The strong voice of a great community
Απρίλιος 2013

Πίσω στο ευρετήριο

Γράφουν οι Δημήτρης και Αικατερίνα Αγγελάτου

 

Η ευρύτερη περιοχή του Βανκούβερ γιορτάζει την Ελληνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

 

Η 25 του Μάρτη  του 1821 σημαδεύει την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική κατοχή των Ελληνικών εδαφών. Πέρασε περίπου ένας αιώνας έως ότου η γή που τώρα είναι σύγχρονη Ελλάδα δοθεί πίσω στους δικαιούχους της. Όλα αυτά τα χρόνια πολλές μάχες δόθηκαν και πολλές ζωές θυσιάστηκαν ώστε να επιτευχθεί αυτό. Σε οποιοδήποτε μέρος της Γης, όπου έχουν μετοικίσει Έλληνες και δημιούργησαν κοινότητες αυτή η ημέρα για αυτούς  είναι μια σπουδαία ημέρα εορτασμού, κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Αυτοί πιθανόν να μην είναι κάτοικοι της Ελλάδας, όμως η Ελλάδα θα κατοικεί για πάντα στην καρδιά τους. Αυτή η ημέρα εορτάζεται στις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και κοινότητες. Στις εκκλησίες πραγματοποιούνται επιμνημόσυνες λειτουργίες και στα Ελληνικά σχολεία μικρά παιδιά συμμετέχουν σε προγράμματα απαγγελιών τραγουδιών και χορών.  

Στον Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Γεωργίου, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας Ηλίας Κρεμμύδας μεταφέρει το Μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ελληνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο παριστάμενο πλήρωμα της εκκλησίας.

Εδώ στην περιοχή του Βανκούβερ οι εορτασμοί αυτή την χρονιά ήταν χαμηλών τόνων. Πέρασαν πλέον εκείνες οι ημέρες με τις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις του Ελληνικού Προξενείου με καλεσμένους Πρεσβευτές και προξένους από διάφορες άλλες χώρες καθώς και Έλληνες εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων αλλά και γενικά τους Έλληνες της παροικίας. Με τις δύσκολες οικονομικά εποχές στην Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να συνεχισθεί αυτή η τακτική. Έτσι τα τελευταία λίγα χρόνια η Ελληνική κοινότητα του Βανκούβερ συνεργάστηκε με την Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ  και την Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα του Σάρρεη και της κοιλάδας του Φρειζερ ώστε να διοργανώσουν μια χοροεσπερίδα το βράδυ του Σαββάτου.  

 

Βανκούβερ 25 του Μάρτη . Επιμνημόσυνη Δέηση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
Διακρίνονται ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας Ηλίας Κρεμμύδας, η Πρόξενος της Κύπρου Τασούλα Μπέργκρεν καί ο Έλληνας Ναυτικός Ακόλουθος Αντώνης Μάζης καθώς περιμένουν την σειρά τους να καταθέσουν στεφάνι.

Αυτόν  τον χρόνο η 25 του Μάρτη έπεσε να είναι σε Δευτέρα, έτσι οι εορτασμοί δόθηκαν την Κυριακή, στις 24 του Μάρτη. Ο Μητροπολίτης Σωτήριος έχει παροτρύνει όλες τις Ελληνικές εκκλησίες και κοινότητες στην Καναδική επικράτεια να εορτάσουν αυτήν την Ημέρα στις δικές τους εκκλησίες αντί επικεντρώνοντας τους εορτασμούς σε μερικές. Έτσι επιμνημόσυνες λειτουργίες επίσης υπήρξαν στις εκκλησίες των Αγ. Νικολάου και Δημητρίου στην οδό Μπάουνταρη του Βανκούβερ και Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Σούρρεη καθώς και στην Μητρόπολη του Αγ. Γεωργίου στο Βανκούβερ, τον τόπο των επισήμων εκδηλώσεων για πολλά χρόνια. Ο Έλληνας Γεν. Πρόξενος, ο Έλληνας Ναυτικός Ακόλουθος, ο πρόξενος της Κύπρου και πρόεδροι από διάφορες Ελληνικές κοινότητες και οργανισμούς ήταν καλεσμένοι΄ώστε να συμμετάσχουν στους εορτασμούς στον Αγ. Γεώργιο. Λίγοι μαθητές παραβρέθηκαν, φορώντας τις εθνικές τους ενδυμασίες. Πολλοί από τους οργανισμούς έφεραν τις σημαίες τους και τα λάβαρα καθώς επίσης και τα επιμνημόσυνα στέφανα στον χώρο προ του ιερού στην εκκλησία κατά την διάρκεια της λειτουργίας. Μετά από την Λειτουργία ο πατέρας Δημήτριος διάβασε το μήνυμα, στα ελληνικά και Αγγλικά, από την εξοχότητά του τον μητροπολίτη Σωτήριο. Ο Γεν Πρόξενος της Ελλάδας επίσης απευθύνθηκε στο πλήρωμα της εκκλησίας μετά από της λειτουργία και διάβασε το μήνυμα του Προέδρου της δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Μετά από αυτό οι σημαίες και τα λάβαρα των οργανώσεων μεταφέρθηκαν έξω από την εκκλησία  και τοποθετήθηκαν  γύρω από το κενοτάφιο που βρίσκεται έξω από την εκκλησία και το κοινοτικό κέντρο. Μετά μία επιμνημόσυνη δέηση δόθηκε στο κενοτάφιο, από τον πατέρα Δημήτριο Παρτσαφά και τον πατέρα Δωρόθεος Τρυφονόπουλο. Ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος κατάθεσε το πρώτο στεφάνη από μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ακολουθήθηκε από τον Ναυτικό Ακόλουθο Αντώνη Μάζη που κατάθεσε εκπροσωπώντας το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας και από την γεν. Πρόξενο της Κύπρου Τασούλα Μπέργκρεν που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία. Το στεφάνι της ελληνικής κοινότητας του Βανκούβερ κατατέθηκε από την πρόεδρο Έφφη Κερασιώτη.  Στεφάνια επίσης κατατέθηκαν από μέρους του Ελληνοκαναδικού κογκρέσσου της Βρετανικής Κολομβίας, της ΑΧΕΠΑ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για Ελληνικές Σπουδές στο Simon Fraser U, την ομοσπονδία των Μεσσηνίων, τον Σύλλογο Αλέξανδρος ο Μέγας, τον Σύλλογο των Κεφαλονίων, τον Σύλλογο των Ρουμελιωτών, τον Σύλλογο των Κρητών, των Αρκαδίων και πολλούς άλλους.  

Ο Ντίνος  Κουρτέσης  με άλλους  εκπροσωπώντας την ΑΗΕΠΑ

 

Το πρόγραμμα της κατάθεσης ολοκληρώθηκε με τις εκτελέσεις των Ελληνικού και Καναδικού εθνικών ύμνων. Καφές και γλυκίσματα προσφέρθηκαν στην αίθουσα.

Η Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Σούρρεη ακολούθησε την προτροπή του Μητροπολίτη Σωτηρίου και οργάνωσε τις δικές της εκδηλώσεις για την ημέρα της ανεξαρτησίας στην εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά από την θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνο δέηση αναγνώσθηκε το μήνυμα του Μητροπολίτη Σωτήριου. Καφές και γλυκίσματα προσφέρθηκαν στην αίθουσα. Οι μαθητές του Ελληνικού σχολείου απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν και χόρεψαν.

 

 

Η ευρύτερη περιοχή του Βανκούβερ μετατράπηκε σε Μπλέ.

 

Χιλιάδες ελληνικές σημαίες μοιράσθηκαν  σε όλο το Βανκούβερ και την ευρύτερη χαμηλότερη περιοχή προς τιμή της ημέρας της Ανεξαρτησίας. Δωρητές, συμπεριλαμβανομένης και της επιθεώρησης Πατρίδες ανέλαβαν τα έξοδα εκτύπωσης δέκα χιλιάδων σημαιών και μια ομάδα εθελοντών Ελλήνων και Φιλελλήνων ανέλαβε να τις συναρμολογήσει. Τη Κυριακή 24 του Μάρτη κοντά στις δύο χιλιάδες σημαίες μοιράσθηκαν  στους εορτασμούς στην Μητρόπολη του Αγ. Γεωργίου και στην Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ. Χιλιάδες επιπλέον μοιράσθηκαν με την εφημερίδα Πτρίδες στις διάφορες Ελληνικές Κοινότητες και Ελληνικές επιχειρήσεις  κατά μήκος της χαμηλότερης κύριας γης.

 

 

Ελληνικοί γιορτασμοί. Όχι εισροές χρημάτων.

 

Για χρόνια οι Ελληνικές κοινότητες στον Καναδά έχουν αντιμετωπίσει τους Ελληνικούς εθνικούς γιορτασμούς, όπως την Ελληνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας και το ΟΧΙ  όχι με τόσο πολύ πνεύμα εορτασμού αλλά περισσότερο σαν μια ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα.

Όταν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες πρώτη φορά ήρθαν σε αυτήν τη χώρα, οι Ελληνικοί Εθνικοί γιορτασμοί ήταν ο δεσμός που τους κράτησε ενωμένους με τα έθιμα και τις παραδόσεις της απόμακρης πατρίδας. Μπορεί να μην είχαν πολλά χρήματα όμως όλη η κοινότητα συμπεριλαμβανόταν στους γιορτασμούς. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι απομακρυνόμαστε από αυτές τις ταπεινές αρχές.

 

Με τον καιρό, καθώς οι φτωχοί μετανάστες πλούτισαν και έχτισαν περισσότερες εκκλησίες και κοινοτικά κέντρα η ανάγκη για εύρεση χρημάτων ώστε να συνεχίσουν να είναι λειτουργικά επίσης μεγάλωσε. Φανταχτερές χοροεσπερίδες διοργανώθηκαν. Για πολλά χρόνια αυτές αποδείχθηκαν ότι ήταν πηγή εισροής χρημάτων, όμως μετά η πτώση ήρθε. Με τα χρόνια το κόστος ΄της διοργάνωσης αυτών των χοροεσπερίδων έχει αυξηθεί. Οπωσδήποτε αυτή η αύξηση πέρασε στην τιμή του εισιτηρίου. Κάθε φορά που το εισιτήριο ανεβαίνει ,ο αριθμός των συμμετασχόντων λιγοστεύει και τα κέρδη κατεβαίνουν. Επίσης οι νεότεροι ΕλληνοΚαναδοί, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην Τρίτη γενιά ή και περισσότερο δεν εξαρτώνται από τις εκδηλώσεις των ελληνικών κοινοτήτων για τις συναναστροφές τους. Πολλά από τα ενδιαφέροντά τους είναι έξω από τις ελληνικές κοινότητες και τις εκκλησίες. Επίσης καθώς οι γονείς και οι παππούδες γερνούν  ένα βραδινό με δυνατή μουσική , χορό και ποτό δεν έχει την ίδια επίδραση επάνω τους όπως τότε που ήταν νεότεροι.  Δεν είναι λοιπόν έκπληξη που οι χοροεσπερίδες παρουσιάζουν μειωμένα κέρδη σε σχέση με το παρελθόν.

 

Παράδειγμα είναι η πρόσφατη χοροεσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 23 του Μάρτη στο κέντρο της Ελληνικής κοινότητας του Βανκούβερ. Ήταν μια βραδιά διοργανωμένη από τρεις κοινότητες (Βανκούβερ, Ανατολικό Βανκούβερ, Σούρρεη και κοιλάδα του Φρέηζερ). Τα εισιτήρια ήταν τριάντα πέντε δολάρια το άτομο. Μόνο τα παιδιά με ηλικία κάτω των δώδεκα ετών πήραν  έκπτωση στα δώδεκα δολάρια. Όμως από τις τρεις κοινότητες λιγότερα από  διακόσια άτομα, συμπεριλαμβανόμενων και  των προσκεκλημένων, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Την περασμένη χρονιά ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Κ. Γεώργιος Αϊφάντης δήλωσε ότι μολονότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει περισσότερο τις ανοιχτές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της δεν ήταν πρέπον οι κοινότητες να χρησιμοποιούν αυτήν την ημέρα ή άλλες εθνικές επετείους ώστε να κάνουν χρήματα.

Οι γιορτασμοί θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται στις εκκλησίες και τα κοινοτικά κέντρα  την πλησιέστερη προς την ημερομηνία γιορτασμού και θα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους, ώστε να ενθαρρύνουν τον κάθε ένα να συμμετάσχει, νέο, γέρο και αυτούς με την ενδιάμεση ηλικία.

Δεν υπάρχει τίποτε λάθος με τους διάφορους Ελληνικούς οργανισμούς που δίνουν τους ετήσιους χορούς τους και τις άλλες διοργανώσεις ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα, όμως το να χρησιμοποιούν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, το ΟΧΙ,  τα Χριστούγεννα, ή το  Πάσχα για αυτόν τον σκοπό δεν είναι πρέπον.

 

Πιθανόν  είναι καιρός να δώσουμε μια αλλαγή στην πορεία που ακολουθούμε , μια στροφή στο παρελθόν τότε που ο κύριος σκοπός αυτών των διοργανώσεων ήταν να φέρει τους ανθρώπους κοντά. Αντί των φανταχτερών δείπνων πιο είναι το στραβό με ένα παλιομοδίτικο ανοιχτό τραπέζι;  Η ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Σούρρεη και κοιλάδας του Φρέηζερ ανοίγει τον δρόμο. Διοργανώνει μία ανοιχτή εκδήλωση την Κυριακή του Πάσχα. Η Κοινότητα προσφέρει το ψητό αρνί αλλά οι παριστάμενοι θα πρέπει να προσφέρουν όλες τις υπόλοιπες τροφές για το ελεύθερο μπουφέ.