The strong voice of a great community

Απρίλης 2005

Πίσω στο ευρετήριο

  To  Langley γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου  

      

 Φωτογραφίες

Το ξενοδοχείο Langley που βρίσκεται στην περίφημη περιοχή του Murrayville τίμησε την επέτειο της ελληνικής εθνικής επανάστασης ανυψώνοντας και κυματίζοντας την ελληνική σημαία για δυο εβδομάδες.

Το παλαιότερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της British Columpia χτίστηκε από τον Bill Murray το 1887 με σκοπό να φιλοξενήσει τους ταξιδιώτες που κατευθύνονταν προς τα χρυσά λιβάδια του Caribbo. Στις μέρες μας θεωρείται  παραδοσιακός ξενώνας και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους μοντέρνους παραθεριστές που θέλουν να περάσουν μια ρομαντική βραδιά απολαμβάνοντας ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία αλλά και στην πολυτέλεια .

Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, Wally και Sharon Martin , δεν είναι ελληνικής καταγωγής αλλά είναι βαθεία φιλέλληνες καθώς νιώθουν υπερήφανοι για όσα κληροδότησαν οι αρχαίοι και οι σύγχρονοι Έλληνες στο δυτικό πολιτισμό.

 

Φωτογραφίες

 

Διάλεξη του Φάρου- Ο Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος

Στις 21 Μαρτίου η Καναδοελληνική Πολιτιστική Κοινότητα σε συνεργασία με το Φάρο και το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fraser , έδωσε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με την επιχορήγηση του  «Ιδρύματος Ωνάσση (HΠΑ) στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών σεμιναρίων.

Η εν λόγω διάλεξη έγινε στην κύρια αίθουσα του Κέντρου της Ελληνικής κοινότητας στην οδό Arbutus στο Βανκούβερ, όπου ο καθηγητής John Iatrides ήταν καλεσμένος ομιλητής  της διάλεξης με θέμα «Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος ως μάχη του ψυχρού πολέμου: Μια δεύτερη ματιά στο δόγμα του Τruman».

O John Ιatrides είναι επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Connecticut και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Southern Connecticut, στο τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης.

Ο πρόεδρος Harry S. Truman ήταν μέλος του αμερικανικού κογκρέσου το 1947 και υπεύθυνος για την οικονομική υποστήριξη των Ελλήνων μετά από έκκλησή τους. Είχε μάλιστα δηλώσει τότε ότι «η στήριξη των Ελλήνων είναι αναγκαία προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ως ελεύθερο κράτος» . Η ομιλία του έγινε γνωστή το «δόγμα του Truman». O καθηγητής Ιατρίδης ανέλυσε τη σημασία του δόγματος αυτού υπό τις δεδομένες συνθήκες εκείνης της εποχής.  

 

Το Langley γιόρτασε την 25η Μαρτίου

Την Κυριακή στις 27 Μαρτίου οι Ελληνες του Langley και της Fraser Valley γιόρτασαν την ημέρα της Ελληνικής Επανάστασης . Η επέτειος γιορτάστηκε στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου όχι μόνο ως αγώνας απελευθέρωσης των Ελλήνων από τους Οθομανούς αλλά και ως αγώνας των Ορθόδοξων για την απόκτηση της ελευθερίας από τους κατακτητές.

Η παρουσία της γαλανόλευκης σημαίας ήταν έντονη μέσα στο ναό, καθώς και έξω από αυτόν. Μετά τη λειτουργία,  ένας πλούσιος μπουφές περίμενε όλους τους καλεσμένους που πλυμμήρησαν την αίθουσα.

   

 

  Φωτογραφίες

 Το Βανκούβερ  συμμετέχει στους γιορτασμούς για την Εθνική Επέτειο

Η 184η Επέτειο της απελευθέρωσης των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία γιορτάστηκε από τους Ελληνες σε όλον τον κόσμο.

Στην ευρύτερη περιοχή του Βανκούβερ η επέτειος γιορτάστηκε και στις εκκλησίες . Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου ,  η εκκλησία των Αγίων Νικολάου και Δημητρίου και ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Surrey τίμησαν την εορτή με λειτουργίες που δόθηκαν την Κυριακή 27 Μαρτίου. Ακολούθησε ειδική τελετή στο κενοτάφιο έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου ο Διπλωματικός ακόλουθος και ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά καθώς και εκπρόσωπο  ελληνικών σχολείων και οργανισμών  παρέδωσαν στέφανα σε εκείνους που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας.

Κατόπιν ο εορτασμός συνεχίστηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της ελληνικής κοινότητας όπου δόθηκαν πλήθος ομιλιών από τους καλεσμένους. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν η πρόξενος της Κύργός Τασσούλα Berggren και ο επίτιμος Stephen Owen υπουργός της πολιτείας . Επίσης,οι μαθητές Θάλεια Καrapidaki  και οι αδερφές Χριστίνα και Αναστασία Κρετσώτη   είπαν ποιήματα σε μνήμη της επετείου , ενώ η ελληνική χορωδία τραγούδησε τον ελληνικό και τον καναδικό ύμνο. Το χορευτικό συγκρότημα της Κρητικής Κοινότητας χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και στη συνέχεια ορεκτικά και κρασί προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους.

Τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Βανκούβερ γιόρτασαν με το δικό τους καθιερωμένο τρόπο την επέτειο . Το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ γιόρτασε την επέτειο το απόγευμα της 20ης Μαρτίου στο Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας. Εκεί το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε περιελάμβανε εθνικά τραγούδια , ποιήματα,θεατρικά σκετς ,  ομιλίες και χορούς. Πολλά από τα παιδιά δήλωναν την υπερηφάνεια τους φορώντας τις παραδοσιακές ελληνικές στολές ενώ ο πρέσβης George Rougas, o πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας  Peter Kletas και η  πρόεδρος του φιλόπτωχου ταμείου του Αγίου Γεωργίου  Janet Gnisios τίμησαν την γιορτή με την παρουσία τους.

Φυσικά, για τα παιδιά οι πιο σημαντικοί καλεσμένοι δεν ήταν άλλοι από τους γονείς, τα μέλη των οικογενειών τους και οι φίλοι τους που πλυμμήρησαν την αίθουσα και απόλαυσαν κάθε στιγμή της εορτής.

 

Τίτλος Η ελληνική σημαία δεν κυματίζει πια  στο δημαρχείο του Βανκούβερ

Για πολλά χρόνια η Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ τοποθετούσε την ελληνική σημαία στο δημαρχείο της πόλης. Φέτος ο δήμαρχος της πόλης δεν ήταν παρόν στο γεγονός και αντ’αυτού ήταν ο σύμβουλος  του ΔημαρχείουTim Stevenson.

Ο ιερέας  Dorotheos Trifonopoulos από την εκκλησία των Αγίου Νικολάου και Δημητρίου , ο George Rougas aπό την ελληνική πρεσβεία , ο George Bonnis  και ο Peter Capadouca από το ελληνο καναδικό κονγκρέσο της British Columbia , o πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της πόλης Peter Dalahanis , η γραμματέας της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Εvagelos Graffos  καθώς και μέλη της ελληνικής κοινότητας ήταν παρών στο γεγονός. Ο σύμβουλος  Stevenson  ανήγγηλε την επιστροφή της σημαίας στην ελληνική κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κοινότητα του Βανκούβερ αρέσκεται στο να καλεί μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό στις δραστηριότητες της. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν επικοινωνούν τις δραστηριότητές τους στο κοινό, ακόμα και οι Πατρίδες δεν γνώριζαν το συγκεκριμένο γεγονός με την ελληνική σημαία για πολλά χρόνια τώρα.

Θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη και άλλων ελληνικών οργανισμών και κοινοτήτων αν αποφάσιζε να μοιραστεί τις δραστηριότητές της , έτσι ώστε γεγονότα σαν και αυτό με την επιστροφή της ελληνικής σημαίας από το δημαρχείο του Βανκούβερ να μην ξανασυμβούν στο μέλλον. Επίσης, οι ελληνες μαθητές θα έπρεπε να συμμετέχουν στην ανάρτιση της ελληνικής σημαίας και να τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και του Καναδά. Θα ήταν τότε υπερήφανοι κάθε φορά που θα έβλεπαν τη γαλανόλευκη να κυματίζει έξω από το παράθυρο του δημαρχείο όπως ακριβώς συνέβαινε για τόσα χρόνια στο παρελθόν.

 

 

 Ο ‘Έλληνας Πρέσβης στην Βικτώρια

Για πολλά χρόνια στο παρελθόν αποτελούσε παράδοση ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βανκούβερ να φιλοξενεί τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου. Συνήθως αυτή η εορτή λάμβανε χώρα στο Βανκούβερ αλλά περιστασιακά διεξάγονταν και σε άλλα μέρη.

Φέτος , για πρώτη φορά ο εορτασμός έγινε στη Βικτώρια , την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Η ελληνική Κοινότητα της Βικτώρια και του Βανκούβερ βρίσκεται στο Saanich. Ένα νέο κέντρο και μια εκκλησία χτίστηκαν εκεί πριν από μερικά χρόνια και μόλις πριν από λίγο καιρό εγκαινιάστηκε ο ναός.

Ο ελληνας πρέσβης και ο διπλωματικός ακόλουθος Nicholas Spanakos καλοσώρισαν το δήμαρχο της πόλης Saanιch , Frank Leonard , καθώs και τους υπόλοιπους επίτιμους καλεσμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο George Bonnis  και ο Peter Capadouca από το ελληνοκαναδικό κονγκρέσο, που ταξίδεψαν στην πόλη της Βικτώρια από το Βανκούβερ ειδικά για την τελετή.