίος χαρακτήρισε περίεργη τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε η ανακοίνωση.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι τις τελευταίες μέρες αρκετά δημοσιεύματα εφημερίδων στην βόρεια Αμερική αναφέρθηκαν πάνω στην πολιτική του Τούρκου πρωθυπουργού και τους κινδύνους που δημιουργούσε αυτή.