The strong voice of a great community

Απρίλης 2005

Πίσω στο ευρετήριο

Έκθεση ομογενειακού Τύπου και βιβλίου 

 

   

Το πολύ σημαντικό έργο των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, η τεράστια συνεισφορά τους στη διατήρηση της γλώσσας, της θρησκείας, του πολιτισμού και των αξιών του ελληνισμού, ξεδιπλώθηκαν περίτρανα μέσα από την έκθεση ομογενειακού Τύπου και βιβλίου που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Κύπρου σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, αλλά κυρίως χάρη στην πρωτοβουλία του αναπληρωτή προέδρου του ΣΑΕ, Στέφανου Ταμβάκη. Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Αλεξανδρινού δημοσιογράφου, Γιώργου Ξενουδάκη, ο οποίος χάθηκε στο δυστύχημα με το μοιραίο Σινούκ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στους χώρους του Ελληνικού Προξενείου, παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρου, του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκου, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Χαράλαμπου Κατσιμπρή, του εκδότη του
Sofia Times Magazine Δρ Κώστα Σ. Πασχαλίδη, εκπροσώπων Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης και πολλών ομογενών.    

 

    

Όπως σημείωσε στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Π. Ταμβάκης, πρόκειται για μία αναδρομή στο χρόνο μέσα από τα τυπωμένα φύλλα που με λαχτάρα έπαιρναν στα χέρια τους οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι όσα χρόνια υπάρχει ελληνισμός της διασποράς φρόντιζαν να δημιουργήσουν μετά το σχολείο και την εκκλησία μία εφημερίδα, ένα περιοδικό, ένα βιβλίο στη γλώσσα τους, τη γλώσσα της ψυχής τους. «Ως αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ», είπε ο κ. Ταμβάκης, «είμαι βέβαιος ότι η έκθεση αυτή που μετά την Κύπρο παρουσιάζεται για πρώτη φορά εδώ αλλά και στις χώρες που θα ακολουθήσουν θα συμβάλει πολύ στο μέλλον και στο νέο πρόσωπο του ΣΑΕ ενισχύοντας την ποιότητα και τη σημασία του, καθώς τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης όλα αυτά τα χρόνια δίνουν το δικό τους αγώνα, στηρίζουν τον απόδημο, έχουν επιδράσει θετικότατα στην προβολή του και πολλές φορές πρέπει να πω αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τη συνέχιση του έργου μας. Όσον αφορά τα βιβλία», κατέληξε, «λογοτεχνικά και μη, είναι γεγονός ότι χτίζουν με τη σειρά τους έναν στέρεο ελληνικό πολιτισμό εκτός συνόρων, διευρύνοντας τους ορίζοντες και κάνοντας όλους να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τα ελληνικά γράμματα».

Ο κ. Μιχάλης Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του «Αριστοτέλειου Ιδρύματος» της Κύπρου και ψυχή της διοργάνωσης της έκθεσης, είπε στο χαιρετισμό του ότι το ίδρυμα σκέφτηκε να διοργανώσει αυτή την έκθεση στην Αλεξάνδρεια όχι μόνο γιατί υπάρχει εδώ μία υπέροχη ιστορική κοινότητα, αλλά και για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στον αλησμόνητο Αλεξανδρινό δημοσιογράφο, Γιώργο Ξενουδάκη, που έχασε τη ζωή του τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πτήση του μοιραίου Σινούκ στο Άγιο Όρος συνοδεύοντας τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο.

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Χαράλαμπος Κατσιμπρής, στην έκθεση παρουσιάζονται 280 εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, που εξέδιδαν και εκδίδουν ομογενείς δημοσιογράφοι και συγγραφείς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Μέσα από τα έντυπα αυτά κρίνεται η δραστήρια παρουσία των αποδήμων όπου γης και η λειτουργική ενσωμάτωση τους στην πολιτιστική και πνευματική ζωή των χωρών υποδοχής. Ακόμη όμως, γίνεται φανερή η αγάπη των ομογενών για την Ελλάδα και την Κύπρο και η ζωντανή επαφή που διατηρούν με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους». 

 

  

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος αφού απέδωσε με τη σειρά του τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Γιώργο Ξενουδάκη σημείωσε τον μεγάλο όγκο ομογενειακού Τύπου που υπάρχει στα αρχεία του Πατριαρχείου από την εποχή ακόμη του Πατριάρχη Φώτιου, ο οποίος μαζί με την κοινότητα Αλεξανδρείας είχε συμβάλει στην οργάνωση του ομογενειακού Τύπου της εποχής. Το ίδιο είχε κάνει και ένας άλλος Μέγας Πατριάρχης ο Μελέτιος Μεταξάκης, ο οποίος όχι μόνο υποστήριξε μαζί με τις κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου την έκδοση εφημερίδων αλλά αγόρασε με δικά του χρήματα τυπογραφείο ώστε να εκτυπώνεται ο Τύπος του Αιγυπτιώτη ελληνισμού και να διαδίδονται τα νέα σε όλη την Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Γι αυτό είναι μεγάλη χαρά μας που μαζί με το γενικό προξενείο, μαζί με την ευλογημένη και ένδοξη κοινότητα της Αλεξάνδρειας οργανώνεται αυτή η έκθεση», είπε ο κ. Θεόδωρος. Για τη χρησιμότητα του ομογενειακού Τύπου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανέφερε την εποχή που βρισκόταν στην Οδησσό τη δεκαετία 1990 – 2000, καθώς και τις προσπάθειες για την έκδοση της εφημερίδας «Ελλάδα» στην Οδησσό, η οποία απευθύνονταν στον ελληνισμό από τη Σιβηρία μέχρι το Καζακστάν σε μία προσπάθεια ενημέρωσης του ενός εκατομμυρίου των ομογενών μας στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τέλος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Θεοχάρης Λαλάκος, κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης σημείωσε ότι δεν μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή χώρου για την πραγματοποίηση της έκθεσης από την Αλεξάνδρεια όπου είχε ανθίσει ιδιαίτερα ο Τύπος του ελληνισμού της Αιγύπτου με τις εφημερίδες «Ταχυδρόμος», «Τηλέγραφος», και άλλες, καθώς επίσης με δεκάδες βιβλία, λογοτεχνικά περιοδικά, ακόμη και χιουμοριστικά φύλλα τα οποία δείχνουν όχι μόνο το πόσο μεγάλη και δραστήρια ήταν η ομογένεια αλλά και το εύρος των ενδιαφερόντων του ελληνισμού της Αλεξάνδρειας. «Τα ενδιαφέροντα του Ελληνισμού παραμένουν τα ίδια, παρότι ο αριθμός των ομογενών έχει μειωθεί».

Καταλήγοντας ο γενικός πρόξενος ανέφερε ότι με κάθε ευκαιρία το προξενείο και η κοινότητα προσπαθούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κόσμου Ελλήνων και ξένων προκειμένου να παρουσιάζεται όχι μόνο το παρελθόν της κοινότητας αλλά και αυτά που είναι σε θέση ακόμη να προσφέρει.