The strong voice of a great community
Απρίλιος 2013

Πίσω στο ευρετήριο

Δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου σπουδής των Γενοκτονιών στο Τορόντο.

                              Του Θωμά Στεφ. Σάρα

Άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στο κοινό το νέο δημιουργημένο ίδρυμα σπουδής των γενοκτονιών γνωστό υπό την επωνυμία Ινστιτούτο Sara Corning, στο Τορόντο. Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012

Το κέντρο έχει λάβει την ονομασία του από την Sara Corning, μια Καναδή νοσοκόμα με καταγωγή από την Nova Scotia, γνωστή από τις προσπάθειες της για τη σωτηρία 5,000 ορφανών παιδιών Αρμενικής καταγωγής  από τα Τουρκικά στρατεύματα το 1922 στο λιμάνι της Σμύρνης. Σε αναγνώριση της σπουδαίας ανθρωπιστικής της εργασίας, ο Βασιλεύς Γεώργιος ο δεύτερος της Ελλάδας, απένειμε στην κυρία Κόρνην το μεγαλύτερο παράσημο της Ελλάδος το οποίο δίδεται σε πολίτες, ένα χρόνο αργότερα το 1923.

Συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση της Καναδής νοσοκόμας, το Κέντρο δημιουργήθηκε με σκοπό και στόχο τη δημιουργία μελετών στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συναφή θέματα σχετιζόμενα με Γενοκτονίες, στους μαθητές και σπουδαστές της δημοτικής και γυμνασιακής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τους ακαδημαϊκούς και δασκάλους.

Πιστεύουμε ότι η επιμόρφωση πάνω σε αυτά τα θέματα είναι αποτελεσματική προκειμένου να διαβεβαιώσει την συμμετοχή των Καναδών σπουδαστών στην δημόσια ζωή, να μάθουν να αγωνίζονται για τόσο για τα δικά τους ατομικά δικαιώματα, όσο και των άλλων και να παραμένουν  γνώστες των συνεπειών των κοινωνικών διακρίσεων, σύμφωνα με τον ιδρυτή του οργανισμού και προέδρου τουRaffi Sarkissian. “Η επιμόρφωση  αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να διατηρήσεις ζωντανή σε μια κοινότητα το αίσθημα της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί δε καθήκον όλων μας να επιβεβαιώσουμε ότι οι σπουδαστές μας γνωρίζουν να υπεραμύνονται από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στον Καναδά, όσο και ολούθε της γης, ”τόνισε.

Ο οργανισμός αυτός ήδη έχει πραγματοποιήσει ένα ειδικό σεμινάριο για την ενημέρωση των δασκάλων καθώς επίσης έχει επισκεφθεί διάφορες τάξεις μαθημάτων, έχει δημοσιεύσει μια αφίσα αναμνηστική της γενοκτονίας και διοργάνωσε μια έκθεση υπό τον τίτλο “90 χρόνια: από την άφιξη των παιδιών της Αρμενίας  στο Georgetown.”