The strong voice of a great community
Απρίλης 2007

Πίσω στο ευρετήριο

    Νέο πολιτικό σκηνικό στα Βαλκάνια

                                        Του Θωμά Στεφ. Σάρα

 

Ύστερα από μια περίοδο άσκησης πολιτικής ηττοπάθειας και ενδοτισμού στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, είναι η πρώτη φορά που ένας άνεμος μιας νέας πολιτικής κατεύθυνσης αρχίζει να φυσά στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς η υπεύθυνη Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, αρχίζει να υψώνει τον τόνο της φωνής της εκφράζοντας την θέληση και απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Τα γεγονότα, όπως είναι γνωστόν ξεκίνησαν με δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας ο οποίος κατά την διάρκεια επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι οι “Τούρκοι πιλότοι των πολεμικών αεροπλάνων της χώρας του ποτέ δεν παραβίασαν τον Ελληνικό εναέριο χώρο και ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο υπεύθυνοι των επεισοδίων πάνω από το Αιγαίο είναι οι Έλληνες αεροπόροι οι οποίοι παρενοχλούν τους Τούρκους πιλότους οι οποίοι πετούν στο διεθνή χώρο.” Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πετάει τα αεροπλάνα της πάνω από το Αιγαίο χωρίς να είναι οπλισμένα, εάν και η Ελλάδα δεχθεί να κάνει το ίδιο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της Τουρκικής χούντας η ΥπΕξ Ελλάδας η Ελληνίδα πολιτικός τόνισε:

“ Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα με μια άμυνα ισχυρή, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα”. Πρόσθεσε ότι η Αθήνα είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση όμως ότι η άγκυρα θα αποδεχτεί το κοινοτικό κεκτημένο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε “ Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει”.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η απάντηση της Ελληνίδας ΥπΕξ  πραγματικά ξάφνιασε την Άγκυρα, η οποία, όμως,  απορροφημένη με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συγκεντρωθεί απειλητικά στον πολιτικό της ορίζοντα, αρκέστηκε να τονίσει ότι οι δηλώσεις αποτελούν προσωπική εκτίμηση της Υπουργού. Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ότι τους τελευταίους μήνες ο ΥπΕξ Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, τουλάχιστον δύο φορές ματαίωσε επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, (Δεκέμβριο και Μάρτη), εξ αιτίας της πολιτικής όξυνσης που διέρχονται οι σχέσεις των δύο χωρών.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η πολιτική κρίση της Άγκυρας αρχίζει να προσλαμβάνει τρομαχτικές διαστάσεις καθώς εξ αιτίας της εκλογής νέου προέδρου της “δημοκρατίας” το πολιτικό κατεστημένο της χώρας εμφανίζεται έτοιμο να συγκρουσθεί με το στρατιωτικό παρακράτος, το οποίο κατ’ επανάληψη τόνισε δημόσια την μη αποδοχή της υποψηφιότητας του πρωθυπουργού της χώρας Ταγήπ  Ερντογκάν για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα το στρατιωτικό παρακράτος φοβάται τον Εντοργκάν ότι θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την κατάλυση των αρχών του Κεμαλισμού, οι οποίες καθορίζουν ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις αρχές της ανεξιθρησκίας, για τις οποίες όμως παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Άγκυρας.

Από την δική του πλευρά ο τελευταίος περιορίσθηκε να επαναλάβει ότι ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο της χώρας συνεχίζει να πιστεύει στη αρχή της ευνομίας και την έννομη τάξη, και ότι κανένας δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος από την όξυνση του πολιτικού κλήματος.

Θα πρέπει να τονισθεί επίσης ότι το “βαθύ κράτος”  της φασιστικής υπέρ-δεξιάς διοργάνωσε μαχητική διαδήλωση με την συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν να μην επιτραπεί στον πρωθυπουργό να διεκδικήσει την προεδρία της δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας την διαδήλωση ο τελευταίος τόνισε ότι δεν αποτελούσε τίποτα το ιδιαίτερο και συμπλήρωσε ότι  απλώς ορισμένοι μεγαλοποίησαν την σημασία και τον όγκο εκείνων που συμμετείχαν.

Το ίδιο διάστημα ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Γερμανία ελπίζοντας ότι θα κατόρθωνε να αποσπάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του. Δυστυχώς για αυτόν όμως η Γερμανίδα καγκελάριος του ξεκαθάρισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις περνούν πάντοτε μέσα από την Λευκωσία. Παράλληλα είναι βέβαιο ότι στον πολιτική αρένα δίδεται την ώρα αυτή μια από τις δυσκολότερες μάχες επίδειξης δύναμης, καθώς οι στρατιωτικοί επιμένουν να στείλουν στρατεύματα στο γειτονικό Κουρδιστάν προκειμένου να προλάβουν την δημιουργία ενός επικίνδυνου για την συνοχή της χώρας κύκλου.

Παράλληλα με τους εσωτερικούς πονοκέφαλους της κυβέρνησης νέα προβλήματα αρχίζουν να σχηματίζονται και στον Ευρωπαϊκό πολιτικό ορίζοντα καθώς ο πρώτος γύρος των Γαλλικών εκλογών φέρνει τον Νικόλα Σαρκοζί  ως τον πιθανό νικητή των προεδρικών εκλογών της χώρας. Ο Σαρκοζί, ως γνωστόν, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας ιδιάζουσας σχέσης με την Τουρκία και όχι την αποδοχή πλήρους μέλους.

Είναι δε βέβαιο ότι προκειμένου να σταματήσει την πορεία του Σαρκοζί προς την εξουσία η Άγκυρα, φρόντισε παντοιοτρόπως να ενισχυθεί το στρατόπεδο των αντιπάλων του, μια λεπτομέρεια ωστόσο, η οποία δεν φαίνεται να απέδωσε σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Άγκυρας.

Το ίδιο διάστημα ένα νέο μέτωπο άνοιξε στην Ουάσιγκτον όπου το ελεγχόμενο από τη πλειοψηφία των Δημοκρατικών Κογκρέσο προετοιμάζετε να αποδεχθεί ψήφισμα με το οποίο θα αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915-1921.

Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που η Τουρκία αισθάνεται αδύναμη να ενεργήσει για να σταματήσει αυτή τη πολιτική χιονοστιβάδα την οποία κράτησε για δεκαετίες ολόκληρες στο παρελθόν. Σήμερα και εξ αιτίας του πολιτικού κλήματος της Ουάσιγκτον, για πρώτη φορά ούτε τα τρία εκατομμύρια δολάρια του Τουρκικού Λόμπι, μήτε το Εβραϊκό Λόμπι κατόρθωσαν να επιτύχουν έστω την αναβολή της συζήτησης. Πολύ ποιό τυχερή ωστόσο βρέθηκε η Τουρκική διπλωματία με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς κατόρθωσε, έστω και προσωρινά, την αναβολή έκθεσης στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τις Γενοκτονίες του αιώνα. Εξ αιτίας της αδυναμίας του νέου Γενικού Γραμματέα και της έλλειψης εμπειρίας από αυτόν κατόρθωσε να τον πείσει να αναβάλλει την έκθεση, μια κίνηση ωστόσο η οποία εξόργισε ακόμα και γνωστούς φίλους της στον διεθνή οργανισμό.

Πραγματικά τα πάντα δείχνουν ότι η χώρα αυτή της βίας και περιφρόνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τελικά βαδίζει τον μονόδρομο της ιστορικής της μοίρας.

 

                                    FYROM

Κάπως παρόμοια, εξ άλλου, αρχίζει να σχηματίζεται και η εξωτερική πολιτική της Αθήνας σε σχέση με τους βόρειους γείτονές της, τους οποίους στην πραγματικότητα βοήθησε η ίδια να διατηρηθούν σαν ανεξάρτητη διοίκηση. Παρά το γεγονός ότι για δυο δεκαετίες τώρα τα Σκόπια αρνούνται να έλθουν σε κάποια συμφωνία σχετική με την επίσημη ονομασία της δημοκρατίας τους, είναι η πρώτη φορά που η παρούσα κυβέρνηση των Αθηνών φέρεται αποφασισμένη να ξεπεράσει αυτές τις καταστάσεις χρησιμοποιώντας τα νόμιμα δικαιώματά και τις προνομίες της στους διεθνείς οργανισμούς.

Με αφορμή επιστολή που απέστειλε πρόσφατα η Κοντολίζα Ράις των ΗΠΑ στον ΥπΕξ Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι, η Ελληνίδα ΥπΕξ τόνισε: “καθένας έχει το δικαίωμα να επαναλαμβάνει τις θέσεις του και να διατυπώνει τις ελπίδες του. Από εκεί και πέρα όμως οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, δεδομένες και κοινοποιημένες σε φίλους και εταίρους”, και συνέχισε, “Σε τελική ανάλυση, δεν γειτονεύουν οι ΗΠΑ με τα Σκόπια, αλλά η Ελλάδα με τα Σκόπια. Εμείς είμαστε γείτονες και είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων και εμάς να λύσουν το θέμα που είναι εκκρεμές”.

Η χώρα μας, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει λόγο για τα υποψήφια μέλη του, είχε τονίσει νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του συνεργάτη μας στην Αθήνα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης φιλικά προσκείμενα με τα Σκόπια συνέταξαν την Κυριακή 22 του Απρίλη ψήφισμα καταδίκης της Ελλάδας για την μη αναγνώριση της “Μακεδονικής Μειονότητας”. Όταν, ωστόσο, την Δευτέρα 23 του Απρίλη, μπήκαν στην αίθουσα του Συμβουλίου της Ευρώπης οι εκπρόσωποι της ΦΥΡΟΜ, οι κάρτες με το όνομά τους που τους χορηγήθηκαν έγραφαν όλα ΦΥΡΟΜ.

Έξαλλοι δε οι επτά αντιπρόσωποι της κυβέρνησης των Σκοπίων στράφηκαν στο γραφείο του προέδρου του Συμβουλίου Τέρι Ντέϊβης, ο οποίος τους υποδέχθηκε ψυχρά και αρνητικά.

Λίγο αργότερα τα ίδια αυτά άτομα δέχθηκαν την παρατήρηση ότι στα διπλωματικά τους διαβατήρια θα πρέπει να αναγράφεται ότι είναι εκπρόσωποι της ΦΥΡΟΜ. Ακολούθησε μια ομάδα δημοσιογράφων της ΦΥΡΟΜ, οι δημοσιογραφικές ταυτότητες των οποίων ανέφεραν ΦΥΡΟΜ, ήταν μια επιτυχία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την εκφώνηση ομιλίας του τον περασμένο Γενάρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου οι οργισμένοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να πολιορκήσουν το γραφείο του προέδρου Τέρι Ντέϊβης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τελικά δόθηκε στην δημοσιότητα ανακοίνωση η οποία σύμφωνα με αρθρογραφία της γνωστής σχολιάστριας των Σκοπίων Ουτρνίσνκι Βέσνικ, έγραφε: “ Το επίσημο όνομα με το οποίο έγινε δεκτή η χώρα σας στο Συμβούλιο είναι ΦΥΡΟΜ. Κάθε αναφορά στο Μακεδονία, Μακεδονικός, Μακεδονική γλώσσα, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή”, από το Συμβούλιο.

Την εντολή ωστόσο για τη χρήση του ΦΥΡΟΜ, σύμφωνα με την αρθρογράφο Βέσνικ, είχε δώσει ο προηγούμενος πρόεδρος του Συμβουλίου  Β’αλτερ Σβίμερ, ο οποίος ήταν τόσο αντίθετος με την πολιτική των Σκοπίων  ώστε με δική του πρωτοβουλία είχε προτείνει να τα ονομάσει το Συμβούλιο “Σλαβομακεδονία”.

Με αφορμή τις οδηγίες του Βάλτερ Σβίμερ, να χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα, ύστερα από την προσφυγή των Σκοπίων στην Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου το 2003, το νομικό συμβούλιο την απέρριψε. Ήταν μια τρομερή στιγμή για το ηθικό των Σκοπιανών οι οποίοι ουσιαστικά έπεσαν μόνοι τους μέσα στο λάκκο που είχαν πιστέψει  ότι ετοίμασαν για την Ελλάδα. Ουδέποτε πίστεψαν ότι κάποια μέρα θα είχε μεταβληθεί απέναντι τους η “πολιτική του προστάτη τους Γιωργάκη”.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Ίδρυμα Βαλκανικών ερευνών στα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής για τα Σκόπια Mathiew Nimitz, τόνισε : “και οι δύο πλευρές είστε πλήρως ανυποχώρητες. Έτσι όμως δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Εγώ πάντως νομίζω ότι το πιο ωραίο όνομα για το κράτος σας θα ήταν το “Nova Mecedonia” και η γλώσσα σας θα έπρεπε να ονομάζεται σλαβομακεδονική”.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μου την Δευτέρα 23 του Απρίλη εγκαινιάσθηκε στο Μοναστήρι προξενικό κατάστημα της Ρουμανίας. Τα εγκαίνια έκανε ο ίδιος ο Ρουμάνος πρωθυπουργός. Πρόξενος διορίσθηκε ο Silian Micevski, βλάχος στην καταγωγή, επιχειρηματίας του Μοναστηρίου. Είναι βέβαιο ότι στόχος της νέας αυτής διπλωματικής αποστολής θα είναι ο προσεταιρισμός των Ελληνόβλαχων της περιοχής. Αναμένεται, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Ρουμάνου πρωθυπουργού, να γιομίσει η περιοχή με ρουμανικά σχολεία.

Κλείνοντας τέλος θα ήθελα να κάνω και μια μικρή αναφορά στον αρχιτέκτονα της πολιτικής ξεπουλήματος της Ελλάδας και των εθνικών της δικαίων, αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, δήλωσε ότι “όπως και για το όνομα της ΦΥΡΟΜ, η κυβέρνηση  της ΝΔ αιφνιδιάστηκε. Φαίνεται ότι δεν έχει σχέδιο για την εξωτερική πολιτική της χώρας”..

Χωρίς κανένα άλλο σχέδιο αφήνω τον αναγνώστη να σχηματίσει τη δική του γνώμη.