The strong voice of a great community

Απρίλης 2005

Πίσω στο ευρετήριο

ΤΟ 9ο  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΒΕΛΓΙΟΥ

(16-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005)

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΜΒΑΚΗ

 

Γράφει ο Χρίστος Αγγελής

 

Ολοκληρώθηκαν  την Κυριακή 17 Απριλίου στην Αμβέρσα του Βελγίου οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου της ΟΕΚΒ.

 

Την πρώτη  ημέρα των εργασιών παρακολούθησαν το συνέδριο ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμονας, η  Γενική Πρόξενος Βρυξελλών κα Γαλαθιανάκη, εκπρόσωποι της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ.κ. Ζαχαράκης από τη ΝΔ και  Γερανίδης από το ΠΑΣΟΚ. Από  ΚΚΕ ο κ. Καραγιώργος μέλος της Κ.Ε. και   από τον Συνασπισμό η κυρία Κοτσάνη.

Ακόμα η εκπρόσωπος της ΓΓΑΕ κυρία Χρυσούλα Γεωργίου, ο Αναπλ. Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ περιφέρειας Ευρώπης κ. Ασλανίδης, ο κ. Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας, η Γραμματέας του ΣΑΕ κυρία Όλγα Σαραντοπούλου και  εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας κ. Αυγουστίδης Άγγελος κ.α..

 

 

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

 

      Ο Μητροπολίτης Βελγίου κ.κ. Παντελεήμων ευλόγησε  και  άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου ευχόμενος  καλή επιτυχία προς όλους τους συνέδρους .

 

      Ο  εκπρόσωπος του Δήμου  Αμβέρσας κ. Βερστράτεν  εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις,  επί σειρά δεκαετιών, της ελληνικής κοινότητας Αμβέρσας και του δήμου  αλλά και την άριστη συνεργασία τους.

 

      Η κυρία  Χρυσούλα Γεωργίου, εκπρόσωπος της ΓΓΑΕ - η μόνη η οποία  παρακολούθησε τις εργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή- μετέφερε ένθερμο χαιρετισμό-μήνυμα ενότητας και  ομοψυχίας του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα αποδήμου ελληνισμού κ. Σκανδαλάκη. Στον χαιρετισμό του ο κ. Σκανδαλάκης  επισημαίνει το σοβαρό έργο το οποίο επιτελεί η Ομοσπονδία λέγοντας ότι η συμβολή της στη διατήρηση της συνοχής του ελληνισμού είναι καθοριστικός.

 

       Η Γενική Πρόξενος κυρία Γαλαθιανάκη υπογράμμισε  ότι ο ελληνισμός του Βελγίου με τις δράσεις του, τιμά τις ρίζες και τις παραδόσεις του. Παράλληλα αναφέρεται και στην πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί από τις δύο πλευρές, συνεργασία που αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση και επίλυση των προβλημάτων του αποδήμου ελληνισμού του Βελγίου.

 

       Η συντονίστρια Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας κυρία Μπουκουβάλα μίλησε για τη δυναμικότητα της νεολαίας σε όλες τις εκφάνσεις και δράσεις της. Ακόμα υπογράμμισε τη δημιουργία μιας πολύ πλούσιας ιστοσελίδας όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών για την ελληνική παιδεία.

 

       Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης τόνισε  ότι οι όπου γης πυρήνες του ελληνισμού κρατούν πάντα  άσβεστη την ελληνική φλόγα  υπογραμμίζοντας, παράλληλα ότι ο ίδιος θα είναι πάντοτε κοντά στον απόδημο ελληνισμό και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την ελληνική πολιτεία, για την προώθηση των θεμάτων του και την εξεύρεση καταλληλότερης λύσης. Είμαι  βέβαιος, τόνισε ο κ. Ταμβάκης, ότι μέσα από το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, που θα αναπτυχθεί, θα αναδειχθούν τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, οι λύσεις και οι διέξοδοι. Να είστε βέβαιοι, υπογράμμισε ότι θα εισακουστούν. Τέλος αναφερόμενος στο ΣΑΕ είπε ότι  είναι πάντοτε κοντά στον απόδημο ελληνισμό και καταβάλει κάθε προσπάθεια δυνατή προς την ελληνική πολιτεία, για την προώθηση των θεμάτων του και την εξεύρεση καταλληλότερης λύσης.

 

       Ο κ. Άγγελος Ασλανίδης, Πρόεδρος της Περιφέρειας Ευρώπης του ΣΑΕ, τόνισε ότι το ΣΑΕ  χρειάζεται  ανανέωση και ανέφερε μία σειρά ενεργειών για την βελτίωσή του  όπως για μια  ετήσια αναφορά του έργου του ΣΑΕ, τη χρηματοδότηση των οργανώσεων, τη  προβολή της ελληνομάθειας, τη θεσμοθέτηση της ΕΛΛΗΝΙΑΔΑΣ, την επιστολική ψήφο κλπ. Σήμερα, τόνισε, θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με την καθημερινότητα του αποδήμου ελληνισμού. Να δούμε εκ του σύνεγγυς τα προβλήματά του. Να στηρίξουμε τον νέο του ρόλο και να πάμε συντεταγμένα και όχι αόριστα.  Και φυσικά διεκδικητικά.

 

       Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας κ. Κώστας  Δημητρίου  είπε ότι σαν  μέλη της ΕΕ  έχουμε επιτύχει πολλά  και ιδιαίτερα  δικαίωμα να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας μέσα από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξήρε, ακόμα, τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ομοσπονδιών στην Ευρώπη αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται σήμερα.

 

      Στο συνέδριο διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής κ. Ευγένιου Χαϊτίδη ο οποίος δεν μπόρεσε για υπηρεσιακούς λόγους να είναι στο Συνέδριο και ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία.

 

      Ο βουλευτής κ. Ζαχαράκης, από τη ΝΔ είπε ότι στα προβλήματα  που απασχολούν τον απόδημο ελληνισμό η κυβέρνηση θα έρθει αρωγός και συμπαραστάτης. Δεν είναι χάρη αλλά υποχρέωσή της, είπε. Ζήτησε  ακόμα να υπάρξει στις τάξεις της ομογένειας συστράτευση και ομοψυχία και φυσικά όπου ο ελληνισμός του εξωτερικού μπορεί να παρέχει χείρα βοηθείας προς τη γενέτειρα.

 

      Ο βουλευτής κ. Γερανίδης τόνισε πόσα μεγάλα βήματα προόδου έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα με αποκορύφωμα τους επιτυχημένους ΟΑ. Μίλησε για την σύμπνοια που υπάρχει στη Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή αλλά και το ενδιαφέρον της για επίλυση σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της διασποράς ενώ εξήρε τη θέση της ομογένειας του Βελγίου στην Βελγική κοινωνία.

 

      Το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ κ. Καραγιώργος  τόνισε στο χαιρετισμό του ότι το κόμμα του στάθηκε πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης του μετανάστη σε όλη την πορεία του και από τα πρώτα δύσκολα χρόνια της μαζικής μετανάστευσης. Μίλησε ωστόσο και για τη σημερινή κατάσταση λέγοντας ότι  η εργατική τάξη υποφέρει από την ανεργία εξ αιτίας του μεγάλου κεφαλαίου. Υπάρχει είπε ανασφάλεια  και έκανε ορισμένες προτάσεις για την ψήφο των μεταναστών, για τη θέση των νέων και της γυναίκας  αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων.

 

      Η κυρία Κοτσάνη, εκ μέρους του Συνασπισμού μετέφερε χαιρετισμό του κ. Αλαβάνου ο οποίος  τονίζει  ότι οι απόδημοι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδος. Στόχος μας είπε είναι να ενισχυθεί αυτός ο ελληνισμός και να μην πάμε στο μέλλον με μύθους. Ακόμη ετάχθη, μεταξύ άλλων, υπέρ της επιστολικής ψήφου.

 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Στη δεύτερη και τελευταία μέρα τις εργασίες του συνεδρίου  παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Ασλανίδης  από το ΣΑΕ Ευρώπης και η κυρία Χρυσούλα Γεωργίου από τη ΓΓΑΕ. Συζητήθηκαν τη δεύτερη μέρα,  ο οικονομικός απολογισμός, η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και έγιναν τοποθετήσεις των συνέδρων επί του απολογισμού αλλά και επί του συνεδρίου.

 

Η απερχόμενη διοίκηση, που χειρίστηκε τις τύχες της  κορυφαίας αυτής οργάνωσης της ομογένειας από το 2003 με  Πρόεδρο την κ. Ευδοξία Πάντα, αντιμετώπισε μία  σωρεία θεμάτων  με σύνεση και αποτελεσματικότητα. Και η χρηστή διοίκηση διαφάνηκε τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις των συνέδρων όσο και από  την ομόφωνη αποδοχή των πεπραγμένων και του απολογισμού.

 

Στα θετικά του ΔΣ της ομοσπονδίας είναι  μία σειρά ενεργειών που αποσκοπούσαν  στην στενότερη συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων με τις βελγικές αρχές, στην καλύτερη προσέγγιση με  τις κοινότητες αλλά και  στη μέριμνα για τη  χρηματοδότησή τους. Εποικοδομητική ακόμα συνεργασία αναπτύχθηκε και με  τις άλλες ομοσπονδίες της Ευρώπης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αξιόλογες ακόμα δράσεις  αναπτύχθηκαν σε ότι αφορά  τις σχέσεις με το ΣΑΕ  και δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση και ενδιαφέρον σε θέματα ελληνικής παιδείας. Ακόμα- και παράλληλα- η Ομοσπονδία έδειξε μια  έντονη παρουσία σε πλήθος εκδηλώσεων των κοινοτήτων στο Βέλγιο. 

 

Το απερχόμενο ΔΣ είναι της γνώμης ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια  έτσι ο ρόλος της Ομοσπονδίας να αναβαθμιστεί για να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα στη συσπείρωση του ελληνισμού και  για να επιτευχθεί, όπως τονίστηκε, το νοικοκύρεμά της.

Στην παιδεία των  ομογενών ρίφθηκε το ανάλογο βάρος μέσω διακοινοτικών συζητήσεων και επαφών. Κοινή, ακόμα,  ήταν η διαπίστωση-και αυτό τονίστηκε και από την απερχόμενη διοίκηση –ότι θα απαιτηθεί εφεξής  η Ομοσπονδία να χαράξει μια διαφορετική πορεία και να βάλει νέους στόχους. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί επιχειρώντας θεσμικές αλλαγές.

Ακόμα θέμα τέθηκε για την  ύπαρξη πλέον, κοινού καταστατικού για όλες τις κοινότητες, για  η κοινή διάρκεια  θητείας για  κοινή ημερομηνία εκλογών- με κάποια παρέκκλιση- για όλες τις κοινότητες κλπ.

 

Εκείνο που συζητήθηκε  διεξοδικά  ήταν ποιος θα είναι ο ρόλος  των ελληνικών  κοινοτήτων στις σύγχρονες συνθήκες, πράγμα που αποτέλεσε και το κυρίως θέμα του συνεδρίου. Αναπτύχθηκε, εδώ, γόνιμος διάλογος. Τέθηκε το θέμα, χωρίς σ΄αυτό η ολομέλεια να πάρει απόφαση, κατά πόσο  δηλαδή θα μπορούσε λειτουργήσει η Ομοσπονδία μέσα στο γεωγραφικό και κοινωνικό τοπίο του Βελγίου με τις 3 γλωσσικές του κοινότητες έχοντας, η ομοσπονδία, 3 ανάλογα τμήματα.

Τέθηκαν και συζητήθηκαν θέματα όπως του έγκαιρου προγραμματισμού της Ομοσπονδίας, της κινητοποίησης του ελληνισμού σε εποχή δημοτικών και βουλευτικών αναμετρήσεων για να εκλέγονται περισσότερα άτομα  ελληνικής καταγωγής, και των μέτρα που θα έδει να παρθούν προκειμένου οι κοινότητες να αυξήσουν δραστικά τη συμμετοχή των νέων στα δρώμενα και δράσεις τους. Εδώ  τέθηκε το θέμα της ποσόστωσης  στα ΔΣ με νέους και νέες από τις κοινότητες, το θέμα της  συνεργασίας με άλλες κοινότητες άλλων εθνικοτήτων ,αλλά  και το θέμα διεκδίκησης και από το βελγικό κράτος ικανών χρηματοδοτήσεων.

 

Για το ΣΑΕ ειπώθηκε ότι σήμερα «πάσχει από θεσμική υπόσταση και για τον τρόπο διαχείρισης και θα πρέπει  να απαιτήσουμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί, στον τρόπο που εκλέγεται και στον τρόπο που ελέγχεται. Γιατί  δεν υπάρχει  σήμερα σ΄αυτό ούτε διαφάνεια ούτε καν εκλογικός κατάλογος».

 

 

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ