The strong voice of a great community

Απρίλης 2005

Πίσω στο ευρετήριο

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ : ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

  

              

 

Για τον Πρωθυπουργό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά, οι πολιτικές εξελίξεις αφήνουν να διαφανεί ότι στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια συνέχισης της “βασιλείας” του, καθώς οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης των ψηφοφόρων φέρνουν τους Φιλελεύθερους να ακολουθούν, στην λαϊκή προτίμηση τους Συντηρητικούς του Stephen Harper.

Για τον Πόλ Μάρτην και τους επιτελικούς του οι εξελίξεις αυτές υπήρξαν τόσο ραγδαίες, ώστε ήταν πρακτικά  αδύνατο να προβλεφθούν και φυσικά να αντιμετωπισθούν. Και όμως όλα ξεκίνησαν από μία κατάθεση παλαιού στελέχους των Φιλελευθέρων και διευθυντή μεγάλης εταιρίας διαφημίσεων η οποία ήταν αναμεμιγμένη στα γνωστά σκάνδαλα που διερευνά η επιτροπή του δικαστή Gomery.

Για πρώτη δε φορά στην πολύμηνη διαδικασία των ακροάσεων αυτής της επιτροπής, η κατάθεση υπήρξε συντριπτική τόσο για το κομματικό μηχανισμό των Φιλελευθέρων, όσο και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Jean Chretien.

Στην προκειμένη περίπτωση οι κατηγορίες της απάτης και της αποδοχής παράνομων ποσών εναντίον της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος υπήρξαν τόσο έντονες, ώστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προσπαθήσει να παρέμβει μέσω των ιδικών του φίλων ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός. Από την δική του πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Stephen Harper, προσπαθώντας να δημιουργήσει κάποια ισορροπία μεταξύ της απαίτησης των κομματικών του στελεχών για καταψήφιση της κυβέρνησης μειοψηφίας των Φιλελευθέρων του κ. Μάρτην και της πιθανής αντίδρασης των Καναδών ψηφοφόρων για το σύντομο διάστημα  από τις προηγούμενες εκλογές, δεν έδειχνε διάθεση να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.

Δυστυχώς, το πολιτικό σκηνικό της Ottawas, φάνηκε να άλλαξε ξαφνικά όταν την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση μετέφερε την ημέρα επερωτήσεων της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό κοινοβούλιο του Καναδά.

Η κίνηση αυτή, εξ άλλου, της κυβέρνησης δημιούργησε μια νέα πολιτική όξυνση μεταξύ των Φιλελευθέρων και Συντηρητικών, εξ αιτίας της οποίας δημιουργήθηκε νέα όξυνση, μια λεπτομέρεια η οποία προεξοφλεί από σήμερα το γεγονός της άγριας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων που θα διεκδικήσουν τις βουλευτικές έδρες του κοινοβουλίου.

Από την δική της πλευρά, η κυβέρνηση Πολ Μάρτιν, αντιμετώπισε την νέα πολιτική πραγματικότητα με έναν καταιγισμό πολιτικών αγγελμάτων όπως αλλαγές στο σύστημα μετανάστευσης, νέα στρατηγική εξωτερικής πολιτικής του Καναδά, νέο σύστημα οικονομικής συμπαράστασης προς τις φτωχιές χώρες, καθώς επίσης και νέους κανόνες σχετικούς με το διεθνές εμπόριο του Καναδά.

 

 

 

Για τους αρχηγούς των Φιλελευθέρων και των Συντηρητικών, η πολιτική πραγματικότητα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την δημιουργία ψευδαισθήσεων ότι στις επερχόμενες εκλογές, -προφανώς τον Ιούνη του τρέχοντος έτους-, τα προσωπικά πολιτικά πάθη και οι μεταξύ τους διαφορές πρόκειται να αποτελέσουν το πεδίο μάχης, πάνω στο οποίο θα κληθούν οι ψηφοφόροι να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι αισθήματα οργής και αγανάκτησης άφησαν να φανούν και οι δηλώσεις του αρχηγού των Νέο Δημοκρατών του NDP, Τζάκ Λέϊτον , ο οποίος μετέφερε αυτή του την αγανάκτηση προσωπικά στο Πρωθυπουργό, με απευθείας τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο κοινοβούλιο Tony Valeri,  προσπάθησε να αποτρέψει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας πιθανής τεχνικής πολιτικής κρίσης από τους Συντηρητικούς, μεταφέροντας την ημερομηνία των επερωτήσεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο ελέγχου της ημερομηνίας καθορισμού των εκλογών, με μία πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Το κακό είναι ότι αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, λόγια θυμού και αγανάκτησης εναντίον του πρωθυπουργού, ακούγονται και από τον φυσικό του σύμμαχο, τον επαρχιακό πρωθυπουργό του Οντάριο, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση Μάρτιν, να προχωρήσει σε δίκαια κατανομή των ποσών βοηθείας νεομεταναστών στην επαρχία του Οντάριο, με εκείνα που διαθέτει στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ.

Από την δική του πλευρά ο Stephen Harper αντέδρασε έντονα και άμεσα κατηγορώντας τον Valeri, ότι ψεύδεται και ότι δεν είναι ειλικρινής, και για πρώτη φορά προειδοποίησε ότι “τώρα οι φιλελεύθεροι αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα.”

Παρ’ όλα αυτά είναι βέβαιο ότι με την διαμόρφωση των πολιτικών καταστάσεων η πιθανότητα ανατροπής της κυβέρνησης και η προκήρυξη νέων γενικών εκλογών για την ανανέωση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου του Καναδά δεν πρόκειται να συμβεί προτού τις 19 του Μάη, ημέρα που θα δοθεί η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να φέρει θέμα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Πολ Μάρτιν. Εάν όμως πράγματι τα πολιτικά γεγονότα εξελιχθούν έτσι, τότε η πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες  υπολογίζεται για τα τέλη του Ιούνη, μια λεπτομέρεια που μας λέει ότι η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία ακριβώς για ένα χρόνο, από τις προηγούμενες εκλογές.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι τα πολιτικά πάθη και οι αντιθέσεις μεταξύ των αντιπάλων πολιτικών κομμάτων καθημερινά φουντώνουν και περισσότερο. Παράλληλα στο προσκήνιο παρουσιάζονται νέοι παίχτες, οι οποίοι προσπαθούν να ξανά ανάψουν τα πολιτικά πάθη μεταξύ του πρώην ηγέτη των Φιλελευθέρων και του παρόντος. Έτσι, στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης του Jean Chretien, εμφανίζονται να κατηγορούν ευθέως συμβούλους του  σημερινού πρωθυπουργού ότι είναι αναμεμιγμένοι με τα σκάνδαλα των καταχρήσεων από την διάθεση των διαφημίσεων της κυβέρνησης.

Με αιτία τις επιθέσεις αυτές εναντίον στελεχών και συμβούλων του Πολ Μάρτιν, η κυβέρνηση προχώρησε στην μεταφορά της ημερομηνίας κοινοβουλευτικού ελέγχου από την αντιπολίτευση, μια  ενέργεια η οποία ξεσήκωσε θύελλα αγανάκτησης στην αντιπολίτευση. Και ναι μεν η κυβέρνηση την ώρα αυτή κατόρθωσε να στερήσει την αντιπολίτευση την ευκαιρία να καταθέσει πρόταση μομφής και να την ανατρέψει, πλην όμως η ενέργεια εξόργισε τους πάντες και έκανε σχεδόν βέβαια την ανατροπή της με την πρώτη ευκαιρία.

 

 

 

 

Η ενέργεια υπήρξε αυτή προξένησε τέτοια αισθήματα ώστε σχολιάζοντας την ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Stephen Harper, να τονίσει ότι : “πιστεύω ότι αυτό που έκαναν οι Φιλελεύθεροι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία καταστρέφει οποιοδήποτε σημείο επαφής και εμπιστοσύνης μεταξύ μας.”

Από τις εξελίξεις στον πολιτικό στίβο άρχισε να γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να ανατρέψει την κυβέρνηση με πρόταση μομφής που πιστεύεται ότι θα καταθέσει στο εθνικό κοινοβούλιο του Καναδά, ενώ η χώρα, στην κυριολεξία, έδειξε να βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό.

Κάτω από αυτές τις πραγματικότητες, ο πρωθυπουργός Πολ Μάρτιν, με μια κίνηση που εξέπληξε όλους τους πολιτικούς παρατηρητές στράφηκε απ’ ευθείας στους Καναδούς ψηφοφόρους και με ένα μεστό μήνυμα του από τηλεόρασης ζήτησε συγνώμη για τα σκάνδαλα που ταλαιπωρούν τη χώρα, υποσχέθηκε στο μέλλον να είναι πολύ αυστηρός και ότι προσωπικά αναλαμβάνει την ευθύνη των μέχρι σήμερα σφαλμάτων, ζήτησε δε τα πολιτικά πράγματα να παραμείνουν όπως έχουν μέχρι την δημοσίευση της τελικής έκθεσης του δικαστή  Gomery, αμέσως μετά την οποία υποσχέθηκε να προκηρύξει εκλογές σε τριάντα μέρες, υπονοώντας ότι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν γύρω στην Άνοιξη του 2006.

Απαντώντας ωστόσο στον πρωθυπουργό οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, τόνισαν εμφατικά ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πολιτική κρίση, αλλά μάλλον το κόμμα των Φιλελευθέρων και ως εκ τούτου ο μεν Stephen Harper τόνισε την πρόθεση του να υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε εκλογές για τις 27 Ιουνίου του 2005. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο δεδομένου ότι συμπληρώνεται ένας ακριβώς χρόνος από εκείνη των εκλογών του 2004. Τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε και ο αρχηγός της ομάδας των διασπαστών Κεμπεκουά, ο οποίος ζήτησε την άμεση προσφυγή στις εκλογές. Είναι δε βέβαιο ότι οι διασπαστές Κεμπεκουά αναμένουν να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτών των εκλογών, κυρίως λόγω των οικονομικών σκανδάλων των Φιλελευθέρων στην γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά.

Ο μόνος που θέλησε να φανεί διαλλακτικότερος ήταν ο αρχηγός των σοσιαλιστών του NDP, Τζάκ Λέητον, ο οποίος όμως έθεσε σαν προϋπόθεση για την κοινοβουλευτική του στήριξη στην κυβέρνηση την αλλαγή ορισμένων προβλέψεων του προϋπολογισμού, επί τη βάσει των οποίων προβλέπονται περικοπές της φορολογίας που πληρώνουν οι εταιρίες. Μια λεπτομέρεια στην οποία μέχρι στιγμής δεν φάνηκε διατεθειμένος να απαντήσει ο πρωθυπουργός Πολ Μάρτιν.    

Έτσι και ενώ οι Καναδοί θα διερωτώνται για την αναγκαιότητα αυτής της νέας εκλογικής αναμέτρησης η οποία θα κοστίσει στο δημόσιο ταμείο περί τα διακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια, και έχοντας υπ’ όψη ότι τα κόμματα αρνούνται κάθε μεταξύ τους συνεννόηση, κριτής και αφέντης έρχεται ο κυρίαρχος λαός για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του σε όποιον θεωρεί ποιό ικανό.